Автоматски или рачен менувач?

• Креатор на темата Креатор на темата BeBe11
  • Време на започнување Време на започнување

Автоматик или мењач?

• Автоматска

Гласови: 24 16,9%
  • Мењач

Гласови: 95 66,9%
  • И двете

Гласови: 23 16,2%

• Вкупно гласачи
    142
Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Што повеќе ви лежи, кола со мењач или автоматик? Мене повеќе мењач пошто се успивам на автоматик, исто ко сударачки колички да возиш на панаѓур. Али па некад и мењач ке ти здосади ако има многу сообраќај, тргни застани смени брзина...ке се укочиш.

Кој што преферира?

Мислам дека тука треба да иде темата, али ако не тогаш слободно преместете ја.

Дефинитивно класичен мануелен мењач, или евентуално, полуаутоматски секвенцијален(оние со рачкички или копчиња на воланот. Аутоматик еднаш имам пробано на еден американски Форд Таурус и тотално ми беше безвеза, и левата нога нон-стоп бараше куплунгот, а башка аутоматикот повеке троши, а постарите мењачи се многу троми и споро реагираат на kick-down( ситуација кога ти е потребна сила, и со притискање на гаста она треба да врати степен подолу за да добие обртен момент и да те „катапултира„ напред за претекнување на пр.). Новите аутоматици ја немат таа мана.

уште не сум совладал вожњата, не дека сум мутав :)))) туку ме мрзи, па затоа аутоматик во моментов ми е боље, ваљда кога ке бидам поискусен возач ке мислам другчие

Засега сум за мануелен менувач. Автоматскиот ми е некако многу....не знам како да го опишам. како и да е не ми се свиѓа автомамтик. Сакам да го фатам во рака...:bip: :pos:

Имам возено автомобили со автоматски менувач, со мануелен се подразбира, а имам возено и камион со EPS. EPS е дефинитивно одлично решение, мрдаш рачкиче надред за повисока, назад за пониска брзина, куплунг нема...-закон! Автоматскоит менувач единствено е корисен во градските гужви кога имаш често сопирање и тргнување но прилично те лимитира на отворен пат доколку треба да влезеш во пресметан ризик од типот на „маказа” заради намалена можност да извадиш максимум од моторот. Не е ставен како опција EPS или нему слични варијанти, би гласал за таа опција ако ја имаше.

Аутоматик немам пробано да возам ама мењач си е мењач,да шалташ брзини и такви работи,супер си е

Мандрак, се наоѓа и кај некои понови коли како на пр. Ауди (Tiptronic), каде освен малите рачкички зад воланот со кои менуваш брзини можеш и рачката на менувачот да ја ставиш во + и - мод(напред - назад), а Рено пред едно 5-6 години беше направил кај Твинго (мислам дека се викаше Twingo Pack) полуавтоматски менувач каде стои класичната рачка на менувачот, со класичната H шема на менување, ама без куплунг.

mene automatik mi e podobro,vozam audi A8, me nervira da menuvam brzini ,ili potocno da kazam me mrzi :pipi: inaku avtomatskiot moze da se namesti i normalno da si gi menuvas brzinite , taka cesto pravi maz mi toj e povise po menjanjeto brzini :icon_lol:

Автоматик дефинитли,менувањето брзини кога возам во град ме убива и многу ми е досадно.

И двете ги имам пробано и нема никаква разлика. :icon_roll

i dvete imat pro i kontra.....avtomatikot e za u grad najubaoto,ama na otvoreno po sportski e menjac!!

Koa me ucese tatko mi da vozam,me ucese na kola so menjac,imam probano i avtomatik i mislam deka e bolje

На Citroen C2 VTR има полуавтоматик и на мејаш и на волан рачки има.

Абе сеа ако било подобро мењач немало да праат аутоматици :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom