ATP тенис - општа дискусија

Figaro

la vita e bella
Член од
2 март 2009
Мислења
648
Поени од реакции
410
Не знам дали приметивте вчера се случи нешто што ретко се среќава во светот на тенисот. Играчот Жил Милер во ист ден настапи во полуфинале на челенџерот што се играше исто така во Рим(изгуби) , да покасно го одигра и квалификационот меч за мастерсот каде што победи:cuc:(упорен дечко) :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Последниве постови наметнаа фина дискусија околу тенисот како игра и неговите фанови. Апсолутно ми е несфатлива грда реторика кон било кој играч од типот на погрдни имиња, потценување и цинизам. Јас лично сметам на пример дека Монфилс е циркузант кој го уништува тенисот, не можам да го поднесам Бердих нити Содерлинг заради ароганцијата и односот, меѓутоа кога ќе почне мечот тие луѓе застануваа еден спроти друг. Никој не игра за нив, битката се води еден против еден и без разлика за кого навивам, секогаш оној што победил бил подобриот и тоа мора да се признае и да се оддаде почит кон противникот ( овде не ги ставам местачине ко Давиденко:) ).

Она што ме изненадува е што многу навивачи на овој спорт, станаа крајно безобразни што воопшто не е одлика на тенисот. Не е ова проблем на поединец, туку и на цели терени кои свират и се дерат. Лани ми се чини кога играа Ноле и Рафа во Рим, ми се слоши од публиката. Толку безобразие и варваство имаше на мечот, тоа чудо едно. И овие во Мадрид не се покажаа којзнае како годинава. Мислам дека публиката се помалку го разбира потребниот ментален склоп кој е потребен за да се навива во овој спорт. А морам да кажам и дека одредени играчи придонесуваат кон сето ова. Нивното се побезобразно однесување на терен, допринесува самата публика да се однесува исто.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.390
Поени од реакции
113.848
Psyside
Апсолутно се слагам со твојот пост. Поголем дел од титулите на Надал се на земја и сите знаеме дека тоа е неговата омилена подлога. Инаку за Раонич само да појаснам, на ФБ член сум на една група тенис фанс и таму се имам изјаснето дека во иднина според мене тој е број 1, откако Роџер ќе отиде у пензија а Рафа и Новак лека полека ќе почнат да стареат. Дечкото има страшен сервис, и убиствени удари, удира рамно, без многу спин и тегавење, оди на винери и доста ризикува. Доста е млад, затоа и губи мечеви рано на турнирите, еве денес пример од Маер, и оној со Федерер во Мадрид каде можеби загуби и добиен меч. Се надевам дека со текот на времето ќе стекне поголемо искуство и дека ќе го видиме во топ 3.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Абослутно, за мене Раонич ќе има посветла иднина од Томич, кој според многумина е најголемиот талент во моментов.

Исто така да не го заборавиме Иснер, се враќа времето на страшни севери :eek:

Член од
14 март 2010
Мислења
16.919
Поени од реакции
16.190
Toмич врска нема дечкото, премногу го исфорсираа.
По веројатно дека Мареј ќе освои некогаш гренд слем титула, отколку овој да заигра во финале барем на некој мастерс.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Не викај двапати, она што го покажа на Вимболдон вс Џокович беше импресивно-агресивен тенис, му зема сет.

Типот има голем потенцијал, ама сеуште на ментално ниво не е таму, типот е голем талент, дај му некоја година :)

Член од
18 јануари 2012
Мислења
619
Поени од реакции
947
Според мене има многу понадежни од Томич(мене ми е премногу арогантен и самоуверен во негативна смисла-дигнат, ме потсеќа на Бердих малце ). Јас светла тениска иднина гледам во Димитров, Харисон па и Јанг!За првите 2ца сум скоро сигурна дека ќе бидат во топ5.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.390
Поени од реакции
113.848
На времето за Мареј се креваше многу повеќе прашина одколку за Новак. И кога ќе види човек од страна стварно е така. Има се за да биде број еден во светот, сервис, добра игра, одличен дефанзивец е, форхенд/бекхенд, ама најбитната работа му фали, психата. Сиротиот две чисти нема во главата. До сега 80% од мечевите што ги има изгубено од Рафа, Ноле и Роџер му се на психа. Во голем дел од нив почнува одлично и кога ќе дојде до очекуван пад во играта што општо му се случува на секој тенисер тогаш Мареј продолжува да тоне, пошо е ретард, крши рекети, пцуе... А на најдобриве толку им треба и си го плескаат ко мало дете.

Член од
18 јануари 2012
Мислења
619
Поени од реакции
947
Психата дефинитивно е најголем проблем кај играчите.Исто и Ришар Гаске(еден од моите омилени:)), кој ’на времето’ бил 1 во јуниорска конкуренцијаи му се предвидувала врвна кариера и е еден од најголемите видени таленти во тенисот, играл полуфинале 2006 на Вимблдон, каде изгубил од Федерер, и бил таа година на 6 место. И он е многу псигички слаб, има добиен меч, сервис за победа и готово, се нервира, фрла рекет и губи. Му се дешавало тоа безброј пати и не се поправа. Исто така и Троицки би го вброила тука.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.390
Поени од реакции
113.848
Психата дефинитивно е најголем проблем кај играчите.Исто и Ришар Гаске(еден од моите омилени:)), кој ’на времето’ бил 1 во јуниорска конкуренцијаи му се предвидувала врвна кариера и е еден од најголемите видени таленти во тенисот, играл полуфинале 2006 на Вимблдон, каде изгубил од Федерер, и бил таа година на 6 место. И он е многу псигички слаб, има добиен меч, сервис за победа и готово, се нервира, фрла рекет и губи. Му се дешавало тоа безброј пати и не се поправа. Исто така и Троицки би го вброила тука.
Најубавиот бекхенд на денешницава, без двоумење!

Член од
30 мај 2009
Мислења
10.155
Поени од реакции
23.299
Баш и коментаторот го спомна Гаске ко играја со Федерер, кажа дека играат двајцата најталентирани тенисери или така нешто. И ете едниот каде е, а другиот каде.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Баш и коментаторот го спомна Гаске ко играја со Федерер, кажа дека играат двајцата најталентирани тенисери или така нешто. И ете едниот каде е, а другиот каде.
Нека ме корегира некој ако грешам, но се ми се чини дека подемот на Гаске беше поматен од неговата суспензија заради допинг или кокаин, нешто така беше. После суспензијата не успеа да се вивне во врвот како што се очекуваше.

Член од
18 јануари 2012
Мислења
619
Поени од реакции
947
Нека ме корегира некој ако грешам, но се ми се чини дека подемот на Гаске беше поматен од неговата суспензија заради допинг или кокаин, нешто така беше. После суспензијата не успеа да се вивне во врвот како што се очекуваше.
Да мислам една година беше суспендиран.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.390
Поени од реакции
113.848
После Федерер!;)
Ствар на вкусови е тоа веќе :) Али и како што сум читал и слушал многу луѓе од светот на тенисот го имаат тоа кажано, за око најубав бекхенд има.
Инаку мислам една година беше суспендиран Гаске поради користење кокаин. Он се вадеше на тоа дека му бил подметнат али како и да е си ја одлежа казната, кој знае дали бил или не бил наместен... Жално што таков играч не успеа, не дека не може да успее, млад е, али чим до сега не направи нешто позначително не верувам дека може да направи во иднина.

Kajgana Shop

На врв Bottom