Боговите во библијата

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Ако станува збор за змија,јарец или црвен бик со рогови и копита,тогаш за мене и двајцата се имагинарни ликови.

Не, не и не. Станува збор за Ангел (што значи има ист облик како луѓето) кој одбил послушност на Бога, поради љубомора . Потоа и други Ангели му се придружиле.

Не, не и не. Станува збор за Ангел (што значи има ист облик како луѓето) кој одбил послушност на Бога, поради љубомора . Потоа и други Ангели му се придружиле.

Ja mislam deka toa ne e u Biblijata. Toa e diskutirano vekovi pokasno, ne?

Ако станува збор за змија,јарец или црвен бик со рогови и копита,тогаш за мене и двајцата се имагинарни ликови.

togas e kompilacija od paganski Horned Gods :smir:

Како тоа ти личат?

pa ne zboram za bukvalna pretstava, zboram za karakterot.

Значи, како и што рековме, Ангелите (не сите) слегле на земјата поради привлечноста на жените земски (тоа со облиците и јас не се сеќавам да го имам сретнато, а и во Библијата пишува дека Бог ги создал прво Ангелите, па луѓето по својот облик, така да изземи го тоа) и спиеле со нив. Како резултат на тоа, децата што ќе се родат се џинови, значи доста поголеми и посилни од обичните луѓе, кои тука се окарактеризирани како злобни и правеле нереди на Земјата. Претходно, кога Ангелите што слегле на Земјата да спијат со жените, сакале да се вратат при Бога, тој нормално не ги примил назад, па тие му се придружуваат на Сатаната.
Побара мое мислење, го приложив. Не очекувам да поверуваш само поради 2 - 3 реченици што јас ќе ги пишам на форумов, сепак, сите ги толкуваме работите како што сакаме.
Добро,океј е се,секој толкува по свое.Но не е малку нелогично тоа што тие ангели слегле од некаде на Земјата за да се сексаат со замјанките,и кога им се здосадило тоа,ајде назад кај Бог,а овој пак не ги примил и овие отишле кај сатаната.Си правеле како ќе им било кеф.Друга работа,како тоа Бог луѓето ги создал по ликот свој?Нели бог нема лик,бог не е телесен.Бог е апстрактен ентитет.Сепак во Библијата пишува така,и мислам дека тука Бог грешно е претставен.Претставен е со човечки особини,материјален богг кој има лик,кој зборува итн...

--- надополнето ---

И тие ангели имале односи со ќерките човечки?Незнам кај имав читано,дали беше во книгата Небесна Хиерархија од Дионисиј Ареопагит,тоа дека ангелите се бесполови суштества,немаат пол.Бог ги создал нив,но тие неможат да се размножуваат како луѓето.Нели и на некои икони може да се видат некои ангели со женски облик,а тело на маж.Некој ако е повеќе запознаен со ова нека пише.

Според некои преводи од септуагинтата синовите се преведени како ангели.
Син на бог не е бог туку е син на бог. Исус е првиот ангел(Архангел Михаел) - првиот божји син. Тој е најголем и е над сите други ангели. Потоа создал и други ангели. Тие се создадени пред создавањето на небото и земјата.

Јас ти ја цитирам библијата на МПЦ.
Синови божји.
Човекот раѓа човек, мечката раѓа мечка, лавот раѓа лав, куќето - куче.
Тоа беа синови божји.

и во вулгата се вели синови божји :
1Cumque coecepissent homines multiplicari super terram, et filias procreassent, videntes fílii Dei fílias hominum quod essent pulchrae, acceperunt sibi uxores ex omnibus, quas elegerant.

и во тората :
ב וַיִּרְאוּ בְנֵי-הָאֱלֹהִים אֶת-בְּנוֹת הָאָדָם, כִּי טֹבֹת הֵנָּה; וַיִּקְחוּ לָהֶם נָשִׁים, מִכֹּל אֲשֶׁר בָּחָרוּ.

и во септуaгинта
ιδοντες δε οι υιοι του θεου τας θυγατερας των ανθρωπων οτι καλαι εισιν ελαβον εαυτοις γυναικας απο πασων ων εξελεξαντο

нема ангели.

Што е тоа септуагинта и вулга?

Кратко, септуагинта е превод на грчки јазик на еврејската тора. Евреите не ја признаваат како дословен и точен превод. Значи стариот завет

Вулгата е прв канонизиран превод на латински јазик на целата библија (стар и нов завет) Најголем дел ја превел св. Јероним

Тие две книги (аа посебно вулгата) се коризтат и зема како репер за преводите на сите други - подоцнезни библии.

--- надополнето ---

[/COLOR]Не те разбирам.Како Алах си ги создал муслиманите пред 1400 години?Пологично е муслиманите да го создале Аллах,и на почеток секој нерод да си создал свој бог,а не обратно.

Не мора да значи дека кога ги создал и му се објавил веднаш. Можеби ги пуштил да живеат без свест за него со векови и векови.

Јас сепак останувам на моето мислење дека еден е Бог... овa го имам постирано одамна али пак че го покажам.....

full_moon_large.jpg8.-Full-Moon.jpgthe-moon.jpg

Месечината е една, таа е на небото.... сите ја знаат како месечина, но сите резлично ја гледаат... итото е и со Бог... тој е еден, но луѓето од ралични делови од светот различно го оформиле своето мислење и сваќање за Бог, затоа постојат и различни религии

Ј
Месечината е една, таа е на небото.... сите ја знаат како месечина, но сите резлично ја гледаат... итото е и со Бог... тој е еден, но луѓето од ралични делови од светот различно го оформиле своето мислење и сваќање за Бог, затоа постојат и различни религии

Секој народ е посебен свет, посебна планета, а различни планети имаат различни месечини, некоја нема ни една некои имаат повеќе некои имаат една али своја сопствена

Јас сепак останувам на моето мислење дека еден е Бог... овa го имам постирано одамна али пак че го покажам.....

Прегледај го приврзокот 31114Прегледај го приврзокот 31115Прегледај го приврзокот 31116

Mozebi....mozebi ovie bogovi sto se obozavaat na planetava (Jahve, Zevs, Odin, Freja, Isis etc) se same facets, arhetipovi vo nasiot collective unconscious. No, mozebi i postojat vo druga dimenzija rai toa sto lugeto gi vdahnale so zivot so samoto toa sto im posvetuvaat vnimanie, molitvi, rituali i sl.

Za mene, ovie razlicni bogovi i bozici se mnogu realni. Mozebi pozadi niv se krie ona Edno, sto ne obviva site. I toa edno nema pol - ni zenski ni maski.
:toe:

Секој народ е посебен свет, посебна планета, а различни планети имаат различни месечини, некоја нема ни една некои имаат повеќе некои имаат една али своја сопствена

не те следам... ЛУЃЕТО се на овај свет, оваа планета и оваа планета има една месечина ( еден Бог).... сите народи се потомци на мајмуно шо слегол од дрвото во африка....

сите народи се потомци на мајмуно шо слегол од дрвото во африка....

Луѓето не потекнуваат од мајмуните. Тоа не го тврди ни Дарвин ни теоријата на еволуцијата.
Грешно ве учат по црквите, лажна пропаганда. Не требаше да бегате од часови по биологија.

Луѓето не потекнуваат од мајмуните. Тоа не го тврди ни Дарвин ни теоријата на еволуцијата.
Грешно ве учат по црквите, лажна пропаганда. Не требаше да бегате од часови по биологија.

ама ти мешаш многу работи чоек.... ај кажи од шо потекнува човеко? од кокошка или мисирка.... не ме заебавај... барем за биологија немој... Дарвин убаво докажал, но денес прашањето е како успеал мајмунот да има толку различни генетски промени од човекот.... ако тука сметаш дека Бог вмешал прсти, јас мислам дека тоа се вонземјани

да не разглабаме сега Теории на еволуција и настанок на човекот .. има други теми за тоа ...
се работи за употреба на термини Богови во библијата .. односно дали Бог е еден или постојат повеќе Богови ..
значи користете цитати од различни верски книги, истражувања итн ... правете аналогии .. ама како настанал човекот не е тема тука ..

ама ти мешаш многу работи чоек.... ај кажи од шо потекнува човеко? од кокошка или мисирка.... не ме заебавај... барем за биологија немој... Дарвин убаво докажал, но денес прашањето е како успеал мајмунот да има толку различни генетски промени од човекот.... ако тука сметаш дека Бог вмешал прсти, јас мислам дека тоа се вонземјани
И јас би играл така :) Оние богови кои се сметаат за креатори на човечкиот род,сите тие се еден,но не бог,туку екстратерестиал кричер.

Читајте ја библијата. Нарочно стариот завет. Таму пишува дека има богови, има и други богови а Јахве е бог на избраниот народ. Значи Јахве како свој народ ги избра израилците. Другите народи си имаа свои богови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom