Борби со кучиња

• Креатор на темата Креатор на темата Скулгрл
  • Време на започнување Време на започнување
Ау ау ау, партали се направија, значи сите се стакви ц ц ц.....

Ау ау ау, партали се направија, значи сите се стакви ц ц ц.....

Мене само ме интересира, ако видиш ти пуштен питбул да ти трча накај Самоједот, пак ќе стоиш на овој став?

Мислам, треба да бидеме отворени и секако дека кучињата не се тепачи, ама факт е дека повеќето нивни газди имаат неодолива желба да се (еве исклучок Демијан, затоа реков повеќето), па не мора да се исмевате на луѓето што се плашат од пит-були.

Но сепак, не е криво кучето, крив е газдата за тоа.

Кој уште еднаш постира клип или слика со борби, оди на бан. Претеравте.

Мене само ме интересира, ако видиш ти пуштен питбул да ти трча накај Самоједот, пак ќе стоиш на овој став?

Мислам, треба да бидеме отворени и секако дека кучињата не се тепачи, ама факт е дека повеќето нивни газди имаат неодолива желба да се (еве исклучок Демијан, затоа реков повеќето), па не мора да се исмевате на луѓето што се плашат од пит-були.

Но сепак, не е криво кучето, крив е газдата за тоа.

Во право си дека има раздразнети и недружељубиви пит були, но смешно е кога некои што се декларираат како љубители на кучиња го креваат во раце од страв пинчот/пудличето/пекинезерот/чивавата кога ќе видат поголемо куче.
А уште потрагично е кога истите ќе почнат да пискаат по сопственикот да си го собере кучето и покрај тоа што е сосема безопасно.

Во право си дека има раздразнети и недружељубиви пит були, но смешно е кога некои што се декларираат како љубители на кучиња го креваат во раце од страв пинчот/пудличето/пекинезерот/чивавата кога ќе видат поголемо куче.
А уште потрагично е кога истите ќе почнат да пискаат по сопственикот да си го собере кучето и покрај тоа што е сосема безопасно.

Види, не значи дека ако се љубители, треба да се и - без мозок.

Значи, логично е ти да претпоставиш дека сите (ама баш - сите) пит-були кои вие и ние ги гледаме во парк - се опасни.

Што знаеш ти кој кретен и дебил од газда го има тоа куче, како е дресирано и дали е хрането со живо месо?
Затоа те прашувам, ако пит-бул (што не го знаете/газдата не го знаете итн) иде накај вас, зар нема да пробате да го заштитите вашето куче?

Па тоа е природна реакција, мора да го претпоставуваш секогаш најлошото, како инаку ќе бидеш сигурен.
Исто како кога возиш, мора да претпоставиш дека сите околу тебе се дебили и не пазат, туку дека мора да ги пазиш нив.
Јесда 95% не се, ама замисли да налеташ на тие 5%?

Луѓето се едноставно - претпазливи. Тоа не ги прави според мене и помалку љубители на животни.

Види, не значи дека ако се љубители, треба да се и - без мозок.

Значи, логично е ти да претпоставиш дека сите (ама баш - сите) пит-були кои вие и ние ги гледаме во парк - се опасни.

Што знаеш ти кој кретен и дебил од газда го има тоа куче, како е дресирано и дали е хрането со живо месо?
Затоа те прашувам, ако пит-бул (што не го знаете/газдата не го знаете итн) иде накај вас, зар нема да пробате да го заштитите вашето куче?

Па тоа е природна реакција, мора да го претпоставуваш секогаш најлошото, како инаку ќе бидеш сигурен.
Исто како кога возиш, мора да претпоставиш дека сите околу тебе се дебили и не пазат, туку дека мора да ги пазиш нив.
Јесда 95% не се, ама замисли да налеташ на тие 5%?

Луѓето се едноставно - претпазливи. Тоа не ги прави според мене и помалку љубители на животни.

Те сфаќам што сакаш да кажеш и се согласувам дека сопственикот треба да си го заштити кучето, бидејќи не може да знае како е чуван тој пит бул.
Ама размисли од овој аспект: Дали некој што го тренира кучето за борби би го пуштил слободно да шета во парк? Не дека му е гајле дали неговото куче ќе искасапи некое друго, туку сите околу кучето се потенцијални жртви, а сигурно тој не би сакал да одговара пред законот за постапките на неговиот миленик, нели? :)

Нормално е да бидеш претпазлив со големо и силно куче.И јас чувам куче,ама сепак сум многу претпазлив.И јас моето куче никогаш не го шетам без ланец,исклучок е само касно навечер кога нема никој да се исплаши.
Јасно е дека пит булот не е некоја друштвена раса со другите кучиња,ама со добра социјализација ништо не е страшно.Ако некој ме праша дали да го пушти кучето кога моево е тука,прво ги зближуваме да видам реакција а потоа слободно ја пуштам.До сега кучево мое не покажало никаква агресија према други кучиња или луѓе.Само мачки неможе да поднесе.Пред некој ден ми се пуштија едно 4-5 кучиња скитници,ама не го кренав во раце пошто ќе скокаа по него.Го држев на ланец,и кога мојава виде дека има агресија кај другите кучиња неможев да ја држам.Така да куче осеќа кога има опасност.

До сега е добро немало никакви проблеми,дај боже така и да остане.

162607_1602212989479_1660729878_1364282_4798163_n.jpg

Овде е помало

154168_1616904676762_1660729878_1393409_3560710_n.jpg

Оваа е пред недела дена уште малку ќе полни 4 месеци :)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1602212989479&set=a.1128286461612.19773.1660729878

Еве го новиот уште малку ќе полни 4 месеци да го пуштам ли на борба шо ќе кажете? :)

Ти стварно мислиш да го пуштиш во борба или се зафркаваш?

Јас досега не сум пишала на темава,но мојот став е дека треба да се забранат борбите и да се казнуваат несовесните сопственици (несовесни сопственици е благ збор за таквите луѓе,тие се...нема таков збор што може да ги опише тие „луѓе„).

Normalo da cu ga pustiti, ovo sranje nam je brate svima perspektiva...

Salim se naravno :)

Normalo da cu ga pustiti, ovo sranje nam je brate svima perspektiva...

Salim se naravno :)

Немој да те лажел ѓавол да го пуштиш во борба ,прекрасен е малиов.
Второ можеш во една борба да го изгубиш кучето ,трето ако не ти загине ќе ти биде унаказено. Помисли само дека можат да го фатат за јајца и ќе ти стане јасно.

Порано како и сите помали и возбудени деца едвај чекав да одам на борби.

Борбите со шарпланинци ,кангали ,азиати , не се толку крвави и гнасни ама со пит булите ,стафордите ,ротвајлерите се прилично гадни.

Ако Питбулот си го чуваш како милениче и му пружаш нега,љубов и внимание,тоа ќе биде прекрасно куче како и останатите раси,но ако еднаш го пуштиш во борба после многу тешко можеш да му го исправиш карактерот бидејќи нема веќе да биде истото мило куче како порано.
Незнам дали е точно но така имам слушнато за Питовите дека ако еднаш ги пуштиш во борба,ќе му се упропасти карактерот и повеќе не очекувај од тоа куче да биде добро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom