Блам држава

Месецов, по почетокот на учебната година, Министерството за образование склучи договори за изработка, печатење и дистрибуција на учебници. Договорите се вредни 6,5 милиони евра.

Од 126 учебници потребни за сите задолжителни и изборни предмети во деветгодишното основно образование, на почетокот на учебната 2023/2024 година Министерството за образование и наука не обезбедило 43, односно недостигаат 34% учебници.

... не сум знаела да болеста, поготово канцерот се лечи со двојазичност, поточно со додавање на ,,албански јазик,, од страна на Директорот на клиниката за онкологија, пациентите ќе оздрават побрзо ли, па ако треба и со само физиолошки раствор наместо со скапиот биолошки лек, а денешни последици се тие.

...впрочем, како не треба да се политизира и не се партиски немилите настани на онкологија, ако одговорните директори се токму партиски членови поставени од партиите на Власта кои ќутат без трошка одговорност, срам и совест да објаснат, кажат, превземат нешто, морален отказ, било што, но тие само бледо чекаат директива од партиското седиште што да прават, полошо и од роботи.
...што се правда денес Директорката Клисаровска многууу ,,ажурна"" и за други работи на онкологија, пациенти маченици цело време ...

Последно уредено:

Ова е само дел од редоследот од настани кој ни претстои, оти јужниот и источниот сосед редовно ќе ја потсетуваат државата „северна„ за обрските кои самата ги превзела и потпишала во самозаебувачките договори со Грција и со Бугарија.

Зарем мислевме дека се‘ ќе заврши со стругањето на ѕвездата од Кутлеш од капаците од канализационите шахти?...

Последно уредено:

Баш кога Мицоглу овај Мицотакис призна дека баклавата и јогурт се турски. Чиниш преку јадењава шифрирани геостратешки муабети се прават.

Театар на апсурдот.

Зарем мислевме дека се‘ ќе заврши со стругањето на ѕвездата од Кутлеш од капаците од канализационите шахти?...
Јас бев еден од 60-те луѓе на протестите. Да, 60 луѓе имаше на протестот, кога СДСМ решија да го тргнат македонскиот национален симбол од знамето и да стават наместо тоа, од нив измислен симбол.
Не може некој да ми каже дека било кое сонце е македонски национален симбол. Сонцето од Кутлеш се смета за таков симбол. Тоа има уникатен дизајн.
Они решија да стават некакво сонце, наместо тоа.
Ние толку долго чекавме држава, за да сега немаме национален симбол на знамето?
Не ми идеше тоа, уопште и затоа бев против. Но, на македонскиот народ тоа не му беше баш битно, тогаш. Затоа имаше само 60 души на протестот.

Инаку, јас лично, не знам на кого и кога, му текна, да го убаци Сонцето од Кутлеш у комбинација. Тоа сонце, иако можеби е некаков македонски национален симбол, сепак, многу ретко, или никогаш не било прифаќано како такво, низ историјата (зборувам за историјата по мешањето на Словените со домородното население). Низ таа историја има само еден македонски национален симбол, а тоа е македонскиот лав, кој постои и како назив у хелардика, има точно определена форма и размер и повеќе можете да прочитате, за тоа, во темата за хералдика кај што има еден опитен хелардичар.
Не ми е јасно, како можеше да преовлада наративот: - Ej, немојте како Бугарите исто (а лавот не е хералдички ист, ама ај). Некако ми се чини како југоносталгичарската србоманија да му ја помати визијата за национален прогрес на македонскиот народ, во тие клучни зародишни моменти.

Затоа, баш би ми било гајле за стругањето шахти, кога наместо тоа, би бил поставен македонскиот лав.

Груевски, во еден момент "ризикуваше" да се искупи во мои очи, кога се обиде да стави барем грбот да биде таков. Али тоа не му помина. (кај ДУИ ваљда. Мене ми личи дека ДУИ му дадоа зелено светло, под услов да не се десат големи негодувања кај Албанците, кои се десија, по пласирањето на идејата и они му ставија рампа)

Груевски, во еден момент "ризикуваше" да се искупи во мои очи, кога се обиде да стави барем грбот да биде таков. Али тоа не му помина. (кај ДУИ ваљда. Мене ми личи дека ДУИ му дадоа зелено светло, под услов да не се десат големи негодувања кај Албанците, кои се десија, по пласирањето на идејата и они му ставија рампа)
Изет Меџити и неговите (сегашни огнени) за прв пат отидоа против налозите на Ахмети тогаш.

11.09.2023

Screenshot 09-11-2023 22.46.jpg

...денешниот протест пред Владата околу немилите настани на Онколошка клиника, обичен народ, изнемоштени пациенти со најподмолна болест,

Screenshot 09-11-2023 22.47.jpg

и наместо мотото на екс премиерот ЗЗ, „ Владата е на сите и треба да биде отворена“ со што се острани грандиозната масивна ограда која кој знае дали воопшто е веќе во магацинот во касарната „Илинден“ во Скопје, кога ќе има одлука околу понатамошна намена, денес „појела маца“ можеби, замена за ограда се самите полицијајци по двајца како ограда меѓу мермерните столбови на оградата!

... и сега логичко прашање, од што се плашат,ако сите сме за осудување на вакво однесување на Онколошка клиника и се прави све да се разреши и кривците да одговараат за злочинот, зарем народот т.е. болните пациенти ќе ја „нападне Владата“ пробивајќи се низ отворениот простор без ограда? не е срамота да се очекува да болниот кој протестира за некој месец живот одвај дишејќи по тие улици дека ќе лумпува?

... многу лошо изведено од државните институции, многу лошо изгледа вака со полицајците пред нив, тоа „не е поблиску до народот“, тоа е само „поблиску до мафијата“ или ....?

Последно уредено:
11.09.2023

Прегледај го приврзокот 390442

...денешниот протест пред Владата околу немилите настани на Онколошка клиника, обичен народ, изнемоштени пациенти со најподмолна болест,

Прегледај го приврзокот 390444

и наместо мотото на екс премиерот ЗЗ, „ Владата е на сите и треба да биде отворена“ со што се острани грандиозната масивна ограда која кој знае дали воопшто е веќе во магацинот во касарната „Илинден“ во Скопје, кога ќе има одлука околу понатамошна намена, денес „појела маца“ можеби, замена за ограда се самите полицијајци по двајца како ограда меѓу мермерните столбови на оградата!

... и сега логичко прашање, од што се плашат,ако сите сме за осудување на вакво однесување на Онколошка клиника и се прави све да се разреши и кривците да одговараат за злочинот, зарем народот т.е. болните пациенти ќе ја „нападне Владата“ пробивајќи се низ отворениот простор без ограда? не е срамота да се очекува да болниот кој протестира за некој месец живот одвај дишејќи по тие улици дека ќе лумпува?

... многу лошо изведено од државните институции, многу лошо изгледа вака со полицајците пред нив, тоа „не е поблиску до народот“, тоа е само „поблиску до мафијата“ или ....?

Државата е институција која настанала со појавата на нееднаквоста на луѓето, со поделбата на трудот и поделбата на класи или со појавата на сопственоста. Државата е најдоминантен тип на политичка институција, која има монопол на употреба на физичка сила на одредена територија. Основната надлежност на секоја држава е да донесува законски одлуки и да ја контролира употребата на сила во едно општество. Оттука, може да се извлече една дефиниција за државата, според која таа е организирана човекова заедница која има апсолутна моќ и право да ги уредува односите и правилата според кои луѓето треба да живеат на една територија.

Според дефиницијава, полицијата постои како алатка на државата, а не како институција која се грижи за народот.

Државата е институција која настанала со појавата на нееднаквоста на луѓето, со поделбата на трудот и поделбата на класи или со појавата на сопственоста. Државата е најдоминантен тип на политичка институција, која има монопол на употреба на физичка сила на одредена територија. Основната надлежност на секоја држава е да донесува законски одлуки и да ја контролира употребата на сила во едно општество. Оттука, може да се извлече една дефиниција за државата, според која таа е организирана човекова заедница која има апсолутна моќ и право да ги уредува односите и правилата според кои луѓето треба да живеат на една територија.

Според дефиницијава, полицијата постои како алатка на државата, а не како институција која се грижи за народот.

Да, наведениов опис е “класика„ за тоа што е „држава„ и која е нејзината улога во светот и во животот. Да, полицијата е дел од државата и е во функција од држвата, не во фукција/корист од самиот народ. За тоа постои/постоеше милицијата.

Православното поимање на државата е битно поинакво од световното толкување на државата и на нејзината улога.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom