Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
За првото вујко ми Јован, а за второто е мој субјективен заклучок. Освен тоа на форум сме, не сме под заклетва, дозволени се и грешки нели. Поправи ме, напиши аргументи.

Кој аргумент? Да почнам и јас со чичко/вујко/стрико тој и тој што ми кажал? Во ред, ајде ќе идеме од таа страна:

Велика Британија, која важи за потешко место да просперираш од Америка и Австралиија, уште повеќе да те признае како граѓанин (да не збориме друго), уште крајот на 60те вујко ми замина за Лондон, остана, работеше се и сешто, но не за долго, набрзо купи недвижнина, отвори своја вежбална, почна бодибилдинг бизнис, создаде спортски организации, спонзорираше атлети со потенцијал, добротворни организации кои и ден денес постојат иако он е веќе починат.

Тоа дека еден ебан стан во Америка или Австралија/Нов Зеланд не можел човек да обезбеди и после децении работа е само безвезна лага. Наши луѓе во freaking New York се здобиваат со станови и апартмани, не па пошироко во Америка. Да е толку тешко таму, па никој со грам мозок нема да остане, ќе се врати овде, не па да чека после децении работа таму па да си рече (абе станов никад нема да го купам, дај старо златно Скопје ќе го пробаме пак).

Тие мрднати се што останале во Австралија и Америка? Ако е толку лошо како што збориш? Ова ми наликува на глупостине со кои ве хранат на ТВ еквивалентни на она "не ојте странство, клавет HAARP у воздухо", а се најчесто производ на Владава бидејќи нема друг начин паметен да ги задржи младите (и сите останати кои заминуваат од државава), па или scare tactics, или disinformation tactics. Демек животот таму е суша, боље ти е во локалнава пустина да гинеш, ако веќе гинеш. Зборат за криминал, а овде од локалнана продавница те краде продавачот, да не збориме до најгорната скала како Владава што прави. Дека не сме морале во странство кога ете носела странски фирми она овде, а прашај за која плата работат и колку од нив што фатиле таму работа која боја на книшка имаат во џеб.

Последно уредено:
Само Путин да го подзапри уште малку тоа гасот за Германија :icon_lol:...

Друга ќе биде темата.

Тие мрднати се што останале во Австралија и Америка? Ако е толку лошо како што збориш? Ова ми наликува на глупостине со кои ве хранат на ТВ еквивалентни на она "не ојте странство, клавет HAARP у воздухо", а се најчесто производ на Владава бидејќи нема друг начин паметен да ги задржи младите (и сите останати кои заминуваат од државава), па или scare tactics, или disinformation tactics.
Ако утре уште 500.000 Македонци заминат во странство, верувај дека најсреќен човек во државава во тој момент ќе биде Груевски. Без разлика на тоа што ламентира/ат во јавност. Приказните не се производ на Владата, туку производ на уплашени (и помалку себични) родители, кои си ги сакаат децата крај себе. :)

Точно. И каква е твојата теза на темава не сфаќам?

Немам некоја теза која би сакал да ја наметнам некому, секој знае за себе која опција му е најдобра и наисплатлива. Поштено ќе кажам дека се двоумам, имам некои варијанти, но не знам се двоумам. Сигурно форумов нема да ми влијае во одлуката, но тука сме да подискутираме, да размениме некое мислење, да провоцираме и така.

Накратко е повторам. За себе кажав, западот првенствено го гледам како прилика во краток период да дојдам до почетните пари, контакти и искуство. Можеби нема да ми успее, можеби грешам, можеби ќе се предомислам, не знам ќе видиме.

Ќе кажам уште една работа, но тоа се веќе вкусови повторно субјективно. Мене лично морници ме лазат кога случајно на гости или поинаку ќе сретнам луѓе кои се по 20-30- 40 години надвор. Приказните да им ги слушаш се полоши и од песната куча посо, крв солзи и пот им се муабетите. Не сакам еден ден да сум како нив, без никаков живот само куча посо како робот. .Па еден саглам нема бре. Ајде овие што се тазе преселени се трпат за муабет, ама подолго ако си надвор се стори...

Немам некоја теза која би сакал да ја наметнам некому, секој знае за себе која опција му е најдобра и наисплатлива. Поштено ќе кажам дека се двоумам, имам некои варијанти, но не знам се двоумам. Сигурно форумов нема да ми влијае во одлуката, но тука сме да подискутираме, да размениме некое мислење, да провоцираме и така.

Накратко е повторам. За себе кажав, западот првенствено го гледам како прилика во краток период да дојдам до почетните пари, контакти и искуство. Можеби нема да ми успее, можеби грешам, можеби ќе се предомислам, не знам ќе видиме.

Ќе кажам уште една работа, но тоа се веќе вкусови повторно субјективно. Мене лично морници ме лазат кога случајно на гости или поинаку ќе сретнам луѓе кои се по 20-30- 40 години надвор. Приказните да им ги слушаш се полоши и од песната куча посо, крв солзи и пот им се муабетите. Не сакам еден ден да сум како нив, без никаков живот само куча посо како робот. .Па еден саглам нема бре. Ајде овие што се тазе преселени се трпат за муабет, ама подолго ако си надвор се стори...

Да овде сме да дискутираме и провоцираме се сложувам.

Значи твој став на темава е незнам. За да бидеме на јасно нели кој каква теза држи. Мојата страна е секој што може да испадне да излезе од земјата, ако ништо друго да си го измери квалитетот колку навистина вреди и колку може да се снајде во интернационални рамки.

А оние кои ти кажуваат приказни од типот леб немаме да јадеме во странство и бел ден немаме видено секогаш прашај ги зошто не се вратиле и зошто 40 години живееле настрана. Ние имаме еден таков нарав како народ, еден таков кукачки народ во стил само не иди кај мене и не ми барај помош што со зборови неможе да се опише. Попрво непознат ќе ти помогне одколку близок. Абе совет не делат камоли нешто друго. Јас разбирам дека овде неможеш никој да вработиш ако нема квалификации и знаења, али барем она што го знаеш и си го осетил на своја кожа сподели го. Прима 5000 евра плата дома и кука. Се ќе се смени али тоа кукањето никогаш нема да се смени кај македончето, тоа има да кука и во следните 1000 години макар со златна лажица да јаде. Нема нешто што може да го задоволи нашиот човек, не е измислено досега :)

Мене лично морници ме лазат кога случајно на гости или поинаку ќе сретнам луѓе кои се по 20-30- 40 години надвор. Приказните да им ги слушаш се бајка и од песната куча посо, крв солзи нема никаква врска.Сакам еден ден да сум како нив, полн со живот а не тука ако робот.

Значи вака, прво треба да знаеш што тие луѓе работат, што се по професија итн. Не можеш да ми кажеш дека собирач на ѓубре/копач на канали итн (ТФР) се жали од Германските услови, земи тука работи ја истата работа и спореди ги условите, посебно во ХТЗ опрема.
Е сега тука е и присобувањето кон климата, посебно северните држави, зимно време денот почнува од 9-10 часот до 2-3 и ладно е надвор (барем имаат одлично греење, иако го немам искусено, знам бидејќи на нивни температура околу -30 сигурно не би издржале со фирма како Топлификација).
Муабетот е секој има свои квалификации и присобувања кон животот, не може луѓе со медицина/ИТ/било која барана професија да се споредува со човек што е со средно кој едвај зборува англиски, барем во почетните години на присобување. Нормално дека е тешко, ако барем англиски не знаеш чаша вода нема да знаеш да побараш

Germany develops 'smart factories' to keep an edge

Published: Oct 27, 2014 5:33 a.m. ET

By

ChristopherAlessi

AMBERG, Germany--The next front in Germany's effort to keep up with the digital revolution lies in a factory in this sleepy industrial town.

At stake isn't what the Siemens AG plant produces--in this case, automated machines to be used in other industrial factories--but how its 1,000 manufacturing units communicate through the Web.

As a result, most units in this 100,000-plus square-foot factory are able to fetch and assemble components without further human input.

The Amberg plant is an early-stage example of a concerted effort by the German government, companies, universities and research institutions to develop fully automated, Internet-based "smart" factories.

Such factories would make products fully customizable while on the shop floor: An incomplete product on the assembly line would tell "the machine itself what services it needs" and the final product would immediately be put together, said Wolfgang Wahlster, a co-chairman of Industrie 4.0, as the collective project is known.

The initiative seeks to help German industrial manufacturing--the backbone of Europe's largest economy--keep its competitive edge against the labor-cost advantages of developing countries and a resurgence in U.S. manufacturing.

Underpinning the effort is the Internet of Things, where the Web meets real-world equipment. Google Inc. made a big push on the consumer front this year with its $3.2 billion purchase of Nest Labs Inc., which makes thermostats that can be remotely controlled by smartphones and other connected devices.

Full-fledged smart manufacturing is still in the pilot phase. But the German Research Center for Artificial Intelligence has worked with German industrial companies to engineer some of the most advanced demonstrations in the field.

At the center's pilot smart factory in Kaiserslautern, chemicals giant BASF SE produced fully customized shampoos and liquid soaps. As a test order was placed online, radio identification tags attached to empty soap bottles on an assembly line simultaneously communicated to production machines what kind of soap, fragrance, bottle cap color, and labeling it required. Each bottle had the potential to be entirely different from the one next to it on the conveyor belt.

The experiment relied on a wireless network through which the machines and products did all the talking, with the only human input coming from the person placing the sample order.

Siemens's Amberg facility shows what is possible in an operational factory at this point. The plant, which builds automated machines for the factories of German industrial companies like BASF, Bayer AG, Daimler AG and BMW AG--and many of their rivals abroad--has been digitizing gradually for 25 years. Today it is about 75% on autopilot, with 1,150 employees mostly operating computers and monitoring the production process.

http://www.marketwatch.com/story/germany-develops-smart-factories-to-keep-an-edge-2014-10-27?page=1

Germany develops 'smart factories' to keep an edge

Published: Oct 27, 2014 5:33 a.m. ET

By

ChristopherAlessi

AMBERG, Germany--The next front in Germany's effort to keep up with the digital revolution lies in a factory in this sleepy industrial town.

At stake isn't what the Siemens AG plant produces--in this case, automated machines to be used in other industrial factories--but how its 1,000 manufacturing units communicate through the Web.

As a result, most units in this 100,000-plus square-foot factory are able to fetch and assemble components without further human input.

The Amberg plant is an early-stage example of a concerted effort by the German government, companies, universities and research institutions to develop fully automated, Internet-based "smart" factories.

Such factories would make products fully customizable while on the shop floor: An incomplete product on the assembly line would tell "the machine itself what services it needs" and the final product would immediately be put together, said Wolfgang Wahlster, a co-chairman of Industrie 4.0, as the collective project is known.

The initiative seeks to help German industrial manufacturing--the backbone of Europe's largest economy--keep its competitive edge against the labor-cost advantages of developing countries and a resurgence in U.S. manufacturing.

Underpinning the effort is the Internet of Things, where the Web meets real-world equipment. Google Inc. made a big push on the consumer front this year with its $3.2 billion purchase of Nest Labs Inc., which makes thermostats that can be remotely controlled by smartphones and other connected devices.

Full-fledged smart manufacturing is still in the pilot phase. But the German Research Center for Artificial Intelligence has worked with German industrial companies to engineer some of the most advanced demonstrations in the field.

At the center's pilot smart factory in Kaiserslautern, chemicals giant BASF SE produced fully customized shampoos and liquid soaps. As a test order was placed online, radio identification tags attached to empty soap bottles on an assembly line simultaneously communicated to production machines what kind of soap, fragrance, bottle cap color, and labeling it required. Each bottle had the potential to be entirely different from the one next to it on the conveyor belt.

The experiment relied on a wireless network through which the machines and products did all the talking, with the only human input coming from the person placing the sample order.

Siemens's Amberg facility shows what is possible in an operational factory at this point. The plant, which builds automated machines for the factories of German industrial companies like BASF, Bayer AG, Daimler AG and BMW AG--and many of their rivals abroad--has been digitizing gradually for 25 years. Today it is about 75% on autopilot, with 1,150 employees mostly operating computers and monitoring the production process.

http://www.marketwatch.com/story/germany-develops-smart-factories-to-keep-an-edge-2014-10-27?page=1
како и се запна на германија[DOUBLEPOST=1414704544][/DOUBLEPOST]И ај ќе Ве молам, кој го банираше Владе мкд, да му овозможи да пишува повторно на оваа тема, затоа што колективно се бришеме, т.е. извршуваме форумско самоубиство 15 души. размислете!!!

Тоа се старите генерација иселеници кои за 30 години уште јазик не научиле.Тие што сега се иселуваат се претежно високо образование со одлично познавање јазик и почнуваат од средна скала, не од најниска.
Пример, јас воопшто не работев мануелна работа, за 2 месеци тука си најдов работа по струка(ИТ).
Ама пак ќе кажам - јазик јазик јазик.

Алоооо...локал патриотче,никој не спори за убавините на Македонија,секому му е мило да биде таму каде што е роден, секој роден Македонец е горд Маќедонец, неси ништо повеќе горд од тие 20 што ѓи спонуваш на форумов,и не заборавај дека живееш во 21век и никој не е слеп и глуп да неможе да процени каков живот треба да живее...
Да те прашам...што имаш ти направено државичкава дани биде убава а воедно бараш и другите тоа да го сторат??

зашто користиш Ѓ наместо Г и Ќ наместо К, поготово во името на ТВОЈАТА МАТИЧНА ДРЖАВА? а празно место во неси и дани?

Приказните да им ги слушаш се полоши и од песната куча посо, крв солзи и пот им се муабетите. Не сакам еден ден да сум како нив, без никаков живот само куча посо како робот. .Па еден саглам нема бре.
Тоа ти се оние ликови кои ти викаат дај по едно кафе да се напиеме само не нѐ прашувај да ти помогнеме да имигрираш кај нас. Не чини, Македонија 100 пати подобра е, што ќе се мачиш како нас...

Готово, буцо ја пропадна Германија и сега нејзиното место ќе го заземе лавовска Македонија :pos: :pos:

зашто користиш Ѓ наместо Г и Ќ наместо К, поготово во името на ТВОЈАТА МАТИЧНА ДРЖАВА? а празно место во неси и дани?
Моја ненамерна грешка зато што понекогаш корисрам телефон за реплики........

Koga pisuvame za stranstvo treba da se napravi razlika od drzavi, gradovi I licni razliki kako jazik, kvalifikacija i starost.

Jas licno mozam da pisam od sopstveno iskustvo. Dojdov pred 4 godini vo Nov
Zeland Auckland so 20.000 evra I denes posle tolku vreme rabotam vo moja struka koja ne e nekoja tehnicka I poveke e prodazba an uslugi. Plata ne mi e ispod 3000 evra mesecno posle danok, dve koli vo dupla garaza, kuka vo dobra naselba so 4 spalni, 3 toaleti, 2 dvevni sobi, Kreditot mi e poveke od 40% isplaten I ako nekoj pise abe kaj vas na zapad vi go vadat masloto. Rabotite po 100 saati nedelno za da zastedite nekoja para jas licno rabotam 7 saati dnevno odnosno 35 nedelno.

Vo Makedonija jas licno rabotev vo mnogu poznata kompanija I za zal tamu platata ne mi bese poveke od 24.000 denari zatoa si rekovne so soprugata Aufiderzen I si kupivne karta vo eden pravec. Za vrakanje ne planiram ni za vo penzija bidejki doma ne mi e veke vo Skopje odamna.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom