Атером

• Креатор на темата Креатор на темата SV-Strange
  • Време на започнување Време на започнување

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Локација
Himalayas
Атером (грч. atheroma - израсток) е поткожен оток што настанува со затнување на лојна жлезда.

Незнам колку сте запознаени со ова, но би сакал доколку некој имал искуство (претходно имам прашувано) да сподели.

Од што доаѓа до затнување на лојната жлезда и дали/како може да се излекува истиот без оперативен зафат?
Еден пат веќе поминав, сега втор атером ми се појави, пак, на главата. Ми опадна косата на тоа место и ми се појави оток кој за некое време ќе почне и да боли.

Не знам од што точно доаѓа, некои викаат од лоша исхрана но не важи за сите исто.
И јас имав на главата, па на хирург сец, работа од 5 минути, со локална анестезија, ништо страшно, само недела дена имав завој на главата па не изгледаше многу пријатно во јавност. Многу памет имам па мораа да ми вадат малку - се зезав. :)
Колку што знам масти или друг лек за тоа нема. Само тебе ако те боли може е воспалено и може и да помине и да спласне, мене не ме болеше и стоеше и стоеше со години. Само колку што се сеќавам беше лето кога бев на хирирг и ми рекоа да дојдам во септември бидејќи преку лето не прават такви зафати, истотака не употребуваат течен азот во лето.

Не знам од што точно доаѓа, некои викаат од лоша исхрана но не важи за сите исто.
И јас имав на главата, па на хирург сец, работа од 5 минути, со локална анестезија, ништо страшно, само недела дена имав завој на главата па не изгледаше многу пријатно во јавност. Многу памет имам па мораа да ми вадат малку - се зезав. :)
Колку што знам масти или друг лек за тоа нема. Само тебе ако те боли може е воспалено и може и да помине и да спласне, мене не ме болеше и стоеше и стоеше со години. Само колку што се сеќавам беше лето кога бев на хирирг и ми рекоа да дојдам во септември бидејќи преку лето не прават такви зафати, истотака не употребуваат течен азот во лето.

И јас истото се зафркавав првиот пат, ама да не се зареков си велам. :)

Утре ќе одам кај друг хирург, оти првиот ептен ми ја заеба работата, наместо 5 минути излегоа 2 саати операција, наместо 2-3см рез испадна 10. Страшни компликации по негова грешка.. и затоа страв ме фати што пак ми се појави такво чудо.

Се надевам дека ќе ми дадат сега пусулче за што (не) треба да јадам и дека чудава нема да ми се појавуваат понатаму.

Ау. Тогаш дефинитивно не оди кај истиот, јас бев во државна болница во Скопје, една млада убава девојка ме сецна, гевгеличанка, и муабети си направивме и така. 2006 година беше.
Со среќа овојпат.

Мислам дека има еден др. Мостров на Клинички кој е стручен за вакви зафати.
Провери.

Мислам дека има еден др. Мостров на Клинички кој е стручен за вакви зафати.
Провери.

Фала, но не сум од Скопје, а за да дојдам тамо ќе ми трепа упат од Струмица, кој не го дава матичниот лекар, заради тоа што и кај нас "има стручен кадар".

Бев сабајле на преглед и рекоа оти е рано уште за оперативен зафат, требало атеромот прво да созрее.

И никој незнае да одговори од што се појавуваат.

Фала, но не сум од Скопје, а за да дојдам тамо ќе ми трепа упат од Струмица, кој не го дава матичниот лекар, заради тоа што и кај нас "има стручен кадар".

Бев сабајле на преглед и рекоа оти е рано уште за оперативен зафат, требало атеромот прво да созрее.

И никој незнае да одговори од што се појавуваат.

Уф. Знам. Мојата братучедка имаше слична мака. На раката и искача нешто такво и што е уште потрагично откако ќе и го отстранат после 1-2 години повторно се појавува. Ова не сакам да те разочарам ама постои и таква варијанта. Кај неа се вадеа дека не било добро исчистено, бла бла..
Инаку за Мостров знам дека е и добар пластичар (од блиски луѓе), така да...
Со среќа, секако...

prv pat slusam za aterom,no na setra mi od pred nekoja nedela i se pojai na glavata nesto kako (zjunka),kako koga ke se udris i ke ti otece mestoto,no taa se nema udreno a toa e taka golemo i tvrdo,ova moze da e aterom?

Ова атером е различно од лимфом?

Еден другар имаше на главата израсток полн со лимфа - лимфом. Му рекоа дека не е опасен, може да го остави ако сака. Го носеше 4 години пред да го отстрани.

prv pat slusam za aterom,no na setra mi od pred nekoja nedela i se pojai na glavata nesto kako (zjunka),kako koga ke se udris i ke ti otece mestoto,no taa se nema udreno a toa e taka golemo i tvrdo,ova moze da e aterom?

Ваљда тоа е. Нека се провери на кожен лекар ако досега го нема направено тоа.

Ова атером е различно од лимфом?

Еден другар имаше на главата израсток полн со лимфа - лимфом. Му рекоа дека не е опасен, може да го остави ако сака. Го носеше 4 години пред да го отстрани.

Ваљда иста прича - друго паковање. Мора да се отстрани. Ко што гледам кај мене косата тамо е опадната на тоа место, а отокот се намали.

Mене ми искочило вакво бе пизда му матерна, над образ ми стои недела дена, прво мислев дека е бубуљица некоја па ај ќе помине, ама ова трвдо ко џамлија да имам...која џамлија бе картал цел е ова со десново око го гледам кога ќе симнам поглед. :)
Значи штом само од себе не поминува, нога за нога понеделник на клиника, некоја информација, боли ли сечењто, лузна останува ли ова она да каже некој....

Mене ми искочило вакво бе пизда му матерна, над образ ми стои недела дена, прво мислев дека е бубуљица некоја па ај ќе помине, ама ова трвдо ко џамлија да имам...која џамлија бе картал цел е ова со десново око го гледам кога ќе симнам поглед. :)
Значи штом само од себе не поминува, нога за нога понеделник на клиника, некоја информација, боли ли сечењто, лузна останува ли ова она да каже некој....

Аман бе.
Ај може ќе се повлече, последните две што ми се појавија на главата ми се повлекоа после еден месец, ама не чекај и оди на лекар.

Ако дојде до сечење ко што велиш, оно се одвива под анестезија е и се одвива во оперативна сала. Лузна, секако дека ќе имаш, зависи од колкав е израстокот, и зависи кој доктор ќе е и како ќе те отвори, мене ме отвори на цело, 6cm лузна имам на тилот, требаше да го одерам ама многу маки имав после операцијата, оти он ме заеба.

Сепак, израстокот е кружен нели, ко топче... се сече на средината, така да одвнатре се вади тоа "мртво месо", пошто атеромите се уствари лојни жлезди кои неможат повеќе да лачат и се собираат во атером.

Се надевам не те исплашив многу, ама не чекај!

Аман бе.
Ај може ќе се повлече, последните две што ми се појавија на главата ми се повлекоа после еден месец, ама не чекај и оди на лекар.

Ако дојде до сечење ко што велиш, оно се одвива под анестезија е и се одвива во оперативна сала. Лузна, секако дека ќе имаш, зависи од колкав е израстокот, и зависи кој доктор ќе е и како ќе те отвори, мене ме отвори на цело, 6cm лузна имам на тилот, требаше да го одерам ама многу маки имав после операцијата, оти он ме заеба.

Сепак, израстокот е кружен нели, ко топче... се сече на средината, така да одвнатре се вади тоа "мртво месо", пошто атеромите се уствари лојни жлезди кои неможат повеќе да лачат и се собираат во атером.

Се надевам не те исплашив многу, ама не чекај!

аиаиаиаи хахха абе каква 6 сантима лузна, не се се заебаај уште лузна ми фали мене на овој сурат :icon_lol:
кажи само да не избрзузам со операции и срања, за колку време одприлика се повлекува ова... да си причекам......ако не Рибери :)

Од што доаѓа до затнување на лојната жлезда и дали/како може да се излекува истиот без оперативен зафат?
Ме советуваа толчена зелка (немам поим како помага ама сепак го правев тоа) на местото преку вечер и после масажи. Треба малку подолго време, две недели од прилика ама дефинитивно поминува.

денес ги вадев конците,средени се два на главата од левата страна....
ништо страшно,анестезија,сецкање и шиење(зависно од големината толку и конци)...се враќаш за недела дена и ти ги вадат конците(ако немаат од тие што сами паѓаат....
гледам зборувате за 6 см или 10 см сечење,па операција на кој бил орган нема толкав зафат?!
П.С. совет од мене е секој израсток да се третира посериозно,а не како нас што ќе ни текни...денес не знаеш точно на што можиш да ``налепиш``,биопсијата нека го кажи своето

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom