Безбедност на забавите

• Креатор на темата Креатор на темата Spong
  • Време на започнување Време на започнување
Eпа ај ако не да воведеме шеријат ....
Кога ке видиш реално за ресоцијализација мали се шансите дека ке се оправи кога ке излезе од затвор. За доживотна џабе го чуваш и го раниш само трошок ти е. Може ко америне шо праат да ги земеш таквите пруга да праат или у рудник да копаат барем ке има државата некаков ќар. А за да спречиш да се повтори тешкото дело може треба некого јавно да казниш по шеријатско право.,ама после америте и ОН ке ти зборат дека сте држава со многу сурови закони,диктатура без човекови права..........
Најлошо е што жртвата никогаш нема да биде истата личност повеке.
Не зборував јас за шеријат, зборував за среден век во Европа :) Затворите се најстара мерка на која им се упатуваат најразлични критики. Еве во последно идат до израз како тој во Струга од отворен тип, демек најблиски до слобода, затворениците да се учат како да се на слобода, па така обично сторители на полесни кривични дела лежат во истите. Како и да е се влечка постојатно ретрибутивноста, краткотрајното решение каде ги изолираме одреден период да не сторуваат дела и ги враќаме назад повторно да си го пронајдат пленот и да си дејствуваат. Не е ни малку лесно да се реши чудово. Ако имаше така едноставна формула досега ќе се применуваше и усовршуваше истата. И не само тука. А Америте можат да јадат гомна колку сакаат, кога ја имаат во одредени делови таа смртна казна, дури и на малолетници, затоа и чинам не се потписници на Конвенцијата за права на детето, каде имаш строга забрана за смртна казна. Факт е дека сите сакаме слобода без да жртвуваме нешто. Постојано се труби таа слобода слобода, и еве што излегува од тие трубења.

Па работата е што повеќето од вас одма се нафрлаат во одбрана на женското, а не пишав дека е наместено туку дека во овој случај може да постои и друга опција.
Или секогаш идеме машките насилници женските невини.

Повеќето од нас не размислуваат како психопати, можда затоа... А можда и пошто знаат да читаат. И тоа може да биде.

Не зборував јас за шеријат, зборував за среден век во Европа :) Затворите се најстара мерка на која им се упатуваат најразлични критики. Еве во последно идат до израз како тој во Струга од отворен тип, демек најблиски до слобода, затворениците да се учат како да се на слобода, па така обично сторители на полесни кривични дела лежат во истите. Како и да е се влечка постојатно ретрибутивноста, краткотрајното решение каде ги изолираме одреден период да не сторуваат дела и ги враќаме назад повторно да си го пронајдат пленот и да си дејствуваат. Не е ни малку лесно да се реши чудово. Ако имаше така едноставна формула досега ќе се применуваше и усовршуваше истата. И не само тука. А Америте можат да јадат гомна колку сакаат, кога ја имаат во одредени делови таа смртна казна, дури и на малолетници, затоа и чинам не се потписници на Конвенцијата за права на детето, каде имаш строга забрана за смртна казна. Факт е дека сите сакаме слобода без да жртвуваме нешто. Постојано се труби таа слобода слобода, и еве што излегува од тие трубења.
Друже што се тиче до мене на вахабитине само за шеријатот им симнувам капа.Шеријатот ја само го споредив со средновековнине казни. Кога се чуло дека силувале,убиле некоја девојка или девојче малолетно у Оман,Бахреин,Саудиска Арабија !??!? Иначе таа ``демократија``,``слобода `` и ``човекови права `` не донесо до ова дереџе. А за америте јасно е дека у секоја сфера од животот се најголеми лицемери.
Муабетот ми е каква казна е најреална за тешкиве случаи ????
За крадец на коли или ситни препродавачи на дрога може ресоцијализации,условни и отворени оделенија .

За секој што оправдува силување на девојка, па и којзнае какви причини да измислува, и сама да отишла и што и да е, дали треба да се случи тоа на ваша сестра или мајка па да сватите дека е погрешно, безмозочни исфрустрирани прости суштества....самите ќе се препознаат на кој се однесува.
Sto vi e so navredive, ko prvo?
E ajde sega, koj e isfrustriran i prost!
Ko vtoro, za sekoj sto e vinoven, se dodeka ne se dokaze vinata se smeta za nevin. Taka da, ne e deka se baraat opravduvanja, tuku sekogas skoro, teskite krivicni dela, kaj ludi i 'normalni', sekogas se so nekoja pricina ili nesto sto pridonelo (ko pricina plus).
Kako treto, se slozuvam so @Forza Milan!!!, sto majka barala da odi so nepoznati? Ne e edinstvenata, sum bila svedok koga pijani devojki odele 'da se prosetaat' so nekoj nepoznat. Srekja imale! Znaci ne e ni taa sosema cista, vo slucajov. Jasno se gleda deka imala nekakvi "sam sebe ubijal" ili kako ke gi narecete, nameri. Zdravorazumna, koja ne sakala voopsto da ostvari, bilo kakov kontakt, ne odi so nepoznati na nepoznato mesto, sama.
Ne velam deka so ova go opravduvam delovo, skraja da e, srekja mnogu pomalku psihopati otkolku naivni (citaj lesni) devojki ima, ali treba site da se ucat na pretpazlivost.
I jas kolku pati sum bila u situacija da mi se svigjal nekoj tro simpaticen, sarmanten, smesen i red drugi raboti i da mi rece "Aj ke te odnesam do doma". Aha, da, utre sabajle ke me odneses :-D
Prvi dve stvari na pamet sto mi pagjaat:
1. Ne znam kako vozi moze da me ubie negde
2. Ne znam so manjak e moze da me siluva
It might sound freaky, ali ni u taksi ne se vozam sama, preety much od istite pricini :-D

Sto vi e so navredive, ko prvo?
E ajde sega, koj e isfrustriran i prost!
Ko vtoro, za sekoj sto e vinoven, se dodeka ne se dokaze vinata se smeta za nevin. Taka da, ne e deka se baraat opravduvanja, tuku sekogas skoro, teskite krivicni dela, kaj ludi i 'normalni', sekogas se so nekoja pricina ili nesto sto pridonelo (ko pricina plus).
Kako treto, se slozuvam so @Forza Milan!!!, sto majka barala da odi so nepoznati? Ne e edinstvenata, sum bila svedok koga pijani devojki odele 'da se prosetaat' so nekoj nepoznat. Srekja imale! Znaci ne e ni taa sosema cista, vo slucajov. Jasno se gleda deka imala nekakvi "sam sebe ubijal" ili kako ke gi narecete, nameri. Zdravorazumna, koja ne sakala voopsto da ostvari, bilo kakov kontakt, ne odi so nepoznati na nepoznato mesto, sama.
Ne velam deka so ova go opravduvam delovo, skraja da e, srekja mnogu pomalku psihopati otkolku naivni (citaj lesni) devojki ima, ali treba site da se ucat na pretpazlivost.
I jas kolku pati sum bila u situacija da mi se svigjal nekoj tro simpaticen, sarmanten, smesen i red drugi raboti i da mi rece "Aj ke te odnesam do doma". Aha, da, utre sabajle ke me odneses :-D
Prvi dve stvari na pamet sto mi pagjaat:
1. Ne znam kako vozi moze da me ubie negde
2. Ne znam so manjak e moze da me siluva
It might sound freaky, ali ni u taksi ne se vozam sama, preety much od istite pricini :-D
Боли што се препозна?....и да. и ако сака девојка да отиде со некого, и да сака да има секс со него, тој нема факинг право да ја силува,....и да, ме фрустрираат такви како тебе и форца милан.

mig 123.jpg

Неможам да се изначудам на она што го прочитав од некои форумџии. Каде бе со тој памет? Кој ве воспитуваше така? Ма не сте ни достојни за плукање...
Кај им е човечноста, па кој и да е каква и да е, и дрга и убава и глупа и паметна и ментално заостаната кое е тоа дадено право на сила да земаш нешто?
Каков е тој извитоперен ум што може да ужива во такво нешто? Јас навистина неможам да сфатам...Никоја казна не е доволна, за тоа што ќе го бележиш нечиј живот, поготово на некој што буквално сега почнал да го живее. Газевме еднаш еден со другар затоа што ја млатеше девојка му на паркинг...За вакво нешто би го убил, и би го лежел.

Боли што се препозна?....и да. и ако сака девојка да отиде со некого, и да сака да има секс со него, тој нема факинг право да ја силува,....и да, ме фрустрираат такви како тебе и форца милан.
Nikade ne rekov deka TOA MU DAVA PRAVO da ja siluva, i sea, poso ona otisla so nego (niv) da im se dodeli OPRAVDANO.
Bas, naprotiv, ne gi opravduvam vo NIKOJ SLUCAJ!!!
I forza milan e so istiot stav, samo site vie, mu gi izvrtevte zborovite - ti go opravduvas. Pa posle pocna da se brani vo pogresna nasoka.
Devojkata, ne bila pretpazliva. FAKT.
I ne se prepoznav voopsto, vo nieden "epitet" na doticnata persona od koja ti se gadi a ni samiot ti ne znaes koja e. Ama toa e..

P. S. I offtopic: Jas da bev moderator ke ti lupnev ban, pa vregjaj posle, na edno 3 meseci. Toa tvoeto ne bese argument. Bese post za lecenje frustracii. Izvini, vo realnosta, sekogas ke postojat siluvaci i siluvani devojki, a ako toa te frustrira, ima drugi nacini kako da gi izlecis, a ne preku forum, kaj sto ne mozat ni da te baniraat, poso ima moderatori, koi istite frustracii, gi lecat na ist nacin, kako ti.

Не е толку едноставно. Ниту тоа у Струга помага, ниту установи од затворен тип.
Причината е дека според статистиките и анализите, скоро сите криминалци имаст или генетска, или конгениталнаили пак срединска основа за злочинот, која нормално е поврзана со нервниот систем. У секој случај, картите ти се поделени.
Сите ние имаме помислено да и ја земеме чантата на тетката, ама се немаме осудено да го направиме тоа, оти не сме импулсивни на таков начин.
Затоа, рехабилитацијата е неопходна, ама со сите тие фацички да работат невролози.

Гуглај neurolaw, последниве години се развива како наука. Широка интердисциплинарна наука е. Иднината на правото и судскиот систем е тоа.

Nikade ne rekov deka TOA MU DAVA PRAVO da ja siluva, i sea, poso ona otisla so nego (niv) da im se dodeli OPRAVDANO.
Bas, naprotiv, ne gi opravduvam vo NIKOJ SLUCAJ!!!
I forza milan e so istiot stav, samo site vie, mu gi izvrtevte zborovite - ti go opravduvas. Pa posle pocna da se brani vo pogresna nasoka.
Devojkata, ne bila pretpazliva. FAKT.
I ne se prepoznav voopsto, vo nieden "epitet" na doticnata persona od koja ti se gadi a ni samiot ti ne znaes koja e. Ama toa e..

Ја како што прочитав пишува дека заминала со неколку луѓе од друштвото а не непознати и што ако ја силувале некои познаници? Алкохол+ дрога и тоа е тоа.
Што ако она била внимателна, отишла со познаници и ете што и се десило..

Сакаш да ми кажеш дека по студентскиве домови ако си внимателна на некоја забава ништо не може да ти се случи?

Друже што се тиче до мене на вахабитине само за шеријатот им симнувам капа.Шеријатот ја само го споредив со средновековнине казни. Кога се чуло дека силувале,убиле некоја девојка или девојче малолетно у Оман,Бахреин,Саудиска Арабија !??!? Иначе таа ``демократија``,``слобода `` и ``човекови права `` не донесо до ова дереџе. А за америте јасно е дека у секоја сфера од животот се најголеми лицемери.
Муабетот ми е каква казна е најреална за тешкиве случаи ????
За крадец на коли или ситни препродавачи на дрога може ресоцијализации,условни и отворени оделенија .
Tука лежи болката. Цели бесконечни дебати се воделе на предметот пенологија, се стигнувало од смртни казни до доживотна и обратно.
Не е толку едноставно. Ниту тоа у Струга помага, ниту установи од затворен тип.
Причината е дека според статистиките и анализите, скоро сите криминалци имаст или генетска, или конгениталнаили пак срединска основа за злочинот, која нормално е поврзана со нервниот систем. У секој случај, картите ти се поделени.
Сите ние имаме помислено да и ја земеме чантата на тетката, ама се немаме осудено да го направиме тоа, оти не сме импулсивни на таков начин.
Затоа, рехабилитацијата е неопходна, ама со сите тие фацички да работат невролози.

Гуглај neurolaw, последниве години се развива како наука. Широка интердисциплинарна наука е. Иднината на правото и судскиот систем е тоа.
Па да беше лесно досега се ќе беше ок нели? :) Инаку во Струга обично се сторители кои без умисла извршиле кривично дело, да речеме сообраќајка каде имаме загинати, па една причина е да се ,,заштитат" демек од општеството, а друга е да не се мешаат со останати криминалци пошто затворите се криминални универзитети. Инаку два вида на фактори се, егзогени ,ендогени, тоа што го споменуваш како генетска, конгенитална, срединска(да го упростиме во две категории кои пак се доволно широки сами по себе) и во заедничка корелација имаш бум и кривично дело. И кај нас наводно во затворите има ,,стручни лица", (по мое треба да се тим од стручни лица меѓу кое го спомна едниот вид невролозите), но друга е маката, колку истите се стручни, и колку истите придонесуваат и се вложуваат во подобрување на сторителот.

Па да беше лесно досега се ќе беше ок нели? :) Инаку во Струга обично се сторители кои без умисла извршиле кривично дело, да речеме сообраќајка каде имаме загинати, па една причина е да се ,,заштитат" демек од општеството, а друга е да не се мешаат со останати криминалци пошто затворите се криминални универзитети. Инаку два вида на фактори се, егзогени ,ендогени, тоа што го споменуваш како генетска, конгенитална, срединска, и во заедничка корелација имаш бум и кривично дело. И кај нас наводно во затворите има ,,стручни лица", (по мое треба да се тим од стручни лица меѓу кое го спомна едниот вид невролозите), но друга е маката, колку истите се стручни, и колку истите придонесуваат и се вложуваат во подобрување на сторителот.
Мене ми е крајно глупо шо се воопшто во затвори. Онака, те казнуваат.
Инаку, според тоа лако neurolaw ги разгледува злочините, ги дели на злочини у кои си имал можност да го избегнеш (умисла), и да си без можности (самоодбрана). Од тука и злочините кои се у самоодбрана не се ппвторливи, и затоа нема потреба за рехабилитација, додека за другите има.
Денес е пред се дел од теориска наука, у пракса не се спроведува, ама сигурно ќе биде еден ден.

Читни ја Инкогнито на Дејвид Иглмен, со месеци ја зборувам и сум преееемногу фасциниран од книгата. Има цел чаптер за тоа. Он е еден од првите научници кои се занимава со таа област.

Ја како што прочитав пишува дека заминала со неколку луѓе од друштвото а не непознати и што ако ја силувале некои познаници? Алкохол+ дрога и тоа е тоа.
Што ако она била внимателна, отишла со познаници и ете што и се десило..

Сакаш да ми кажеш дека по студентскиве домови ако си внимателна на некоја забава ништо не може да ти се случи?
Nikogas ne e isklucen rizikot, rizik sekogas postoi. Eve sega nakaj doma sama se vozam, pak postoi rizik nekoj budala da mi vleze u vrata so 200 i da poginam. Istoto e i tuka.
E sega, cim postoi takov (no sepak pomal) rizik, spored tebe, vozi be brat, ic da ne ti cue, rizik jak, mila dusa... Hahahaha :-D
Taka treba da se ponasame? :-D
Muvi bez glavi. Ajdee, poznanici. YOLO :-D
Koi se tie? Pijani li se? Drogirani? Zosto da odam so niv? Vredi li rizikot za toa?
Pretpazlivosta e prevencija.
Isto ko mienje race pred jadenje, poso znaes deka ima eden kup virusi i bakterii, pa za da ne se razbolis, pretpazliv si. Ne ti garantira mienjeto race deka ne mozes da se razbolis.

Pak ke naglasam, NE GI OPRAVDUVAM siluvacite vo NIKOJ SLUCAJ!!

Nikogas ne e isklucen rizikot, rizik sekogas postoi. Eve sega nakaj doma sama se vozam, pak postoi rizik nekoj budala da mi vleze u vrata so 200 i da poginam. Istoto e i tuka.
E sega, cim postoi takov (no sepak pomal) rizik, spored tebe, vozi be brat, ic da ne ti cue, rizik jak, mila dusa... Hahahaha :-D
Koi se tie? Pijani li se? Drogirani? Zosto da odam so niv? Vredi li rizikot za toa?
Isto ko mienje race pred jadenje, poso znaes deka ima eden kup virusi i bakterii, pa za da ne se razbolis, pretpazliv si. Ne ti garantira mienjeto race deka ne mozes da se razbolis.

Причината поради која мораш цело време да го нагласуваш фактот дека не ги оправдуваш е поради логиката која следува од она што го кажуваш.

Сите знаеме дека не може секој да те носи дома, дека треба да пазиш што фаци има околу тебе (биле они пијани или трезни), кому даваш број, фб, скајп итн. У реду е тоа и апсолутно си во право - претпазливоста е превенција.
Али, она што иритира во ваква ситуација е што муабетот се прави сега. Сега не делува поучно, делува осудувачки. А ако делува осудувачки, муабетот добива сосема друга димензија. Да, можда згрешила што отишла сама со нив, али нејзината грешка на кантар со нивната не вреди ни да се спомне.
Знам дека причинско-последично и те како има везе, али баш тука е проблемот. Причината не е доволна за да ја оправда или барем ублажи последицата. Осудата, во овој случај, треба да се примени само на оние кои го извршиле силувањето.

Пишаа и погоре, девојката може да биде најпретпазлива и пак исто да ја снајде. На веќе извршено силување, муабетот за претпазливоста е во најмала рака - невкусен. Превенцијата доаѓа прва - сеа би требало да следи рехабилитација.

Нормално дека не треба да се однесуваш ко мува без глава ама ете се случува тоа дури и кога највеќе внимаваш.

Се согласувам со тебе дека не треба да се има многу доверба во луѓето ама со интермецов се тоа падна у вода, денес луѓе стекнуваат доверба во други базирана на еден статус/пост.

Имаше и на форумов такви пациенто ко Мартин и слични и стварно можеа да напраат беља коа би намамиле некој на кафица. Секогаш ќе се најде некој што ќе им врати на ПП и слично.

А за оправдување не ни очекувам да ги оправдуваш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom