Мишелинка
расол
- Член од
- 19 мај 2006
- Мислења
- 3.449
- Поени од реакции
- 386
Сега дури кажуваш дека и класната диференција има улога во расите. Не зезај, забегуваш. Темната или светлата кожа нема никаква улога со расната класификација. Види во Шпанија и јужна Италија има луѓе со темна боја на кожа. Има дури и браќа кои се со различен тен. Јас сум видел и Фламанци скитници или наркомани кои смрдат на 100 км.
Јас знам дека светот секој индивидуалец го гледа посебно, и го почитувам твоето гледиште, но во никој случај неможам да се сложам со него
Разликите што ги воочуваш се пред се цивилизациски, културни, но не и расни, претежно така гледаат на работите расистите во САД. Едноставно, терминолошки за тебе расата не претставува исто што и за останатиот свет. Конфликтот е терминолошки.
И пак не ми кажа во која раса припаѓаат Индијците, неможеш да речеш не се Белци, без притоа да кажеш каде припаѓаат. Ако веќе имаш гледиште на светот, позади кое цврсто стоиш, неможеш само да гледаш еднострано на работите. Мораш да имаш одговор на сите прашања што ќе ти се постават во таа проблематика.
Значи:
1. Во која раса припаѓаат Индијците?
2. Во која раса припаѓаат Персијците (Пашту, Иранците)?
3. Во која раса припаѓаат Семитите?
4. Во која раса припаѓаат Европските Медитеранци кои се се потемна боја на кожата?
5. Како ја одредуваш ти расата, кои се клучните карактеристики.
Во Индија кастите не се класни, во основа, туку расни. Тие и самите меѓу себе не се сметаат исто.
1. Бела и Дравиди (научив нов збор)
2. Белi (ориентален тип, имаат нивни карактеристики како на пр, формата на носот. Не сум расист, сами го велат, и горди се кога немаат европско носе, за нив значи дека не се измешани)
3. Семити
4. Медитеранска бела. (за ова ме замисли па и проверив, постои, лол)
5. Боја на кожа, црти на лице. Не сум специјалист на темата. Ама - живеам во држава каде што расата е неодредлива (реално, до мене има градинка... Да ти ги покажам па одреди им раса... Само можам да кажам дека генерално не се Европејци ) и каде законски немаме право да вршиме статистика по раси... Соу... Мојата поделба е на култури. И не, не сме исти со Индијците, ни Пакистанците, ни Алжеријците.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 14:17 ---
Капитализмот го победи Расизмот, секој си има еднакви можности и шанси за успех,
А пак религиите немаат ама баш никаква врска со расите(освен кај Евреите каде религијата е поврзана со националната припадност, невозможно е црнец да биде Евреин на пр.)
Смешни и трагични се Расистичките терминологии и стереотипи кои сеуште постојат кај некои луѓе !
Капитализмот го победи расизмот? Капитализмот е расна измислица, погледни ги највлијателните луѓе на светот, мислам дека некои раси се поеднакви од другите, во можности за успех.
Грешка. Си слушнал за Етиопијски Евреи?
Дојди да поживееш во таква Капиталистичка каде нема стереотипи и каде сите култури се на папир исти. Ќе се почувствуваш чудно изолирано и лимит хејтано од останатите, кои си се гледаат различни од тебе