Бесплатни учебници за сите ученици од 2009-та

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Па одлична одлука на Владата, уште подобра ако важи од прво одделение до 4та година средно. Ќе ме фати и мене законов, за 4та бесплатни книги ќе имам.

Нормално дека е одлична одлука. :)
Ај ја 3 години нема да плаќам за книги. Добро е.

Фала богу нешто паметно!
дефинитивно паметен потег на владата, иако не е оргинален, Бране го воведе истото пред неколку години.
како и да е факт е дека книгите посебно за средно беа прескапи, а поготово сега кога средното е задолжително има фамилии кои стварно неможат да си ги дозволат истите.

Браво за одлуката на владата и сега уште слободните за автобус да ни ги направат беспари ќе биде супер

Odlukata e za pozdravuvanje i ne e stramota ako e "plagijat". Dobrite idei se dobri. "Togash", kako shto spomna nekoj prethodno, ucebnicite se koristea 4 godini, a nekoi ucilishta i podolgo vreme.
Sega, ucebnicite od I - III ke se menuvaat na 2 godini, zaradi toa shto ucenicite pishuvaat vo niv... a ostanatite od IV do IV godina sredno ke se menuvaat na 3 godini.
Shto e dobro? Vladata ke gi otkupuva avtorskite prava i ke gi shtampa ucebnicite. Avtomatski, cenata se namaluva bidejki spored segashnite zakoni, avtorot dobiva edna odredena suma koga mu e prifaten ucebnikot, a potoa od sekoe naredno izdanie dobiva odreden procent.
Znaci sega, ednash se plaka, zatoa cenata e mnogu po niska. Se izbegnuvaat troshocite na distibucija, trgovija za 2 odnosno 3 godini.
Ova vo pobogatite zemji e redovna praksa.
Ucebnicite se sopstvenost na ucilishtata, drzavata i fakticki se koristat kako nastavno sredstvo, kako shto e tablata, grafoskopot....
Sekoj ucenik shto ke gi oshteti, ke mora da si gi plati. Redno e da naucime da pocituvame.

Браво за одлуката на владата и сега уште слободните за автобус да ни ги направат беспари ќе биде супер

Во суштина мислам дека имаше еден ваков предлог кој можеби веќе е прифатен-предлогот се однесуваш на бесплатен превоз до училиштата.

Абе мене не ми е јасно од оваа година средното е задолжително или од догодина, зошто оваа година има многу деца кои не се запишале средно.

Прекрасно. Таман коа ќе завршам... значи, не ме фаќа :pipi: .. за разлика од матурата.. :back:

Никогаш не ме фаќаат убавите закони, што генерација ќе бевме.

Инаку за поздравување е секоја ваква идеја, пред неколку години имаше нешто слично само што старите испокинати книги се влечеа со генерации и само една година успеав да користам само неколку (тие што беа во добра состојба) затоа што за мојата генерација секогаш се воведуваа нови учебници.

Прекрасен потег!

стварно еј... нашава генерација све први, маме му онаквам...
што се однесува до бесплатен автобуски превоз... мислам дека веќе имаше тендер за охрид, и мислам дека само галеб се огласи... не сум сигурен ама мислам дека ќе почне од септември...

Dobra odluka ama kasno im tekna na nasive vlasti za ovaa odluka trebase mnogu porano ama dobro e za vakvata odluka.

Одлична одлука на владата, ова требаше да се случи одамна али тоа е... битно во 4та година нема да плаќам за учебници:):)

Конечно нешто паметно..

Ама треба таа година бесплатно, и така нема од кај да ги купам на старо, ќе треба на ново..

јас мислам дека беше редно вакво нешто да се направи....
некои немаат пари и децата не ги пуштат на школо...
сега тоа е добро и државата ќе биде задоволна....:pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom