Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
А Шварци не правел Powerlifting?
Powerlifting/weightlifting
During Schwarzenegger's early years in bodybuilding, he also competed in several Olympic weightlifting and powerlifting contests. Schwarzenegger won two weightlifting contests in 1964 and 1965, as well as two powerlifting contests in 1966 and 1968.[29]

In 1967, Schwarzenegger competed in and won the Munich stone-lifting contest, in which a stone weighing 508 German pounds (254 kg/560 lbs.) is lifted between the legs while standing on two foot rests.

Personal records
https://en.wikipedia.org/wiki/Arnold_Schwarzenegger#Powerlifting.2Fweightlifting

Powerlifting/weightlifting
During Schwarzenegger's early years in bodybuilding, he also competed in several Olympic weightlifting and powerlifting contests. Schwarzenegger won two weightlifting contests in 1964 and 1965, as well as two powerlifting contests in 1966 and 1968.[29]

In 1967, Schwarzenegger competed in and won the Munich stone-lifting contest, in which a stone weighing 508 German pounds (254 kg/560 lbs.) is lifted between the legs while standing on two foot rests.

Personal records
https://en.wikipedia.org/wiki/Arnold_Schwarzenegger#Powerlifting.2Fweightlifting
Леси се врача кучи...

Може да се направи добра основа со powerlifting а кога се работи за естетика Рони Колман прво бил кревач на тегови па после бодибилдер и освоил 8 титули.

Рони =/= естетика. Како и сите таканаречени mass monster-и денес.

...

Спомнав некаде powerlifting во мојот одговор? Сликите чисто ги ставив за да го илустрирам она што го пишав- колман не е естетски граден, туку само има многу маса. The end.

Ќе те упатам тука прво. https://www.reddit.com/r/loseit/wiki/faq Сите поими и принципи се убаво објаснети, а и ќе имаш полно другарчиња со иста цел. Прочитај го неколку пати.

Второ, ситуацијата и не е така лоша, имаш почетна маса веќе, што е голем бонус. Вака би рекол накај 25 посто масти, што значи дека имаш отприлика 21 кило сало. За да стигнеш до 15 посто масти треба да изгубиш 10-15 кила сало, односно зависно од калорискиот дефицит и посветеноста ќе ти требаат 15-30 недели. Внеси тука и некое кило мускулна маса екстра и за 6 месеци си нов човек. *груба проценка е се

Трето, ѕирни нешто окулу Intermittent fasting. Грубо објаснето е 16 саати нејадење со осум саати јадење во денот. Помага многу при самоконтрола на глад, веќе по две недели телото ќе се навикне да јаде во фиксни периоди и ретко кога ќе те фаќа зорт од глад. Морам да спомнам дека не е најпрепорачана како исхрана за тинејџери, ама со оглед на околностите мислам дека ќе ти биде најприкладна.

Четврто, мислам е спомнато на reddit ама нека. Тргни нездрава храна (cpt.obvious?). За почеток ликвидирај било каква консумација на сокови, газирани или не. Жеден си? Вода. Носи едно шишенце со тебе цело време и свиркај си.

А, имам ставено една книга поназад во темава, Bigger Leaner Stronger. Внатре има 3-4-5 дневни програми што траат окулу 45-60 минути по тренинг, сосе стомачни и се. Stronglifts е добар избор со оглед на ситуацијата исто така, ама ако се загреваш и тегнеш без саат време не поминуваш, ако не и повеќе подоцна во програмата.

Вицевите во весник ти да не ги пишуваш? Фино ме насмеа.

Рони =/= естетика. Како и сите таканаречени mass monster-и денес.

FESyfNW.jpg

Io0Sr1k.jpg
Фала многу за советите.

Здраво вежбам веќе два ипол месеца имам 16 години.Вежбам 7 дена во недела од кој само понеделник ми е по не интезивен,не чувствувам заморенос.Еве го мојот распоред:
Пондеделник-Стомачни
Вторник-Грб
Среда-Трицепс+Стомачни
Четврток-Рамо
Петок-Нози
Сабота-Бицепс+Стомачни
Недела-Гради
Ваше мислење?(одам на полесно по 4 сета по12 повторувања)
Имам вишок на килограми дали смеам да користам суплементи или не и ако смеам кој суплемент би ми го препорачале?Фала.
Имаш еден куп програми со кои може да стигнеш до целта, најбитниот дел ќе ти биде сепак исхраната.
Од програмите една од најомилените зa време на чистење ми е:
Гради/Трицепс/Стомачни/Кардио
Грб/Бицепс/Трапез Кардио
Рамо/Нозе
и пак истата ја повторуваш, а паузираш еден ден во неделата или помеѓу циклусите или пак Недела.
10 минути загревање и истегнување, па го почнуваш тренингот, 3-4 вежби за секоја мускулна група, од кои една вежба за сила (6-7 повторувања и форсирај на тежини), 2-3 хипертрофија, стомачните 2 вежби со по 4 серии до отказ.
Кардиото по тренинг ти е макс 30минути и најдобро сум согледал дека работи барем 2 тренинзи неделно HIT кардио.
Паузите помеѓу вежбите максимум минута, а помеѓу сериите 30-45 секунди односно додека да промениш тежина или да се напиеш вода и земеш здив. Поголема пауза може помеѓу сериите кај вежбата за сила, но не повеќе од 2 мин.
Кога ќе бидеш гладен најдобар начин да го измамиш телото во почетокот ти е со вода, пиј поголема количина вода, а почни да пиеш и зелен чај наутро и пред оброци и тоа оној во лист (го имаш во маркети и аптеки од виталија и незнам која друга фирма беше).
Воведи зеленчук, зелката ти е ефтина, но внимавај и таму да ставаш што е можно помалку масло и зачини.
Еве ти таблици (ова и ова)за калории во храната и калкулатор каде што ќе може да пресметаш на твоја висина колку треба да внесуваш.

Како ќе успеваш да ја средуваш исхраната, труди се јаглехидратите да ти заземаат се помал процент од дневниот калориски внес.

Ако ти е за олеснување јас од 115кг на слична висина како тебе, стигнав до 75 за 4 месеци и за нецели 7 месеци бев „срча“ издефиниран, најбитно е да не се лажеш себеси и да заземеш цврст став :)
Ако имаш работи што те бунат, а верувам дека на старт изгледа доста сложено, слободно прашувај.

Со среќа :)

Имаш еден куп програми со кои може да стигнеш до целта, најбитниот дел ќе ти биде сепак исхраната.
Од програмите една од најомилените зa време на чистење ми е:
Гради/Трицепс/Стомачни/Кардио
Грб/Бицепс/Трапез Кардио
Рамо/Нозе
и пак истата ја повторуваш, а паузираш еден ден во неделата или помеѓу циклусите или пак Недела.
10 минути загревање и истегнување, па го почнуваш тренингот, 3-4 вежби за секоја мускулна група, од кои една вежба за сила (6-7 повторувања и форсирај на тежини), 2-3 хипертрофија, стомачните 2 вежби со по 4 серии до отказ.
Кардиото по тренинг ти е макс 30минути и најдобро сум согледал дека работи барем 2 тренинзи неделно HIT кардио.
Паузите помеѓу вежбите максимум минута, а помеѓу сериите 30-45 секунди односно додека да промениш тежина или да се напиеш вода и земеш здив. Поголема пауза може помеѓу сериите кај вежбата за сила, но не повеќе од 2 мин.
Кога ќе бидеш гладен најдобар начин да го измамиш телото во почетокот ти е со вода, пиј поголема количина вода, а почни да пиеш и зелен чај наутро и пред оброци и тоа оној во лист (го имаш во маркети и аптеки од виталија и незнам која друга фирма беше).
Воведи зеленчук, зелката ти е ефтина, но внимавај и таму да ставаш што е можно помалку масло и зачини.
Еве ти таблици (ова и ова)за калории во храната и калкулатор каде што ќе може да пресметаш на твоја висина колку треба да внесуваш.

Како ќе успеваш да ја средуваш исхраната, труди се јаглехидратите да ти заземаат се помал процент од дневниот калориски внес.

Ако ти е за олеснување јас од 115кг на слична висина како тебе, стигнав до 75 за 4 месеци и за нецели 7 месеци бев „срча“ издефиниран, најбитно е да не се лажеш себеси и да заземеш цврст став :)
Ако имаш работи што те бунат, а верувам дека на старт изгледа доста сложено, слободно прашувај.

Со среќа :)
Фала многу. :vozbud::vozbud:

Иам болки во раката, откако ќе завршам на вежбите со рачни тегови. И тоа само левата рака.

anatomija-podlaktice-528.jpg

Болката мислам дека ми е во Forearm или пак Extensor..

Дали некој има идеја што би било?

Иам болки во раката, откако ќе завршам на вежбите со рачни тегови. И тоа само левата рака.

Поспецифично кој мускул и каква болка е? Иако и со таа информација тешко да помогнаме, оди на доктор/физиотерапевт.

Имавме земено пред едно 5-6 години абтроник ама го зедовме и така си остана :D и сега го најдов ама гледам има две ламбички црвена и зелена, некој да ми објасни шо значат.
П.с не дека очекувам нешто резултати така за заебанција ќе го пробам.

Го видов али никој немаше пишано конкретно дали чини или не
Моја грешка, не потврдил никој. Инаку имаше дискусија и XX страни поназад од тоа (кога беше со друга амбалажа), заклучокот беше дека за тие пари нема шанси да е нешто квалитетно.

Ова ти е тениски лакт повреда, настанува поради прекумерна употреба (злоупотреба) на екстензорите на шаката

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom