Борење

• Креатор на темата Креатор на темата DuFFy
  • Време на започнување Време на започнување
Во глобала е срање и за правење пари и за тренирање.. :D Да не зборам ако сакаш да одиш на борби,семинари итн итн.. изгор.. Мене ми понудија да се такмичам во хрватска џиу џитсу чоече 400 евра.. па кај да ги најдам да му се сневиди и после тапкаш у место не е тоа тоа.. и така :D

Кој ти барал бре 400 евра за тоа? Те пљачкал :)
И со авион да леташ не фаќа толку.

Па не се баш исти пари таму за 20 евра еден час дали ќе земеш зашто месецот си е 120 УСД и многу поголеми пари се прават. Замисли 300 души по 100 евра тоа се 30 000 евра месечно што е веќе голема пара но дури и да почнеш со помала група од 50 луѓе веќе се 5000 евра месечно што кај нас би бил некој врв за еден клуб :) .

Тука те утепува и салата и киријата и справите и реквизитите кои немаат мк цени туку ги купуваш како и Американец што ги плаќа а цело време знаеш дека членарината ќе ти биде 20 евра а не 100 евра како што ќе земе Американски инструктор.

Сум ги правел математиките и воопшто не е лесно да отвориш клуб кај нас од кој ќе правиш профит зашто само просторот да го изнајмиш ќе ти земе од 500 до 1000 евра ако сакаш да го опремиш по светски стандарди (за квалитетот не зборам, тоа зависи од тренерите) :).
јас баш читав едно бате кој тренирал во АКА во калифорнија, кикбоксот бил 150 долари месечно,џиуџитцуто 200.
сеа за мма незнам точно колку, вајлда си правиш крос-тренинг.
понеделник, среда, петок-кикбокс
вторник,четврток,сабота-џиуџитцу
мислам дека не е мн скапо за американски стандард.
--- надополнето: 27 август 2012 во 10:20 ---
Во глобала е срање и за правење пари и за тренирање.. :D Да не зборам ако сакаш да одиш на борби,семинари итн итн.. изгор.. Мене ми понудија да се такмичам во хрватска џиу џитсу чоече 400 евра.. па кај да ги најдам да му се сневиди и после тапкаш у место не е тоа тоа.. и така :D
затоа во америка за еден обичен маалски турнир има добри спонзори, да си најдел добар спонзор ќе ти покрија колку толку.
ама во македонија никој не те спонзорира за спорт кој е на дното

Ти знаеш дека сум ги гледал двата аспекта и сите математики сум ги направил и тие се цените. Кај нас повеќе од 20 евра месечно тешко да наплатиш а со таа сума не можеш да опремиш асална сала што значи или ти треба јак спонзор (што не се наоѓа или ептен тешко) или ќе почнеш од ништо па полека со години (ако опстанеш) да опремиш сала. Тешко е и за двете страни како што кажа ама се тешам ако е тренингот добар дел од луѓето ќе истолерираат што немаат исти услови како во Америка :).
јас баш читав едно бате кој тренирал во АКА во калифорнија, кикбоксот бил 150 долари месечно,џиуџитцуто 200.
сеа за мма незнам точно колку, вајлда си правиш крос-тренинг.
понеделник, среда, петок-кикбокс
вторник,четврток,сабота-џиуџитцу
мислам дека не е мн скапо за американски стандард.

Цените се околу 120 долара за два пати неделно до 150 долара за 3 пати неделно. Ова е некоја просечна цена :). Да можеш тука толку да наплатиш не сала две ќе опремам како Strenght што сака :D.

Ама кај нас со 20 евра месечно други се математиките :)

Кој ти барал бре 400 евра за тоа? Те пљачкал :)
И со авион да леташ не фаќа толку.

Тоа е момче..
--- надополнето: 27 август 2012 во 14:05 ---
Ти знаеш дека сум ги гледал двата аспекта и сите математики сум ги направил и тие се цените. Кај нас повеќе од 20 евра месечно тешко да наплатиш а со таа сума не можеш да опремиш асална сала што значи или ти треба јак спонзор (што не се наоѓа или ептен тешко) или ќе почнеш од ништо па полека со години (ако опстанеш) да опремиш сала. Тешко е и за двете страни како што кажа ама се тешам ако е тренингот добар дел од луѓето ќе истолерираат што немаат исти услови како во Америка :).

Цените се околу 120 долара за два пати неделно до 150 долара за 3 пати неделно. Ова е некоја просечна цена :). Да можеш тука толку да наплатиш не сала две ќе опремам како Strenght што сака :D.

Ама кај нас со 20 евра месечно други се математиките :)

Најди ми работно место за 5.000 долари .. 1.000 ќе имаш од мене месечно.. и да сакаш неможеш да очекуваш над 20 долари да ти тренираат тоа само елитната класа..

Најди ми работно место за 5.000 долари .. 1.000 ќе имаш од мене месечно.. и да сакаш неможеш да очекуваш над 20 долари да ти тренираат тоа само елитната класа..

Да де, тоа и јас го викам цело време, едното го врзува другото и затоа ќе си правиме компромиси и ќе тренираме како во старо време само со основни реквизити :).

Дали има боречки клуб во скопје кој сеуште функционира,заинтересиран сум да почнам со тренирање но клубовите до кои се обратив ми рекоа дека само формално постојат но не функционираат повеќе.

Борењето исфрлено од Олимписките игри

Борењето од Олимписките игри во 2020 година повеќе нема да биде олимписки спорт, вака реши Извршниот комитет на Меѓунардониот олимписки комитет (МОК), на седницата во Лозана.
Уште претходно беше најавено дека МОК ќе избрише еден спорт, но добро упатените веруваа дека тоа ќе биде модерниот пентатлон и покрај тоа што овој спорт е креација на основачот на модерниот олимпизам Пјер де Кубертен.
Извршниот комитет на МОК, одлуката да го избрише борењето ја донел откако ги разгледал состојбите во сите 26 спортови кои се наоѓаат во олимписката програма. На последната олимпијада во Лондон, во борење во слободен и грчко-римски стил, се натпреварувале 344 борачи.
Инаку, Македонија единствениот медал на ОИ го има освоено токму во овој спорт, во Сиднеј во 2000 година Могамед Ибрагимов, во категоријата до 85 килограми го освои бронзениот медал.
МОК дополнително ќе решава кој спорт ќе биде внесен во програмата на Олимписките игри во 2020 година.
Via Kajgana.com

да исфрлиш долгогодишен олимписки спорт, кој датира од античко време треба да си малоумен

да исфрлиш антички спорт треба да си малоумен

Ќе биде интересно со кој спорт ќе го сменат. Бидејќи мене од сите наведени само каратето ми има смисол.

А какви само глупи дисциплини има во тоа Олимпијадата што не знаеш ни како се викаат, они борење тргнале. Тажно.

да исфрлиш антички спорт треба да си малоумен

Bace mojata prva reakcija beshe ista ko tvojava, ama koga ke razmislish i olimpijadata e organizirana so komercijalni celi. Zatoa se vikaat profesionalni sportisti, poshto od toa zimaat pari. Falabogu mnogu retko se interesiraat lugevo za tie sportovi (borenje judo fensing itn), samo ako si treniral neshto takvo i gi znaesh pravilata togash gledash judo. Ok ili ako si ja znael Ronda Rousey, za nea da ja gleash netreba da znaesh niedno pravilo :)

Бесполезни летни спортови

- Дисциплина синхронизирано пливање
- Целиот спорт, односно трите дисциплини со коњи
- Бадминтон

Најбесполезен спорт ever (од зимските):
- Карлинг

Е сега има две боречки дисциплини, слободен стил и грчко-римски. Ако веќе исфрлале можеле едната дисциплина да ја исфрлат, не двете, односно целиот спорт.

Bace mojata prva reakcija beshe ista ko tvojava, ama koga ke razmislish i olimpijadata e organizirana so komercijalni celi. Zatoa se vikaat profesionalni sportisti, poshto od toa zimaat pari. Falabogu mnogu retko se interesiraat lugevo za tie sportovi (borenje judo fensing itn), samo ako si treniral neshto takvo i gi znaesh pravilata togash gledash judo. Ok ili ako si ja znael Ronda Rousey, za nea da ja gleash netreba da znaesh niedno pravilo :)
не се тоа професионални спортови, пошо не ги плаќаат како професионалци, тие заработуваат од спонзори и тоа, на олимпијада заработуваат минимално, не како професионални спортисти на договор, едноставно можеш да речиш дека одат да се натпреваруваат за престиж.
нормално дека сите ја гледаат трката на 100 метра, или надал и федерер, кошарката УСА против шпанија, додека има спортови кој апсолутно имаа едвај гледаност, неможеш никаква снима да најдеш од тие натпреварувања, ама тоа што било треба да остане, борењето било и на античките олимпијади, за разлика од некој да речам новородени спортови
инаку да ја знам ронда роузи :)

Јас како инсајдер во борењето тука еве да ви ги пренесам разочараноста и демотивацијата во цела федерација и најмногу кај борачите. Навистина неразумно е ова, и нема рационално објаснување.

не се тоа професионални спортови, пошо не ги плаќаат како професионалци, тие заработуваат од спонзори и тоа, на олимпијада заработуваат минимално, не како професионални спортисти на договор, едноставно можеш да речиш дека одат да се натпреваруваат за престиж.
нормално дека сите ја гледаат трката на 100 метра, или надал и федерер, кошарката УСА против шпанија, додека има спортови кој апсолутно имаа едвај гледаност, неможеш никаква снима да најдеш од тие натпреварувања, ама тоа што било треба да остане, борењето било и на античките олимпијади, за разлика од некој да речам новородени спортови
инаку да ја знам ронда роузи :)

Ok, ke se posluzam so primer: ako ne bese Royce Gracie u UFC, mislis ke imase shansa za Dan Severn so negoviot dvoen supleks vrz toj thai boxert, ili pa Don Frye ili pa Mat The Law Linland.

Sve ova e od zelenite denovi na ufc ligata ama ima mnogu komercijalizam i logika u seto toa

So toa 'profediomalni sportisti' sakav da kazam deka zarabotuvaat za leb so toa. So e bitno dali sponzor ili federacija gi dava parite?

Kako i da e svarno, imaat li pamet mme ...

Здраво дечки :) Сакам да почнам борење да тренирам :) Ако може некој да ми напише листа на клубови што се во Скопје и да ми препорача некој од нив :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom