Анорексија и булимија

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Главни облици на нарушување во исхраната се анорексија и булимија . Официјално се уште не е прифатен, но се споменува и трет тип на нарушување, карактеризиран со екстремно прејадување.

Најчесто, нарушувањата во исхраната се јавуваат во адолесценцијата кај млади и возрасни лица, иако се сретнува и во детството и кај повозрасните.

Симптоми на булимијата се повторувани епизоди на јадење ексцесивни количества храна и немањето контрола над јадењето за време на епизодата; повторувано, несоодветно, компулсивно однесување со цел да се превенира добивањето во телесна тежина како самоиндуцирано повраќање, употреба на лаксативи, диуретици и други медикаменти, ексцесивно вежбање; прекумерното јадење и несоодветно компензаторно однесување се јавува најмалку двапати неделно во тек на најмалку 3 месеци; себеевалвација преку телесниот изглед и тежина.

Поради прочистувањето со лаксативи, повраќање и други методи што ги користат, тие лица најчесто се со телесна тежина што е во нормални граници, во однос на нивната возраст и висина.

Но, како и луѓето со анорексија, тие се плашат од добивање во тежина, имаат желба да загубат килограми и се чувствуваат интензивно незадоволни од своето тело. Тие лица често тајно се прејадуваат и преземаат мерки за прочистување, чувствувајќи срам од себе и своето однесување.

Симптоми на прејадувањето се повторувани епизоди на прејадување, односно консумација на екстремни количества храна и чувство на немање контрола над јадењето. Овие епизоди се асоцирани со најмалку три од следните карактеристики: јадење многу побрзо од претходно, јадење се додека не се почувствува преполнетост, јадење на големи количества храна тогаш кога не се чувствува физички глад, јадење насамо поради срам колку многу се изедува, чувство на одвратност кон себе, депресија и вина поради прејадувањето; забележлива вознемиреност поради своето однесување.

Епизодите се јавуваат најмалку двапати неделно, минимум 6 месеци. Прејадувањето не е проследено со несоодветно компензаторно однесување како кај булимијата.

За разлика од лицата со булимија, овие луѓе се со прекумерна телесна тежина.

Нарушувањата во исхраната можат да бидат лекувани и излекувани. Колку порано се постави вистинската дијагноза и се почне со лекувањето толку е подобар постигнатиот успех.

Третманот на овие нарушувања е комплексен и се состои од три фази: во првата се настојува да се нормализира телесната тежина; во втората се третираат психичките нарушувања како несоодветното доживување на сопственото тело, ниското ниво на самопочит и интерперсоналните конфликти. Лекувањето завршува со постигнување и одржување долготрајна ремисија.

Во мигот на поставувањето на дијагнозата неопходна е и проценка дали можеби е загрозен животот и во тој случај се препорачува хоспитализација на лицето.

Обично не се препорачува употреба на психотропни лекови кај луѓето со телесна тежина под нормалата, се додека не се постигне телесна тежина во нормални граници. Лицата со нарушувања во исхраната честопати не се доволно свесни и не прифаќаат дека го имаат нарушувањето, па затоа не се согласуваат на третман. Затоа е неопходна помош и поддршка од околината, семејството, пријателите.

:( nemav ni srce da gi procitam site komentari sto gi imate pisano za ovaa tema ........ahh da mozam da go vratam vremeto nikogas ne bi probuvala da go dostignam sovrsenoto ....edna godina zivotot mi e pekol neznam ni dali i voopste ziveam se mrazam zatoa sto padnav vo mrezata na bulimijata .........kako da najdam izlez ?

:( nemav ni srce da gi procitam site komentari sto gi imate pisano za ovaa tema ........ahh da mozam da go vratam vremeto nikogas ne bi probuvala da go dostignam sovrsenoto ....edna godina zivotot mi e pekol neznam ni dali i voopste ziveam se mrazam zatoa sto padnav vo mrezata na bulimijata .........kako da najdam izlez ?

мислам дека би требало да разговараш со психијатар, пробај да престанеш да повраќаш, јади по малце додека се навикне организмот на храна, не знам не се оставај сама нека биде до тебе некој цело време...
ако си се сетила на време немај гајле се ќе се реши но ако е малку предоцна....

ahhh bev i na psihijatar i psiholog ama se otkazav mislev ke uspeam sama a sega poloso e neznam strav mi e .........ne umeam ni da se sakam

ahhh bev i na psihijatar i psiholog ama se otkazav mislev ke uspeam sama a sega poloso e neznam strav mi e .........ne umeam ni da se sakam

Ти боледуваш од болест, така да добредојдена ти е секоја помош од професионалци како доктори и психолози/психијатри.
Но најбитна е сопствената волја, волјата за живот. Кажа неумееш да се сакаш. Тоа е најбитно. Прво себе сакај се и почитувај се па се понатаму. Научи да се сакаш, да сакаш да живееш и да ја искорениш болеста. Со своја волја и со помош на докторите може да успееш. Најбитно е кажав ТИ ТОА ДА ГО САКАШ.
И за крај ... совршенство не постои, а најмалку тоа се увидува преку килограмите.

Нема да може да ти помогне никој се додека не посакаш и не си помогнеш сама.Знам дека е тешко и дека треба време,но како што кажа Росоњерка најпрвин ти сама треба да сакаш да си помогнеш,тоа е клучно.

Не знам...за почеток пробај да си поставиш некоја цел и работи на нејзино остварување.Барањето совршенство мислам дека е манифестација на болеста,додека коренот на проблемот лежи некаде на друго место.Нешто те натерало да го бараш тоа совршенство,мислам дека треба да почнеш оттаму...

а дали станува збор за булимија доколку некој пример не повраќа секојдневно туку понекогаш јаде повеќе и чувствува грижа на совеста дека се прејал и зема да повраќа за да се ослободи од вишокот на храна. И друго колку време поминува додека да настанат сериозни нарушувања од булимијата

Главни облици на нарушување во исхраната се анорексија и булимија . Официјално се уште не е прифатен, но се споменува и трет тип на нарушување, карактеризиран со екстремно прејадување.

а дали станува збор за булимија доколку некој пример не повраќа секојдневно туку понекогаш јаде повеќе и чувствува грижа на совеста дека се прејал и зема да повраќа за да се ослободи од вишокот на храна.

Ова всушност е третиот тип на нарушување во исхраната.Не знам сега дали мислеше на екстремно прејадување, но обично грижа на совеста чувствуваме кога прејадуваме малку повеќе. Мислам дека нема врска дали потоа се повраќа или не. :toe:

dobre dojde devojko , i veruvajmi tesko deka ke izlezes sama od toj pekol ,jas boleduvam veke 4 godini i se se vrti samo vo kruk a izlez nema imam 27 god i ne sum mala tinedzerka . odi na forum.hr ana mija bulimija tamu ima bas sto da procitas za taa bolest zatoa sto ima premnogu devojki bolni ovde kaj nas mozebi ima i sigurno ima ali se plasat da se izjasnat za da ne gi prepoznae nekoj. pozdrav i sto sakas slobodno prasajme

i-beat-anorexia.jpg

Кој што има ваков проблем нека оди на психијатар. Зошто овие болести се многу тешки, мора да се лекуваат од психијатар, па дури и се умира од нив. Во Европа постои само една специализирана клиника за болести со јадењето, во Швајцарија, и само тие можат да се пофалат со резултати.
Како и да е, упат од матичен, и на консултација во клинички центар кај спец. психијатар (не кај психолози). После ако има потреба тој ќе ве прати на психолог (евентуално за психотерапија или психоанализа).

Има неколку различни болести поврзани со јадењето:
- Анорексија нервоза - Нарушување што се карактеризира со нагло, брзо губење на телесната тежина, предизвикано и поддржувано од пациентот. Најчесто се случува кај адолесцентните девојки (12-18 г), и младите жени, но во мал процент може да се случи и кај младите мажи.

- Булимија нервоза - Болест карактеризирана со повторни епизоди на прејадување и претерана загриженост со контролата на телесната тежина, што води до прејадување и после прејадувањето повраќање или употреба на лекарства лаксативи (за протерување по нужда :jaj:)
Овие болни најчесто се дебели.

- Прејадување поврзано со други психолошки проблеми - Прејадување поради стрес, навика, и др.

- Атипична булимија нервоза

- Атипична анорексија нервоза

- Повраќање поврзано со други психолошки проблеми

Овие горе сите се посебни болести. И постојат како такви!
Проблемите што можат да настанат се:
недохранетост, дисбаланс на минералите и витамините во организмот, одкажување на бубрезите, и смрт.

Проблемот овде што е?!
Пациентот се доведе во таква ситуација, заболи од анорексија или булимија. Но сега веќе тој се наоѓа во еден порочен круг, каде што тој САКА НО НЕ МОЖЕ да го прекине. Значи тој кога ќе јаде МОРА да поврати, ако не поврати го фаќа анксиозност, конвулзии, неврози, па дури може да се стигне до делириј.

Значи сами не можете да си помогнете. Тоа не е сега ослабеав слаба сум, од утре ќе јадам. Е да, ама не!
Затоа сватете го проблемот, силна волја за успех, лекарства, и ако имате среќа ќе се излечите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom