Анализа на крв - толкување резултати

Здраво на сите ке мозе ли некој да ми објасни што значи намалена седиментација на крвната слика 50/90 а ренген сликата била "шарена", ова е проследено со температура и кашлање благодарам однапред на сите мислења!

еритроцити под долна граница и седиментација на еритроцити близу долна граница, што може да биде и како да се поправи? Со зеленчук, цвекло, морков?

еритроцити под долна граница и седиментација на еритроцити близу долна граница, што може да биде и како да се поправи? Со зеленчук, цвекло, морков?
Ериторцитите во крвната слика не се важни, ако хемоглобинот е во нормала немаш гајле. Не се замарај. Седиментацијата е во нормала. Се е океј[DOUBLEPOST=1405275694][/DOUBLEPOST]
Здраво на сите ке мозе ли некој да ми објасни што значи намалена седиментација на крвната слика 50/90 а ренген сликата била "шарена", ова е проследено со температура и кашлање благодарам однапред на сите мислења!
Кој век сме седиментација да испитуваме? Свашта бре

Едното со другото нема логика, ама тоа е друга тема.

Правев анализа на мокрача па еве ги резултатите

Глукоза нема
Билирубин нема
Кетони нема
Специфична тежина 1020 а референтна вредност 1003 - 1040
PH 5 а референтна вредност 4.5 - 8
Протеини нема
Уробилиноген нема
Нитрити нема
Крв нема
Леукоцити нема
У седиментација еритроцити нема
У седиментација леукоцити 2-3 во поле
У седиментација бактерии плус
У седиментација кристали присуство на ца-оксалати
У седиментација епителни кл. редок плочест епител
У седиментација присуство на слуз

Треба ли да ме плашат работиве кај у -седиментацијата ? Како редок плочест епител, слуз и присуство на ца -оксалати. Што може да биде тоа редок плочес епител ? Иначе другите работи како што се гледа се добри.

Последно уредено:
Правев анализа на мокрача па еве ги резултатите

Глукоза нема
Билирубин нема
Кетони нема
Специфична тежина 1020 а референтна вредност 1003 - 1040
PH 5 а референтна вредност 4.5 - 8
Протеини нема
Уробилиноген нема
Нитрити нема
Крв нема
Леукоцити нема
У седиментација еритроцити нема
У седиментација леукоцити 2-3 во поле
У седиментација бактерии плус
У седиментација кристали присуство на ца-оксалати
У седиментација епителни кл. редок плочест епител
У седиментација присуство на слуз

Треба ли да ме плашат работиве кај у -седиментацијата ? Како редок плочест епител, слуз и присуство на ца -оксалати. Што може да биде тоа редок плочес епител ? Иначе другите работи како што се гледа се добри.
Можно е да имаш камче во уринарен тракт. Клиничка слика? Симптоми знаци? Што има?

Gesendet von meinem GT-S6310N mit Tapatalk

Здраво дечки

Завчера правев анализа на крвна слика и се е во граници на нормала освен седиментацијата.

Пред година дена кога ми земаа крв ми беше 2, а сега ми е 5, и бидејќи сум економист по струка, цреп сум за овие работи, ќе може ли некои да ми пише зошто вака, и дали треба да ме загрижува нешто ?

Некој совет како пак да биде 2 или нема таква можност ?

Ви благодарам однапред

Здраво дечки

Завчера правев анализа на крвна слика и се е во граници на нормала освен седиментацијата.

Пред година дена кога ми земаа крв ми беше 2, а сега ми е 5, и бидејќи сум економист по струка, цреп сум за овие работи, ќе може ли некои да ми пише зошто вака, и дали треба да ме загрижува нешто ?

Ви благодарам однапред
Ти се има расипано 6-ка во меѓувреме, тркни до забар.

Никој не се исмева, се обидов да ти помогнам што може да биде единствениот "проблем" при нормални вредности на останатите анализи.

Што е смешно ?[DOUBLEPOST=1406907690][/DOUBLEPOST]
Јас барав совет, а не некој да се исмева со мене
зависно од лабораторијата негде се границите до 12 некаде до 15(мојата чудесна земја :icon_lol:),не ти менува ништо твојот наод.........иначе и јас сакам да се вратам сеа на 14-15 години :icon_mrgr:

Здраво дечки

Ви благодарам однапред
седиментација не е карактеристичен параметар, да прднеш ќе се покачи, така да наодот ти е без особености.

седиментација не е карактеристичен параметар, да прднеш ќе се покачи, така да наодот ти е без особености.
Напротив седиментацијата е многу битен и клучен параметар во дијагностицирање на одредени болести...
До 12 е нормална...мада и 15 може да се земе за нормална...
Физиолошки е покачена при бременост, мензис..
Благо покачена може да биде индикатор на некој воспалителен процес (инфективен или неинфективен хроничен процес) во организмот дури и расипан заб..
А трицифрена или висока двоцифрена седиментација може да биде индикатор и за карцином...
Така да не би рекла дена седиментацијата не е карактеристичен параметар...

покачени билирубини на што може да се должи тоа? Не користам хемии и суплементи во исхрана

покачени билирубини на што може да се должи тоа? Не користам хемии и суплементи во исхрана
Физиолошки - Скорешна физичка активност.

Патолошки - Проблем со црниот дроб, жолтица.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom