"Боље спречити, него лечити"

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.856
Како би постапиле во ситуации на кои можете да им го претпоставите текот, кој знаете дека не е добар или правилен и ќе резултираат токму со таков крај?
Би спречиле да ви се случат, би ги одбиле или би ги прифатиле со надеж дека можеби грешите и се ќе испадне добро?
Дали некогаш сте се нашле во таква ситуација и како сте изреагирале? Добро сте одлучиле или било тоа грешка која ве поучила за понатаму?
Тврдоглави сте и сакате да ризикувате или пак попуштате пред несекојдневни и необични предизвици и побрзо би го спречиле моментот отколку да лечите многу повеќе?
:pipi:

Како би постапиле во ситуации на кои можете да им го претпоставите текот, кој знаете дека не е добар или правилен и ќе резултираат токму со таков крај?
Би спречиле да ви се случат, би ги одбиле или би ги прифатиле со надеж дека можеби грешите и се ќе испадне добро?

Па често се наоѓаме во ситуации каде што претпоставуваме каков е или пак ептен е очигледен крајот.Како ќе постапам?Ако е нешто што ми значи,тогаш ги занемарувам претпоставките и очигледното и се борам да заврши убаво на крајот,а не лошо.

Дали некогаш сте се нашле во таква ситуација и како сте изреагирале? Добро сте одлучиле или било тоа грешка која ве поучила за понатаму?

Да,ми се случувало.Како сум изреагирала?Си продолжив по мое,без разлика на советите од другите или тоа што го проценив реално.
Конкретно ми текнува на една ситуација,за која што мислев дека грешам,а и сите останати мислеа дека грешам,но продолжував по мое и на крај испадна дека бев во право.Додуша во исто време беше и грешка од која извлеков поука,но и добра одлука.

Тврдоглави сте и сакате да ризикувате или пак попуштате пред несекојдневни и необични предизвици и побрзо би го спречиле моментот отколку да лечите многу повеќе?

Не сум човек кој сака многу да ризикува.Претежно сум играч кој игра на сигурно,но ако јас сум решила нешто дека е важно за мене или ако јас мислам дека вреди да се ризикува,тогаш не се двоумам многу многу и се трудам на било кој начин да го постигнам тоа што го сакам.Тврдоглава сум,а во овие случаи,некогаш е добро да си тврдоглав.
Некогаш е подобро да спречиш,отколку да лечиш,но во некои ситуации,подобро да лечам многу повеќе,отколку да спречам нешто уште од самиот почеток.

За одредени ситуации подобро е да се спречи него да се лечи ама па во тој случај никогаш нема да дознаеме што би се случило ако продолжевме и можеби вечно ќе се прашуваме "А што ако...".А јас во основа сакам да ризикувам иако и тоа е до одредена мера.:)

Може само да се претпостави некој исход. Да, некогаш со доста голема веројатност, али сепак веројатноста е веројатност.

Неблагодарно е да се откажуваме од она што може да го добиеме, поради стравот да се обидеме. Еве, нека не е љубов = скокотлива тема. Нека е бизнисот во прашање...колку сме храбри и спремни на превземање ризици?

Што ќе спречам доколу не инвестирам во некој ризичен бизнис? Банкрот. Што ќе лечам ако се зезнам? Банкрот, кој во фаза метастаза веќе ќе го опфати и централниот нервен систем.

Што можам да добијам? Финансии, моќ, стабилност, сигурност.
Ако не ризикувам, како може да ги добијам? Чекајќи ја шансата, мудро и трпеливо.

Д поинт из, дека ако сакаме некако да го креираме нашиот живот самите, во одредени моменти мора да превземаме ризици. Дали ќе е тоа ризикот од купување на домашно пире наместо увозно, стан со поглед на планина или према центар, хавајки или адидас бермуди - зависи спремноста некои ризици да ги сватиме како поприфатливи, и да резонираме дека евентуалната грешка нема скапо да не чини (пире, бермуди).

Затоа пак, некои ризици бараат поголема посветеност пред одлучиме дали ќе ги прифатиме или ќе ја одредиме терапијата со која нема да го спречиме евентуалниот неуспех, туку ќе го лечиме повредениот дух.

Секогаш поддржавам сурфање во време на бран. Не криење на плажа.

Али, од ситуација до ситуација...

Сепак би прифатила да ризикувам...Најдобро учам од сопствените грешки. Колку и да ми кажуваат другите дека грешам и дека не треба така да постапам..јас сепак морам самата да се уверам во тоа.
За некои работи надежта е таа поради која продолжувам, но само ако видам дека има основа за да се надевам понатаму и затоа и продолжувам.
Тврдоглавоста секако дека има влијание. Поради нејзе сум започнала многу работи а потоа сум продолжила поради инатот. Како испаднало...па сега има примери кога сум успеала и кога не сум успеала. Ама кажав од грешките се учи.
Да се лечи значи да се ризикува, да се излезе од онаа шема на секојдневност и вообичаеност.
Да се спречи значи да се ужива во оној привиден мир кој самите сме си го создале, каде се чувствуваме безбедно.

Прво се гледа колкава е веројатноста да излезе нешто наопаку, се гледаат евентуалните позитинвни и негативни страни на едната односно другата одлука, се гледа степенот на колку силно и јако ќе се одрази евентуалната лоша одлука. Воколку последиците при евентуално грешка се мали тогаш зошто да не се ризикува, бидејќи тоа би било само едно не многу болно искуство, но ако последиците се далеку поголеми тогаш мора да се спречи ама пак со голема резерва и подготвеност во односнос на тоа што може да донесе таквото спречување нешто да се направи.

Sekogas veruvam na ona,,se sto e ubavo kratko trae"...se stavam na rizik samata koga e vo prasanje ljubovta,i znam deka koga togas ke patam,pa makar i za sitnica,ama uzivam dodeka se toa trae...
Za drugite raboti i ne rizikuvam mnogu ako znam deka ne se isplati toa i dzabe ke prodolzuvam koga na nesto mu se gleda krajot!

Секогаш одам на ризик.
За се` добивам една шанса,имам еден живот и ќе ја прифатам секоја шанса што ми се пружа(секако,доколку САКАМ да го направам тоа,а ми е страв од неуспех)
Животот е најголем ризик што го имам прифатено,па зашто да не ги прифаќам шансите што тој ми ги пружа и да си го искористам максиманло,на мој начин,па макар и тоа да заврши "трагично"...?:toe:

Toa ti e ko da se mislis dali da odis na odmor u Bejrut...Sto baras tamu.Mozda ke si pomines dobro ama moze i da te sjebe bomba.....Taka sto bolje ne idi neli...Valjda ova spagja u temava...

Обичниот човек секојдневно се бори со проблемите. Паметниот ги предвидува и избегнува.

Инаку тврдоглав сум, и секогаш работите мора да одат по мое. И да не е така тоа “мое“ ке се адаптира малку :) и пак ке биде по мое. Не сум некој голем ризикувач но ми се дешава во одредени ситуации

Јас живеам со девизата дека морам да ризикуваш за да добиеш нешто,мора да дадеш за да ти се врати...така во многу случаи не сум направил нешто и сега се каам ради тоа така да ризикувам или победувам или губам...нема нерешено :toe:

Во принцип спречувам, не сакам да лечам. Понекогаш проработува деструктивноста во мене и тогаш лечам (иако најчесто не стигнувам до моментот на ,,лечење,,). Понекогаш не правам никакви калкулации и се впуштам во ризик. Тогаш или губам или добивам.Затоа понекогаш се кајам зошто не сум направила барем визуелизација. Во секој случај правам грешки од кои некогаш извлекувам поука, а некогаш не -зависи од тоа дали сум ,,седнала,, да ги сумирам резултатите.:pos:

Za raboti na koi mozam da im go pretpostavam tekot, i ako istiot e losh, voopshto ne se vpushtam vo neshtoto...Mehanizam na samoodbrana...Istiot go steknuvame so nasheto iskustvo.Znaci ako ednash sme se izgorile, ne znaci deka treba da ja poftoruvame taa greshka...
Tvrdoglavosta i mavanjeto so glava vo zid za mene e zalazuvanje.A rizikot tuka ne se sporeduva so nekoj hrabrost ami so zrtvuvanje na samiot sebesi....
Zosto da se zrtvuvam sebesi za tugo zadovolstvo?:toe:

Иако ептем сум тврдоглав по природа и доста склон по авантури и опасности, но на такви работи кои некогаш можат да излезат на големо...понекогаш попуштам...:toe:

За ситни ситуации (ситуации кои не се со големи негативни последици) ги прифаќам - не превземам големи чекори да ги спречам. Малку негативност разбива монотонија.
А за ситуации кои се со големи последци се трудам од моја страна колку можам да ја намалам негативната последица.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom