ATP тенис - општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
so koja sudbina ae pomiri,ne razbiram.
Deka nema da e GOAT?
Drugo,Federer ke ostane broj 1 za golem del od lugeto !!!??? BULSHIT
Sho recenica ke beshe ova.Pa i na cigankata nejzinoto dete i e najubavo..
Za mene Fedor sekogash ke bide broj 1 vo UFC,ama fakt e deka se najade kjotek vo Strikeforce,mitot shto go nabilda vo Pride go isposra na 3 mecha
Автоматски споено мислење:

ovekovechi toa.

Кога ќе се спомне тенис прво што ќе им текне е Федерер, како што за баскет е Џордан, со тоа што Џордан поуниверзално ќе биде сметан за гоат од Федерер.

Е тоа е разликата помеѓу мене и тебе, јас не ги оценувам играчите на база на 2-3 меча, него на цела кариера.

On his Instagram Stories, Federer wrote: “What a match! To my friend and great rival Rafael Nadal. Heartfelt congratulations on becoming the first man to win 21 Grand Slam singles titles. A few months ago we were joking about both being on crutches. Amazing. Never underestimate a great champion.

“Your incredible work ethic, dedication and fighting spirit are an inspiration to me and countless others around the world. I am proud to share this era with you and honoured to play a role in pushing you to achieve more, as you have done for me for the past 18 years. I am sure you have more achievements ahead but for now enjoy this one!”

Пази го муабетот TO MY FRIEND!!!!!
Па најк мене и тебе ќе не напраи пријатели и ќе ни стави некоја ставка у договорот ако може да изјавиме дека тајни може да си кажуваме дотолку дека сме блиски

Замисли, некој може да има пријатели, и луѓе со кои комуницира/се познава а не му се пријатели? mindblowing! :facepalm:

so koja sudbina ae pomiri,ne razbiram.
Deka nema da e GOAT?
Drugo,Federer ke ostane broj 1 za golem del od lugeto !!!??? BULSHIT
Sho recenica ke beshe ova.Pa i na cigankata nejzinoto dete i e najubavo..
Za mene Fedor sekogash ke bide broj 1 vo UFC,ama fakt e deka se najade kjotek vo Strikeforce,mitot shto go nabilda vo Pride go isposra na 3 mecha

ti si edna od tie lobotomiziranite, primerok kapitalec.
Zamisli Nike da stoeshe pozadi Novak.
Inaku,Novak 2008 go osvoi prviot slem.
Ama sho e i bitno,fakt e deka Federer do 2010 ima 16 slema,a potoa samo 4.Tolku,shto povekje palamudish.A poezii,patetiki,bljuvotini za deka Fed e tenisot,elegancija PalZileri i drugi sranja shro si shkrabala pogore,toa e .za reklamite na Rolex i Nike i stari isfrustrirani momi.
Daj doobjasni,kako Federer go promenil sportot.Sho stanje ke beshe ova mme.
Togash,i Borg go promenil,pa Lendl,pa Sampras,pa Rafa itn.Shto mu promenil pobogu.GOAT e cista atatistika,se drugo e palamudenje.Aj ubedi me deka forhendot na Fed e podobar i poubav od na Rafa ili Delpo.Ma nemoj da me jebesh.Ili behendotdeka mu e poubav od Novakoviot,dodusha ednorachen vs dvorachen e,ne biva neli,ama pak zatoa e sranje muabetot.Footworkot na Novak e standard sam po sebe,ne se sporeduva,ama ti mislish deka Fed podobro se dvizel.Kaj go prochita,koja komisija go ovekovechi toa.

Прошири ја уште малце дефиницијава за примерок капиталец и лоботомизирана, таман за модератор да прочита :D

Кој футворк бе на играч шо не мрда од базна линија, ко со ѕид да играш. Да го споредиш со Надал да разберам, ама врска нема со Ноле. Одличен му е футворкот во тие 7 метри на базна линија, пошо и таква му е играта. Малце напред-назад по терен и се губи. Си го видел на слајс? Тотално нестабилен е дечкото, ти се чини секој момент нога ќе свитка. Може само Родик имаше полош футворк од Ноле.

Како Федерер ја промени играта? Баце кога почна да пратиш тенис, вчера? Отвори било кој меч од рана 2000та или крај на 90ти. Колку трае еден поен? Две, три размени макс? Најди еден поен со 10-15 размени, колку сеа шо сме навикнати да гледаме. Тешко малце. Пошо воглавном играта беше брза и фокусот беше на сила. Федерер беше прв играч кој почна да игра спротивно на ова, со помал фокус на силата на сметка на прецизност. Во тој период мислам и играчите не беа толку версатилни како денес, баш се специјализираа на една подлога и фураа само на неа. Сампрас ако не се лажам нема никогаш освоено РГ, нема барем ни до финале стигнато. Едноставно мислам не се замарале со учество на турнири на подлоги кои не им одговарале. И сеа го имаш Федерер кој зема од се по малце и станува мастер во се, прв комплетен играч кој има брзина да игра на трева, има сила за долги размени на тврда подлога, и истовремено издржливост на земјени терени. Воведува различни варијации на серва прилагодени на подлогата и на противникот ( за разлика од Родик еве или Агаси ), и едноставно ја носи играта во друг правец и поставува нов стандард за тоа што значи да се биде најдобар во спортот. Па и арно што го смена правецот, пошо овој минат стил на игра ич ама ич не му одговара на Ноле.

За падот на Федерер по 2010 не може а да не ги земеме во обзир промените на брзините на подлогите, односно нивното намалување. Што пример значајно придонесе за успонот на Ноле во овој период. Не знам, ако не си играл тенис не знаеш колкава разлика во играта има брзината на подлогата. Ваљда исто со стеснување на ширината на голот во фудбал или промена на висината на кошот во кошарка. Е сеа во тој период го имаш Федерер со веќе утврдена игра и Ноле кој допрва се пронаоѓа. Секако дека промената полесно ќе му оди на вториот, башка што и стилот на игра му е погоден за бавни подлоги. И покрај се ова, Федерер продолжи да игра и ко шо спомнав во претходниот пост, 2015 на 37 години, во конкуренција на Ноле и Рафа, ја имаше најплодната година по број на титули.

Е заради се ова е гоат.

Кога ќе се спомне тенис прво што ќе им текне е Федерер, како што за баскет е Џордан, со тоа што Џордан поуниверзално ќе биде сметан за гоат од Федерер.

Е тоа е разликата помеѓу мене и тебе, јас не ги оценувам играчите на база на 2-3 меча, него на цела кариера.

Замисли, некој може да има пријатели, и луѓе со кои комуницира/се познава а не му се пријатели? mindblowing! :facepalm:
prijatel,Jordan e navistina GOAT,losh ti e primerot,i normalno koga ke vidish basket da pomislish na Jordan.Neadekvatna sporedba..I kakvi dva tri mecha,gluposti.
Prijatel,mojot sin koga ke porasne,ako prati tenis,asocijacija za tenis ke mu se igraxhite togash aktuelni,kako shto na tatko mi asocijaxija za tenis mu e Borg.No,koga sin mi,ili vnuk mi iden,saka da podnauxhi povekje za tenisot a ne da e slep povrshinski fan na nekoj,Wiky i Google ke mu ja kazat vistinata za GOAT.
Izmisleni prikazni za elegancii i lesnotii,nishto ne im znachat ili kako shto pisha Emka, go promenil tenisot.
Navistina,nekoj roden eve 2015,porasne,teniski fan,naviva za nekoj iden Rafa,Novak,Alcaraz,enivej i mu tekne
da se educira povekje za tenisot,i chicho Gugle mu vika najmnogu slemovi toj i toj,najmnogu mastersi toj i toj,najmnogu nedeli prv na Atp toj i toj, H2H ovoj ima podobar,e Arno ama ,imashe eden igrach,ne mu se brojkite i statistikata naj naj, ama igrashe ,,elegantno i so lesnotija,, (iskreno prijatel,prvo,ne mi e jasno,kako toa Fed e eleganten,Novak ne,ili Rafa,shto e definicija za elegantnost,da gi slushame reklamite na Rolex li,oni li da ni kazat definicija za elegancija vo tenisot). E toj ,,eleganten,,igrach e GOAT, i koga ke go cuesh toa ime,odma da ti tekne za tenis,da mu veruvash na dedo :) . Malo sutra,shto bi rekol nashata kolektivna nesrekja ZZ.Povtoruvam,Fed imashe strashen PR ,potroshuvacki magnet go napravija, pa pobogu,na Eurosport na sekoj slem,Djovak i Rafa igraat finale, izmegju sekoj gem odat reklami za Rolex i ti go gledash povekje Fed na Tv, otkolku dvajcata finalisti, i seto toa prosledeno so slogani greatness,elegance i drugi bljuvotini.Ke mu zavrshat sponzorskite dogovori i ke go snema od TV ekranite.I na moeto,tvoero dete,ke prata tenis,ke navivaat za Alcaraz,Siner i drugi,i Federer ke mu znachi isto kako na mene Lejver ili Borg.A za se drugo shto ke gi interesira okolu tenisot,ke guglaat,i tamu si pishuva ubavo,se ke im bide objasneto.Ama toj Google,ne e lobotomiziran,kazuva realni brojki,ne patetiki, vo megjuvreme Rolex i Najk imat novi puleni i nivnata PR mashinerijata ima novi rabotni zadachi,novi ,,heroi,,

Прошири ја уште малце дефиницијава за примерок капиталец и лоботомизирана, таман за модератор да прочита :D

Кој футворк бе на играч шо не мрда од базна линија, ко со ѕид да играш. Да го споредиш со Надал да разберам, ама врска нема со Ноле. Одличен му е футворкот во тие 7 метри на базна линија, пошо и таква му е играта. Малце напред-назад по терен и се губи. Си го видел на слајс? Тотално нестабилен е дечкото, ти се чини секој момент нога ќе свитка. Може само Родик имаше полош футворк од Ноле.

Како Федерер ја промени играта? Баце кога почна да пратиш тенис, вчера? Отвори било кој меч од рана 2000та или крај на 90ти. Колку трае еден поен? Две, три размени макс? Најди еден поен со 10-15 размени, колку сеа шо сме навикнати да гледаме. Тешко малце. Пошо воглавном играта беше брза и фокусот беше на сила. Федерер беше прв играч кој почна да игра спротивно на ова, со помал фокус на силата на сметка на прецизност. Во тој период мислам и играчите не беа толку версатилни како денес, баш се специјализираа на една подлога и фураа само на неа. Сампрас ако не се лажам нема никогаш освоено РГ, нема барем ни до финале стигнато. Едноставно мислам не се замарале со учество на турнири на подлоги кои не им одговарале. И сеа го имаш Федерер кој зема од се по малце и станува мастер во се, прв комплетен играч кој има брзина да игра на трева, има сила за долги размени на тврда подлога, и истовремено издржливост на земјени терени. Воведува различни варијации на серва прилагодени на подлогата и на противникот ( за разлика од Родик еве или Агаси ), и едноставно ја носи играта во друг правец и поставува нов стандард за тоа што значи да се биде најдобар во спортот. Па и арно што го смена правецот, пошо овој минат стил на игра ич ама ич не му одговара на Ноле.

За падот на Федерер по 2010 не може а да не ги земеме во обзир промените на брзините на подлогите, односно нивното намалување. Што пример значајно придонесе за успонот на Ноле во овој период. Не знам, ако не си играл тенис не знаеш колкава разлика во играта има брзината на подлогата. Ваљда исто со стеснување на ширината на голот во фудбал или промена на висината на кошот во кошарка. Е сеа во тој период го имаш Федерер со веќе утврдена игра и Ноле кој допрва се пронаоѓа. Секако дека промената полесно ќе му оди на вториот, башка што и стилот на игра му е погоден за бавни подлоги. И покрај се ова, Федерер продолжи да игра и ко шо спомнав во претходниот пост, 2015 на 37 години, во конкуренција на Ноле и Рафа, ја имаше најплодната година по број на титули.

Е заради се ова е гоат.
Emke,ne te pcujam, cool. ako si tolku nezna pa ti smetat odredeni zborovi , aktiviraj se vo nekoe ,,cancel culture,, dvizenje.Krajno,shirenjeto demagogii i palamudenje e polosho i poshtetno od zborot lobotomija.Prochitaj shto napisha.Cel post ti e nebare taze taze si vratena od seminar na fanovi na Fed,sobrani i ,,educirani,, kako da go branat veshtackiot mit za Federer,koj shto ne se brani so tituli,rezultati,brojki,tuku so subjektivni,NETOCHNI tezi.Sramota.Vo red e, sakaj go,svrshavaj na nego,stavi si poster od Fed na tavanot nad krevetot,moze i na cela vrata,vo vistinska golemina,ama ne namaluvaj i skratuvaj uspeh i nadmokj na Novak i Rafa.Me potsekjash na trkata na 100 metri od filmot ,,Diktator,, so Sasa Baron Koen Ali G Borat.
Aleluja,podlogite gi zabrzale posle 2010. Taa teza li ke vi bide novata ,,kvaka,,Pa bilo koj prosecen poznavach na tenis ke ti se smee.Kako toa trevata ja ubrzaa.Ili zemjata.Betonot,vo zavisnost od premazot,za nijansi moze da bide pobrz ili pobaven,ama toa odi napred nazad,skoro na sekoj turnir,masters ili slem ima muabeti od tipot,godinava ovaa podloga e pobrza,ili pobavna,sporadichno ke spomne nekoj teniser,drug pak grchi mishki.Pa i taka da e,toa mu odi vo prilog na Fed,nemu toa ubrzuvanje mu e najmnogu od korist,za razlika od Djovak i Rafa.Ama, ne e taka,palamudish.Za promenata na teniskata igra, uff,pak bulshit i palamudenje.Sekoj sport,so razvojot na tehnologijata,fizikusot na sportistite,opremata,evoluira,napreduva.Napraj sporedba so kosarkata pred 40 god,30, pa so deneshnata.Odbojkata,eve vidi kako servirale pred 30 god. a kako sega.boksot, i drugi sportovi,da ne nabrojuvam,so eden zbor,evolucija.Od Lejver pa do denes,isto i tenisot,evoluira,igrachite se fizicki se pospremni,pobrzi,tehnicki pousovrsheni.Da gi spoish sega primer Lendl ili Borg da igrat primer protiv Novak,rezultatot ke 6:0 ,6:2 , 6:1. Servis volej igra protiv Novak,Rafa ti e samoubistvo,ili cesto izleguvanje na mreza ke e pogubno,ke frchat pasing shotovi , lobovi na site strani.Taka da, muabetot,Fed go promenil tenisot e mnogu stupidna izjava, a zaklucokot ,,i zatoa e goat,, e izjava na ocajnik,shto ne respektira nikoj drug tuku samo Fed pa makar i da laze.Ako vekje zborime za promeni vo tenisot,najgolemata promena vo tenisot ja donesoa i nametnaa Rafa i Djovak,a i golema pomosh imaa od Marej,toa se dolgite razmeni,ludata defanziva,sposobnosta da igrat i vrakjat neodbranlivi udari.Bash od taa prichina,organizatirite,ATP, mediumskite kompanii go nametnuvaat predlogot da se smenat pravilata,da se igra do 4 gema i drugi izmeni.Mechevite traat se podolgo,se povekje spremni igrachi,sposobni da trchat 5 saati,a navivachite,posebno novite generacii,nemat tolku kapacitet i zelba da go drzat vnimanieto tolku dolgo na edna rabota (tik tok vreminja jbg),pa ovde se i tv prenosite, sekoja TV kompanija e nesrekna da zarobi TV prostor na pet saati za eden mech.
Federer se obiduvashe,sepak i toj e vrven igrach,se obiduvashe da drzi cekor so noviot stil na igra nametnat od Rafa i Djovak,za volja na vistinata i uspevashe,da im parira na nivniot stil na igra, probuvashe agresivno,chip n charge,da krati poeni, ama na dolgi pateki,sezonata e dolga,se poteshko mu beshe,ne mozeshe da drzi cekor.Od zemjata begashe kako gjavol od temjan.Pa toj Fed,vashiot Goat,se povleche od sred Roland Garos ladno ladno,oti znaeshe deka nema shto da bara pokraj Rafa tamu.Istiot toj vash Goat kako placko pobegna od Djovak na finaleto na zavrshniot masters so izjavata ,,ne sum dovolno spremen,,
Za kakov Goat zborime be lugje,daj ne se zaebavajte.Emka, taka se debatira,so fakti,brojki,ne so subjektivni ,,palamudenja,,. Koga sme kaj palamudenjeto, eve ti definicija za palamudenje ,ne e navreda
palamuditi
Ničim izazvano intelektualno izlaganje, koje dolazi niotkuda i ne vodi ničemu.Demonstracija akumuliranog znanja koje nema svrhu.Jedan od sinonima je i sviranje kurcu.

Последно уредено:
Абе сите напишаа по некој збор, се заблагодарија, Надал цел реферат напиша, само овој невакцинираниов никаде го нема да гугне. Е затоа никогаш нема да биде гоат :гомце:
napisha Emke,blagovremeno,koga imashe vreme, shto da prai koga ima popametna i povazna rabota na denot koga Fed se penzioniral.Eve dokumentirano da vidish shto pravel

Ау бриши ова додека е време. Како бе Новак нема добар футворк, што збориш? Не знам зошто имате впечаток дека он само се брани, истото и за Надал се фура, а реално он бомбардира од основна, е сеа тоа што кога ќе е притиснат од некого и има можност да ти врати невозможна топка тоа е негова генијалност и способност, а не начин на игра. Премногу е потценет офанзивниот пакет на Новак кој за мене е еден од најдобрите икада, особено последниве неколку години кога играта му се базира на поголема агресивност, пред се тука мислам на first strike after service. Исто и сервисот му е ненормално добар а никој не спомнува, све Иснер, Федерер, Карловиќ а уствари Новак е предобар сервер.

Тоа со прилагодливост на подлоги не ти пие вода затоа што баш Новак ти е добар пример за трансформација на играч што мрази трева и побрзи подлоги во играч олраундер. Па до 2010 дечкото не знаеше да оди на трева, се лизгаше ко бамби на лед, погледни го од 2011 навака 7 Вимблдона освои и 1 му фали за да се израмни со Федерер кој е сметан за најдобар играч на оваа подлога. Федерер уствари никад немал проблем со земјата, он е фантастичен играч на сите подлоги, он има проблем со Надал од 2005-2010, а од 2010 со Надал и Ноле. Он редовно си играше финалиња на земја и си беше плескан од Рафа, Ноле само го продолжи трендот и на останатите подлоги. Не знам али ете се појавија двајца кои го неутрализираа на сите подлоги и затоа му ги надминаа бројките. Големината никој не може да му ја оспори ама он реално веќе некое време е трет играч на сите времиња, после сезонава па каде Рафа го освои својот 22 Слем а Новак 21 уште повеќе се потврди тоа. Освен рекордот за највеќе Вимблдони мислам дека ниеден рекорд не е во негови раце повеќе.

Е заради се ова е гоат.
Се гледа колку разбираш тенис штом Новак немал футворк. Во ред е да не го сакаш, ама не треси зелени.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Се гледа колку разбираш тенис штом Новак немал футворк. Во ред е да не го сакаш, ама не треси зелени.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Ау бриши ова додека е време. Како бе Новак нема добар футворк, што збориш? Не знам зошто имате впечаток дека он само се брани, истото и за Надал се фура, а реално он бомбардира од основна, е сеа тоа што кога ќе е притиснат од некого и има можност да ти врати невозможна топка тоа е негова генијалност и способност, а не начин на игра. Премногу е потценет офанзивниот пакет на Новак кој за мене е еден од најдобрите икада, особено последниве неколку години кога играта му се базира на поголема агресивност, пред се тука мислам на first strike after service. Исто и сервисот му е ненормално добар а никој не спомнува, све Иснер, Федерер, Карловиќ а уствари Новак е предобар сервер.
Секој си чита како што му милува. :D

Тоа со прилагодливост на подлоги не ти пие вода затоа што баш Новак ти е добар пример за трансформација на играч што мрази трева и побрзи подлоги во играч олраундер. Па до 2010 дечкото не знаеше да оди на трева, се лизгаше ко бамби на лед, погледни го од 2011 навака 7 Вимблдона освои и 1 му фали за да се израмни со Федерер кој е сметан за најдобар играч на оваа подлога. Федерер уствари никад немал проблем со земјата, он е фантастичен играч на сите подлоги, он има проблем со Надал од 2005-2010, а од 2010 со Надал и Ноле. Он редовно си играше финалиња на земја и си беше плескан од Рафа, Ноле само го продолжи трендот и на останатите подлоги. Не знам али ете се појавија двајца кои го неутрализираа на сите подлоги и затоа му ги надминаа бројките. Големината никој не може да му ја оспори ама он реално веќе некое време е трет играч на сите времиња, после сезонава па каде Рафа го освои својот 22 Слем а Новак 21 уште повеќе се потврди тоа. Освен рекордот за највеќе Вимблдони мислам дека ниеден рекорд не е во негови раце повеќе.

Стеф, Вимбелдон 2004 со Вимбелдон после 2010 е небо и земја. Подлогите се премногу успорени во споредба со пред 10-20 години, и секоја година додатно се успоруваат заради низа фактори. И Вимбелдон и УС опен моментално би биле подлоги со средна брзина, не брзи. Мислам само Синсинати е останата како релативно брза подлога, види како имаат перформирано Ноле и Рафа на тој турнир. Сеа зборуваме што би било кога би било, но јас мислам дека оваа промена екстремно го вивна Ноле, едноставно го ваѓа најдоброто од својата игра на вакви подлоги. Не е дека и без оваа промена не ќе беше сјаен, но дали ќе имаше ист број на ГС,никој не знае.
И Ноле и Рафа ( донекаде ) се прилагодливи играчи баш заради Федерер. Можеше Рафа да се специјализира само на земја, Ноле само на тврда подлога и да фураат така. Ама кога веќе имаш оформен играч кој е прилагодлив на сите подлоги и му го бркаш рекордот, не ти останува нишо друго освен и ти да се прилагодиш.

Стеф, Вимбелдон 2004 со Вимбелдон после 2010 е небо и земја. Подлогите се премногу успорени во споредба со пред 10-20 години, и секоја година додатно се успоруваат заради низа фактори. И Вимбелдон и УС опен моментално би биле подлоги со средна брзина, не брзи. Мислам само Синсинати е останата како релативно брза подлога, види како имаат перформирано Ноле и Рафа на тој турнир. Сеа зборуваме што би било кога би било, но јас мислам дека оваа промена екстремно го вивна Ноле, едноставно го ваѓа најдоброто од својата игра на вакви подлоги. Не е дека и без оваа промена не ќе беше сјаен, но дали ќе имаше ист број на ГС,никој не знае.
И Ноле и Рафа ( донекаде ) се прилагодливи играчи баш заради Федерер. Можеше Рафа да се специјализира само на земја, Ноле само на тврда подлога и да фураат така. Ама кога веќе имаш оформен играч кој е прилагодлив на сите подлоги и му го бркаш рекордот, не ти останува нишо друго освен и ти да се прилагодиш.
Значи ако си во право да речеме за успорените подлоги, тогаш Федерер не е доволно добар играч па да се прилагоди на успорените подлоги? Ја така контам од ова што ти го кажуваш.

Од друга страна колку сака нека се успорени подлогите трева си е трева и за нејзе треба посебно движење и прилагодување, башка што е брза подлога, а како таква на нејзе Новак освои 7 Вимблдона, Надал 2 и одигра уште три финалиња и притоа двајцата победувајќи го Федерер во финалињата, дури Новак тоа го стори неколку пати, а Рафа еднаш. Од друга страна Федерер на РГ да не ти објаснувам што како, и еве ако сакаш да провериш 2011 година беше убедливо најбрзиот РГ и пак Федерер не освои.

Бонус на ова провери си ја брзината на АО последните 6-7 години, убедливо најбрз турнир или топ 3 на турот уз Синсинати и Шангај.

Некако контрадикторни ти се тезиве. Едино се слагам дека сите тројца се мотивираа да бидат подобри и да напредуваат на сите подлоги.

Секој си чита како што му милува. :D

ne si vo pravo,generalno povekje gi zabrzuvat podlogite, no vo sushtina,toa se nijansi,kolku muabet da se pravi.Kolku moze da se zabrza ili uspori zemjata,ili trevata.Minorni parametei,kolku samo da ima za shto da se razgovara.No,i da e taka,a ne e, kako sa site taka i za Rafa,Novak,Fed.Gledano statisticki,Novak e naj allround igrach, najprilagodliv.

koga sme kaj palamudenje, eve vi klasichen primer,citajte ja rechenicata na Emka
,,trevata na Wimby 2004 i posle 2010 se nebo i zemja,,
abe koja e poentata na vakvi recenici glupavi,demek ke napishesh neshto i drugite zdravo za gotovo ke poveruvaat i ke kazat,iii, pazi majku mu, a zatoa Federer vekje ne osvojuval Wimbldon, e stvarno pederi ovie organizatorite,ne se fer,go zaebaa Fed,mu pomognaa na Djovak.Epa chim e taka,Fed e goat za nas i tocka.Abe ko malo dete da pishe neshto.Nitu eden teniser shto igral na taa treva go nema kazano toa,dodusha, ne sum prochital voopshto necija izjava deka trevata na Wimby posle 2010 e ubrzana,nit rabotish na odrzuvanje na trevata na Wimby,nitu si stapnala na taa treva pred 2010 i posle 2010.Bulshit,sranje,palamudenje,kolku da se napishe neshto

Последно уредено:
Малу оф топик

Имаше вибер група Panda teniski oglasi, се нудеа тениски половни рекети, ме стави таму @The King of Clay , му пишав на ПП ама не враќа (незнам дали е активен уште тука на форумов). Како и да е, ако некој член е во групата на вибер, нека ми пише овде во ПП.

ty

dodeka sme na tema Federer
da se potsetime na negovata sopruga Mirka
Fed si kulira ko picketina,mu odgovara,gnasnata rabota mu ja zavrshuva soprugata,on e nevinashce.
Pa sopruga ti e be,crep,dovolno e so prst na ustata i edno ,,pssst,, da ja zamolcish,
bar malku mashkost pokazi.Ili mu odgovara,imat napraveno doma pred mecot strategija so Mirka.
Gnasi,licemerni gnasi

Значи ако си во право да речеме за успорените подлоги, тогаш Федерер не е доволно добар играч па да се прилагоди на успорените подлоги? Ја така контам од ова што ти го кажуваш.

Од друга страна колку сака нека се успорени подлогите трева си е трева и за нејзе треба посебно движење и прилагодување, башка што е брза подлога, а како таква на нејзе Новак освои 7 Вимблдона, Надал 2 и одигра уште три финалиња и притоа двајцата победувајќи го Федерер во финалињата, дури Новак тоа го стори неколку пати, а Рафа еднаш. Од друга страна Федерер на РГ да не ти објаснувам што како, и еве ако сакаш да провериш 2011 година беше убедливо најбрзиот РГ и пак Федерер не освои.

Бонус на ова провери си ја брзината на АО последните 6-7 години, убедливо најбрз турнир или топ 3 на турот уз Синсинати и Шангај.

Некако контрадикторни ти се тезиве. Едино се слагам дека сите тројца се мотивираа да бидат подобри и да напредуваат на сите подлоги.

Па ако го дискутираме АО, константно варира со брзините, од 2011-2016 беше на ниво со УС Опен, 2017 и 2019 беа најбрзи, 2020 ја сменија подлогата па беше бавен, 2021 се жалеа дека е брз, годинава брзината беше намалена

Не знам кај сум контрадикторна, после 2010 има освоено 5 ГС, но 2015 му е најплодна година по број на титули.

Едноставно сметам дека ако го дискутираме ова, треба да се земат сите фактори бидејќи разликите меѓу сите нив се финеси. Има луѓе на темава кои сто пати го постираа истото видео, АМА ЃОКОВИЧ Е ГОАТ ИМА НАЈМНОГУ ТИТУЛИ. Ок, седни дај да дискутираме како дошол до тука.

ne si vo pravo,generalno povekje gi zabrzuvat podlogite, no vo sushtina,toa se nijansi,kolku muabet da se pravi.Kolku moze da se zabrza ili uspori zemjata,ili trevata.Minorni parametei,kolku samo da ima za shto da se razgovara.No,i da e taka,a ne e, kako sa site taka i za Rafa,Novak,Fed.Gledano statisticki,Novak e naj allround igrach, najprilagodliv.

koga sme kaj palamudenje, eve vi klasichen primer,citajte ja rechenicata na Emka
,,trevata na Wimby 2004 i posle 2010 se nebo i zemja,,
abe koja e poentata na vakvi recenici glupavi,demek ke napishesh neshto i drugite zdravo za gotovo ke poveruvaat i ke kazat,iii, pazi majku mu, a zatoa Federer vekje ne osvojuval Wimbldon, e stvarno pederi ovie organizatorite,ne se fer,go zaebaa Fed,mu pomognaa na Djovak.Epa chim e taka,Fed e goat za nas i tocka.Abe ko malo dete da pishe neshto.Nitu eden teniser shto igral na taa treva go nema kazano toa,dodusha, ne sum prochital voopshto necija izjava deka trevata na Wimby posle 2010 e ubrzana,nit rabotish na odrzuvanje na trevata na Wimby,nitu si stapnala na taa treva pred 2010 i posle 2010.Bulshit,sranje,palamudenje,kolku da se napishe neshto

Булшит дека ги забрзувале подлогите. Не мора да ми веруваш мене, има метрики по кои ги мерат брзините и обичен гугл срч ќе ти докаже дека не си во право. Како за илустрација, во 2017 Вимбелдон беше побавен од АО, иако по дефиниција тревата е најбрза подлога. Има цела наука позади начинот на одржување на терените, промени на производителите, на состојките итн. Има и статистики за секој турнир и брзина на која се играл низ годините кај шо е очигледно дека последниве 10-20 години брзината е намалена, воглавном поради зголемување гледаност и повеќе $$$.
Али ок е, не ни очекувам нешо од некој шо изгледал два меча во животот и сеа има вишок време да се заебава на форум и да паламуди ;)

Едноставно сметам дека ако го дискутираме ова, треба да се земат сите фактори бидејќи разликите меѓу сите нив се финеси. Има луѓе на темава кои сто пати го постираа истото видео, АМА ЃОКОВИЧ Е ГОАТ ИМА НАЈМНОГУ ТИТУЛИ. Ок, седни дај да дискутираме како дошол до тука.
Епа еве да ги земеме сите побитни фактори во предвид.
Надал 22 гс, Ѓоковиќ 21 гс, Федерер 20. Мастерси 38 Ноле, Рафа 36, Федерер 28. Недели на прво место на АТП листа 373 Ноле, 310 Федерер, 209 Надал. H2H Федерер вс Новак 23-27, Федерер вс Надал 16-24.

Да надополнам дека двајцата го имаат добиено Федерер во неговиот двор, поточно Вимблдон, тој ниту еднаш на "нивен терен", против Рафа има 0-6 на РГ, против Новак до душа 1-4 на АО ако добро ме држи сеќавање ама победата му е од 2007 кога Новак немаше ни полни 20 години. Има уште многу работи, пред се мислам на поразите во финалињата овде, али мислам доволно е и ова. Објасни ми според кој тениски и статистички параметар Федерер е подобар од Надал и Ѓоковиќ освен што има повеќе недели на но.1 од Рафа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom