Нервите болат, и тоа не знам зошто е секогаш на левата страна. Нема врска со срце, тоа се само контракции. Многу луѓе мислат срцев удар ќе ги удри но нема везе. Дијазепам помага, за некоја минута си релакс може и витамин б6 исто да помогне.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
што има врска со социјална анксиозностДечки јас имам 19 години и имам проблем со социјална анксиозност, највеќе имам проблем кога сум на на журка трезен и сите играат а јас дремам како мисир.
Ako e mislenjevo za mene...Ne ne sum pusac posto imam 15god a i se hranam dobro treniram ali neznam ke vidam denes ako ne ne podobro utre odam na lekarJadi ovosje zelencuk, pi voda istechena ubavo da nema bigor, a ne mnogu ladna, ne pi sokovi, ne jadi mnogu leb, cipsovi takvi raboti , setaj na sonce koga ne e mnogu jako
I cigari ako pusis namali gi na pola barem ako nemozes da gi ostavis
Probaj vaka eden mesec pa kazi mi
Fala ti za mislenjetoНервите болат, и тоа не знам зошто е секогаш на левата страна. Нема врска со срце, тоа се само контракции. Многу луѓе мислат срцев удар ќе ги удри но нема везе. Дијазепам помага, за некоја минута си релакс може и витамин б6 исто да помогне.
Imas nizok pritisok zatoa te boli grb,razmani kafe,soleni jadenje,idi kaj maticniot lekar neka ti prepise apcinja za pritisok i se ke ok.Fala ti za mislenjeto
Pritisokot mi je ok 120/70 cat pat 135 bev na lekar mi rekoa nes nz kak ide toa na mk jazik GWS syndrome na (DE jazik se vika taka)Imas nizok pritisok zatoa te boli grb,razmani kafe,soleni jadenje,idi kaj maticniot lekar neka ti prepise apcinja za pritisok i se ke ok.
Истиов твој проблем го имам и јас, само што имам 17години. Секој втор ден осеќам болка во пределот на срцето и ги замарав моите пола година дека имам некој сериозен проблем. Една вечер и малце пијан и плус надуван 200 лоши филмови ми се свртија во главата како на различни начини ке умрам таа вечер. По цел ден и вечер седам дома освен ако некој не ме викне на кафе. Навечер излегувам максимум 3 пати у месец, и така последниве 2 години. Изгубив и друштво, страв ми е да пријдам на девојка. Буквално се затворив сам во себе. Најубавите години ми проаѓаат дома сам пред компјутерот.Да ви кажам мое искуство.1 месец ме мафа оваа анксиозност дали шо оставив цигари и имав мал здравствен проблем незнам.Посебно лошо беше навечер си викав којзнае дали ке се разбудам,300 лоши филмови , те недостиг на воздух, те пецкање во градите,малаксаност.Буквално од дома не излегував.Кога ке излезев одма ми беше страв дали ке паднам или умрам некаде а само 25 години.Пред тој месец полн со живот и се.Правев 2 пати у 1 месец крвна слика,2 пати ехо,2 пати екг,ренген... све супер али одкаде тој гавол ми влезе не та не сум здрав.И се додека не ми пукна филм еден ден доддка сс туширав си праам муабет сам со себе си викам ејј глупак до хелекс стаса ... ден за ден живеееш нигде не одеш ...станам цел ден дома вечер со страв легнувам..И да се врнам на најбитното знаете шо заклучив? Си реков па ајде бе удри ако си решил срце ајде удри и до тука нека е преку се ми е веќе и ги фрлив и хелекс и шо ти знам шо се у пм .Си излегувам па ме маа таа психа ама што би рекле ич на онај не ми е .Нека удре и нека не ме замара та не секоја вечер ке умирам и оп утре пак станам(жив здрав) Дефиницијата ми е мозокот е дел од мене или ке ме слуша или и он нека се гони у 3 пм.Се надевам ддка помогнав на некој .Позз
Јас би ти препорачал да се бореш против тоа.Друго чаре нема.Викаат дека антидепресиви помагаат ама чим јас на 25 си викал мал сум за такви срања тогаш ти у никој случај не треба да помислеш на тоа.Мој совет е да пробаш на некој да се искажеш како се чуствуваш, некој што мислиш дека нема да те направи луд ...И не се давај да те обземе тоа чуство ништо не ти е .Психата е заебана работа.Јас нем да мислиш дека толку ништо не ми е, али се дружам и ми доага тоа пак лошо пречуство али си викам ништо не е ништо не е ке помине.Кога пинам 3-4 пива најлесно мине хаха али најди нешто да не мислеш на тоа.Истиов твој проблем го имам и јас, само што имам 17години. Секој втор ден осеќам болка во пределот на срцето и ги замарав моите пола година дека имам некој сериозен проблем. Една вечер и малце пијан и плус надуван 200 лоши филмови ми се свртија во главата како на различни начини ке умрам таа вечер. По цел ден и вечер седам дома освен ако некој не ме викне на кафе. Навечер излегувам максимум 3 пати у месец, и така последниве 2 години. Изгубив и друштво, страв ми е да пријдам на девојка. Буквално се затворив сам во себе. Најубавите години ми проаѓаат дома сам пред компјутерот.
@GovindaНе се изолирајте, разговарајте со пријателите околу тоа што ве мачи.
Крвни слики или ехо ОК е да се прави на 6месеци до година, најнормална работа треба да е а не да ви прави лош филм.
Сите ќе умреме некој ден така да сега додека сте здрави и прави искористете го секој ден.
Откажете се од хелекси, ве прават како зомби.
И да; со тек на време автоматски ќе се себекоректирате, веројатно ќе исфрлите некои навики или што и да е коренот кој е причинител на анксиозност или панични напади. Треба време, само трпение - инстинктот за преживување ќе си го направи своето.
П.С. мора да сте про-активни, што и да ве прави среќни, кои и да ви се соништата - ако треба на сила почнете да работите на тоа. На почетокот ќе биде тешко но после првите најминимални резултати ќе видите дека анксиозноста не е ништо страшно и дека може да се победи прилично лесно.
Не, глуп муабет е "неможам да функционирам", "не сум функционален" итн. што најтрагично сите го земаат ова како норма а напротив си и те како функционален. На некој начин трагично се гледа на болеста, грешка која сум ја направил и јас и искрено смешно е но жал ми е што сум губел време.
Лапни хелекс и толку?
Како прво; 99% од случаите нема потреба, како второ; само ќе се пролонгира состојбата.
Ако нешто е стигматизирано тоа е посета на психијатар/психолог или барем најотворен разговор со пријател.
@Agda Beata спомна когнитивна бихевиористичка терапија која е супер но не секој може да си дозволи или му е срам итн. Затоа спомнав да се прави нешто што те прави среќен, некое хоби или пак нешто од најобични домашни обврски - има доста елементи (вежби) од оваа терапија. Менталната гимнастика е клучна доколку сакаш да го надминеш овој проблем а не при првиот напад да лапнеш хелекс и да биднеш зомби.