Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Таквите објекти треба на лицитација да се дават одма,оти државата може споменик да крене на тоа место.

Владе алудира стрикно на иселениците,шо според мене исправно е да се најде начин да се известат дека ќе им се одземе правото врз објектот.

Проблемот е како ќе гласе законот ? иселен 10 години му го зимаме ? @мкд владе :icon_lol:
Не алудирав стриктно на исселеници, само нагласив пошто таква е тамата, а и веројатноста е поголема. И нормално да бидат известени , мислам таман работа ако не се. Но што ако тоа не е можно, едноставно ни трага ни глас.
И не е проблем како ке гласи законот туку што би пишувало во него.
Инаку не беше зборот што после со тој објект туку кога престанува соопственоста врз тој објект. Дали ке се руши, дали ке се пренамени , дали ке се донира на социјално загрозени лица или нешто сосем трето е небитно во случајот и тоа најверојатно би зависело од случај до случај. Мене повеќе ме интересираше како гледате на тоа, а не што би се случило со имотот отпосле. Можеби и воопшто не се работи за куќа или стан. Можеби е парцела или нива или сосем нешто друго.[DOUBLEPOST=1403772246][/DOUBLEPOST]
А замисли, некој има не толку убава куќа и некој инвеститор сака да го лапне местото?
Сето тоа е убаво што го викаш, ама види што настана од скопје кога се децентрализира, посебно центар (Аларова, Тинекс) се даваа дозволи за градба како локуми. Не можеш да ме убедиш дека тоа со конфискацијата е ок, затоа што кај нас сеуште не функционира системот т.е функционира на база кој даде повеќе пари. За ова што го викаш, ок ќе има некој што ќе процени дека треба дали да се конфискува и тој ќе биде дебело нафатиран.
Исто има некој што проценува дали одредена зграда треба да помине технички преглед и ете скоро сите нови згради се катастрофа, слаба звучна изолација, слаба циркулација на воздух и ред други работи. Едноставно кај нас работите не функционираат, ама може ти не живееш во Македонија
Изгледа не се разбираме. Значи тука не станува збор за било кој имот туку за имот кој нема газди или газдите го имаат скроз баталено, што би рекле и покрај известувањето едноставно не се интересираат за имотот. Ако правиме муабет за имот кој е на локација која претставува пречка за општата благосостојба на граѓаните тогаш не е оваа тема каде би се дискутирало за тоа безралика дали тој имот има или нема гази, дали тој имот е на исселеник или на мештанин.
Во глобала се што спомена погоре држи вода и не само тука туку секаде по белиот свет, дури и можеби повеќе. Ти кажаа пример погоре каде ради една куќа или парцела цел пат е намален. Такви примери има во секое место. Исто ти кажаа пример како тоа би се регулирало во други држави. Но сепак таа дискусија не е за во оваа тема.
Ако ме прашуваш мене ( во врска со болдот) мислам дека кога би постоела таква опција од страна на државата тогаш ако ништо друго газдите на таков имот би размислиле два пати дали ке го остават на забот на времето или ке го решат на ваков или таков начин. Дали ке го препишат на друго лице, дали ке го продадат или нешто сосем трето, битно дека најверојатно нема да го остават така да седи нефункционален и да пропаѓа знаејќи дека државата има можност да им го конфискува и да останат и без каква таква заработка од тој имот.

Последно уредено:
нема врска муабетов тотално. Или си дете или немаш ништо работено во животот.
одиш на брод 2 - 3 години правиш капитал, се враќаш отвораш бизнис за тоа што те бидува. Ако не те бидува за ништо, одиш амал кај некој мајстор и потоа го преземаш бизнисот. Најдобро во Македонија е производство на храна или препродажба. Пекари, маалски колонијал, бурекџилници, електро сервис итн итн. Е сеа за директори нема огласи, мораш сам да се пробиваш низ општеството за некој денар. Во Прилеп познавам семејства кои тотално напуштија од работа и садат тутун во огромни размери и чија заработка надминува 50000 евра годишно. Данок имаш 5%, а работа само 5 - 6 месеци максимум во летен период. Татко ми почна од 0, сеа има живинарска фарма. Комшии мои отворија продавница за сточна храна во кривогаштани сеа бизнисот им цвета.
Фамилии прават 20000 евра годишно на праски во Росоман и јаболка во Ресен. Има деца што се трудољубиви и во Африка да ги пратиш ќе извадат пари, а има и такви легачи кои и Германија и Америка не им чинат.
Како и да е, било Македонија било Германија парите со лежење не идат.

У малите градови мајсторите се утепаа луѓе зимајќи за занает да ги учат.си зимаат нивни,ете ја знам у неготино кај што сите мајстори си даваат занает на децата или братучеди,никој не зима непознати за да ги учи занает.
фамилиите кои ги спомнуваш у росоман и ресен ја имале земјата и праските којзнае колку години.ајде почни од нула со праски без да имаш земја да видиш колку ќе те кошта;),и рачунај дека 3 години нема да зимаш пари ќе чекаш праските да родат.
за било што да почнеш у македонија требаат пари,а тие пари не можеш да ги заштедиш од 150евра плата.
за твое инфо тутунот има работа скоро цела година,не само 5-6 месеци,али очигледно никад не си работел па мислиш дека е само 5 месеци.имаш правење вергии, садење вергии,плевење,садење на нива,полевање,копање,берење,сушење,калапење,балирање,продавање.само коа го бериш секој ден стануваш у 3-4 и до 9 бериш па после тоа дома нижеш машински,после попладне ко заладува пак одиш бериш и пак нижеш вечерта.и вака работиш се додека не заврши бербата.
е сеа ова со 50 илјади евра ми се чини дека ти малку претера.ме мрзе да рачунам сеа,а и не знам колку е моментално цената на истиот,али за да земеш толку пари треба многу тутун да имаш.со самото тоа ќе имаш потреба од аргати(тутунот не чека,ако не го бериш на време,ќе изгоре од сонцето) и зголемени трошоци(превоз,струја,вода,простор за складирање итн).да се правеа толку пари од тутун,сите бизнисмени до сеа ќе се префрлеа на тутун садење :pos:.
Маалски колонијал ако немаш свое место не се исплаќа,у принцип у маалски колнијал идеш само за цигари,или ти дошле гости а немаш пиво,за се друго сите одат у поголеми маркети пошо е поефтино.
И не може секој на брод да оди,прво и за таму требаат пари,друго некои не се чувстуваат добро на брод,им се врти и слично,кај ќе ги пратиш нив?:D
За било што да почниш у македонија требаат пари,кои во македонија со мизерна плата од 150 евра не можат да се заработат.

Успут да те прашам зашо не садиш тутун ако има заработка повеќе од 50 илјади евра годишно?:D

Тука поубаво ми е, придонесувам за својата држава, а нашиве големи македонски инвеститори ако ја реновираат куќата во Мислешево мислат тоа е инвестиција. Иначе правеле по 1.000.000 АУС годишно, да прават вашите газди за кои работите, или ако го сметате обртот на пари, ја зборам за чист профит. Вие викате за 150 евра работите, а седите пред компјутери од 500 евра, тоа ви е во крвта да се жалите и лигавите, тоа ви остана од социјализмот, се нечини сега, порано поубаво беше. А кога сте надвор рмбате по 20 саати да си го задоволите инатот дека сте излегле па мора да заработите по секоја цена, макар и мијачи на садови, а тука келнери не ви се работи. Па мајстор ѕидар зима 1.500 денари дневница 20 дена да работи 30 000 илјади, ама вие сте научници (филозофи) повеќе ќе зборите како нема работа и како неможе да се почне бизнис отколку да сработите нешто. Па тоа ви е, кога ќе кажат не ве бива, тоа значи устври дека, шајка у снег незнаете да утерате.
Точно е дека тој што е работлив секаде ќе се снајде, ама не ми ја правите Македонија, дека е Сомалија. Тука и пазарџија си има паркирано 2 коли у двор, ама не се веќе Фиќо и 101.

е сеа ова со 50 илјади евра ми се чини дека ти малку претера.ме мрзе да рачунам сеа,а и не знам колку е моментално цената на истиот,али за да земеш толку пари треба многу тутун да имаш.со самото тоа ќе имаш потреба од аргати(тутунот не чека,ако не го бериш на време,ќе изгоре од сонцето) и зголемени трошоци(превоз,струја,вода,простор за складирање итн).да се правеа толку пари од тутун,сите бизнисмени до сеа ќе се префрлеа на тутун садење :pos:.
Две до три евра, просечно 150 денари и на тоа 1 евро државна помош по килограм. Во просек од 1-2 тони од хектар. Веројатно една нула е вишок во тие 50.000 евра.

Идејата со бродот е пак во смисол на заработка во друга држава, а т.н. "привремено"
Точно е дека тој што е работлив секаде ќе се снајде, ама не ми ја правите Македонија, дека е Сомалија. Тука и пазарџија си има паркирано 2 коли у двор, ама не се веќе Фиќо и 101.
не сите пазарџии се така богати. Обично тоа се прекупци, со други зборови шверцери. Факултетски образовани лица да кажеме вработени во банка, матични доктори па и буџетски фирми заработуваат многу помалку од овие прекупци, дури и да се и двајцата вработени. Вредностите се извртени малце па високообразовани лица дури и на релативно поволни позиции, се многу пониско на социјалното и егзистенцијално скалило.

Последно уредено:
ама не ми ја правите Македонија, дека е Сомалија.

Македонија и Сомалија се единствените земји во светот во кои немало попис повеќе од 10 години. Не дека има врска тоа со темава, ама чисто онака пошто рече да не ја споредуваме Македонија со Сомалија.

Уствари грешка, можда и има врска со темава тоа што нема попис. Ако има попис, ќе се покаже дека стварно има 450 000 иселени. Вака, додека нема попис, ќе се вадат на тоа "Уште ве лажат комуњарите".

нема врска муабетов тотално. Или си дете или немаш ништо работено во животот.
одиш на брод 2 - 3 години правиш капитал, се враќаш отвораш бизнис за тоа што те бидува. Ако не те бидува за ништо, одиш амал кај некој мајстор и потоа го преземаш бизнисот. Најдобро во Македонија е производство на храна или препродажба. Пекари, маалски колонијал, бурекџилници, електро сервис итн итн. Е сеа за директори нема огласи, мораш сам да се пробиваш низ општеството за некој денар. Во Прилеп познавам семејства кои тотално напуштија од работа и садат тутун во огромни размери и чија заработка надминува 50000 евра годишно. Данок имаш 5%, а работа само 5 - 6 месеци максимум во летен период. Татко ми почна од 0, сеа има живинарска фарма. Комшии мои отворија продавница за сточна храна во кривогаштани сеа бизнисот им цвета.
Фамилии прават 20000 евра годишно на праски во Росоман и јаболка во Ресен. Има деца што се трудољубиви и во Африка да ги пратиш ќе извадат пари, а има и такви легачи кои и Германија и Америка не им чинат.
Како и да е, било Македонија било Германија парите со лежење не идат.
Sekojj so srekjata svoja.;)

Тука поубаво ми е, придонесувам за својата држава, а нашиве големи македонски инвеститори ако ја реновираат куќата во Мислешево мислат тоа е инвестиција. Иначе правеле по 1.000.000 АУС годишно, да прават вашите газди за кои работите, или ако го сметате обртот на пари, ја зборам за чист профит. Вие викате за 150 евра работите, а седите пред компјутери од 500 евра, тоа ви е во крвта да се жалите и лигавите, тоа ви остана од социјализмот, се нечини сега, порано поубаво беше. А кога сте надвор рмбате по 20 саати да си го задоволите инатот дека сте излегле па мора да заработите по секоја цена, макар и мијачи на садови, а тука келнери не ви се работи. Па мајстор ѕидар зима 1.500 денари дневница 20 дена да работи 30 000 илјади, ама вие сте научници (филозофи) повеќе ќе зборите како нема работа и како неможе да се почне бизнис отколку да сработите нешто. Па тоа ви е, кога ќе кажат не ве бива, тоа значи устври дека, шајка у снег незнаете да утерате.
Abe neli rece deka imas vraboteni??????
Uste ne mi kaza kolku gi plakas???
Jas imam vraboteni i gi plakam po skoro 2000 evra.
I vo Makedonija imam investirano poveke pari od tebe ako ne ziveam tamu. Site li se majstori zidari???
A sajki ili po nase kazano klinci jas kaj sto sum koval so glava ti so cekan nema da gi zakovas..

Daj mi odgovor na prasanjeto sto 5 pati ti go povtoruvam

Znaci morav da te citiram poradi boldot (da ne me razbere nekoj kako se falam ama ova me iritira a veruvam i mnogu drugi)...nadvor od MK sum skoro 4god bez familija na privremena rabota/pecalba, uspesno sum situiran materijalno poveke od solidno so nekolku nedviznini ubava kola i bankovno saldo, i kako sto rekov nekolku pati na takvi provokatori kako tebe cela godina nanazad probuvam da najdam dobar nacin i prilika za investicija vo MK da otpocnam biznis no sekogas gi naogjav skrienite finti vo zakonite nasi koisto porano ili podocna ke go zakocat bilo koj biznis (dokolu ne e so amin od vlasta), ke ti gi soberat parite pa duri i ke te zadolzat.....
A poucen i izgoren veke ednas so investiranje mnogu tesko deka ke mi se ostavri celta DA OBEZBEDAM PODOBRA IDNINA KAKO ZA MENE TAKA I ZA MOITE VO MK, poradi nesigurnost od sitemot, reket, nefer konkurencii, obrazoven i zdravstven sistem i red drugo....i seto toa sveduva na migracija, permanentna....
BTW za tvoe info rabotam vo kancelarija pred kompjuter,
Samo neznam kako mozete bre da trolate bez vrska za nekoi raboti sto ne gi znaete ama bas ni priblizno

A poucen i izgoren veke ednas so investiranje mnogu tesko deka ke mi se ostavri celta DA OBEZBEDAM PODOBRA IDNINA KAKO ZA MENE TAKA I ZA MOITE VO MK, poradi nesigurnost od sitemot, reket, nefer konkurencii, obrazoven i zdravstven sistem i red drugo....i seto toa sveduva na migracija, permanentna....

Epa dali znaes kolku sme takvi????
I tie sto seuste se trudat se razocaruvaat ne od drzavata tuku od sistemot
ama nekoj e tolku supliv sto ne moze da go svati toa..

Македонија и Сомалија се единствените земји во светот во кои немало попис повеќе од 10 години. Не дека има врска тоа со темава, ама чисто онака пошто рече да не ја споредуваме Македонија со Сомалија.

Уствари грешка, можда и има врска со темава тоа што нема попис. Ако има попис, ќе се покаже дека стварно има 450 000 иселени. Вака, додека нема попис, ќе се вадат на тоа "Уште ве лажат комуњарите".

Немам намера да дебатирам со Мекрадули, ти јасно покажуваш дека политички ја малтретираш тема. Ако си од комуњарите што лажат, ни отиде и форумов и се. :tapp:

Немам намера да дебатирам со Мекрадули, ти јасно покажуваш дека политички ја малтретираш тема. Ако си од комуњарите што лажат, ни отиде и форумов и се. :tapp:

Не сум од комуњарите што лажат, туку само обичен човек, партиски необоен, што еден ден ќе им се придружи на тие 450 000, бројка што ќе стане многу поголема. Ама ете, секогаш ќе се најде некој од тие другите што лажат кој ќе ми залепи етикета на комуњар.

Па мајстор ѕидар зима 1.500 денари дневница 20 дена да работи 30 000 илјади, ама вие сте научници (филозофи) повеќе ќе зборите како нема работа и како неможе да се почне бизнис отколку да сработите нешто. Па тоа ви е, кога ќе кажат не ве бива, тоа значи устври дека, шајка у снег незнаете да утерате.

Татко ми работеше приватно и у гранит 20 години за на крај да го отпуштат ко технолошки вишок.на приватно сеа скоро и да нема работа.се градеа куќи ко беше југославија,сеа куќи градат само министри,пратеници и луѓе блиски до власт или опозиција, а таму се знае кои фирми одат.
Биди среќен што стариот твој ти дал занает,за тоа се курчиш сеа тука.уствари ко ке размислам подобро знак прашалник е дали работиш нешо од тоа,најверојатно татко ти работи а ти си го прчиш и се фалиш по форуми.

По истата логика за неползуванjе сметка/имот, утре некоj ке рече, не използуваш МК пасош/дражjанство ке ти се одземе.
Приватниот имот или сметка во приватна банка не е работа на државата, ако сака човек че си ги чува 100г.,плакjа си данок на имото от надвор не го бара државата. Плакjа си кириjа на банката 10евро на година за да му држи сметката в банка, например депозитна от 5000евра и точка. Државата нема право да одземува сметки на приватни лица, ако сака и 100г. да не потражи никоj парите.

Znaci morav da te citiram poradi boldot (da ne me razbere nekoj kako se falam ama ova me iritira a veruvam i mnogu drugi)...nadvor od MK sum skoro 4god bez familija na privremena rabota/pecalba, uspesno sum situiran materijalno poveke od solidno so nekolku nedviznini ubava kola i bankovno saldo, i kako sto rekov nekolku pati na takvi provokatori kako tebe cela godina nanazad probuvam da najdam dobar nacin i prilika za investicija vo MK da otpocnam biznis no sekogas gi naogjav skrienite finti vo zakonite nasi koisto porano ili podocna ke go zakocat bilo koj biznis (dokolu ne e so amin od vlasta), ke ti gi soberat parite pa duri i ke te zadolzat.....
BTW za tvoe info rabotam vo kancelarija pred kompjuter,
Samo neznam kako mozete bre da trolate bez vrska za nekoi raboti sto ne gi znaete ama bas ni priblizno

Ја напишав претходно дека, мојот родител беше изгорен од системот, несакам да кажувам која власт не ме интересира, мене зошто сеуште не ме рекетираат, еве сум прифатил дека законите се такви и јас функционирам така. Ти дирекно од столче пред домашниот компјутер, слета и работиш во странство. А кај се дружеше, кај учеше школо, кој те направи да бидеш еве паметен како што се кажуваш, самиот ти се роди така паметен или се образуваше и дружеше со македонци и други луѓе кои живеат во Македонија. Кој те обликува, твоите родители кои се Македонци и живееле тука те потковаа да бидеш способен за твојата печелба. Еве пример живееш во К.Паланка и одиш на студенска работа во САД, таму што работиш помошник на главниот инженер во Boeing, па колку ве издадоа што ве тагнуваат по рестораните кај што работите, а викате нема леб во К.Паланка, а затоа пола ниви во Ранковце седат не орани. Ја не очекувам да ми признаеш, ама ти си 1 од 100 што ќе седиш пред компјутер, мене ме интересираат тие 99. Тоа што си без фамилија е уште по поразително затоа што го немаш тоа што ти го дава блискоста со родителите, децата и пријателите. Ти можеш да сонуваш за скара во семејна атмосфера, ти само од инат ќе кажеш дека не ти е важно тоа, ама душичката ти знае.

Ја напишав претходно дека, мојот родител беше изгорен од системот, несакам да кажувам која власт не ме интересира, мене зошто сеуште не ме рекетираат, еве сум прифатил дека законите се такви и јас функционирам така. Ти дирекно од столче пред домашниот компјутер, слета и работиш во странство. А кај се дружеше, кај учеше школо, кој те направи да бидеш еве паметен како што се кажуваш, самиот ти се роди така паметен или се образуваше и дружеше со македонци и други луѓе кои живеат во Македонија. Кој те обликува, твоите родители кои се Македонци и живееле тука те потковаа да бидеш способен за твојата печелба. Еве пример живееш во К.Паланка и одиш на студенска работа во САД, таму што работиш помошник на главниот инженер во Boeing, па колку ве издадоа што ве тагнуваат по рестораните кај што работите, а викате нема леб во К.Паланка, а затоа пола ниви во Ранковце седат не орани. Ја не очекувам да ми признаеш, ама ти си 1 од 100 што ќе седиш пред компјутер, мене ме интересираат тие 99. Тоа што си без фамилија е уште по поразително затоа што го немаш тоа што ти го дава блискоста со родителите, децата и пријателите. Ти можеш да сонуваш за скара во семејна атмосфера, ти само од инат ќе кажеш дека не ти е важно тоа, ама душичката ти знае.
:tapp: Abe se primetuvas li kolku ti begaat mislite od konceptot i poentata sto e diskutabilna ovde? Ne mozes ni da repliciras konkretno koga nekoj ke te poplavi so fakti i vistini a tesko te pogagjaat, tuku znaes sto e problem kaj tebe, sto sakas da doznaes se od sekogo za da skokas posle od edna misla i poenta na sosema druga,
Kolku sto mozev jas da zaklucam tebe koncite vo "familijarniot" (na tatko ti) biznisot gi tegne tokmu tatko ti, a ti samo falenje i catal...
Da te vidam sam bez nikakva pomos da pocnes i da uspees ama od nula....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom