Бактерија Листерија?

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
да се пренесе од мајката по крвен пат друже
Ама додека е у стомак?
Ова што рекоа дека бебето е заболено кај нас година и кусур било? Како се заболело?

Sent from my iPhone 5S using Tapatalk

денес разбрав дека починатиот неготинчанец е мој другар од студенски денови и цимер на мојот брат.Не ми се верува дека тоа можи да му се случи на толку мирен човек.на мува не газеше.:place:

Е вака сеа баш учам инфективно за ова иначе се работи за мал бацил кој обично предизвикува заболувања кај имунокомпромитирани лица , у типот на неуро менингијални знаци , воспаленија на менингите, со заматен ликвор со симптоми на мачнина гадење повраќање а понекогаш дури и парализа .., секако може да се јави и кај имунокомпетентни особи али најважно е доколку се дијагностицира на време со хемокултури и се почне соодветна терапија со АМОксицилин и кортимоксазол нема да има последици лошото е што може да се јави и кај новородени така да кај нив малце е отжната симптоматологијата..... :) се што ве интересира слободно пишете ..
Може превод на ова? :oops: Инаку случајов е повеќе за во судница, отколку за на Инфективна.

http://vecer.mk/makedonija/definitivno-vo-vratot-na-ekstra-mein-ima-listerija
извадок
KBZzcXe.png

IMG_1162.JPG IMG_1163.JPG IMG_1164.JPG IMG_1165.JPG IMG_1166.JPG IMG_1167.JPG
Еве кој го интересира нека види,директно сликав од книга микробиологија,материјал од моите книги за ветерина.И доста читам глупости на темава.

Последно уредено од модератор:
а преведено на македонски што тоа значи?

Болничката кујна во Гостивар затворена - поздрав од Пекабеско

rezultati%20od%20testiranje.jpg

Патем, многу интересно.Уште студираме на книги на странски јазици.

Книгата е всушност енциклопедија и е многу ретка,ми послужи како додатен материјал за испитот микробилогија.Не се секирај студирав/ме на македонски,онака чисто информативно. :)

Нешто се стиши работава околу листеријата, одеднаш нема листерија а? Ја икоренија моментално

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom