Би умрел/а за...

• Креатор на темата Креатор на темата Олимпија
  • Време на започнување Време на започнување
јас ќе умрам за сите вас драги мои, на некој иден масовен протест како оној вчера да им влезам со опасна артилерија, али тоа би го сторил на мои 60, накај 70ет годинки :tv:

сериозно би загинал, ама своеволно а не да бидам приморан да влезам во војска.

се надевам ќе инспирирам голем дел од нашите, па на крај да го исчистиме цело малцинство :smir:

Би умрела за џабе. Или пак за непознат. Иначе секој ден умираат луѓе за џабе, па што сум јас поразлична.

Би умрел за било што што директно ми ја засега совеста. Значи за кого и да умрам, пред се за себеси.

сега моментално би умрела за 2 саати одмор и едно големо тоблероне како тоа денес :jaj:, а општо би умрела за да поштедам некој кој навистина ми значи.

Рано ми е за умирање некако... бар не уште едно 15-20 години. После ќе видиме.

Знам да се заебавам кога ќе видам добар олдтајмер дека бубрег давам за колата, мада којзнае дали би се нафатил на таква лудорија кога би имал прилика. Е сега ако морам, би умрел за нешто што навистина вреди -> брат ми и потесното семејство.

Мир во светот би била единствената работа вредна за умирање, меѓутоа јас умирајќи не би предизвикал мир во светот, па логично твоево прашање нема никаква смисла.

Ќе биде некој фин и да ја објасни морбидната фасцинација со умирање за државата!? :tapp:

Ќе биде некој фин и да ја објасни морбидната фасцинација со умирање за државата!? :tapp:

Па нели ти ставаше со некоја си латентна гордост (да не речам им се дивеше) слики од Мексинаски команданти? Ок не е тоа класична држава ама е провинција пак територија де со население. Сега што се чудиш?

Да умрам за државата ? Она ќе се жртвува за мене ? Се сомневам. (но глуп сум, сепак ќе умрам за Македонијава)

Па нели ти ставаше со некоја си латентна гордост (да не речам им се дивеше) слики од Мексинаски команданти? Ок не е тоа класична држава ама е провинција пак територија де со население. Сега што се чудиш?

Латентна гордост?
Ако мислиш на Субкоманданте Маркос...тоа не е Мексикански командант туку се бори против мексиканската држава и државата како таква...ниту за сецесија на таа територија и прогласување нова држава ниту за власт...значи сосема поинаков концепт...

Се чудам што некој би бил спремен да умре за нешто во чие име е ограбуван и измамуван цел живот...
Не се чудам на некои што биле спремни да умрат за да го сменат тоа...во случајот со Чиапас успеале...

Латентна гордост?
Ако мислиш на Субкоманданте Маркос...тоа не е Мексикански командант туку се бори против мексиканската држава и државата како таква...ниту за сецесија на таа територија и прогласување нова држава ниту за власт...значи сосема поинаков концепт...

Се чудам што некој би бил спремен да умре за нешто во чие име е ограбуван и измамуван цел живот...
Не се чудам на некои што биле спремни да умрат за да го сменат тоа...во случајот со Чиапас успеале...

Ок кога веќе навлегуваме во техникалии, од/во Мексико е значи е Мексиканец, паравоен лидер е значи е командант. Или треба да е во служба на Мексиканската држава па да биде Мексикански командант? Или Чиапански командант е? Ама може и тој термин е многу обемен па може треба да го наречеме Сан Пабло (или од кое село и да е) командант?
Сигурно си има и тој некој фикс идеал да постави некој си тип на уредување во "осбодените територии". Дали ќе се вика држава, комуна, невладина организација, автономна покраина, или поле со кактуси е прашање само на терминологија. Битно малиот нели, брани/држи/ослободува/ територија и население и е воедно лидер, без разлика дали тој се претставува така или како обичен граѓанин со калаш во рака што по некоја случајност за него повеќе се зборува отколку за другите. За мене тоа е исти ташак, само што ти вербално сакаш на еден суптилен начин да го прикажеш дека не е така, а не е никаков поинаков концепт, поинаков може е оти тебе не ти одговара да не е.

