Борба против гениталното осакатување на жените ширум светот

• Креатор на темата Креатор на темата snegulka*
  • Време на започнување Време на започнување
Точно. Мислам дека во Јужна Америка пар племиња беа потепани оти неќеле да ја продадат својата земја каде се наоѓа некој редок елемент кој се користи за новите компјутери.
Додуше не јадам благо али без кафе неможам.

Иста работа, џуџу, пекол, ова - она. Се додека има измислени приказни кои луѓето ги почитуваат повеке од здравиот разум.....................фак ит.

Друже без љутење али ич немам намера да тргнам накај Африка и да се расправам со неписмени канибали. Имаме доволно проблем и тука. Жал ми е али имаме ние преча посла

Можеби некои од ширачите на слобода, човекови права и демократија моќе да помогнат? Нели се загрижени за тоа? Милиони човечки сиштества имаат загрозени права и се мачени уште како деца.
Операциите „Ирачка Слобода“ и „Милосрден Ангел“ нели донесоа од воздух илјадници тони слобода и милосрдие?

На крај ќе се дојде до заклучок дека чарето е „чедото“ на Михаил Тимофеевич и негова селективна но сепак честа примена врз одредени лица на врвот на пирамидата. Намалување на конзумеризмот, можеби и исклучување на телевизорот. Не дека не може да се почне.
Ама и тоа шо викаш, без кафе не оди, јас без никотин не можам да го замислам...:)
А и ладно е надвор...

кажи ми една нормална причина поради која го подржуваш?
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 15:57 ---

И го сечат клиторисот и малите и големите срамни усни...и потоа ја шијат за да не може да има секс пред брак...и оставаат само дупче големо колку чкорчето на ќибритката за да може низ него да истекува крвта при менструација.
Болест

ауу грозно :sick:
И јас сум против вакви да ги речам вулгарни акти, но имам едно прашање:
постот е именуван ’борба против генитално осакатување..‘ така? Еве да речеме дека 99% од нас се против осакатувањето на женските гениталии. На кој начин би можеле ние директно или индиректно да учествуваме во таа борба?? Да не организира некој чартери до дотичните места кадешто вакво нешто се применува со цел таму да штрајкуваме или некоја петиција да потпишеме? Едноставно, имаме 0% влијание врз ваквите настани, така да, на нас едноставно преостанува за отстранувањето на гениталиите да постираме на кајгана и меѓусебно да дискутираме.. Не гледам ова како е борба против грозоморното дело на малоумниот хомосапиенс кој го шири сето тоа. извини калина..

сунетот е добар за хигиената

Што, не е? :icon_mrgr:

И, уше една тема за муабет, морам, на ова баш би сакал мислење од Крејзи, АнФем и Калина...
Кои сме па ние да ги судиме? М?
Тоа е нивниот морал, тоа е нивната традиција.
И што дека не ни се свиѓа? И што дека на нас ни е бизарно?
Тоа што на нас ни е бизарно, на нив им е сосема нормално, а верувај, и обратно. Во некои племиња жена да не јаде ќутек за доручек, ручек и вечера е тотален апсурд.
Со кое право ние глумиме амери и се нафаќаме некого да "еманципираме" настапувајќи како ослободители, а всушност претставуваме покорители, наметнувајќи Наш морал, Наша традиција, велејќи им на луѓе кои со години живеат така "Еи ова не ви чини, верувајте, нашево е боље, вака треба!". На крај краева, па и ако си земат за право да се бунат, ќе ги рокнеме, шо, таков ни е стилот, нали, we know it all, we know the best for everyone, first world philosophy.

Не ми е во природа да се наметнувам, немам да им понудам никаква алтернатива за традиција или морал, напротив, ние можеме доста да научиме од нив (зборувам за племињата)... освен делот со покорувањето, сечењето...
За активнсти немам намера да зборувам јавно на форум.

ауу грозно :sick:
И јас сум против вакви да ги речам вулгарни акти, но имам едно прашање:
постот е именуван ’борба против генитално осакатување..‘ така? Еве да речеме дека 99% од нас се против осакатувањето на женските гениталии. На кој начин би можеле ние директно или индиректно да учествуваме во таа борба?? Да не организира некој чартери до дотичните места кадешто вакво нешто се применува со цел таму да штрајкуваме или некоја петиција да потпишеме? Едноставно, имаме 0% влијание врз ваквите настани, така да, на нас едноставно преостанува за отстранувањето на гениталиите да постираме на кајгана и меѓусебно да дискутираме.. Не гледам ова како е борба против грозоморното дело на малоумниот хомосапиенс кој го шири сето тоа. извини калина..
нема зошто да ми се извинуваш знам дека шансите ние да помогнеме на некој начин се многу мали....освен со протести на денот кој е означен а и тоа не знам колку би помогнало....насловот го ставив така со цел да потенцирам дека борбата против ова во светот денес е доста активна..

Нивен проблем? Каде ти е човечноста? Ако не си способен да помогнеш, не застанувај на патот на оние кои пробуваат да направат нешто околу ова, каков и да е начинот!
Архитектот на судбината? Архитектот на судбината решил еден ден јас да те застрелам тебе. Ќе го прифатиш тој факт или ќе направиш се’, само да се самоодбраниш?

Ќе прифатам, ако не сум во можност да го сменам ќе го прифатам. Од глумење Мајка Тереза на форум одма ќе има 10% намаление на женско обрежување.(y)
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 23:32 ---
Замисли кога удри земјотресот во Скопје, цел свет да речеше: Нивен проблем, остај ги нека се справуваат со него сами. Така решил Архитектот на судбината.

Всушност, зошто воопшто пишуваме на форум за секакви проблеми? Секој сам нека си ги решава. Не е наша работа.

Архитектот така решил. :tapp:

Добро повели да ги колонизираме пак , да им покажеме како треба да се живее , да им кажеме дека тоа е грешно од ху причини итд. Само немој се буниш ради бунтови против мешање во суверенитет на друго општество.

Елементарна непогода =/= затуцано општество.
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 23:38 ---
Ако архитектот на судбината тоа го решил, тогаш немало жените да се раѓаат со гениталии. Па ни мажите for that matter. Проблемот е што некој како што реков претходно со тешки комплекси и фрустрации, кој не знае да задоволи жена, му текнало ваква брилијантна работа, за жените да не осетат дека нивните љубени мажи едноставно не ги бива, затоа што им е мал.
И ако нешто не се случува во твојот двор, не значи дека не треба барем да сочувствуваш со нив. Треба да се замараме за туѓото патење, затоа што сме луѓе. Ама човештвото и онака е одамна отидено во к. така да не ме изненадуваат ваквите ставови.
Ама кога истите тие кои на се велат дека не се замараат само затоа што нив тоа не им се случува, ќе кажат дека нема веќе вредности во општеството, ми се оди да повратам. Истите тие придонесуваат општеството и светот да се вакви какви што се.

Море и да сакаш да им помогнеш ќе те одбијат, у најмала рука ќе те набијат на колец. Разумен човек помош прифаќа. Залудно потрошено време/донации/сочуства никој не ти ги враќа. Може добро ќе ти дојде на душата пар дена дека наводно си сторил добро дело после тоа си назад на старото.

Е па затоа зборуваме за еманципација. Кога жената ќе се еманципира, ќе сфати дека не може на нејзините ќерки тоа да им го прават (бидејќи за нејзе тоа е веќе доцна), кога полека, полека ќе почнат да се создаваат и движења. Еманципацијата е еволуција и долг процес, не се случува за два месеци. :)
Не мора да заврши школо...доволно е што осеќа дека ја боли од ќутекот или од сечењето. И животното го боли. Ако не ти е мака прочитај ја (и да не е ради темава, книгата е одлична) Илјада неверојатни сонца и види дали е тоа можно. Живееш/ме во скроз друг систем/свет. Таму е мажот главен, во некои земји може да ја отепа од мавање жената и да не одговара...тој е во тие заедници алфа и омега.

Инаку за вакви проблеми...и во Индија одамна знаеме дека ги продаваат малите девојчиња (што помали, тоа подобро) ама тоа е. Оној кој навистина сака да се бори ќе најде начин преку меѓународни организации ќе оди во тие земји.

Тепање жена и кај нас се случува, а не па во тие земји.

па причини има хиљаду на пример- си вдела сигурно како им ги сечат мадињата на некој кучиња( сите имаме видено барем еднаш) па нели жените сакаат исти права како мажите епа сеа коа нешто не им одговара плачат.... еее треба вие 100тици килограми поморанџи да изедете за да дојдете до ниво да барате еднакви права
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 23:27 ---

па мажите ако немаат генитали ке неможе да се создава сперма а со тоа и ке неможе да прават деца... прочитај малце билогија за 8 оделение(сеа излеа е 9ти пошто сега се со 9 разреди основните)
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 23:28 ---

ако мене ми ги исечат гениталите ке неможе да имам керка, а ако на жената со која ке имам секс за да ја направам керками и ги исечат она пак ке може да роди така да што не ти е јасно и за тебе важи прочитај билогија за 8(или 9то со новиот образован систем)
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 23:29 ---

тоа не е ништо страшно секојдневна рутина низ која треба сите да поминат
mother-of-god-facebook-chat-code.jpg Дечко алал да ти е...идол си ми :vozbud:

Зарем не е малку лицемерен насловот на темава? Дефинитивно ја подржувам вашата борба, али ако ја посматраш жената у превише нежно осетлива варијанта ( ко кокиче), ондах постојат уше многу ствари кои можеш да ги наброиш у нејзина полза. Збориме за црниот континент и нивните вуду религиски срања, а не гледаме у нашиов двор. Дали сме ние поцивилизирани само затоа шо жената кај нас одамна е у панталона форма? Дали психичката тортура шо (добар дел од) жените у МКД ја трпат е за потценување? Дали тоа не остава лузни ( дури и потешки дури и поголеми) од отсечениот клиторис? Колку од вас кои сте од страната на Вагините, сте отишле да ја одбраните вашата комшивка од маалскиот силеџија - нејзиниот маж ( или барем анонимно да го пријавите)? Или тоа не е наша работа? Како тогаш ова е проклето наша работа, а?И одамна ја читав темава ( и го збирав одамна) и ете конечно пишав. Да чисто си правиме муабет, али ако не можеме да им помогнеме на каменуваните жени во Ирак, ондах можеме на тие до ( покрај, крај, пред, позади...) нас. Доста со лицемерие, идеме на дела.

лолшотие? темава тие глупа како прво, тоа ти е како да отвараш тема за борба против нацизмот(и да ставиш видео од хитлер како убива евреи) значи твоево и тоа се одамна завршени незнам што ти е поентата, ако веке ти се отвара теми отври за борба против семејно насилство и нешто што е актуелно а не за борба против нешто што не постои односно одавно е завршено...

Со читањето на дискусијава стигнав до овој кометар и просто сум фасцинирана од паметноќата на дечково....дури не се чуствувам доволно компетента директно да му се обратам на форумив...али стварно сум изненадена како може ваков памет да постои кај нас..... :cuc::гомце:

пак ова нештого прај жена , не го пра мажите па да не очекуваш разбирање , да беше барем некако во подобри хигиенски услови и со некаква анестезија се се трпи некако оти мало е нема да се сејчава ама да му напрајш вакво нешто на сопственото дете заради некои пагански традиции:facepalm: да му го ризикуваш здравјето а зошто за ко че порасни да не можи да ужива во сексо, да си го чувала таја клиторисо до тогаш и да си го пресечи сама да видиме како че и биди....се крепи земјава

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom