Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Никој не ми одговори на прашањето погоре, а толку многу се пишуваше. Еве уште еднаш ќе го поставам прашањето до тие што ја фалат туѓината и што се презадоволни. Значи ме интересира дали успеавте да заштедите на сметка барем 15000 евра и колку време ви беше потребно?

Да, за година дена.

Тука сум веќе 4 години и сеуште штедам и ќе штедам се додека да стигнам до 100 000 евра.

Да, за година дена.

Тука сум веќе 4 години и сеуште штедам и ќе штедам се додека да стигнам до 100 000 евра.

Дали сте мажена или го барате вистинскиот? Тука сум

Norveska i Svajcarija se edinstveni drzavi kade sto se isplaka da se odi na gurbet. Sve drugo e gola voda . I Germancite i Sveganite masovno se selat vo Norveska.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 12:40 ---
Да, за година дена.

I posle?
A so rabotis tamu ako ne e tajna?

Se utepaa od selejne vo Norweska, celi 20.000 Germanci godisno. Pa poke Turci se vrakaat od Germanija vo Turcija ili toa znaci deka sega tamu e vetenata zemja? Pak ke recam, i vo Germanija ima problemi i ne e sve sjajno ama toa e zalejne na visoko nivo i jasno e deka im zemji koj se uste podobri za zivot, kako Norweska ili Svajcarija. Ama da ne zaboravime deka se raboti za mali zemji odnosno so relativno mal broj na ziteli a si imaat i svoj pricini zosto se tolku jaki: Norveska go ima uljeto a Svajcarija ti e nesto ko svetska banka kade sto sekoj so visok pari gi nosi. Od Alpite rastela vrednosta poveke nego doma, taka vikaat ;)

Pa 20.000 i ne e za potcenuvanje,toa e edno pomalo gratce. Mislam deka se poveke ama aj ti si verovatno poveke zapoznaen so situacijata. Kako i da e ako mene me prasas ova e vise nego jasen pokazatel vo kakvo sranje /padron stanje/ e germanija.

Не треба да ја споредуваме Македонија со Германија, тука мислам дека сите ке се согласиме која земја е подобра за живеење.

Но, треба да го споредиме животот на ИМИГРАНТ МАКЕДОНЕЦ во Германија со животот во Македонија. Е тука лежи зајакот.
И се разбира се ќе биде релативно, зависно од статусот што некој го имал во МК.

Но да, типичен имигрант Македонец во Германија најчесто работи најтешки, најамалски работи за најниска плата.
Секако има исклучоци, но на секој успешен идат 99 амали кои крпат крај со крај.

И тоа е ! Доста со прикаските како течело мед и млеко на запад.

Pa 20.000 i ne e za potcenuvanje,toa e edno pomalo gratce. Mislam deka se poveke ama aj ti si verovatno poveke zapoznaen so situacijata. Kako i da e ako mene me prasas ova e vise nego jasen pokazatel vo kakvo sranje /padron stanje/ e germanija.

I ti si vo pravo deka ne e sve sjajno, ja sum posleden sto ke go negira toa no sakam da istaknam deka sepak ne e sve tolku crno i vo Germanija, posebno ne vo sporedba so najgolem del od drugite zemji (primer Makedonija). Inace doseluvajne i odseluvajne e sosema normalna rabota niz istorijata, isto i na Germanija. 20 000 kako brojka ne e mala no procentualno e tolku malku i neosetlivo sto nema nekoj efekt za drzavata. Vo isto vreme pogolema brojka se doseluva, pokraj ekonomskite imigranti idat momentalno i visokokvalifikuvani lugje.
--- надополнето: 20 декември 2013 во 13:05 ---
Не треба да ја споредуваме Македонија со Германија, тука мислам дека сите ке се согласиме која земја е подобра за живеење.

Но, треба да го споредиме животот на ИМИГРАНТ МАКЕДОНЕЦ во Германија со животот во Македонија. Е тука лежи зајакот.

Но да, типичен имигрант Македонец во Германија најчесто работи најтешки, најамалски работи за најниска плата.

A da te prasam kaj zivejs ti ili od kade ti e tolkavo golemoto znaejne za sostojbite vo Germanija?

@blackfriday
Taka e. Moj sovet e mesto da si baete za zapadot i da vadite bg pasosi poarno trknete do najbliskiot lokalen stab na vladeackata partija i tamu pocnete so karierata. Nema poubavo od bugetarska fotelja i zagarantirana za nasi uslovi ubava plata i rabota do penzija.

Не трескај глупости, најголемиот број Македонци кои си одат од тука веќе си имаат струка и работно искуство, амали сигурно не се.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Па добро во Швајцарија дневницата ти е од 6000 до 10000 денари наши пари, и не се чисти вецето како во Германија, природа баче овоштарници лозја чист воздух, а не мирис на мочки и лајна :icon_lol:.

Не трескај глупости, најголемиот број Македонци кои си одат од тука веќе си имаат струка и работно искуство, амали сигурно не се.
Najgolemiot broj zelenbackovi koi odat na gurbet ni eden den raboten staz nemaat i ne znaat ni rezervna guma na kola da smenat. Ama imaat diplomi. Ne znam sto ke pravi Germanija ili bilo koja od vetenite zemji so ovakov kadar. Vecinja za cistenje fala bogu sekogas ke ima.
:tapp:

Da de, cistat vecinja vo skafanderi.
:D:tapp:

Ова од искуство или?
Живти се не лечи фрустрации на темава, тебе ти се плаче што киснеш у дупкава ама ајде.:) Не знам и овие исленициве што се замараат да ти објаснуваат, кога на темава само инат терање има.

Od 90% ovie kao iselenicive ovde nitu eden ne kaza kade kako i kolku pecali. Mislam deka e sve jasno.

Искрено Леандра не мислам дека чисти веце таму по Германија, тоа го прават студентките со тие работни дозволи, е сега бидејќи таа е дипломирана или магистер :icon_lol:...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom