Американски палачинки

• Креатор на темата Креатор на темата tiger_s
  • Време на започнување Време на започнување
Имам јадено вакви. Без сируп, шекер во прав нешто такво не се баш убави. Ама со тие сирупи милина. Баш со американци имам вакви јадено. Баш се убави. За рецептот ко што имам слушано мислам дека смесата е погуста или така нешто.

Има некој од вас добар рецепт за американски палачинки?

istockphoto_625406_stack_of_pancakes.jpg
Мамето колку вкусно изгледаат! А јас дома сарма имам...

Ааа не сум знаел дека сум јадел Амерички Палачинки...ги праи мама редовно дома али ја си ги викам тостерки...:toe:

Не бе,никакви се дебели,едноствано ДЕБЕЛИ. Сум јадел и не ми се свиѓаат. Нашите се каде каде подобри.

Samo pogusta smesa kako sto rekoa site. Vo SAD se kupuva smesata vo prav i se dodava jajce i mleko. Duri i na kutijata pisuva ako sakas da gi napravis potenki/pogusti dodadi povise ili pomalku. So kutljaca stavi na teflonsko tavce, ne ja stiskaj ozgora. Koga ke pocnat kao meurcinja da iskacaat prevrti ja. Ovie se polesni za vrtenje nego li nasite

Касно видов! :(
Од овој рецепт испаѓаат околу 12 - 13 мали палачинки. Сама одлучи колку палачинки ти требаат и зголемувај смеса.

Заради доцнењето и бонус сируп! :smir:
За сирупот:

1 шоља за кафе или 250 гр. јагоди, боровинки, сливи, кајсии или др. овошје што имаш на лагер, со малку вода и шеќер по вкус, се става на оган со постојано мешање, се додека не се направи како сируп. Внимавај само на овошјето, оти секое овошје пушта различно вода, ама ич нема да ти смета и ако е малку поводесто. На пример јас на шоља сливи ставам 2 до 4 шољи за кафе вода и шеќер по вкус, зависи некогаш 2 лажици рамни, некогаш и многу повеќе. Се` е по вкус!

п.с. немој на силна рингла да го вариш сирупот, јас обично го варам на 7/9.

Некој рецепт за Американски Палачинки и едно мислење какви се итн...
:vozbud:

Баш вчера, за промена, решив да пробам да направам Американски палачинки и супер испаднаа. Разликата од нашиве Европски палачинки е во тоа што се подебели, помеснати :) (како и се друго Американско :P) но затоа пак не можеш да издеш повеќе од една, две... а и полесно се прават.

Ова е рецептот што јас го користев :
2 јајца
400 мл млеко
400 гр брашно
1 прашок за пециво
2 ќесички ванилин шеќер
3 лаж шеќер
1 лаж масло за во смесата и плус за тавчето

Се делат белките од жолчките. Белките се матат заедно со 1 ќесичка ванилин шеќер додека да се добие смеса како шлаг. Во друг сад се матат жолчките, млекото, шеќерот,ванилиниот шеќер и маслото па се додава брашното + прашокот за пециво. Треба да се добие изедначена смеса (без грутки). На крај се спојуваат двете смеси.
Јас ги печев на тефлонско тавче со мноогу малку зејтин колку да се подмачка тавчето.
Tip: Палачинката е готова да се превртe кога ќе почнат да се појавуваат меурчиња од горната страна.

Јас половина од смесата ја помешав со јаготки и испаднаа уште повкусни ^_^ . Инаку поубави ми се овие нашиве, обичните само се многу помизерни за печење, треба 2 саати да стоиш пред шпорет и да превртуваш палачинки :S

Баш вчера, за промена, решив да пробам да направам Американски палачинки и супер испаднаа. Разликата од нашиве Европски палачинки е во тоа што се подебели, помеснати :)
pitulici devojche- pitulici si napravila- kaki palachinki be, koj te lazhe ? :toe:
c c c, pa ushte i amerikanski bile :nenene:

pitulici devojche- pitulici si napravila- kaki palachinki be, koj te lazhe ? :toe:
c c c, pa ushte i amerikanski bile :nenene:

Хехе, не се ова питулици, сум ги правела и нив, иако рецептите се донекаде слични. Ова се баш оние палачинки кои редовно ги гледаме по американските серии и филмови како ги спремаат за доручек. Ако веќе правиме споредби скоро се исти со нашиве тостерки или вафли.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom