Астрономија (истражувања, откритија, новости)!

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
@Scirea
Еве ги тфои омилени од Орионоф појас.
Алнитак,Алнилам и Минтака.
Преголеми су споредбу сс наше Слнце.

Интересен гостин е навлезен во нашиот Сончев систем. Утре е денот на најблиска дистанца од Марс, само 30 милиони километри. 3I Atlas е само 3. интерстеларен објект кој сме го откриле, веројатно се повеќе ќе има во иднина. Претпоставуваат дека е комета, но е многу неспецифична и аномалична. Некои проценки велат дека јадрото е можеби и 40 км.

Во Август преку Hubble се заклучува дека дијаметарот на јадрото не е помал од 440 метри и не е поголем од 5,6 километри.

Screenshot_20251003_112018.jpg
Screenshot_20251003_112453_com.openai.chatgpt_edit_385009963204272.jpg

Тоа дека е 40 км е од Лоеб и
се користи за кликови, иако веќе се направени дополнителни истражувања и се знае колкава е кометата и тоа што нема искоментирано на истражувањата кои се направени после неговите претпоставки укажува дека се согласува со нив.

Комета е, што да биде друго? :ROFLMAO:
Специфични се брзината и насоката, карактеристики кои укажуваат дека доаѓа од надворешните региони на галаксијата каде што има звездени системи со различна старост, што значи дека може да е стара милион/миљарда години.
Брзината на кометата во однос на Сонцето е указател дека потеклото и е од надворешните региони на галаксијата.

Исто кружат информации дека е постара од нашиот сончев систем, што ни под разно неможе да се заклучи бидејќи младите и средните ѕвездени системи се многу поактивни во испраќање на комети(тие од старите се многу ретки)
Анализи на изотопи не покажуваат дека доаѓа од постар ѕвезден систем, туку укажуваат дека е изложена на космичко зрачење.

Ќе може ли некој со прости зборови да ми го објасни ова. Пример, наша најблиска галаксија е Андромеда оддалечена 2.5 милиони светлосни години, под претпоставка да поседуваме технологија со која ќе патуваме со брзина на светлината нам ќе ни требаат точно толку години за да стигнеме до таму, но од перспектива на Земјата односно набљудувачот. А тој што патува ќе стигне во истиот момент, иако одалеченоста е таа, но времето сопира на таа брзина. Има ли едноставен начин да се објасни ова, зашто ич не ми е јасно. Јасно ми е и тоа дека ѕвездите што ги гледаме, уствари гледаме во минатото и можеби веќе не ни постојат зашто треба милиони години да стигне светлината до Земјата, ама ова првото не го разбирам.

Што, ние можеме во еден момент, доколку патуваме со скоро 300 000 км во секунда да стигнеме на крајот на постоечкиот Универзум?

Ќе може ли некој со прости зборови да ми го објасни ова. Пример, наша најблиска галаксија е Андромеда оддалечена 2.5 милиони светлосни години, под претпоставка да поседуваме технологија со која ќе патуваме со брзина на светлината нам ќе ни требаат точно толку години за да стигнеме до таму, но од перспектива на Земјата односно набљудувачот. А тој што патува ќе стигне во истиот момент, иако одалеченоста е таа, но времето сопира на таа брзина. Има ли едноставен начин да се објасни ова, зашто ич не ми е јасно. Јасно ми е и тоа дека ѕвездите што ги гледаме, уствари гледаме во минатото и можеби веќе не ни постојат зашто треба милиони години да стигне светлината до Земјата, ама ова првото не го разбирам.

Што, ние можеме во еден момент, доколку патуваме со скоро 300 000 км во секунда да стигнеме на крајот на постоечкиот Универзум?
Знаеш дека ваквото патување зависи и од погонот ?
Со нашиве земјени погони не може ни теоретски да ги разглабаме овие математики.
Си слушнал или прочитал за ВАРП погон ( да тој од Ѕвездени Патеки) и патување низ простор - време ?
За разлика од патувањето во просторот кога старееме за толку колку што траело патувањето, овде не старееме затоа што времето е стопирано.
Само вака има логика да се патува 300 000/км во секунда.

Си слушнал или прочитал за ВАРП погон ( да тој од Ѕвездени Патеки) и патување низ простор - време ?
За разлика од патувањето во просторот кога старееме за толку колку што траело патувањето, овде не старееме затоа што времето е стопирано.

Drugo mu bese prasanjeto na nego, zatoa i pisa pod pretpostavka da moze da se patuva.

Ima edno video postirano na 102 strana od @Scirea , od instagram e nemozam da go postiram ali vredi da se pogledne. Mislam deka toa e najblizok odgovor so moze da se dade.

Sepak ne sum siguren laik sum i jas za vakvi stvari.

Не е само погонот проблем, туку се што има маса не може да патува со брзина на светлината. Но, ако Андромеда е оддалечена 2.5 милиони светлосни години, ние од Земјата ја гледаме каква била пред 2.5 милиони години - значи ја гледаме во минатото, зашто толку време треба на светлината од таму да стигне до Земјата нели, теоретски може веќе и да не постои. Е ако е така, тогаш ме буни тоа тврдење, дека кога човекот би постигнал таква брзина он може инстантно да стигне во било кој дел од Универзумот, без разлика на далечината. Дури ни брзината на светлината не е апсолутна максимална брзина, Универзумот на своите маргини се шири со поголема брзина од оваа. Ај ќе се консултирам со АИ.

ЕДИТ: Ми извади 2 равенки, под претпоставка дека човекот може да постигне 99.99999% од брзината на светлината. Според едната равенка, би стигнал до Андромеда за 359 години, според втората за само 3.6 години. За набљудувач на Земјата секако ќе поминат 2.5 милиони години.

Сега се поставува друго прашање, Андромеда и Млечниот Пат се движат една кон друга, ќе се судрат за околу 4 милијарди години. Доколку таму милион години пред сударот човекот реши да тргне накај Андромеда, он ќе стигне нели во време додека таа сеуште постои, но за тој на Земјата галаксиите веќе ќе бидат судрени. Парадокс ли е ова? Зар времето не е апсолутно за сите?

Последно уредено:
Зар времето не е апсолутно за сите?

Брзината на светлината е апсолутна за сите, времете и просоторот не се. Затоа имаме и дилатација на времето и контракција на просторот (т.е. должината) при брзини блиски до брзината на светлината. Времето и просторот се менуваат за да ја одржат таа брзина константна (с во случајов).

Брзината на светлината е апсолутна за сите, времете и просоторот не се. Затоа имаме и дилатација на времето и контракција на просторот (т.е. должината) при брзини блиски до брзината на светлината. Времето и просторот се менуваат за да ја одржат таа брзина константна (с во случајов).
Да, плус тоа треба да се земат во предвид и Лоренцовите скратувања кои кажуваат дека со порастот на брзината во брзини слични на брзината на светлината, растојанијата се кратат. т.е. човекот би се свел на точка, а тоа не е изводливо од аспект на живот

Не е само погонот проблем, туку се што има маса не може да патува со брзина на светлината. Но, ако Андромеда е оддалечена 2.5 милиони светлосни години, ние од Земјата ја гледаме каква била пред 2.5 милиони години - значи ја гледаме во минатото, зашто толку време треба на светлината од таму да стигне до Земјата нели, теоретски може веќе и да не постои. Е ако е така, тогаш ме буни тоа тврдење, дека кога човекот би постигнал таква брзина он може инстантно да стигне во било кој дел од Универзумот, без разлика на далечината. Дури ни брзината на светлината не е апсолутна максимална брзина, Универзумот на своите маргини се шири со поголема брзина од оваа. Ај ќе се консултирам со АИ.

ЕДИТ: Ми извади 2 равенки, под претпоставка дека човекот може да постигне 99.99999% од брзината на светлината. Според едната равенка, би стигнал до Андромеда за 359 години, според втората за само 3.6 години. За набљудувач на Земјата секако ќе поминат 2.5 милиони години.

Сега се поставува друго прашање, Андромеда и Млечниот Пат се движат една кон друга, ќе се судрат за околу 4 милијарди години. Доколку таму милион години пред сударот човекот реши да тргне накај Андромеда, он ќе стигне нели во време додека таа сеуште постои, но за тој на Земјата галаксиите веќе ќе бидат судрени. Парадокс ли е ова? Зар времето не е апсолутно за сите?
Болдираново се обидувам и јас да го кажам погоре. Парадокс е цел универзум од таму е и теоријата дека живееме во предходно креиран матрикс. И времето како врмее е парадокс.
Знаеш дека научен факт е дека на различни планети старееме различно . Во смисла на брзината. На некоја побрзо, на некоја поспоро.
Технички двајца близнци или две близначки ако од бебиња ги разделиме да живеат на 2 различни планети можно е едната кога ќе има 50 другата да има 75 ил да има 25 години.
Исто така за време на патувањето со варп погон, не старееш. Времето се стопира, т.е. го манипулираш со тоа што наместо да трошиш време и да старееш, вака ја движиш околината околу себе додека времето е застанато или ултра успорено.

@парва може со кумановскиот поедноставно и подобро ќе ме долови што сакам да кажам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom