Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Еве се изнапиша толку, и да ти кажам ме "разубеди":).
Бидејќи кажа дека си од Австралија, не си уште "newcomer", или се претопивте и вие во Кенгурите, освен ГЛАД груп газдата не познавам успешен бизнисмен, зборам за Австралилски стандард пошто таму живееш. Зошто се трудиш да ми објаснуваш кога таму имаш контрола од државата бетер од комунистичка Југославија, џандари те мрцварат за најмала ситница, а кенгурите ве сметаат за граѓани од втор ред, работи ли некој наш во нивната администрација на пример, нашите градоначалници се сеќавам се љубители на грци, а сте патриоти од 24 часа лет од Автралија. Еве да ја збришат Македонија ќе пратиш пари за нејзина обнова, или ќе речеш, бев Македонец, сеа сум австралијанец (кенгур). Ти ја кажуваш таа вистина, а не кажуваш кои населби ги населувате во Автралија, кој они таму ги сметаат ко ние, што го сметаме Жбазди :). Што да се фалиме со вас, кога неможете да се сплотите во една организација и да делувате за признавање на Македонија, бетер сте од тука кај нас, ако некој јапанац ја јавнал ќерката, ја отпишувате во вашиот живот. Пријателе убаво живеј си во Австралија, ама не ме буцкај дека таму си на исто ниво со кенгурите, кога не си. Освен ако си трета генерација и немаш чувство за патриотизам, кое по горе напишаново се гледа. Кога ќе се израмниш барем со грците во Австралија пиши ми поракче да знам. Еве има близначки од АУС (македонки), во Охрид и ја претсавија Австралија изворно. Џабе ти се утепа од куцање ;)

Бујрум во Aвстралија прво да видиш во живо дали е така па ќе правиме муабет. Вака тоа ти што си мислиш нема врска со реалноста. За почеток The Glad Group се гигант во секоја смисла на зборот, остај австралиски стандарди за фамилјарен бизнис они се во првите 0,001% во светот. Огромна компанија со 5000 вработени почнато од 0. Такви баш нема не до тој степен ама има други (помалку вработени, мешан капитал итн) дури и по профитабилни од нив ;). Има и доста помали од нив што прават десетици милјони годишно што е на ниво на Телеком во македонија да кажеме. Тоа што ти не ги знаеш не значи дека ги нема. Има некој што имаат дури и добри пари инвестирано во македонија, Хотел Молика, скијачки центри на шапка и маврово, хотели во Скопје, Струмица итн... Просечен македонец дојден пред повеќе од 15 години овде има барем 2 куќи или најмалку 1,5 милјон долари капитал. Воопшто не стоиме лошо не се секирај.

Џандари за што те мрцварат бе? Кенгурите што? :facepalm:

Наши во нивна администрација? Па овде никој жив неќе да работи во администрација бе, зашто во приватниот сектор се заработува и дупло повеќе... Да иначе има 2-3 градоначалници, до скоро главниот џандар во Викторија беше македонец, имало дури и советници на премиерот и тоа по економски прашања :P Главен декан на еден од најпрестижните универзитети во Австралија и светот е исто македонец.

Населби кој ги населуваме? Сегде не има. Порано првата генерација живееше позбиено што е нормално, сакале да си се блиску ама денес се повеќе сме распрснати. Не има во евтини и скапи населби.

Еве во македонското „гето“ во сиднеј Рокдејл (населбата на ФК Рокдејл Илинден) - просечна цена на куќа е 770 000 долари. http://www.domain.com.au/public/SuburbProfile.aspx?suburb=Banksia&postcode=2216&mode=buy

Во мелбурн македонско гето ти е Престон (ФК Престон Македониа) со просечна цена од 630 000 долари. http://apm.domain.com.au/Research/?AddressLine=3072&LocationType=Postcode&State=VIC&PostcodeId=767

Ова се населби на 10км (прва зона) од центарот на градот. Имај на ум дека мелбурн површиски ти е колку една третина на Македонија и е град со популација на 2 и пол македонии. Во општо не живееме лошо не се секирај.

Да делуваме за признавање на Македонија? :facepalm: Абе јасно ти е тебе дека тука сме 1:5 во однос на грците. Далеку најјака и најорганизирана дијаспора имаме во Австалија ама џабе, тука не можеме да помогнеме колку и да сакаме. Дур организиравме протести и помош за македонија во 90тите грците се организираа и влегоа во сите политички партии и денес се 2-3 чекори пред нас.Затоа благодарение на нас едно 10тина други држави од регионот не признаа(банана републики ама пак се гласови во ОН ако дојде до тоа), последна беше Фиџи ;) Колку што може правиме не се секирај.

За она на исто ниво со Австралиците незнам што сакаш да кажеш, јас воопшто не се чуствувам инфериорен на нив, живеам во наслеба во која углавно живеат австралци и евреи, си имам свој бизнис, работам со сите и со никој немам проблем.

Пријателе ја не се лутам, ама горд сум што разговарам со научници, ако ми треба ќе те платам за некој патент во ова механикава. Не е работава да мериме кој е поголем филозоф, ти не сакаш да прифатиш дека можат еве македонциве да одат во Австралија, без да се палат дека ќе останат таму, ја не се фалев, само кажувам дека што е тоа посебно, медуза да ми неутрализира дете за 20 минути. Да убеден сум дека си скалило повеќе од мене, ама во што патриотизам неможеш да го измериш, на дело се покажува. Од плукање по државата во која се родиле твоите прадедовци, за ти да можеш да се кажеш МАКЕДОНЕЦ. Ти си тој што си свиткал опашка, не сум јас, оти јас знам и кај ќе ми биде гробот, а тоа е Македонија !!!

Ова за тебе, да ти до објаснам, пошто милуваш на англиски:
History has demonstrated that the most notable winners usually encountered heartbreaking obstacles before they triumphed. They won because they refused to become discouraged by their defeats.:vozbud:

Кога ќе си соберам сите твои мислења и разгледам, реченицава што ја напиша ми делува мизерно во поглед на она што го проповедаш.

Пријателе ја не се лутам, ама горд сум што разговарам со научници, ако ми треба ќе те платам за некој патент во ова механикава. Не е работава да мериме кој е поголем филозоф, ти не сакаш да прифатиш дека можат еве македонциве да одат во Австралија, без да се палат дека ќе останат таму, ја не се фалев, само кажувам дека што е тоа посебно, медуза да ми неутрализира дете за 20 минути. Да убеден сум дека си скалило повеќе од мене, ама во што патриотизам неможеш да го измериш, на дело се покажува. Од плукање по државата во која се родиле твоите прадедовци, за ти да можеш да се кажеш МАКЕДОНЕЦ. Ти си тој што си свиткал опашка, не сум јас, оти јас знам и кај ќе ми биде гробот, а тоа е Македонија !!!
Tolku e se izgubi i ti kako drugar ti valvo.... Meduza da ti neutralizira dete za 20 min...Jadniot ti se fati za slamka...!
Nikoj ne pluka po Makedonija... Sporedba pravime ....Se trudime da dolovime slika kako bi trebalo da bide! Od patriotizam ne se zivee i napreduva .Makedonec e sekoj eden sto se custvuva taka. Nema tuka merilo,parametri ili formuli toa e samo ljubov kon odredena zemja! Toa sto nie sme tuka jas tuka se dolzi poveke na ljubopitnost, zelba ,intelegencija itn.Ne si ti poveke Makedonec od nas bez razlika kade e pradedoti roden ili kade zievees sega!

Ne ni treba da se lutis oti i ako se lutis neka ti stoi(narodno recenie)
Razgovaras so naucnici.Brat znaci milo mi e sto si tolku napreden.Da ne ja izmisli toplata voda pa da ja patentiras mehanicki.Patriotizmot ne e ako mislis deka si vo Makedonija i deka si pogolem patriot od nas ostanatite.Drzavata nikoj ne ja pluka tuku sistemot vo drzavata ama ti izgleda samo zuto gledas a drugite boi od spektarot ti begaat taka da izgleda si daltonista.Opaskata nikoj ne ja svitkal tuku site sto se odselile otisle za podobar zivot a i za poubavi mesta da vidat.Grbot Makedonija mislis li deka tie sto se otselile ne si go sakaat.???Vo krvta si MAKEDONEC a ne kade zivees.Ima poedinci i nadvor od Mk kako sto ima poedinci i vo MK sto si ja prodavaat i ja prodadoa drzavata pa nikomu nisto.Temava kolku sto ja razbiram jas e sto i kako nadvor od MK.A drugive postovi ti sto gi pisuvas se totalno:гомце:.Te prasav ti kako rabotodavec Makedonski kolku plata im davas na vrabotenite ama ne mi dade odgovor.[DOUBLEPOST=1403716326][/DOUBLEPOST]
Off mori patetiko.... Kako da ti objasnime koa horizontot ti e ogranicen....Aj ke probame...
Tuka kade sto ziveam.... Na isto merilo sum so site ....Duri i na povisoko (intelegencija) j*bi ga....i toa za e**ni 5 godni...dobiv status na Citizen....Od ovie pet godini imam dvapati dojdeno vo MK na odmor i investirav poveke od tebe.. (tebe taa suma tie 5-6 godni plata) ..Toa sto ti plakas DDV na kompirite od tediko ne znaci deka ti investiras poveke od tie sto ziveaat nadvor.... Tatko ti sto posto ne dava fiskalna koa lepi gumi i ili cuka dobushi...Siguren sum deka ti dobrovolno ne odis da cistits gradsko zelenilo parkovi...ili pak se zalagas za bepsplatni biblioteki knigi...itn int....Sedenje pred kooperacija i sirenje patriotska gruda ne doprinesuva za priznavanje na MK...Tuka kade sto sme...ima makedonski restorani ...konzulati...barovi...pred sekoja povazna instutcija zgrada ili nastan se vee makednoskoto zname...na luge od cel e**an svet im ja prestavuvame makedonija... int... Nie barem se trudime ....Ti nemozes da go vidis toa postos zivees vo kineski zid. Eve kazi ti na koj mu ja prestavi makedonija? ...I sto toa ti pridonese za MK ?
(Postov e pisan vo poprosta forma za site da go razberat)
Treba nekoj da svati ama nema so sto da svati deka nasata ni mila Makedonija zivee od site sto rabotat nadvor od drzavata.Prilivot na pari i na investicii e nenormalno golem dzabe ke mu kazuvas brolku on izgleda samo so klipovi i radilici raboti.Kapitalot sto e investiran od nas gastarabajterite e 1 000 000 pati pogolem od samite oni sto imaat investirano vo zemjata kade sto ziveat[DOUBLEPOST=1403716712][/DOUBLEPOST]
Даде ми објаснуваш, а селата ти се празни од такви како тебе, не од мене ја се трудам да ги збогатам ама џабе коа сите сте интелигентни дури ви претекува од носот. Ја барем можам да погледам со очи и да речам ова е мое, ова Македонија. Ти што гледаш таму ???, ти мислиш дека тоа е многу повеќе од тука, ама коа ќе бидеш стар, здравје да постои форумов па ќе прајме муабет :). Магариња постојат и кај тебе, само мислам дека јавачи се домаќиниве ама ај, ти викаш дека не е така.

Епа ти си убеден дека дека е така пошто двапати си бил во Македонија, и не лепиме гуми и прајме добоши, еве ќе ти доловам за еве дека сум приглуп и ограничен, common rail ситеми на пример за вашите Mack, Peterbilt и Komat'su и кај вас ќе опстојам тука си пораваме европско со BOSCH, ама ти тоа неможеш да го разбереш дека тука неможе да опстој нешто. Ти си заминал и неможеш да признаеш дека некој има пари во Македонија, тоа ти е најголемата мака. Ти ќе напишеш текст и во многу по проста форма, ама неможеш да се амнестираш дека си дошљак, што би рекле нашиве, тоа не се менува со 5 години живеење. Бев на Бонди, и во Саншај ама ја на одмор кај вас, и летав со Emirati, ама не сме тука на форумов за тоа, туку без вреѓање да докажеме кој е за да се работи и живее во Македонија, а кој е за "иностранство" :)

Nikoj ne ja pluka drzavata i selata.Selata na zapadot imaat asfaltiran pat.Infrastruktura kako sto ja nema kaj nas vo Makedonija.Kanalizacija avtobusi struja.Abe kaj nas do nekoi mesta so magare ne se stasuva i ti tuka pa tuka ja tupisMene toa mi e celta celo vreme na muabetot.Zosto se investiraat pari samo kaj vas vo toa e^^no betonsko Skopje???Cela Makedonija do sega ke bese so ultra moderni avtopati.I celiot krvotok ke funkcionira.Pat koga nema toa e brat beter od afrika a ne nesto drugo.
Pari imaat vo Makedonija poedinci i imaat premnogu a srednata klasa e retka ete toa e muabetot

Последно уредено:
Ако некој не плати данок УЈП прво го опоменува. Доколку повторно не плати наплатата ја превзема извршител и тој има многу механизми за наплата на располагање, меѓу кои и конфискација на имот. Тоа е исто и ако Петко му должи на Станко, не само за данок. Не гледам каква е поврзаноста на тоа со темава.
Муабетот произлезе така што прочитав некаде дека Франција ке ги конфискува банкарските сметки кои повеќе години не се активни. Па произлезе споредба со конфискација на имот кој исто така со години не се користи, најчесто од исслеленици. Значи ако постои имот кој никој со години не го користи ( аналогно на банкарска сметка) тој да биди конфискуван од државата и притоа пред да дојди до конфискација да се проба да се контактира со можните соопственици ако постојат такви.
Ако постојат и објектот си е во најдобар ред и притоа се платени давачките према државата тогаш никому ништо.Ако и покрај сите напори не успее да се контактира со никој тој имот да се конфискува од страна на државата, а што потоа ке се прави со тој имот е небитно во случајот. И не се палите многу, не носиме тука ние закони туку си правиме муабет.
Ако можи една Франција зошто да не би можело и овде. На крај на краевите државата комотно може да одземе дете од родители ако социјалниот работник заклучи дека тоа не е третирано како што треба. Зошто тоа не би важело за имот.
Онака пример само....[DOUBLEPOST=1403730787][/DOUBLEPOST]
Конфискација на имот во Македонија? Не, фала
Знаете ли колку куќи ќе бидат конфискувани во име на доброто за сите и после на нивно место ќе никнат згради од инвеститори?
Им дадоа децентрализација и градоначалниците се отепаат од милиони правање со тие дозволи за градба, едноставно кај нас тоа нема да функционира како што е замислено
Ако веќе правиме муабет што би било кога би било, замисли тогаш ситуација кога до твојат имот има објект кој со децении никој не го користи и реално почнува да претставува опасност за околината. Секој момент може да ти падни на глава, во дворот змијарник, внатре дувло на наркомани. Утре сакаш да го продадеш твојот имот но потенцијалниот купувач едноставно не се согласува со цената која ти ја бараш само затоа што се граничиш со руиниран објект.
Дали и тогаш ке бидеш строго против конфискација на имот кој со децении не е одржуван и претставува потенцијална опасност за тебе и околината и притоа неможе да се лоцираат газдите на тој имот?

Последно уредено:
Муабетот произлезе така што прочитав некаде дека Франција ке ги конфискува банкарските сметки кои повеќе години не се активни. Па произлезе споредба со конфискација на имот кој исто така со години не се користи, најчесто од исслеленици. Значи ако постои имот кој никој со години не го користи ( аналогно на банкарска сметка) тој да биди конфискуван од државата и притоа пред да дојди до конфискација да се проба да се контактира со можните соопственици ако постојат такви.
Ако постојат и објектот си е во најдобар ред и притоа се платени давачките према државата тогаш никому ништо.Ако и покрај сите напори не успее да се контактира со никој тој имот да се конфискува од страна на државата, а што потоа ке се прави со тој имот е небитно во случајот. И не се палите многу, не носиме тука ние закони туку си правиме муабет.
Ако можи една Франција зошто да не би можело и овде. На крај на краевите државата комотно може да одземе дете од родители ако социјалниот работник заклучи дека тоа не е третирано како што треба. Зошто тоа не би важело за имот.
Онака пример само....[DOUBLEPOST=1403730787][/DOUBLEPOST]
Ако веќе правиме муабет што би било кога би било, замисли тогаш ситуација кога до твојат имот има објект кој со децении никој не го користи и реално почнува да претставува опасност за околината. Секој момент може да ти падни на глава, во дворот змијарник, внатре дувло на наркомани. Утре сакаш да го продадеш твојот имот но потенцијалниот купувач едноставно не се согласува со цената која ти ја бараш само затоа што се граничиш со руиниран објект.
Дали и тогаш ке бидеш строго против конфискација на имот кој со децении не е одржуван и претставува потенцијална опасност за тебе и околината и притоа неможе да се лоцираат газдите на тој имот?
Vlade totalno te opravduvam za nekoi objekti ama jas takvi nemam videno.Ima nekojsi 0.01% i taka neka bide.Ama nie od samiot komsija moze da nastradame.Ne deka nekoj e losa licnost tuku nema pari da si ja sredi kukata.Poveke objekti nesredeni ima od sto se nema pari,a nekoj sto otisol nadvor od MK ili pak bilo koja drzava si znae deka ima imot ili kapital.Toa moze da se sluci ako izumre cela familija ili nesto strasno pa da se dojde do toa ama ne veruvam deka nekoj ke si zaboravi deka imot pa makar i vo Zimbabve.Danokot se znae deka se plaka vo sekoja drzava pa ke mora da si go regulira

Vlade totalno te opravduvam za nekoi objekti ama jas takvi nemam videno.Ima nekojsi 0.01% i taka neka bide.Ama nie od samiot komsija moze da nastradame.Ne deka nekoj e losa licnost tuku nema pari da si ja sredi kukata.Poveke objekti nesredeni ima od sto se nema pari,a nekoj sto otisol nadvor od MK ili pak bilo koja drzava si znae deka ima imot ili kapital.Toa moze da se sluci ako izumre cela familija ili nesto strasno pa da se dojde do toa ama ne veruvam deka nekoj ke si zaboravi deka imot pa makar i vo Zimbabve.Danokot se znae deka se plaka vo sekoja drzava pa ke mora da si go regulira
Работата излезе од контекст. Не беше зборот за имот кој има газда и е тука, туку зборуваме за имот на кој газдата не е тука, не го одржува со години или децении, не плаќа даноци према државата и такви работи. Затоа ова е спомнато во оваа тема.
Точно е дека сите имоти имаат газди, ако нема ке се најди што се вели. Но што ако тој газда игра на картата нити те љубам нити на друг те давам. Значи има газда, тој не е тука нити има намера да си дојди. Нити тој имот го одржува нити плаќа даноци за тој имот нити има намера да плаќа. Едноставно го има оставено на забот на времето. Што со тој имот?

Ke go lapa drzavata kako i obicno.Ili licitacija pa ke go zeme nekoj lopov za eftini pari.Ima mnogu kuki sto taka stojat a gazdite se preseleni vo Skopje.Primerot e isto za kaj mene od Veles i ne ja poglednuva kukata,obrasnata e kvalitetno letno vreme a zimno vreme normalno se e suvo.Ne ja prodava od emocionalni pricini ima pari ama ne ja ni odrzava.Zmijarnik e ne e narkomansko duvlo ama toa e toa.I toa vo centarot na gradot e.I toa ne e samo taa ima poveke kuki sto taka stojat.Ne se iseleni od Makedonija gazdite

Таквите објекти треба на лицитација да се дават одма,оти државата може споменик да крене на тоа место.

Владе алудира стрикно на иселениците,шо според мене исправно е да се најде начин да се известат дека ќе им се одземе правото врз објектот.

Проблемот е како ќе гласе законот ? иселен 10 години му го зимаме ? @мкд владе :icon_lol:

А замисли, некој има не толку убава куќа и некој инвеститор сака да го лапне местото?
Сето тоа е убаво што го викаш, ама види што настана од скопје кога се децентрализира, посебно центар (Аларова, Тинекс) се даваа дозволи за градба како локуми. Не можеш да ме убедиш дека тоа со конфискацијата е ок, затоа што кај нас сеуште не функционира системот т.е функционира на база кој даде повеќе пари. За ова што го викаш, ок ќе има некој што ќе процени дека треба дали да се конфискува и тој ќе биде дебело нафатиран.
Исто има некој што проценува дали одредена зграда треба да помине технички преглед и ете скоро сите нови згради се катастрофа, слаба звучна изолација, слаба циркулација на воздух и ред други работи. Едноставно кај нас работите не функционираат, ама може ти не живееш во Македонија

Даде ми објаснуваш, а селата ти се празни од такви како тебе, не од мене ја се трудам да ги збогатам ама џабе коа сите сте интелигентни дури ви претекува од носот. Ја барем можам да погледам со очи и да речам ова е мое, ова Македонија. Ти што гледаш таму ???, ти мислиш дека тоа е многу повеќе од тука, ама коа ќе бидеш стар, здравје да постои форумов па ќе прајме муабет :). Магариња постојат и кај тебе, само мислам дека јавачи се домаќиниве ама ај, ти викаш дека не е така.
Ај кажи ми ти мене какви шанси има млад човек, без врски, од фамилија на стечајци, без краден фамилијарен капитал кој ќе му овозможи да отвори бизнис, во мал град подалеку од Шкуп? Во малите градови најмногу што може да се најди е работа за некоја си минимална плата. И што потоа? Значи треба да се емигрира и тоа по можност надвор.

Последно уредено:
More coek, kolku pati da vi se kaze i dokaze i na tebe i na ostanatite sto miluvate slicni stavovi deka nikoj ne pluka po drzavata tuku po tie sto ja vodat veke 3ta decenija, za volja na vistinata sekoj sto se iselil ja nosi Makedonija vo srceto, megjutoa nikako nemoze na vas da vi se kaze i dokaze deka e toa vistinata, dzabe tolku postovi i objasnuvanja, vie gi citate postovite na nacin kako na vas vi odgovara i nemozete da ja svatite poentata nikako, ama nikako,

Ај кажи ми ти мене какви шанси има млад човек, без врски, од фамилија на стечајци, без краден фамилијарен капитал кој ќе му овозможи да отвори бизнис, во мал град подалеку од Шкуп? Во малите градови најмногу што може да се најди е работа за некоја си минимална плата. И што потоа? Значи треба да се емигрира и тоа по можност надвор.
Prasaj go Rokko kako.Ili prostitut ili kriminalec ili nekoja banka da ja opljackas
Ili pak moderen rob za 12 000 den[DOUBLEPOST=1403768123][/DOUBLEPOST]
More coek, kolku pati da vi se kaze i dokaze i na tebe i na ostanatite sto miluvate slicni stavovi deka nikoj ne pluka po drzavata tuku po tie sto ja vodat veke 3ta decenija, za volja na vistinata sekoj sto se iselil ja nosi Makedonija vo srceto, megjutoa nikako nemoze na vas da vi se kaze i dokaze deka e toa vistinata, dzabe tolku postovi i objasnuvanja, vie gi citate postovite na nacin kako na vas vi odgovara i nemozete da ja svatite poentata nikako, ama nikako,
Toa e intelegencija brat

нема врска муабетов тотално. Или си дете или немаш ништо работено во животот.
одиш на брод 2 - 3 години правиш капитал, се враќаш отвораш бизнис за тоа што те бидува. Ако не те бидува за ништо, одиш амал кај некој мајстор и потоа го преземаш бизнисот. Најдобро во Македонија е производство на храна или препродажба. Пекари, маалски колонијал, бурекџилници, електро сервис итн итн. Е сеа за директори нема огласи, мораш сам да се пробиваш низ општеството за некој денар. Во Прилеп познавам семејства кои тотално напуштија од работа и садат тутун во огромни размери и чија заработка надминува 50000 евра годишно. Данок имаш 5%, а работа само 5 - 6 месеци максимум во летен период. Татко ми почна од 0, сеа има живинарска фарма. Комшии мои отворија продавница за сточна храна во кривогаштани сеа бизнисот им цвета.
Фамилии прават 20000 евра годишно на праски во Росоман и јаболка во Ресен. Има деца што се трудољубиви и во Африка да ги пратиш ќе извадат пари, а има и такви легачи кои и Германија и Америка не им чинат.
Како и да е, било Македонија било Германија парите со лежење не идат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom