Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Kаде можам да најдам апсинт?
Римјаните го нарекувале аbsinthium(absinthial - lat.),a Грците apsinthion што значи "непиток".
Artemisia absinthium (pelin), билка посветена на божицата Артемида во медицината се користи повеке од 3500 години.
Апсинт е ликер кој се произведува од анис,пелин и шекер,а содржи и до 72% алкохол.Наводно прв пат го направил доктор Pierre Ordinaire во 1792 година а својот "лек" го нарекол Artemisia Absinthium.Напитокот набрзо ке го добие името "La Fée Verte" или "зелена вила",поради својата специфична боја.Апсинтот многу брзо станува омилен пијалок помеѓу француските војници во Африка,кои на апсинтот додавале малку анис да му се поправи вкусот.
![]()
Врвот на популарноста апсинтот го достигнал измеѓу 1880 и 1814 година,кога станува симбол на боемскиот дух на Париз.
Французите во 1874 година испиле 700.000 литри од овој пијалок.а до 1910 година потрошувачката на овој пијалок се накачила на 36 милиони литри во година.Апсинтот бил омилен пијалок помеѓу уметниците од тоа време,освен Оскар Вајлд го пиеле и Ернест Хемингвеј,Пабло Пикасо,Артур Римбауд и Шарл Бодлер.
Најголем почитувач на апсинт-културата бил Ван Гог.Во лудило предизвикано од апсинтот изел неколку свои слики и си го отсекол увото.Ернест Хемингвеј ја напишал ‘‘За кого бијат камбаните“ под дејство на апсинт.
Конзумирањето на апсинт претставува посебен ритуал.За тоа се користи посебна лажица,перфорирана,долга.
![]()
Она се става на врвот на чашата во која се наоѓа густ,смарагдно зелен апсинт.На лажицата би стоела коцка шеќер врз која внимателно би се истурала вода која во капки би паѓала во пијалокот.
Шеќерот би ја ублаќил горчината,а секоја капка вода би предизвикало претопување од зелена во боја на опал,што предизвикува многу атрактивна визуелна сензација.
![]()
Денеска е можно да се купат повеќе видови на апсинт.Од најрафинирани како “Logan Fils”,чија цена е некаде околу 200 евра,па се до стандардни кои чинат околу 100-150 евра за литар,во чие производство се прескочени некои фази на дестилација.
Претерано конзумирање на апсинт може да предизвика мамурлак,грчеви или епилептични напади посебно кај млади луге.
Дали некој до вас има пробано апсинт..и кои се вашите искуства.:cug:
Брат забрави да кажеш дека шекеро прво се горе.. треба да го запалеш шекеро за да почне да се топе а водата е опционална.. не знам шо му стават на шекеро за да горе ама палат го како шо иам видено и читано..
Ништо бе ќе го ставиш шеќерот само малку во абсинтот , и од него гори потоа и ќе се стопиедни другарчиња пред некоја недела се напраја лом од ова , двајца едно шише испија, од земја не можеле да станат
![]()
ииииии горе уаааау
)
ај сите на Апсинт)
иначе дават у Ск. у New Age
барем јас така мислам...
Ама не сум го пробал од таму какоф е... има го по бугарија и по другите држави лесно е за прошверцување![]()