Друго, чувството на припадност и патриотизам без разлика каква е државата е некрофилски да го нарекуваш морбидно. Нема ништо лошо во тоа еден човек да си го сака народот и државата без оглед на се и да се труди на еден или друг начин да го смени тоа па и да даде живот за тоа. Затоа што државата не е владата и не е собранието, тие се само државни органи, како што во едно претпријатие директорот не и фирмата (освен во ситуации на сам товара сам растовара фирми). И барем ти треба да го знаеш тоа и да го почитуваш тоа, како нели своевиден борец за човековата слобода од прангите на како што ти милуваш да кажеш творците на лоботомијата. Или сега во некои постови сме мајка а во други маќеа?

Мислам дека имам сеуште многу да дадам додека сум жив и дека ми е некако рано за умирање.

Но сепак кога би подразмислил би умрел за моите блиски, за луѓето кои ми значат на мене и за оние за кои знам дека со мојата смрт би направил некоја добра работа, односно мојата смрт би била од корист а не залудна.

Ок кога веќе навлегуваме во техникалии, од/во Мексико е значи е Мексиканец, паравоен лидер е значи е командант. Или треба да е во служба на Мексиканската држава па да биде Мексикански командант? Или Чиапански командант е? Ама може и тој термин е многу обемен па може треба да го наречеме Сан Пабло (или од кое село и да е) командант?
Сигурно си има и тој некој фикс идеал да постави некој си тип на уредување во "осбодените територии". Дали ќе се вика држава, комуна, невладина организација, автономна покраина, или поле со кактуси е прашање само на терминологија. Битно малиот нели, брани/држи/ослободува/ територија и население и е воедно лидер, без разлика дали тој се претставува така или како обичен граѓанин со калаш во рака што по некоја случајност за него повеќе се зборува отколку за другите. За мене тоа е исти ташак, само што ти вербално сакаш на еден суптилен начин да го прикажеш дека не е така, а не е никаков поинаков концепт, поинаков може е оти тебе не ти одговара да не е.

Друго, чувството на припадност и патриотизам без разлика каква е државата е некрофилски да го нарекуваш морбидно. Нема ништо лошо во тоа еден човек да си го сака народот и државата без оглед на се и да се труди на еден или друг начин да го смени тоа па и да даде живот за тоа. Затоа што државата не е владата и не е собранието, тие се само државни органи, како што во едно претпријатие директорот не и фирмата (освен во ситуации на сам товара сам растовара фирми). И барем ти треба да го знаеш тоа и да го почитуваш тоа, како нели своевиден борец за човековата слобода од прангите на како што ти милуваш да кажеш творците на лоботомијата. Или сега во некои постови сме мајка а во други маќеа?

Зошто нема ништо лошо? Што има поединецот од тоа? Има два вида бранење...едниот е бранење на својот дом,имот,семејство...што е нормално и логично...а вториот е бранење на имотот,домот и животот...на политичарите и бизнисот...штета што тие што ги предизвикуваат војните никогаш ги нема на бојното поле,дури ги нема ни членовите на нивните поблиски и подалечни семејтва...ако ги имаше војната би траела кратко...до првото уринирање во гаќи на премиерот,прецеднико,министерот и другите паразити...

Не се знае дали е воопшто од Мексико или не...нема никакви информации за него.У ствари ок ако ти е полесно за перцепција нека е мексикански...
Не е лидер. Ниту пак воен лидер. Само е на некој начин гласноговорник на движењето поради интелектуалните способности и талентот за говорништво и пишување. Други се предводници на движењето...од воен аспект....тие што ги бидува во таа сфера...трети се истакнуваат во нешто трето...
Нема никаква фикс идеја.16 години тоа функционира и со тој факт малку по малку се помири и државата Мексико и десничарските паравојски кои масакрираа селани и ЦИА...
Се работи за реален живот во реално време со реална економија со реални параметри.Неколку илјади луѓе го дале својот живот за тоа.Светов е голем,различен,шарен па дури и такви работи се можни.

Зошто го сведуваш муабетот на лично ниво? Мене ми одовара? Фактите се тие. Мене ми е нешто достојно за почит и за пример во ова денешно време.Тоа е се.

Можам да разберам како што реков која мотивација ја имаат тие луѓе за борба па и за смрт. Не можам да разберам која мотивација ја имаат оние кои изјавуваат дека би умреле за државата.Нема некрофилија тука.

А што е државата ако не тоа што го напиша? Освен имагинарна заедница која дава чуство на колективна припадност на одредено население кон некоја географска област чија кохезивна сила се даночниот систем,јазикот (горе-долу) и културата (иако овој поим е нездрав, бидејќи прептоставува “сакање“ на локалната култура поради едноставниот факт што некој се родил тука, а во реалноста сите прифаќаат она што им се допаѓа без разлика дали било американска,британска,франсцуска,класична,модерна или било каква...)

П.С. Никој не напиша дека би бил спремен да ја брани својата слобода на пример...тоа многу кажува...
Морбидна е фасцинацијата за умирање поради туѓи интереси и профит...освен ако на пример интересите на оние кои гинеле или биле осакатени...еве да речеме 2001 не се совпаѓаат со оние кои извлекле корист од тој судир...или било кој судир...босна,ирак,хрватска,виет нам,кореја...на здравје лоботомија...

Можам да разберам како што реков која мотивација ја имаат тие луѓе за борба па и за смрт. Не можам да разберам која мотивација ја имаат оние кои изјавуваат дека би умреле за државата.Нема некрофилија тука.

А што е државата ако не тоа што го напиша? Освен имагинарна заедница која дава чуство на колективна припадност на одредено население кон некоја географска област чија кохезивна сила се даночниот систем,јазикот (горе-долу) и културата (иако овој поим е нездрав, бидејќи прептоставува “сакање“ на локалната култура поради едноставниот факт што некој се родил тука, а во реалноста сите прифаќаат она што им се допаѓа без разлика дали било американска,британска,франсцуска,класична,модерна или било каква...)

Чекај сега, Сусаро многу едноставно прашање постави, кое ти го напраи турлитава со одговорот. Како тоа мексиканскиот пример и македонскиот не е ист? Кога рандом форумџија тука вика дека сака да го даде животот за државата, тоа значи претпоставка дека некој ќе ја загрози државата а со тоа и него самиот, бидејќи ако не даде отпор неговите деца или тој самиот ќе живее под името (пример) Бугар, ќе учи бугарски јазик и ќе биде третиран како роб. Можеби и ќе биде. Мексиканецот кој го спомна бил repressed од некои други мексиканци и го дал животот за својата слобода, исто како што македонецот би го дал својот живот за да ја одбрани својата слобода од евентуалниот бугар. Каде е тука разликата?

Чекај сега, Сусаро многу едноставно прашање постави, кое ти го напраи турлитава со одговорот. Како тоа мексиканскиот пример и македонскиот не е ист? Кога рандом форумџија тука вика дека сака да го даде животот за државата, тоа значи претпоставка дека некој ќе ја загрози државата а со тоа и него самиот, бидејќи ако не даде отпор неговите деца или тој самиот ќе живее под името (пример) Бугар, ќе учи бугарски јазик и ќе биде третиран како роб. Можеби и ќе биде. Мексиканецот кој го спомна бил repressed од некои други мексиканци и го дал животот за својата слобода, исто како што македонецот би го дал својот живот за да ја одбрани својата слобода од евентуалниот бугар. Каде е тука разликата?

мешаш баби и жаби

1) Викторгг самиот се декларираше како КОСМОПОЛИТ дека националната припадност не ти е битна што е карактеристика на КОСМОПОЛИТИТЕ .

Космополититие во Македонија се ДЕКЛАРИРААТ лажно како Македонци уствари се ТРАНЗИТНИ ПОПАТНИ ИНТЕРЕСЏИСКИ " Македонци "
БИДЕЈЌИ Космополитизмот И КОСМОПОИТИТЕ не признава-ат национална припадност и тежнее да ги уништи народите со нивно мешање(меѓу народи и раси ) и создавање единствен народ ЧОКОЛАДОМЕН -ОВЦИ

твој цитат :
Космополитизмот е прекрасна работа, не можам да разберам како било кој со грам здрав разум би ја осудил, бидејќи космополитизмот не ограничува и не забранува, а сепак нуди огромна палета на идеи и размислувања, НУДИ МЕШАЊЕ НА КУЛТУРИТЕ што е токму муабетот од погоре.

провери оти е твое :
Космополитизам = ликвидација на народите
http://forum.kajgana.com/showthread.php?48213-Космополитизам-ликвидација-на-народите/page2

космоплитите се мултинационално глобално национално недефинирана пифтија како скакулците во Африка од едно уништено поле до друго кога скокаат тоа се космополитите во народите (нивните притаени замаскирани подмолни уништувачи )

повеќето од таканаречените македонци денес во македонија се космополити

--- надополнето ---

Кога рандом форумџија тука вика дека сака да го даде животот за државата, тоа значи претпоставка дека некој ќе ја загрози државата а со тоа и него самиот, бидејќи ако не даде отпор неговите деца или тој самиот ќе живее под името (пример) Бугар, ќе учи бугарски јазик и ќе биде третиран како роб.

државата е капиталистичка треба да си ја бранат капиталистите
е сега капиталистите ангажираат партиски и религиозни пропагандисти дека луѓето треба да гинат за нив
Дека наводно не биле точни равенките :

робовладетел = робовладетел
роб=роб

дека робовладетел ДА ама да биде " НАШ " ............демек требало да биде ........добар робовладетел = НАШ робовладетел

Е ДОБРО БЕ ДА ТЕ ПРАШАМ

што к.. му игра улога тоа на робот кој ќе биде робовладетел , кој ќе го краде . ќе го уцениува , малтретира ?
што му игра улога на робот смената на робовладетелите ?

не само Toecutter туку ете и јас не гледам никаква разлика .
Која е разликата што ти ја гледаш а ние не ја гледаме ?
.
.

--- надополнето ---

Кога рандом форумџија тука вика дека сака да го даде животот за државата, тоа значи претпоставка дека некој ќе ја загрози државата а со тоа и него самиот, бидејќи ако не даде отпор неговите деца или тој самиот ќе живее под името (пример) Бугар, ќе учи бугарски јазик и ќе биде третиран како роб. Можеби и ќе биде. Мексиканецот кој го спомна бил repressed од некои други мексиканци и го дал животот за својата слобода, исто како што македонецот би го дал својот живот за да ја одбрани својата слобода од евентуалниот бугар.

Каде е тука разликата?

разиката е :

1) КОЈ ТРЕБА ДА БИДЕ ПОЗАИНТЕРЕСИРАН ---

Во економијата имаше безброј слабости при приватизацијата на големите претпријатија што ги создаваше народот. Така преку ноќ се создаде нова буржоазија, која сега ја нарекуваме олигархија.
.
.

Друго е тоа што пак и на политички и на економски план плаќаме скапа цена на алчноста на новите АНАЦИОНАЛНИ „капиталистички“ елити, па земјава се движи сосема бавно, ама се наближува моментот на „ново пресекување“ на нештата и воспоставување на поинаков, поцврст државен организам којшто нема да дозволи ничија алчност да биде пред националните приоритети, па макар се работело за т.н. заслужни стопанственици, или пак политичари..
.
http://lobi.com.mk/?ItemID=BF81BAE04C351947BF8F13DC873B732C

2) Македонците и денес се робови во Македонија
Робови на криминалци и дегенерици , мафијаши ,белосветски пробисвети и пропалици

"туѓото не го сакаме своето не го даваме "-- беше СВЕТОСТ во социјализам но НЕ И НАКАПИТАЛИСТИТЕ ИНИВНИТЕ ЛИДЕРИ

државата не е НИКАКОВ исклучок

ЕВЕ :

ПО ОТВОРАЊЕТО НА ПАЗАРОТ НА НЕДВИЖЕН ИМОТ
Странците ќе купуваат, Македонците ќе се богатат

Агенциите за недвижен имот предвидуваат повисок животен стандард и заживување на туристичките места и ја поздравуваат одлуката на Владата странците да можат да купуваат градежно земјиште, станбени и деловни објекти. - Постојано со мене контактираат потенцијални купувачи на имот од земјите од Европска унија. Со сигурност можам да потврдам дека ваквата одлука на Владата ќе донесе многу купо-продажни договори - вели Борче Нелковски, сопственик за агенцијата за недвижен имот „Урбан дом“. Лефкија Гажоска, градоначалничката на Крушево, вели дека нема странски претставник што не посакал да е сопственик на автентична крушевска куќа. - Претставници од романската амбасада и европретставникот Ерван Фуере беа видно разочарани кога им објаснивме дека не можат да купат имот во Крушево - истакна Гажовска. Од агенциите велат дека се повеќе странци се решаваат да си купат стан или куќа во Скопје. Зголемена е и побарувачката на парцели бидејќи се повеќе фирми се решаваат сами да си изградат претставништва. Луѓето во бизнисот со недвижен имот очекуваат странските купувачи да ја зголемат цената на квадратниот метар, но, исто така, очекуваат да следува бран и на зголемена понуда на имотите, што ќе го амортизира растот на цените. Вкупно 35 земји што се членки на Европската унија и на Организацијата за економска соработка и развој ќе можат непречено да купуваат недвижен имот во Македонија. Тоа се Шпанија, Португалија, Франција, Белгија, Холандија, Германија, Полска, Чешка, Словенија, Австрија, Романија, Швајцарија, Грција, Бугарија, Литванија, Летонија, Естонија, Шведска, Финска, Англија Ирска, Унгарија, Данска, Кипар, Малта, Исланд, Италија, Луксембург, Норвешка, САД, Канада, Северна Кореја, Австралија, Нов Зеланд, Јапонија.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1316&ArticleID=84628

Македонија и македонската земја НЕЕ СВЕТОСТ ЗА КАПИТАЛИСТИТЕ И ДРЖАВАТА
(на ВЛАСТИТЕ -ПАРТИИТЕ -ЛИДЕРИТЕ не им значи ништо )

3) РОБ ИЛИ СЛОБОДЕН

Дефиницијата на Маркс за почетокот на СЛОБОДАТА :

Слободата на човекот почнува во моментот кога нема да биде доведуван во прашање неговиот биолошки опстанок .

Самата дефиниција кажува дека прво човекот е биолошко суштество . Моментот кога нема да биде уценуван за својот биолошки опстанок-постоење е почетокот на слободата и од тој момент човекот ќе може да се изрази креативно , да се надградува , развива итн.

Капитализмот е робовладетелско општество бидејќи неговото постоење се темели токму на негирањето на правото на другите луѓе за биолошки опстанок -постоење .Капитализмот е животинско крволочно општество = антицивилизација .

Смената на робобвладетели за робот не игра никаква улога .Тоа е лажна дилема која ја поставуваат капиталистичките и религиозни пропагандисти .(кој се крлежи па само тоа знаат да го прават)
.
.

--- надополнето ---

Да умрам за државата ? Она ќе се жртвува за мене ? Се сомневам. (но глуп сум, сепак ќе умрам за Македонијава)

не дозволувај некој да ти злоупотребува чуството за национална припадност
Има премногу крлежи кој играат токму на таа карта .
Биди тоа што си ама недозволувај смрдлиња и кукаици да те сскаат да те злоупотребат .
Животот е пред тебе ....има многу поубави работи отколку смрдлињата што шиткаат патриотизам .
..

.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom