Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ај и јас да пишам некој збор:) Секој си има свое размислување и поимање на вредностите на животот. Не треба да се наметнуваат мислења и ставови околу тоа и да се генерализират работите. Убаво е човек да има деца ама и да има да ги издржува а сепак да ги води по нормален колосек а во денешно време афинитетите и можностите се сe поголеми а критериумите за нормално се изместени со секоја нова генерација. Тоа дека ако имаш 5 деца е успех и дека ќе го тераат семејниот бизнис може да е така а може и не а од друга страна одговорност огромна и бара енормна подготвеност и енергија. Во секој случај задоволството што го даваат е еден вид компензација на вложеното. А дека парите се пресудни во создавањето семејство и не би се аложил затоа што ете најбогатите земји парадоксално имаат најнизок наталитет. Мое мислење е дека кариерата и семејството не идат заедно затоа што едноставно се нема време да се постигне со денешниов начин на живот. И да, има деца килави што завршиле факулет а чекаат од тато и мама уште 100 ден за кладилница а не сакаат да работат било што зошто нели се со факултет господата а и од друга страна пример еве мои роднини:) со по 32-3 години вработени по струка со факс абер немаат ни од мажење а не па деца да раѓаат:) Сума сумарум се е индивидуално во секој поглед(y)

Театар има сега и во Велес.
Многу се затупи.Тука па тука.
Мене пак најголемото богатство ми се децата,нека имаат сите здравје а парите ќе се заработат.Муабетот беше за услови,за начин и квалитет на живот а пари секаде се заработуваат.

Муабетот - правам деца оти ќе ми се бесплатна работна рака + ќе ме догледаат мене пошо нема да имаат свој живот - е една од поголемите глупости што ги имам прочитано на форумов. Ова е рецепт за уништување нечиј живот, а тоа е на детето свое.

Ќе си правам деца, робови да ми бидат, куќа огромна, телиња ќе пасиме заедно.

Е, и од вакви си патиме.

Абе џабе се натегате, ја си кажав дека во Македонија има работа и добро се заработува, ако знаеш како да работиш за наши услови, и ако има мажи нека излезат надвор и нека заработат, ама јас колку што читам многу сте свилени, менаџери, компјутерџии и што уште не сакате да работите таму, а таму па само вас ве чекаат, нема конкуренција за тие места нели ???. Како мислите дека ќе работите во медицината таму, кога вие ќе отидете работите под нивниот просек за таа област, и нормално вие сте задоволни, но не е тоа тоа, што би рекле, не си платен ко швабите или кенгурите.

@Rokko Кој за што учел тоа ќе работи, не сум будала да одам да перам садови у Туѓина ако можам да работам ко програмер. Реално ко второто поише ќе заработувам пошто полесно е да се најде чоек што ќе пере садови одколку да се најде програмер. Не ми е јасно зашто се потценуваш и себе си и останатите Македонци со тоа што кажуваш дека ние сме под нивниот просек. Мој пример, другарка отиде да работи за Мерцедес у фабриката у Чешка Бујовица. Видоа швабите дека и фаќа аклот и за две години ја преместија у развојниот центар у Прага. Значи у никој случај не сме инфериорни со знаење спрема колегите од западот.
А да, забораив да спомнам, платена е по систематизација на работно место и зема исто колку што зима Чехот и Германецот

:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Затоа ти 4 ги начука, со 5то во мислите и пошо се ти беше убаво во Македонија и за децата твои во Македонија отиде шофер да бидеш низ Европа (и тешко да спиеш во шлепери)...за да им обезбедиш храна и подобар живот.

само се чудам кој му ги воспитува децата кога го гледаат еднаш во 2-3 месеци,каде е тука машката фигура во нивниот живот,ги осакатува емоционално,не е само да донесеш куп пари,да ги треснеш на маса и да речеш еве живејте јас отидов пак да возам се гледаме за 2 месеци,многу му е погрешно размислувањето

само се чудам кој му ги воспитува децата кога го гледаат еднаш во 2-3 месеци,каде е тука машката фигура во нивниот живот,ги осакатува емоционално,не е само да донесеш куп пари,да ги треснеш на маса и да речеш еве живејте јас отидов пак да возам се гледаме за 2 месеци,многу му е погрешно размислувањето
Тоа е голем хендикеп за луѓе со нормална емотивна состојба. Има некои што се поврзани кон семејството им некои на кои к*р им чуе. Во една прилика сретнав млад татко во автобус на пат од Данска кон МК од Охрид беше човечето. Непријатно ме изненади кога кажа дека 6 месеци не бил дома а син му бил 3 месеци стар?!? Збунка ме удри одма зошто математиката е проста и му викам абе како може така??? Еј па добро де може и 6-7 месеци да има искулирано одговори. До тој момент мислев дека е нормален дечкото ама ете испадна дека го склепал и отишол по белиот свет на печалба без никаква емоција да изрази за синот. Знам дека можеби е единствен пример на планева ама сепак постои.

Муабетот - правам деца оти ќе ми се бесплатна работна рака + ќе ме догледаат мене пошо нема да имаат свој живот - е една од поголемите глупости што ги имам прочитано на форумов. Ова е рецепт за уништување нечиј живот, а тоа е на детето свое.

Ќе си правам деца, робови да ми бидат, куќа огромна, телиња ќе пасиме заедно.

Е, и од вакви си патиме.

Зошто бе одма мора да проработи Македонското кај вас дури и кога сте далеку од Татковината? Тој само ги кажа ПОТЕНЦИЈАЛНИТЕ ПРЕДНОСТИ ако имаш деца. Ама не вие морате со све да се сеирите и да се фаќате како слеп за стап, демек напрајл деца само за да бидат робови во фирмата. Класичен Македонски муабет, се фаќа за најситниот и најнебитен детаљ и го руга соговорникот до в крај.

Еве дедо ми беше печалбар па татко ми не е ,,емотивно нарушена личност''. Многу подобро е да поминуваш 3 квалитетни месеци со децата однего да дремеш дома, а да не можеш во очи да ги погледнеш. Друга работа, кога таткото не е дома се зацврстува самосталноста кај детето уште од млади години се учи на одговорност и како е да се биде глава на фамилијата.

п.с. И да колку и да плукаш по него и да се прајш интересен на форуми човекот има муда до колена. Секоја чест во вакви превртливи времиња да имаш многудетно семејство и да им обезбедиш станбено прашање е за секоја пофалба.

Абе џабе се натегате, ја си кажав дека во Македонија има работа и добро се заработува, ако знаеш како да работиш за наши услови, и ако има мажи нека излезат надвор и нека заработат, ама јас колку што читам многу сте свилени, менаџери, компјутерџии и што уште не сакате да работите таму, а таму па само вас ве чекаат, нема конкуренција за тие места нели ???. Како мислите дека ќе работите во медицината таму, кога вие ќе отидете работите под нивниот просек за таа област, и нормално вие сте задоволни, но не е тоа тоа, што би рекле, не си платен ко швабите или кенгурите.
Да во Македонија има работа ама има и неплаќање, тешкотии со наплата, судски спорови без крај, систем кој ги уништува малите фирми и занаетчии конкретно еве зошто не може сите да се програмери, економисти или што знам јас. Брат ми работеше столарија кај еден "газда" и три месеци не му даваше плата " газдата" мамето да му го ебам гадно (се извинувам). Еден ден отидовме и му рековме пичко( повторно се извинувам) дај пари или мамето ќе ти го ...тииит!!!
И брат ми му зема неколку алатки кои не вредеа повеќе од парите што му ги должеше. Копилето крекаше од позади жена му ама не дојде поблиску од 10 метри. Не пријави во полиција за кражба и дојде дома марица утредента и му поднесе пријава за кражба. Проба братот да објасни за што се работи ама полицаецот културно го праша имаш доказ дека ти должи пари?
Сакам да потенцирам дека системот не го штити оној што е најдолу туку обратно иако беше претходно пријавен а после дознавме дека и инспекторот му е роднина. Ова е еден пример а има многу со слична дијагноза на македонски газдински синдром

Што е за тебе добра заработка? 1000, 2000, 3000е? Во Македонија има малку што уствари заработуваат, повеќето преживејуваат. Ти да почнеш беше да заработиш во странство, што не остана во Македонија да поработиш некаде за плата па да видиме за колку време ќе отвореше бизнис.

Незнам ти што читаш ама до сега јас не прочитав никој од надовр да се жали или да не е баш задоволен. Тоа што има менаџери и информатичари е баш за пофалба, луѓето си се снашле и заработуваат. Никој не те чека иначе ни во Македонија ни во странство ако имаш струка/знаење и си работлив ќе стигнеш кај што треба кога тогаш.

Интересна работа што и ти и валво исто верглате за тоа како имало разлика при плаќањето во странство зависно од каде си. Да, има, кога се во прашање работни места каде не се бара образован кадар него повеќе се сведува на физичка работа или не е морално да се има квалификација за да се работи тоа. На пример механичар еве ко тебе некој нормално дека неможе да зима исто ко некој германец што има завршено техничко школо, правено пракса во мерцедес и работел чирак потоа 2-3 години. Плус тој знае германски, знае како да направи муабет со муштерија, знае да одговори на телефон, да склопи фактура, да набави што треба а ти само што си дошол од балканот и понешто разбираш што си видел во „салонот“ каде си работел и знаеш да чукаш углавно. Исто е и во Австалија имам другар што има бизнис - малтерџија. Типот има 80 вработени од кој 20тина се топ, тукашни деца дел македонци втора генерација, дел други националности со тука завршен занает а другите му се градежни работници од балканот кој постари дојдени на времето кој сега дојдени на туристички визи па сакаат да поработат на црно, кој на студентски визи итн... Поентата е неможе и не ги плаќа исто затоа што дел буквално се неспособни да дојдат на работа сами (нема превоз бе, од дома ги зима или треба да им организира да ги земат) или незнаат англиски па неможе да ги остави сам, случајно да не дојде газдата на објектот па да неможат да се разберат. Најтрагично е што буквално секој од Македонија кога ќе го праша што знаеш да работиш му вика се ко да е роден малтерџија :pos:а не знае права линија да повлече. Во такви струки норамално е да има разлика. Друга работа е што многу од занаетчиите/бизнисите не наплаќаат на секого исто. Кај што има повеќе пари и цените се повисоки. Да дојдеш до тој дел на пазарот фаќа време ретко кој стига за една или две генерации па затоа и така ти си чини дека е неправедно, уствари нормална работа си е.

Сепак кога станува збор за white collar работни места во поголеми организации или фабрики платите си се стандардизирани според работното место, способноста на кандидатот и нормално искуството и образованието што го има. Сум работел за една од најголемите банки на светот на 3 континенти и никогаш нит сум се чуствувал инфериорен нит сум бил дискриминиран во било кој поглед така да полека ни од далеку не е така ко што викаш.

Последно уредено од модератор:
Што е за тебе добра заработка? 1000, 2000, 3000е? Во Македонија има малку што уствари заработуваат, повеќето преживејуваат. Ти да почнеш беше да заработиш во странство, што не остана во Македонија да поработиш некаде за плата па да видиме за колку време ќе отвореше бизнис.

Незнам ти што читаш ама до сега јас не прочитав никој од надовр да се жали или да не е баш задоволен. Тоа што има менаџери и информатичари е баш за пофалба, луѓето си се снашле и заработуваат. Никој не те чека иначе ни во Македонија ни во странство ако имаш струка/знаење и си работлив ќе стигнеш кај што треба кога тогаш.

Интересна работа што и ти и валво исто верглате за тоа како имало разлика при плаќањето во странство зависно од каде си. Да, има, кога се во прашање работни места каде не се бара образован кадар него повеќе се сведува на физичка работа или не е морално да се има квалификација за да се работи тоа. На пример механичар еве ко тебе некој нормално дека неможе да зима исто ко некој германец што има завршено техничко школо, правено пракса во мерцедес и работел чирак потоа 2-3 години. Плус тој знае германски, знае како да направи муабет со муштерија, знае да одговори на телефон, да склопи фактура, да набави што треба а ти само што си дошол од балканот и понешто разбираш што си видел во „салонот“ каде си работел и знаеш да чукаш углавно. Исто е и во Австалија имам другар што има бизнис - малтерџија. Типот има 80 вработени од кој 20тина се топ, тукашни деца дел македонци втора генерација, дел други националности со тука завршен занает а другите му се градежни работници од балканот кој постари дојдени на времето кој сега дојдени на туристички визи па сакаат да поработат на црно, кој на студентски визи итн... Поентата е неможе и не ги плаќа исто затоа што дел буквално се неспособни да дојдат на работа сами (нема превоз бе, од дома ги зима или треба да им организира да ги земат) или незнаат англиски па неможе да ги остави сам, случајно да не дојде газдата на објектот па да неможат да се разберат. Најтрагично е што буквално секој од Македонија кога ќе го праша што знаеш да работиш му вика се ко да е роден малтерџија :pos:а не знае права линија да повлече. Во такви струки норамално е да има разлика. Друга работа е што многу од занаетчиите/бизнисите не наплаќаат на секого исто. Кај што има повеќе пари и цените се повисоки. Да дојдеш до тој дел на пазарот фаќа време ретко кој стига за една или две генерации па затоа и така ти си чини дека е неправедно, уствари нормална работа си е.

Сепак кога станува збор за white collar работни места во поголеми организации или фабрики платите си се стандардизирани според работното место, способноста на кандидатот и нормално искуството и образованието што го има. Сум работел за една од најголемите банки на светот на 3 континенти и никогаш нит сум се чуствувал инфериорен нит сум бил дискриминиран во било кој поглед така да полека ни од далеку не така ко што викаш.
Во глобала се сложувам за муабетот , само малце ке те подисправам за болдот. Тие што се жалат или што не им е погодено не се веќе таму. Се имаат вратено тука или од каде и да дошле. Сега ако зборуваме дека такви не постојат тоа е друга работа. Но тоа и не е проблемот тука. Не е ни проблемот за тие што се веќе таму без разлика како им е. Проблемот се овие тука кои сакаат да бидат таму ама не се , а освен изговорите немаат реална нити практична причина да не бидат таму и да го живеат животот од своите сништа. Тоа е маката.

Во глобала се сложувам за муабетот , само малце ке те подисправам за болдот. Тие што се жалат или што не им е погодено не се веќе таму. Се имаат вратено тука или од каде и да дошле. Сега ако зборуваме дека такви не постојат тоа е друга работа. Но тоа и не е проблемот тука. Не е ни проблемот за тие што се веќе таму без разлика како им е. Проблемот се овие тука кои сакаат да бидат таму ама не се , а освен изговорите немаат реална нити практична причина да не бидат таму и да го живеат животот од своите сништа. Тоа е маката.

Треба памет, среќа и големи мадиња. Затоа некој сонува, некој ќе живее...

Треба памет, среќа и големи мадиња. Затоа некој сонува, некој ќе живее...

Па тоа викам и јас, живеам во Македонија, се случуваат проблеми и тука, но мораме сами да си ги решаме дека сме тука, ама пример ти доаѓаш од Австралија и се бањаш со купаќи со Австралиско знаме во Охрид, е сега ние треба да ја сватиме разликата. Во Австралија си Македонец, а во Македонија си Австралијанец. :). После се збунуваш, неколку генерации подоцна излегува незнаеш што си !! :). Јас кажувам со искуство, не сум обичен механичар, пишуваам маалски, а не литературно, не зошто сум неписмен, затоа што ми е поинтересно и поубаво за пишување. Најголем дел од парите ги заработив во Ирак, во Таџи воената база. На крај ќе кажам дека вистинските мажи секаде се успешни, ама верувајте нема поубаво место и држава од МАКЕДОНИЈА !!!

Па тоа викам и јас, живеам во Македонија, се случуваат проблеми и тука, но мораме сами да си ги решаме дека сме тука, ама пример ти доаѓаш од Австралија и се бањаш со купаќи со Австралиско знаме во Охрид, е сега ние треба да ја сватиме разликата. Во Австралија си Македонец, а во Македонија си Австралијанец. :). После се збунуваш, неколку генерации подоцна излегува незнаеш што си !! :). Јас кажувам со искуство, не сум обичен механичар, пишуваам маалски, а не литературно, не зошто сум неписмен, затоа што ми е поинтересно и поубаво за пишување. Најголем дел од парите ги заработив во Ирак, во Таџи воената база. На крај ќе кажам дека вистинските мажи секаде се успешни, ама верувајте нема поубаво место и држава од МАКЕДОНИЈА !!!
De objasni kako go povrza odgovort so kuapki...Maalsko pisuvanje....i rabota u Irak! I najbitnoto fali me usto da ne te raskinam......"не сум обичен механичар" ....ccc Valvo vrati se brat ovoj ne ubi so prostoka!

De objasni kako go povrza odgovort so kuapki...Maalsko pisuvanje....i rabota u Irak! I najbitnoto fali me usto da ne te raskinam......"не сум обичен механичар" ....ccc Valvo vrati se brat ovoj ne ubi so prostoka!

Ти кажав ја претходно Кумровачка школа те учела, и си екперт за извртување на теории, ја кажувам мислење, а ти уште пишуваш на латиница, од две работи:
1. Или си неинтелигентен да пишуваш со македонска поддршка на тастатура
2. Не си Македонец, ти си дете на мешан брак, ти си Србин, Бугарин или Sqipo.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom