Break-dance

• Креатор на темата Креатор на темата BliND
  • Време на започнување Време на започнување

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Се мислев каде да ја ставам темава па ја ставив во подфорум „Музика“ .
Ако постои ваква тема веќе или ако модераторите сметаат дека не и е тука местото слободно може да ја преместат.

Значи Break-dance е начин на улично играње кој се појавил во 1970` на улиците на Менхетен и Њу Јорк Сити најчесто од страна на Афро-Американците. Овој начин на играње е најчесто поврзан со Хип-Хоп културата , меѓутоа исто така е и тесно поврзан со електронската музика па се до алтернативниот рок . Воглавно музиката на која што се брејк-денса треба да има силен , потенциран бас според кој играчите се ориентираат. Начинот на играње како и да е, аналогно на името , се состои од брзи потези најчесто со прекршување на нормалната линија на телото . Играњето опстанало во текот на годините при што се додавале нови елемнти, а една од најголемите новини во брејк-денсингот бил robot dance-от кој го извел Michael Jackson во 1974 за песната Dancing Machine. Исто така и Moonwalk потегот измислен од страна на Michael Jackson имал голем придонес во развивањето на брејк-денсингот.

Брејк-Денсингот воглавном се состои од 4 елементи :Toprock , Downrock , Power move и Freeze.

Toprock е самото по себе начин на играње за кој е потребна мешавина од ритам , координација ,флексибилност и пред се стил . Топрокот опфаќа голем број на потези почнувајќи од Салса степинг па се до Робо-денс.

Downrock е воглавном делот кој е повеќе ориентиран кон работата на нозете . Неретко за време на изведувачите се наоѓаат на сите 4 и започнуваат со мрдањето на нозете , најпознат downrock елемент е 6-степот .

Power moves се потези кој најчесто се изведуваат на земја користејќи ги сите мускули на телото , неретко луѓето се повредуваат додека ги користат. Најголем дел од нив се всушност многубројни кружни ротации додека балансот е на одреден дел од телото независно дали е тоа ногата или пак горниот дел од торсото. Како и да е , луѓето кој ги користат само power moves-от се најчесто непочитувани поради тоа што за нив не е потребен никаков стил или ритам , се што е потребно е флексибилност и сила.

Последните потези се freezes кој всушност името ги објаснува . Станува збор за замрзнувања односно задржување за неколку секунди во позиција која најчесто воодушевува и изгледа дека е тешка за правење (кога всушност не е ) , дали е тоа стој на раце или пак :
275px-Airchairpike.jpg
, сепак се работи за истиот потег.

Brake-dance - от е исто така тематика на повеќе филмови во изминатава деценија , филмови како Step Up , Step Up 2 , How She Moves , Stomp the Yard и сл.

И за крај еве кратка секвенца од филмот Step Up 2 и се надевам дека ќе поделите некое ваше искуство поврзано со брејкденсинг :

И ако некој има информации во Македонија дали некаде има вакви случувања , нека пише . :back:

Имаше меѓународен натпревар на Брејк а Лег ... освоија прво место :)
мене не ми се нешто фаворити, ама океј се :)

Инаку за настан, компетиција за брејкденс имаше на аудицијата Show ya skillz на Токсикологија на почеток на летово некаде...
Бев присутна и имаше еден тип (Ата) кој стварно добро играше. Играше на It's me bitchez ! од Swizz beatz. Тоа беше чист фристајл. На клипов не е фатен брејкденсингот и малку не е квалитетно, но тоа е типот :)
Од девојките не бев воопшто задоволна, само ја тресеа главата, косата во возух, невкусно фрлање на телото насекаде и ништо од квалитетно играње.
Јас лично се пријавив за учествување, ама неколку часа пред да отидам завршив во амбуланта :( Дијагноза : преголема возбуда :nesvest: фак....
Знам дека Пука Козметика рекоа ќе има пак такво нешто нареднава година.. Одвај чекам. Тогаш не смее ништо да ме спречи :pipi:

Имам доста другари/ки кои се занимаваат со сето ова редовно. И редовно одат по натпревари во Македонија, а и надвор.. Лично го почитувам тоа улично играње бидејќи и самата секојдневно го применувам :)

Еве и некои интересни клипчиња поврзани со брејкденсинг

Имаше и една емисија каде се изведуваше фристајл со фудбалска топка, но има и елементи на брејкденс, наречено Comball. Омилен и ден-денес ми е Sean :pipi:
http://www.myspace.com/babysean95

Други денс-фаворити ми се :
Jabbawockeez - најдобрата денс-група во Америка, победници на многу натпревари, улога во Step Up 2 The Streets,најмногу применуваат робо-денс. Ги обожавам нивните потези. Како да се едно со ритамот..

Омилен танчер.. :pipi: Channing Tatum
channing_tatum4.jpg

... Chris Brown

Не знам дали е некој вид на Б-Денс, ама сепак јако ми е... C-Walk

Се игра само со нозете, ама сепак кул е...

Za vreme na skolska godina praktikuvav c-walk, nauciv od tutorijali niz youtube. Letovo ic :kesa:

C-Walk-от исто така има посебни техники и правила иако навидум е обично мрдање со нозете. Имам отворено тема за ова, ама некако немаше заинтересираност.

Што се однесува до break dance, обожавам да гледам иако не ме бива за да го изведувам, не сум се ни обидувала баш, сепак многу интересни и тешки движења се. Мислам дека порано на MTV имаше натпревар каде даваа неверојатна сума на победникот, сега изгледа дека не го даваат веќе.
Омилена сцена ми е последната од Step up.

b-dance e потежок од c-walk-от каде каде...ама па не ми е толку практичен и кул како c-walk-от :)....

ама па дека не слушам таква музика туку сакам dnb и step денсање, учам x-step/x-outing

jako e i ova x-step, samo deckovo na klipov malce ne e u tek so ritamot gi utinja bassovite :pos:
Ili pa moze kasni slikata:toe:

jako e i ova x-step, samo deckovo na klipov malce ne e u tek so ritamot gi utinja bassovite :pos:
Ili pa moze kasni slikata:toe:
Додавана е музиката...он денса на сосема трето можда :)...иначе го научив ова икс-степот, со мали грешки...али ке го усовршам :)

Додавана е музиката...он денса на сосема трето можда :)...иначе го научив ова икс-степот, со мали грешки...али ке го усовршам :)

И јас работам на тоа... Ама очигледно го иам помешано со Си Валк ...:kesa:
А сосема разлчични се... хехе

дечково горе не да го бива... d'n'b денс... јако јако

b-dance e потежок од c-walk-от каде каде...ама па не ми е толку практичен и кул како c-walk-от :)....

ама па дека не слушам таква музика туку сакам dnb и step денсање, учам x-step/x-outing

Респектам ова , и ова беше првото нешто што го научив . :)
Google is hackers best friend . Youtube is toddlers best friend.
Многу места за практична примена на X-step има , за брејкденс нема толку .
А многу мрзам кога луѓе се палат на Power moves , застанал и се врти на глава... Тоа го може и циганче на лизгави плочки . Нека пробаат body wave да направат или па Salsa stepping во BD стил ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom