ATP тенис - општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Пред спиење ти го прочитав коментарот и си викам ај утре ќе вратам и комплетно изумив два дена поминаа. Еве сеа и ме тагна дур пишувам :ROFLMAO:
п.с. Новак не може да има повеќе пошто е секогаш на прво место хехе

Иначе извини сега проверив 2012 беше поразот од Росол, не 2013. Така да додади уште една сезона.
6 години по ред Рафа не помина четврто коло на Вимблдон и плус неколку пати испадна во прва недела на АО и УС Опен.
Исто така на последните 3-4 мастерси во сезоната вклучувајќи го и завршниот не постои Надал да не кажам цела негова кариера.

Ти ќе кажеш ради повреди, ја викам дека начинот на кој Рафа игра не му дозволува да биде во врвна форма повеќе од пола сезона, телото не му издржува. Прокува на 26 години и оттогаш бира на кои турнири ќе биде во својот "peak". Ноле и Фед почнаа да го практикуваат тоа на 32-3 години.

За хед ту хед Рафа вс Ноле.
Имаат 59 меѓусебни одиграно од кои 28 на земја, 27 на бетон и 4 на трева. Највеќе мечеви на земја имаат, а има дупло повеќе турнири на бетон на турот. Каков заклучок да извадам од ова, дека Рафа поретко стигнува до полуфинале и финале на бетон отколку Новак на земја? :icon_mrgr:
Бтњ 20-8 за Рафа на земја, 20-7 на бетон за Ноле и нерешено 2-2 на трева. Доста изедначено, дури и за Надал би навивал (ако не изедеше лајна во Австралија и сега пред 1 недела) во следен дуел за да е 30-30 h2h.

За инает никогаш не пишувам, да тролав немаше реферати да редам. Според мене нијанси ги делат Фед и Рафа според нивните моментални успеси и рекорди и пробувам да го аргументирам тој став.
Па едини аргумент што е во прилог на Федерер е неделите на прво место. Убедливо губи од Надал во меѓусебни дуели и мастерси, дуели на гренд слемови и општо во финалиња, воедно помалку мечеви имаат изиграно на земја него ли на бетон каде Федерер би бил супериорен наводно а има само 2 победи повеќе од Надал. Еве ако рачунаме и кој повеќе мечеви има општо одиграно во тенисот (зашто уште одамна имаше многу паузи ради повреди Надал), пак резултатите се повеќе на страната на Надал.
Не знам зошто уште си во дилема за ова и пробуваш нешто да докажеш, кога математиката е таа. Овој муабет уште пред две години требаше да е завршен, кога беа изедначени во слемови а Надал во повеќето статистики беше пред Федерер веќе, лани само се зацементира со два слема пред него.

А кој е четврт? Се знае нешто или треба да се развие дискусија?

Пит Сампрас? :icon_lol:

Иако има 14 слема, Сампрас го нема освоено РГ. Во опен ерата, покрај Новак, Надал и Федерер само уште Род Лејвер и Андре Агаси ги имаат освоено сите четири слема, но имаат помалку освени слемови од Сампрас. Агаси има 8, Рос Лејвер има 5 (плус 6 пред опен ерата).

moze, ama i normalno e da e taka,ako se zeme vo obzir deka prviot na ATP listata ne moze da igra sam protiv sebe.Djokovic pola i povekje od karierata e broj eden,i kako da igra sam protiv sebe.Vidi Marej zalniot kolku visoko kotira
Автоматски споено мислење:

bespredmetna e diskusijata koj e br.2 a koj br.3

Последно уредено:
moze, ama i normalno e da e taka,ako se zeme vo obzir deka prviot na ATP listata ne moze da igra sam protiv sebe.Djokovic pola i povekje od karierata e broj eden,i kako da igra sam protiv sebe.Vidi Marej zalniot kolku visoko kotira
Ама кога не бил прв не ги победувал баш често тие што биле број 1. ;) :ROFLMAO:
Небитно, се зезам малце со Spiegel, не е ова никаков ни доказ ни факт за некаква дискусија за GOAT или слично. Приказната со Рафа е таква, поради повредите не бил во можност да изигра фул сезони и да се одржава на број 1, па затоа и логично е да има највеќе победи против број 1, сепак се работи за играч што е втор најдобар во историјата со 22 освоени Слема. Ете Мареј го спомна и е доста добар пример, вечно во сенка на тројцава и има "само" 12 победи против број 1. Да не се сфатиме погрешно, 12 не е мал број, ама се кладам да дадат бројка од колку мечеви вс но.1 има 12 победи тоа ќе е катастрофално лош процент за Мареј, а причина за тоа е што не е доволно добар колку другите. Од друга страна Рафа е и затоа има толку победи.

Ама кога не бил прв не ги победувал баш често тие што биле број 1. ;) :ROFLMAO:
Небитно, се зезам малце со Spiegel, не е ова никаков ни доказ ни факт за некаква дискусија за GOAT или слично. Приказната со Рафа е таква, поради повредите не бил во можност да изигра фул сезони и да се одржава на број 1, па затоа и логично е да има највеќе победи против број 1, сепак се работи за играч што е втор најдобар во историјата со 22 освоени Слема. Ете Мареј го спомна и е доста добар пример, вечно во сенка на тројцава и има "само" 12 победи против број 1. Да не се сфатиме погрешно, 12 не е мал број, ама се кладам да дадат бројка од колку мечеви вс но.1 има 12 победи тоа ќе е катастрофално лош процент за Мареј, а причина за тоа е што не е доволно добар колку другите. Од друга страна Рафа е и затоа има толку победи.
me mrzi, a i obemna rabota e da mu proveruvam mech po mech pa koj kako bil plasiran dali prv ili vtor, ama ako upotrebish logika,bidejki ne znam kako stoish so matematikata,ke vidish deka nekoj shto bil 400 nedeli na prvo mesto od negovata profi kariera od okolu 800 nedeli kariera i ostvaril 16 pobedi e povekje od nekoj so , ajde, identichna 800 nedeli profi kariera i imal moznosti 600 nedeli da igra protiv broj 1 i pobedil 23 pati.Poednostaveno, 600 nedeli ,23 pobedi nasprema 400 nedeli ,16 pobedi. Mala e razlikata vo soodnost,okolu edna ipol pobeda,ama sepak,vo korist na Djovak e.Krajno,ovaa statistika shto ja izbaci e slichna kako Margaret Kort shto ja ubacija so 24 slema.Za merenjeto goat najmerodaven e H2H skorot , a konkretno pa za Rafa i Djovak,kapak na site esapenja za H2H bilansot e deka Djovak ima pozitiven bilans i pokraj toa shto najmnogu mechevi imat odigrano megju sebe na zemja.Shto povekje treba da debatirame ne znam.

Последно уредено:
Па едини аргумент што е во прилог на Федерер е неделите на прво место. Убедливо губи од Надал во меѓусебни дуели и мастерси, дуели на гренд слемови и општо во финалиња, воедно помалку мечеви имаат изиграно на земја него ли на бетон каде Федерер би бил супериорен наводно а има само 2 победи повеќе од Надал. Еве ако рачунаме и кој повеќе мечеви има општо одиграно во тенисот (зашто уште одамна имаше многу паузи ради повреди Надал), пак резултатите се повеќе на страната на Надал.
Не знам зошто уште си во дилема за ова и пробуваш нешто да докажеш, кога математиката е таа. Овој муабет уште пред две години требаше да е завршен, кога беа изедначени во слемови а Надал во повеќето статистики беше пред Федерер веќе, лани само се зацементира со два слема пред него.
Не знам дали ми ги читаше претходните коментари бидејќи се фаќаш на само еден дел од тоа што го аргументирам.

Јас ја гледам дискусијата за кој е најдобар во тенисот од две перспективи, а ти и другите што ми реплицирате од една.
Мојата теза е дека мора да се земат сите фактори во предвид, не само меѓусебните дуели на големата тројка.
Ако ги рангираме само во контекст на Федерер вс Надал, Федерер вс Новак и Рафа вс Новак тогаш Рожер е убедливо трет. Во овој случај мислам дека Рафа има добар аргумент и за No.1.

Меѓутоа што правиме со остантите тенисери на турот? Како сакаш врти ја Федерер е поконзистентен од Надал и има подобар скор на две од трите подлоги.
Има изиграно 60 наптрвари повеќе против Топ 10 играчи од Надал, што значи почесто игра завршна фаза на турнирите бидејќи тек во 1/4 финале вкрстуваш со Топ 10.

На Федерер главната пречка му се Надал и Џокович, понекогаш Мареј, Бердих и сл, иначе без проблем стигнува до втора недела на слем и на скоро 40 години. Цела кариера ги доминира останатите али неверојатно каков ментален блок му се дешава против двајцава.

Рафа од друга страна има многу бламови (според Биг 3 стандарди) со порази во првата недела. Меѓутоа па кога и да е 100% фит и во топ форма многу ретко пропушта да лапне титула, ненормална конверзија на полуфиналиња и финалиња има, посебно на земја. Пример Фед има 1 финале повеќе, а два слема помалце. Федерер 46 полуфиналиња, Рафа 38.
И на мастерси имаат сличен број финалиња изиграни 53 Рафа 50 Рожер. Но 17 вс 22 изгубени

Се на се, Надал има 4 големи титули повеќе, неверојатна доминација на земја, и подобар h2h, а Федерер има 100 недели повеќе на прво место, подобар на две од трите подлоги т.е. 3 од 4 слема, и конзистентност.

Кога ќе ги ставиш на вага сите овие работи мене некако изедначено ми изгледаат.

Не знам дали ми ги читаше претходните коментари бидејќи се фаќаш на само еден дел од тоа што го аргументирам.

Јас ја гледам дискусијата за кој е најдобар во тенисот од две перспективи, а ти и другите што ми реплицирате од една.
Мојата теза е дека мора да се земат сите фактори во предвид, не само меѓусебните дуели на големата тројка.
Ако ги рангираме само во контекст на Федерер вс Надал, Федерер вс Новак и Рафа вс Новак тогаш Рожер е убедливо трет. Во овој случај мислам дека Рафа има добар аргумент и за No.1.

Меѓутоа што правиме со остантите тенисери на турот? Како сакаш врти ја Федерер е поконзистентен од Надал и има подобар скор на две од трите подлоги.
Има изиграно 60 наптрвари повеќе против Топ 10 играчи од Надал, што значи почесто игра завршна фаза на турнирите бидејќи тек во 1/4 финале вкрстуваш со Топ 10.

На Федерер главната пречка му се Надал и Џокович, понекогаш Мареј, Бердих и сл, иначе без проблем стигнува до втора недела на слем и на скоро 40 години. Цела кариера ги доминира останатите али неверојатно каков ментален блок му се дешава против двајцава.

Рафа од друга страна има многу бламови (според Биг 3 стандарди) со порази во првата недела. Меѓутоа па кога и да е 100% фит и во топ форма многу ретко пропушта да лапне титула, ненормална конверзија на полуфиналиња и финалиња има, посебно на земја. Пример Фед има 1 финале повеќе, а два слема помалце. Федерер 46 полуфиналиња, Рафа 38.
И на мастерси имаат сличен број финалиња изиграни 53 Рафа 50 Рожер. Но 17 вс 22 изгубени

Се на се, Надал има 4 големи титули повеќе, неверојатна доминација на земја, и подобар h2h, а Федерер има 100 недели повеќе на прво место, подобар на две од трите подлоги т.е. 3 од 4 слема, и конзистентност.

Кога ќе ги ставиш на вага сите овие работи мене некако изедначено ми изгледаат.
Во предвид треба да земеш и дека Федерер има 300 мечеви повеќе изиграно, па повеќе шанси имал да игра со тие топ 10 што ги спомна.
Друго што треба да се земе е дека Федерер начека и неколку сезони село без кучиња, додека Надал и Џокович налетаа на Федерер во топ форма.
Тука некаде се, не викам дека Надал е класа погоре, ама мислам дека има поуспешна кариера од Федерер.

Ждребов во Пекинг како да имаме два мастерса едно по друго.

@Spiegel гледам дека алудираш цело време на разликата во недели на број 1.

Федерер набилда 237 недели во периодот помеѓу 2004 и 2008. Искрено, кој друг очекуваше да биде број 1 во таа генерација? Можеби Николас Кифер? :)

Вистински показател за недоволно конкурентен врв може да бидат следните 10-тина години доколку Алкараз успева да се шета низ слемовите, нешто налик Федерер 2004-2008. :)

@Spiegel гледам дека алудираш цело време на разликата во недели на број 1.

Федерер набилда 237 недели во периодот помеѓу 2004 и 2008. Искрено, кој друг очекуваше да биде број 1 во таа генерација? Можеби Николас Кифер? :)

Вистински показател за недоволно конкурентен врв може да бидат следните 10-тина години доколку Алкараз успева да се шета низ слемовите, нешто налик Федерер 2004-2008. :)

Mене муабетите за слаби ери ми се празни. Па не се виновни Федерер или Алкараз што противниците им биле (ќе им бидат) слаби. Играш против тие кои се на АТП листата. И на Новак и на Надал се случуваше да имаат лесни ждребови на слем, како на пример овој последниот на Новак.

Има аргумент во муабеотот за пред опен ерата, и опен ерата, бидејќи разликата во квалитетот на тенисот, како и во рекетите е огромна како поминувале годините.

Ете имаме изјава од Виландер дека Фед е најголемиот, а Новак најдобриот. Фед го донел тенисот на ТВ екраните и го направил повеќе популарен.
Според оваа глупа изјава пред тоа луѓето не знаеле за Сампрас , Агаси , Граф , Селеш , Навратилова , Борг , Мекенро , Лендл... добро ете него не го гледале како некое звучно име на тениските терени , па и он мора да има испад.

Ете имаме изјава од Виландер дека Фед е најголемиот, а Новак најдобриот. Фед го донел тенисот на ТВ екраните и го направил повеќе популарен.
Според оваа глупа изјава пред тоа луѓето не знаеле за Сампрас , Агаси , Граф , Селеш , Навратилова , Борг , Мекенро , Лендл... добро ете него не го гледале како некое звучно име на тениските терени , па и он мора да има испад.
koga Fed beshe lider so najmnogu slemovi,togash se gledaa brojkite,titulite,kako se priblizuvashe Djovak,pochnaa muabetite za elegancija,gi pomina,pochnaa novi kriteriumi za vlijania,popularnosti,sakanost,pa pochnaa i zenski slemovi,pa magichno Margaret Kort se pojavi so 24, sega evidentno e deka i 24 kako broj ke padne,pa imame novi kriteriumi,dve merenja,najdobar i ,,najgolem,,.Glupost do glupost,samo da ne e balkanec,primitiven,pravoslaven goat.Vcera citav edna analiza na nekoja novinatka i bash dobra analiza imashe napraveno, vika se mislat shto da izmislat novo,mesto da se poklonat.Djokovic,pishuva,tolku im ja skrati diskusijata okolu goat so rezultatite,brojkite,stavovite,principite,angazmanite za pravata na igrachite i odnesuvanjeto von terenot, shto sekoja diskusija na temata goat e nepotrebna.Duri i kaj popularnosta na internet mediumite poslednite dve godini brojkite se vo korist na Djokovic (toa ne sum go znael), povekje sledbenici imal sekade, a daleku popopularen bil kaj drzavite von ,,zapadniot,, svet ,

FB_IMG_1696162610657.jpg

Колку интересна споредба :D
Ајде дебата за 3те мастерси плус и двете олимписки злата на Мареј :D

Уште да нагласиме дека Новак повреден беше 2017 на Вимблдон, 2018 на АО исто.

Едини слем што го освои е Вимблдон 2012, ок еве и АО 2017 против Надал.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom