Извини ако го утнав полот, (што и да си). Со разговорт, ќе одам, додека има соговорници,валјда сам не ќе зборам. А очигледно се напука на патриотизам со доза национализам па ми викаш “не спомнувај бугарија“. Ќе спомнам, зошто да не?

Кажи ми што имаш против толку бугарија? Валјда еднаш во животот имаш појдено и останато. Кога станува збор за национализам и родениот брат е посебна нација од тебе, така да, тие муабети се катастрофални.
Бугарите не зборат македонски, ниту македонците не зборат бугарски. Ако се вратиш малку уназад, ќе забележиш колку постарите баби дедовци а и по некои списи се зборува по-словенски јазик. Македонскиот е еден од словенските јазици на балканот. Сите имаат одреден акцент,одредени глаголски форми, граматики, али се разбираат едни меѓу други.Значи разликата и не е кој знае колкава, сигурен сум дека ќе разбереш бугарин колку-толку што сака да кажи, иако мене ми е полесно да ги разберам србите,словенците и сл.
Бугарите потполно тргни ги од темава, зато што јас воопшто не ги спомнав. Ја спомнав бугарија како земја која зборува еден од словенските јазици кој за мене е потешко разбирлив заради АКЦЕНТОТ. Ако си во пиринска македонија, лесно ќе се разбереш, колку одиш понакај исток веќе и не се разбираат многу лесно.
И секоја државичка има такви поделени региони по акцент. Нема тука забуни,значи БУГАРИЈА ТИ ЈА СМЕША ВО МУАБЕТИТЕ, а јас не
Повторно мало изјаснување:
Пошто бугарија валјда накај исток е, нели?
Абе рација, секаде се изменува дијалектот, па и јазикот. Порано не само во беровско туку и низ цела македонија старците зборувале подруг акцент помладите геенерации друг па најновите што ќе дојдат друго сосема ќе биди. Слободно цепи си беровски акцент, валјда за тоа е темава...