Апсинт

  • Креатор на темата Креатор на темата Nephthys
  • Време на започнување Време на започнување
Kаде можам да најдам апсинт?

Не знам овде дали има, мислам да, а инаку ако имаш можност некој од странство да ти донесе уште поубаво :smir: Квалитетен и прав апсинт, две чашки и готов си :smir:
 
А тука не знаете каде може да се најде????
 
Колку што разбрав, во Македонија сега нема вистински Апсинт (ако не го сметаме тоа чудото-имитација “Апсент’’). Значи Апсинт може да се купи во Бугарија, Чешка, или во Франција. За син шпански Апсинт не сум чула, меѓутоа - кога се има денес, зошто да нема и син Апсинт?

Мене најмногу ме заинтригира новиот американски којшто е модификуван за да не горчи толку. Е тоа вреди да се проба, “софистициран’’ Апсинт.

Бидејќи вистинскиот Апсинт е забранет во многу земји, едно време направија да може по интернет да се нарача без проблем. Чесите организираа цела мрежа осебно за Американскиот пазар. Таму има околу милион души кои се редовни купувачи - што никако не е малку.

Еве и јас да се приклучам кон апелот: пополека со пиењето, посебно пијалоци од 60-75% алкохол. Една-две чашки нека се, за мерак и уживање, и така се густираат подолго за да се стимулира муабетот.
 
Се се може ако се сака..
Со Апсинт се се може буквално :)) закон е.. Мораш пробаш.. ама по специјален начин приготвен :)
 
Римјаните го нарекувале аbsinthium(absinthial - lat.),a Грците apsinthion што значи "непиток".
Artemisia absinthium (pelin), билка посветена на божицата Артемида во медицината се користи повеке од 3500 години.
Апсинт е ликер кој се произведува од анис,пелин и шекер,а содржи и до 72% алкохол.Наводно прв пат го направил доктор Pierre Ordinaire во 1792 година а својот "лек" го нарекол Artemisia Absinthium.Напитокот набрзо ке го добие името "La Fée Verte" или "зелена вила",поради својата специфична боја.Апсинтот многу брзо станува омилен пијалок помеѓу француските војници во Африка,кои на апсинтот додавале малку анис да му се поправи вкусот.
200px-Absinthe-glass.jpg

Врвот на популарноста апсинтот го достигнал измеѓу 1880 и 1814 година,кога станува симбол на боемскиот дух на Париз.
Французите во 1874 година испиле 700.000 литри од овој пијалок.а до 1910 година потрошувачката на овој пијалок се накачила на 36 милиони литри во година.Апсинтот бил омилен пијалок помеѓу уметниците од тоа време,освен Оскар Вајлд го пиеле и Ернест Хемингвеј,Пабло Пикасо,Артур Римбауд и Шарл Бодлер.
Најголем почитувач на апсинт-културата бил Ван Гог.Во лудило предизвикано од апсинтот изел неколку свои слики и си го отсекол увото.Ернест Хемингвеј ја напишал ‘‘За кого бијат камбаните“ под дејство на апсинт.
Конзумирањето на апсинт претставува посебен ритуал.За тоа се користи посебна лажица,перфорирана,долга.
200px-Absinthe_spoons.jpg

Она се става на врвот на чашата во која се наоѓа густ,смарагдно зелен апсинт.На лажицата би стоела коцка шеќер врз која внимателно би се истурала вода која во капки би паѓала во пијалокот.
Шеќерот би ја ублаќил горчината,а секоја капка вода би предизвикало претопување од зелена во боја на опал,што предизвикува многу атрактивна визуелна сензација.
200px-Preparing_absinthe.jpg

Денеска е можно да се купат повеќе видови на апсинт.Од најрафинирани како “Logan Fils”,чија цена е некаде околу 200 евра,па се до стандардни кои чинат околу 100-150 евра за литар,во чие производство се прескочени некои фази на дестилација.
Претерано конзумирање на апсинт може да предизвика мамурлак,грчеви или епилептични напади посебно кај млади луге.

Дали некој до вас има пробано апсинт..и кои се вашите искуства.:cug:


Брат забрави да кажеш дека шекеро прво се горе.. треба да го запалеш шекеро за да почне да се топе а водата е опционална.. не знам шо му стават на шекеро за да горе ама палат го како шо иам видено и читано..
 
Брат забрави да кажеш дека шекеро прво се горе.. треба да го запалеш шекеро за да почне да се топе а водата е опционална.. не знам шо му стават на шекеро за да горе ама палат го како шо иам видено и читано..


Ништо бе ќе го ставиш шеќерот само малку во абсинтот , и од него гори потоа и ќе се стопи :) едни другарчиња пред некоја недела се напраја лом од ова , двајца едно шише испија, од земја не можеле да станат :)
 
неам пробано, ама сакам, онака да видам како е :) секако не смее да се претера со ова. мора многу внимателно да се конзумира :)
 
Ништо бе ќе го ставиш шеќерот само малку во абсинтот , и од него гори потоа и ќе се стопи :) едни другарчиња пред некоја недела се напраја лом од ова , двајца едно шише испија, од земја не можеле да станат :)


ииииии горе уаааау
:))
ај сите на Апсинт :))
иначе дават у Ск. у New Age
барем јас така мислам...
Ама не сум го пробал од таму какоф е... има го по бугарија и по другите држави лесно е за прошверцување :)
 
ииииии горе уаааау
:))
ај сите на Апсинт :))
иначе дават у Ск. у New Age
барем јас така мислам...
Ама не сум го пробал од таму какоф е... има го по бугарија и по другите држави лесно е за прошверцување :)


Во Бугарија во секој поголем маркет се продава :) кај нас ретко само абсент можи да се најди .
 
Лично неам пробано а сакам да пробам. Ама ако веќе биде да биде она original не имитација или некоја вода она правото тоа е најважно. Знам другар пиел и било лудница:vozbud::vozbud:
 
Јас мојот го купив од Прага, со 82% алкохол во него.
Нема да коментирам искуства.
:kesa:
 
Имам пробано апсинт во Чешка. Таму може лесно да се најде, особено во Прага, каде продаваат мали флашички и како сувенири.
Мене лично не ми се допадна, а верувам и дека повеќето од оние кои што пробале го имаат истото мислење.
 
Немате појма колку само сакам да пробам апсинт. Пред да умрем мора да пробам барем еднаш :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom