Бог и искушенијата

• Креатор на темата Креатор на темата stojance andov
  • Време на започнување Време на започнување
Brat Stole, iskusenijata doagaat od demonot no so Bozjo dopustanje, zaradi nase ispituvanje na verat, najgolem primer za smirenija za vreme iskusenijata e zivotot na Starozavetniot pravednik Jov, procitajte ja knigata za nego co Stariot Zavet, pa da vidat bezboznicite sto e smirenije.

Braka, iskusenija mora da ima.Bez iskusenija za nikoj nema spasenie.Bog ne dava iskusenija, tuku Toj dopusta za da ja vidi verata, trpenieto, smirenieto.....Pravedniot Jov sedum godini lezese na gubre i toa bez grev za Bog da ja vidi negovata vera i toj navistina ne podlegna na iskusenijata, no izdrza.

Bozjata promisla za spasenieto na coveckite dusi ne mozeme da ja znaeme....Taka e i so iskusenijata.....bidejki otkako ke bideme iskuseni,ke dobieme venec od Boga...Nase e da gi trpime so ogromna LJUBOV,bidejki toa od nas Bog go bara....

Misli koga ke gi dobieme iskusenijata, ili koga ke gi istrpime!

ke ima plac i krckajne so zabite:uvo:

Dali nekogas ste se zaprasale zosto Bog dopusta iskusenija?

Бог не допушта ништо затоа што тој не постои! Ти можеш да се лажеш дека Бог ти прави ова или она, ама за сите работи кои ти се случуваат ти сам си си крив, никој друг.

Dali nekogas ste se zaprasale zosto Bog dopusta iskusenija?

Според заслугата би требало да биде. А таа заслуга не е според нашите дела и/или недела туку пред се поради начинот на размислување. Кога некој не е просветлен најпрво тешки маки за него за да стварно знае што е зло, за да може да насети како би изгледал вистинскиот спас. Приказната за Јов е стварно многу добра, добил страшно искушение, не подлегнал но сепак верата му дошла во сомнеж што значи дека иако добар човек, не бил просветлен. После крајот на тоа искушение сигурно станал појак по вера.
И мене ми се причинило повеќе пати како Ѓавол да демне над мене, кога сум очекувал нешто убаво да се случи а шансите тоа да не се случи биле мали, да речеме 1 : 100, се случувало баш тоа, да не успее. :nerv:

темава и постовиве....lets pat each other on the back (кај е смајлито што превртува очи кога ти треба?)

„Искушенијата“ самиот човек си ги ствара. Тоа си е твое лично дело.

Ако го земеш во обзир фактот дека Бог е сеприсутен и во секого, исто му доаѓа. Или не? :)

Ако го земеш во обзир фактот дека Бог е сеприсутен и во секого, исто му доаѓа. Или не? :)

Не, не е исто. Али пак, зависи од религијата или филозофијата што човек ја следи.

според мене, Бог не е сеприсутен во моето тело, него и ја сум дел од него со тоа што искра негова е присутна. Бог као Бог не ме гледа нити мене, нити некои други луѓе на планетава што правиме и што мислиме и да пишува записник за секој посебно. Таа искра ми дава живот, ми го анимира телото што ми е возило за овие искуства, а не ме става на тестови и искушенија. За тоа сум ја сама крива. За било што што ќе ми деси во овој живот, ја сум си одговорна.

Thats just me.

Можно е да си во право, и најверојатно, само мене такви работи ми се случувале како да сум на црна магија изложен па тешко ми е да си поверувам дека сум си до толку душман себеси...

Бог не допушта ништо затоа што тој не постои! Ти можеш да се лажеш дека Бог ти прави ова или она, ама за сите работи кои ти се случуваат ти сам си си крив, никој друг.

„И рече безумникот-нема Бог!„-Стар Завет.

Блажени се тие кои примиле искушние..оти кога ќе бидат испитани примаат венец на слава...Ние сме од глина а тој е начиот грнчар кој не обликува со оган(искушенија)...
Сметајте ја за чиста радост браќа мои, кога ќе паднете во разни искушенија,
знаејќи дека испитувањето на вашата вера создава трпение!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom