Белите новороденчиња во САД стануваат малцинство

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Во САД се оди во потрага по подобар живот, ипак САД се земја на можности, развиена Капиталистичка држава, а знаеме дека токму Капитализмот го уништи Расизмот !
И јас доколку утре на пр. би отишол во САД, нормално дека ќе отидам да живеам и работам во некој поголем и развиен ’’бел‘‘ град, нормално дека во никој случај нема да стапнам во некој Индијански резерват, а исто така ни на крај памет не би стапнал ни во гето каде живеат црнци, секој еден оди таму каде што можностите за нормален живот и заработувачка се подобри, никој фала богу нема да отиде во гето да живее или пак во некој планински Индијански резерват, парата се наоѓа и се врти најмногу кај белецот !
Е сега што се однесува на малцинствата во САД, глупо е да се делат луѓето на раси, а уште поглупо е да се делат и на подраси ............ ОК Црнците/Афро-Американците се различни и јас многу не ги сакам, меѓутоа од каде тоа испадна дека и Латино-Американците(Хиспаните) не биле ’’прави‘‘ белци, како што гледам по Латино-Американскиве серии грото се белци, или пак Америте ги рачунаат за ’’прави‘‘ белци само оние со Англо-Саксонско потекло, а останатите кои исто така се белци, уствари не биле ’’прави‘‘ белци, навистина смешно, глупо и трагично !
Поголемиот дел од Латино-Американците се бели, е сега има и такви кои се мешавина со Индијанци т.н. местици, но не сите Латино-Американци се местици има доста и немешани Латино-Американци !
Значи ако во САД се презиваш Лопез, Суарез, Гомез, Родригез, Рејес, Линарес... ако се викаш Хуан, Хозе, Пабло, Освалдо, Диего, Маурисио, Хоакин, Хавиер, Рикардо... и.т.н. по автоматизам не си прав белец, иако можеби навидум си кристално бел, колку смешно и расистички, како што кажа еден член претходно вакви поделби на времето правел Хитлер(Ариевска т.е. ’’права’’ бела раса), нема права и неправа бела раса, белата раса е поделена во неколку подгрупи, но сепак бела раса си е бела раса, без разлика дали некој е Швеѓанец, Исланѓанин, Англичанец, Ирец, Германец, Пољак, Русин или пак Италијанец, Португалец, Шпанец, Грк, Евреин, Турчин, Арап, Ерменец, Грузиец, Чеченец, Персиец и.т.н. сето тоа е една целина во континуитет и се нарекува бела/кавкаска раса ........... белата раса се протега од Скандинавија, па се до Пакистан и Индија на исток, и се до Етиопија и Сомалија на југ и во бела раса спаѓаат сите Германски/Нордиски/Англо-Саксонски народи, како и сите Романски народи, како и сите Словенски народи, како и Баскијците, Келтите, Албанците, Грците, Турците(модерни), Евреите, Арапите, Персијците, Кавкасците, па дури и Пак. и Инд. но во зависност од гео-климатските фактори, како и мешањето на едни со други племиња и народи низ Историјата, овие на север се доста посветли да речеме од медитеранците на југ, а пак оние во Северна Африка и на блискиот и среден исток се уште потемни и од медитеранците, во зависност од гео-климатските фактори, како и мешањата на племиња и народи во Историјата, на север народите се почисти/не толку мешани, додека пак на Балканот, како и во Мала Азија, Кавказот, блискиот и среден исток и.т.н. народите се доста мешани, но сепак сето тоа е еден континуитет и една раса(бела раса) најголема, најбројна и највлијателна на планетава, барем досега и засега, во иднина ќе видиме што и како ќе биде !

Можда и не се според твоите критериуми...
Ај еве ако Индијците, Пакистанците, Иранците, Арапите и Евреите не се бела раса, тогаш на која раса припаѓаат можеш да ми кажеш?

indian-kids-12319f.jpg

Ево ги Индискиве беллци. Која раса, што знам... Прашај го Рамче, на семафор, на која раса и припаѓа :)

, меѓутоа од каде тоа испадна дека и Латино-Американците(Хиспаните) не биле ’’прави‘‘ белци, како што гледам по Латино-Американскиве серии грото се белци

Toa Англо-Саксонците ги натераа Латино Американците да се чуствуваат различно. Еве ти ја на пример Џесика Алба која прави днк тест и кога ке и се каже дека е она бела жена т.е. Европејка она реагира ко нешто гнасно да и се кажува. А можеби и девојката е кретен зашто прашува дали Шпанците се белци а водителот почнува сеир да и прави.

А еве инаку како настанале денешниве латино Амери

Mestizo.jpg

Додека Индијанецот работи на поле, Шпанецот и Индијанката прават мулат.

Hair_color_in_Europe_map.png
peter_frost_1.gif
Passing_of_the_Great_Race_-_Map_4.jpg

westernparadigm_blue_eye_color_map.jpg

hair_color_map_europe.png

--- надополнето: 19 мај 2012 во 11:02 ---
Кој како сака може да зборува но фактите(погоре на сликите) и реалноста(која ја гледаме насекаде околу нас) се сосема поинакви, не дека на Балканот, а и воопшто во јужна Европа нема лица со нордиски изглед(посветол тен, светла коса, светли очи...)има, меѓутоа факт и реалност е дека на Балканот, а и воопшто во јужна Европа(Пиринејски/Ибериски, Апенински, Балкански полуостров) преовладуваат динарскиот и медитеранскиот изглед .......... значи не толку кристално бел тен, темна/кафеава коса(без разлика дали посветло или потемно кафеава кон црна) и темни/кафеави очи(без разлика дали посветло или потемно кафеави кон црни) .......... тоа е факт и реалност, погледнете ги нашите спортисти(повеќето), погледнете ги оние кои седат во влада и во собрание, погледнете ги нашиве водители по медиумиве, погледнете и прошетајте низ сите региони(со МК население) на МКД запад, југ, центар, исток ........... повеќето се лица со кафеава коса и кафеави очи, е сега има и поекстремно светли, а има и поекстремно темни, но сите сме една нација Македонци ......... погледнете ги Струмичаните(мнозинството)се темни, зарем не се прави Македонци ? Погледнете ги Прилепчаните на пр.(повеќето се темни) зарем не се прави Македонци ? а исто и по други краеви е така, надворешниот лик е наследен/генетски и неможе според ликот да се каже дали си прав или неправ член на одредена нација, во Историјата имало преселби и мешања на различни племиња и народи, чистите Ариевски народи се Нацистичко-Расистички мит и утопија б.т.в. за неколку децении ќе има многу малку ’’прави‘‘ белци на планетава, бидејќи ’’правите‘‘ белци изумираат, а нивното место ќе го заземат лицата кои се белци, ама не се ’’прави’’ белци, тоа е тоа звучи тажно и трагично ама од реалноста не се бега, во САД за 2-3 децении ќе бидат пола-пола(50/50), а за западна и северна Европа па ич да не правиме муабет, во Скандинавија на пр. во иднина ќе има повеќе луѓе со Арапски лик отколку со ’’прав‘‘ белечко-ариевски-нордиски изглед !
Нацистичко-Расистичките утопии и митови се булшит(’’права‘‘ бела Ариевска нордиска раса:ROFLMAO:) , без разлика дали ваквите утопии ги спроведуваат Германци, Британци, Американци и.т.н. самите они го јадат и ќе го јадат стапот, ’’правите‘‘ белци изумираат и постепено изчезнуваат и во САД и во Канада и во Австралија и во западна и северна Европа, тоа е реалноста и нема бегање, а виновни си се самите ’’прави‘‘ белци !

Ево ги Индискиве беллци. Која раса, што знам... Прашај го Рамче, на семафор, на која раса и припаѓа :)
Види, јас знам во која раса припаѓаат антрополошки, те прашувам тебе, да ми кажеш во која раса приѓаат, поткрепено со документи.

Види, јас знам во која раса припаѓаат антрополошки, те прашувам тебе, да ми кажеш во која раса приѓаат, поткрепено со документи.

Значи, имам два можни начини:
- да го дрвиме со научни муабети, статистики, карти и тези, поткрепуваме со документи итн итн
- да ти кажам од одма дека за мене расата е одредена социално и културно, а не биолошки (иако игра неверојатна улога во двете претходни)

Што ќе ми колку посто од днката им е кавкаска, кога ми смрдат на маса ако се до мене? Сега, слободно можеш да ми кажеш дека тоа е ради нивниот начин на исхрана, со што ќе ја префрлам топката дека токму поради тоа велам дека културата игра улога во „расната класификација“. И така, муабетов не оди никоаде.

Значи, имам два можни начини:
- да го дрвиме со научни муабети, статистики, карти и тези, поткрепуваме со документи итн итн
- да ти кажам од одма дека за мене расата е одредена социално и културно, а не биолошки (иако игра неверојатна улога во двете претходни)

Што ќе ми колку посто од днката им е кавкаска, кога ми смрдат на маса ако се до мене? Сега, слободно можеш да ми кажеш дека тоа е ради нивниот начин на исхрана, со што ќе ја префрлам топката дека токму поради тоа велам дека културата игра улога во „расната класификација“. И така, муабетов не оди никоаде.
Значи не збориме за нивната миризба, ниту за нивната ДНК. Збориме за физичка антропологија, поставеност на коските специфичен изглед и така натака. Па на крајот на краиштата има православни црнци во Етиопија кои социјално и културно личат на нас, но се ЦРНЦИ, или они не се црнци.

Да се меша цивилизација со Раса, е самото по себе расизам. Расата не се одредува по чувство на припадност, туку по физичка антропологија. Ако некои од нив на маса тебе ти смрдат, тогаш се тие само смрдливи БЕЛЦИ и тоа е тоа. Не си ти тој, ниту пак јас, кој ќе одреди кои се карактеристиките на расите. Светот се договорил дека постојат 3 раси многу лесно од причина што многу јасно е одредено кој припаѓа во која раса. Тоа е барем егзактно.

Значи не слушнав од тебе, на која раса припаѓаат Индијците и сите тие другите?

Ајде, школски да ти одговорам -
индијците се нехомоген народ. Не ги знам македонските термини, ама генерално се делат на Бели (пра-бели, не се скрос Кавкази по наши сфаќања) и на Дравидиенци (или како и да е нашиот збор за племињава). Двеве основни раси се измешале и има една каша попара од нијанси.
Православните црнци во Етиопија се Црнци. Истите тие втора генерација во САД се афро американци, ако се интегрирани. Ако не се, тогаш се Африканци - Црнци.
Расата е одмината терминологија која во актуелната поставеност на работите не е клучна. Ама ако треба да се делиме, да цепиме влакно. И тогаш индијците не би биле бели, ни пакистанците. А да ги ставиш во иста торба со швеѓаните, би можела само ако се зематт во предвид културните, или како што ти сакаш да ги наречеш, цивилизациските карактеристики на НЕКОИ од нив.

Ајде, школски да ти одговорам -
индијците се нехомоген народ.
Исто како и Балканските народи.

Не ги знам македонските термини, ама генерално се делат на Бели (пра-бели, не се скрос Кавкази по наши сфаќања) и на Дравидиенци (или како и да е нашиот збор за племињава). Двеве основни раси се измешале и има една каша попара од нијанси.

Дравиди се викаат "племињата". Tие се Индо-Европски народ ама не се Ариевци. А кога сме кај Ариевците тоа ниту Германците не се, ниту Швеѓаните, ниту Французите, ниту Енглези. Инаку отиди до Индија, ке видиш неверојатен број на луѓе кои доколку ги однесеш во Европа нема да се разликуваат многу од домородното население. Исто така и огромен број на Парси живеат таму, Фреди Меркјури по потекло е од нив. Он бел или црн е?

Расата е одмината терминологија
Според твојата нова терминологија ако смрдам, бздам црнец сум.

Исто како и Балканските народи.

Егзактли. Затоа за споредба ги зедов Швеѓаните, а не Македонците.

Дравиди се викаат "племињата". Tие се Индо-Европски народ ама не се Ариевци. А кога сме кај Ариевците тоа ниту Германците не се, ниту Швеѓаните, ниту Французите, ниту Енглези. Инаку отиди до Индија, ке видиш неверојатен број на луѓе кои доколку ги однесеш во Европа нема да се разликуваат многу од домородното население. Исто така и огромен број на Парси живеат таму, Фреди Меркјури по потекло е од нив. Он бел или црн е.

Не негирам. Кажав - има свашта. Од тоа дека има И белци, не можеш да ги класифицираш како белци во националните статистики на државите.

Според твојата нова терминологија ако смрдам, бздам црнец сум.

Не, така реков? Или вадиш од контекст? Реков дека ме заболе што си, ама ако си сиво црн,смрдиш и имаш дете во некоја земја, која е поентата да се лутиш ако детето не ти го запишат како „белец“?

Не, така реков? Или вадиш од контекст? Реков дека ме заболе што си, ама ако си сиво црн,смрдиш и имаш дете во некоја земја, која е поентата да се лутиш ако детето не ти го запишат како „белец“?
Сега дури кажуваш дека и класната диференција има улога во расите. Не зезај, забегуваш. Темната или светлата кожа нема никаква улога со расната класификација. Види во Шпанија и јужна Италија има луѓе со темна боја на кожа. Има дури и браќа кои се со различен тен. Јас сум видел и Фламанци скитници или наркомани кои смрдат на 100 км.
Јас знам дека светот секој индивидуалец го гледа посебно, и го почитувам твоето гледиште, но во никој случај неможам да се сложам со него :)

Разликите што ги воочуваш се пред се цивилизациски, културни, но не и расни, претежно така гледаат на работите расистите во САД. Едноставно, терминолошки за тебе расата не претставува исто што и за останатиот свет. Конфликтот е терминолошки.

И пак не ми кажа во која раса припаѓаат Индијците, неможеш да речеш не се Белци, без притоа да кажеш каде припаѓаат. Ако веќе имаш гледиште на светот, позади кое цврсто стоиш, неможеш само да гледаш еднострано на работите. Мораш да имаш одговор на сите прашања што ќе ти се постават во таа проблематика.

Значи:
1. Во која раса припаѓаат Индијците?
2. Во која раса припаѓаат Персијците (Пашту, Иранците)?
3. Во која раса припаѓаат Семитите?
4. Во која раса припаѓаат Европските Медитеранци кои се се потемна боја на кожата?
5. Како ја одредуваш ти расата, кои се клучните карактеристики.

Не, според мене расната класификација (биолошка и морфолошка) станува невозможна. Комшијата ми е Црнец/Азијат (црн со коси очи и европски тип на коса), Бог го знае што е. Комшиката е плава со зелени очи. Децата нивни се каша попара со Европска култура. Културата, хигиената, обичаите се врзани со географската положба и се репрезентативни за различни популации (еве, да не велиме раси). Во неможност да се дефинира раса, треба да се погледне во сето ова.
Мене ми е јасно дека има индијки бели како мене (а јас не сум од најбелите де, ама нејсе), и ако не ставиш една до друга на слика не би знаел која од кај е. Ама после треба да се земе во предвид културата на живеење на едната и на другата, која не прави различни.

Епа ти пишуваш за културни, класни, хигиенски разлики. Не расни. Културата и хигиената не зависат од расата.

Бре бре бре каква врска има расата со социо-економското ниво, еманципираноста, образованието, културното и цивилизациското ниво .......... јас сум белец на пр. и да се бањам секој ден пак ќе бидам белец и да се бањам еднаш во месецот или еднаш во годината пак ќе бидам белец, неможам да станам црнец или нешто друго !
Постојат и црнци(и во Африка и во Америка и во Европа...)кои се нормално образовани, еманципирани, богати, културни .......... не значи дека ако некој е црнец корне б’зди од километар, неписмен и сиромав е и живее во скапано криминално гето ........... исто така има и белци кои копаат од смрдеа и не виделе туш никад, па и неписмени и сиромашни се(насекаде ширум планетава) ............... но пак се белци, тоа не ги прави црнци, расата не ги определува начинот на живот, еманципираноста, социо-економското ниво, културното и цивилизациското ниво... !
Во Капиталистичкиот систем кој се базира на загарантирани индивидуални права и слободи, плурализам, секуларизам и либерализам, секој еден поединец без разлика на потекло, јазик, нација, религија, идеологија, раса и.т.н. има подеднакви шанси за успех, е сега кој колку ќе успее во животот тоа си зависи од самиот човек, смешно е денеска да се делат сеуште луѓето на раси, демек едните ’’правите бели ариевци‘‘ се супериорни, а сите други треба да бидат робови, умреа тие времиња, Капитализмот го победи Расизмот, секој си има еднакви можности и шанси за успех, без разлика на тенот/бојата, а најтрагично од се е тоа што постојат сеуште луѓе со стереотипи и со НАЦИ-сфаќања(така да се изразам) кои мислат дека се што не е кристално бело е лошо и треба да се уништи !
А пак религиите немаат ама баш никаква врска со расите(освен кај Евреите каде религијата е поврзана со националната припадност, невозможно е црнец да биде Евреин на пр.), инаку постојат белци кои се Христијани(Правосл./Катол./Протест.), Муслимани, Атеисти и.т.н. а исто така постојат и црнци кои се Христијани(Правосл./Катол./Протест.), Муслимани, Атеисти и.т.н.
На пр. Египетските Копти, кои не се баш бели, имаат доста потемен тен од нас на пр. а сепак по религија се Правосл.Христијани, исто така мнозинството во Етиопија(знаеме како личат)се Правосл.Христијани ........... а пак во СубСахарска Африка доминираат Католицизмот и Протестантизмот, а сепак се оригинални црнци таму !
Смешни и трагични се Расистичките терминологии и стереотипи кои сеуште постојат кај некои луѓе !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom