"Браво" домаќинке...

• Креатор на темата Креатор на темата Apokalipto
  • Време на започнување Време на започнување
Nema sansi da glumam ili jadam nesto sto ne mi e po keif.Ako e valkana casata fino lepo ke si pobaram druga cista i kraj na muabetot.Da kritikuvam nema bas me briga za mladata domakinka kako gotvi ama ako ne mi se dopaga jadenjeto nema ni da go jadam pa makar posledno da e.Mi se desi kaj edna prijatelka da me pokani na rucek i mi dava od se nesto da probam i toa sto ne mi se dopaga iskreno i velam jas ova ne mozam da go jadam i zemam nesto sto mi se sviga nema tuka lutis pa site luge ne mora da imaat isti vkusovi za hrana.I jas pravam torti i komsikata mi naoga mana deka se so mnogu seker pa drug pat ne i ni nosam(neka si kupi od nivnite pomii kolaci)i ne se ni lutam mene poveke ke mi ostane od tortata.:pipi:

Прво ако е до толку домаќинката "педантна" мислам дека ако не јас, тогаш сигурно некој друг ќе и ја "пофали" храната. А ако ми се случи баш мене тогаш мислам дека не би можел да го јадам тоа што ми било дадено. Од култура не би и рекол ништо за начинот на кој ја спремила храната но сепак во никој случај не би го јадел тоа. А ако веќе толку инсистира да дознае зошто не јадам тогаш ќе измислам некој изговор. Но мислам дека веќе никогаш нема да јадам нешто што спремила таа.

Мислам дека нема потреба од непристојно однесување ...може само да си покутам и да не речам ниш бидејки на секој може да му се случи, а ако ти се случи тебе и некој ти рече нешто едноставно ке си речес зини земјо голтни ме .

Да ама ако ти запне да пробаш парченце... бар парченце тогаш ни тенкосеритисот не спасува :)))
Тогаш стварно ке те спотера тенкосеритис.

ОН:

Лошо готвење можам да поднесам во секој случај. Нема да го пофалам само иницијативно во никој случај, но во случај ако бидам прашан, а не ми се допаѓало ке речам нешто у смисол: “мхм, супер е“...Незнам зошто, можда е лага, но ја сметам како “бела лага“, т.е. оние мали лаги кои не прават ништо лошо. Во случај на непедантност, е тоа не се поднесува. После тоа мислам дека ќе бегам од таа куќа засекогаш, незамисливо ми е да најдам нешто во супата, или лошо измиена чинија или чаша...Едноставно, грозно...Но сепак, би молчел во врска со тоа.

Ммм .. за јадењето и начинот на кој е подготвено не би можела да се бунам, секој го прави на свој начин и ако не е вкусот каков што јас го знам, не значи дека е лошо. 3 жени ориз со пиле да прават, секоја различно ќе го направи.
За несмасни жени, немам коментар. Да, се случува влакно да падне итн, ама околу подготовките и уткањето комплетнио (недоварено, недопечено .. итн) неможам да ги разберам. Неможеш да правиш јадење, да викате пријатели на вечера, ако претхониот ден си научила како се уклучува шпорет. Неискусните жени првите јадења нека ги приготвуваат за мажот и себе, додека не се научат одлично да го подготвуваат јадењето, затоа што сепак храна е, не мора невини души (стомаци, заби ...) да патат .. И оние што ти даваат прљави виљушки, чаши со отпечатоци .. пред да викнеш гости измиј ги и среди ги! Кога ќе си отидат гостите, измиј ги и среди ги! Па, нема погадно од прљави садови .. грозно е .. мене лично, ми се гади од такви работи ..
Ако видам влакно, нема да јадам. Или било што слчно. Заради таков настан пред 3/4 години, кога во кашата видов нешто одвратно, до денес немам пробано каша ..

Многу често на прослави се погодува да има торта со суво грозје, а го мразам. Ако не ни се многу блиски пријателите го јадам без коментари. Откако ќе го изедам ја пофалувам тортата. Не се тие криви што не сакам суво грозје.
Ако ми се поблиски го вадам на страна и кажувам : не јадам суво грозје. Да де, детенце сум, го вадам и го ставам на едниот крај на тацната.
За домашни слатки, компот и сокови .. ако ми е убаво го јадам/пијам .. ако не, каснувам/пивнувам малку и го оставам .. не можам тоа со сила да јадам ..

А за кажување, да го срамам пред други или да се бунам за храната, не би .. некако жал ми е .. колку и да ме нервира тоа во моментот .. :helou:

Ако не ми е вкусно или ако забележам нешто нечисто,неизмиено,влакно,нема шанси да јадам/пијам.Ќе најдам изговор,ќе измислам нешто,ама со сила да јадам не доаѓа во предвид.

А,за коментирање мислам дека нема да речам ништо.Не би се осудила да речам дека има грозен вкус,или дека не знае да измие домаќинката,а ако е влакно може и да го тргнам така што домаќинката ќе забележи и мислам дека тоа е доволно.:) Макар што мислам влакно и не е така страшна работа,на секој може да му се случи,па еве доколку мене ми се случи ова со влакново,нема да се направам наудрена,ниту да се налутам,туку фино ќе се извинам и ќе донесам друга чаша,чинија..

Доколку станува збор за вкусот на храната не би се бунела, би пробала малку а потоа ако ептена не се јаде ќе најдам некој изговор. Она што мене може да ме згади е изгледот на храната и тоа како истата е сервирана. Мајка ми дома секогаш сервира за гости и научена сум храната секогаш да биде совршена на изглед а садовите измиени, не можам да земам да јадам ако е нешто неизмиено и храната само натрупана во чинија. Не мора да биде којзнае какво украсено, ама барем да е средено јадењето. Сепак гости ти дошле, па потруди се малку.

Ништо страшно и влакно, зависи од кого е...од домаќинката, готвачот (за плескавици), продавачот...

Се е вкусно уз добар муабет и добра пијачка. Не се концентрирам многу на јадење, више на дискусија, а повеќе ми е битно кој го сервирал јадењето отколку дали е вкусно или украсено. И наједноставното и најнеукрасеното јадење-не ми значи многу, так исто:toe:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom