Американската претседателска кампања и избори (општа дискусија)

Кој ќе биде победник на претседателските избори?

• Вкупно гласачи
    131
  • Гласањето е завршено на .
Еве ви ја третата дебата тема-надворешна политика. Малку ја гледав крајно досадна за надворешна политика имаат сосема ист став а повторуваат стари работи. Не вреди многу да се гледа.
Инаку толку ми се слично се разликуваат во ситници нешто малку даноци и некој други ситници...незнам што се мачат да гласаат Америкаците воопшто.
--- надополнето: 23 октомври 2012 во 17:55 ---
Инаку се чини дека Ромни има мало водство. Ќе видиме што ќе биде...

off.net.mk-23081.png

off.net.mk-23082.png

off.net.mk-23083.png

+ на CNN има неколку интересни прилози кои би било интересно да ги погледнете доколку ве интересира американската изборна кампања.

1. 5 things we learned in Monday's debate
2. Down to the wire: Campaign enters a stretch run
+ како бонус, најсмешните твитови за дебатата.

Како што гледам тука се пробува да се стави една филозофија од екстремите во мејнстримот на САД. Истото беше и кажано од донори од типот на основачот на пејпал, кој го подржуваше Рон Пол. Се работи за филозофијата на Ен Ранд, тн објективистичка филозофија, која на кратко се базира на себичност и алчност како добри работи во општеството (Гордон Геко тип).
Залагањето е укинување на пензија, бесплатно здравствено осигурување (кое го нема, ама да не се вовоеде никогаш) , на агенцијата за заштита на животната средина, па до укинување на министерството за образование. Намалување на даноци, до ниво со кое владата би била сведена на најосновните дејности (заштита од надворешен напад - армија , заштита од внатрешен напад - полиција, и судови кои би одлучувале кој треба а кој не треба да оди во затвор ) . Се друго би било регулирано од приватни компании. Еден таков чин се случи со НАСА, која полека но сигурно се истурка надвор од вселенската трка , и на нејзино место дојде SpaceX, приватна компанија. Еве и едно интервју од самата Ен Ранд, и вие самите одлучете си дали сум во право или барам теории на заговор.

Ако ова е точно, тогаш ќе биде голема пресвртница во изборната трка.

Јас искрено никогаш не ги сфатив луѓето што им менува брачниот статус на кандидатите и дали бракот им е цврст или не. Што се однесува до мене, тие работи не се на никаков начин поврзани со способноста на кандидатот да ја врши функцијата за која се кандидира. Општо сега зборувам, не само за Обама... Кога јас би гласала, најмалку би ми било важно дали кандидатите се разведени, во брак, со криза во брак, битна би ми била програмата и фактите кои јас лично ги знам поврзани со нивната умешност да ја раководат зададената функција. И порано имам кажано: ако кандидатот е соодветен да ја врши функцијата и е квалитетен (се разбира според моите субјективни убедувања и идеологии) ќе гласам за него, па ако сака нека биде и од Марс. Сите останати карактеристики за мене не се битни. Затоа и ми е чудно колку ваквите скандали влијаат врз луѓето и најчесто врз исходот на изборите.

Туку заборавив да напоменам, во последните две дебати, Обама го покажа она што му недостасуваше на првата и она што го направи популарен во Америка, но и во светот - неговата харизма, хумор и шармантен сарказам. (Ова особено се однесува на последната дебата за надворешна политика)

Искрено, баш му беше добра изјавата: ...and now the 80's called, they want their foreign policy back...:pos::pos::pos::pos:Дефинитивно ќе остане запаметена како изјава на дебатите... Се изнасмеав... Грешка му беше на Ромни што се сврте да ја критикува Русија и да ја идентификува како геополитички непријател број 1, кога има толку многу потенцијал да го критикува тука Обама на одредени одлуки и Обама нормално си го искористи тоа...

Овде го има тој момент што го цитирав погоре...

Како што гледам тука се пробува да се стави една филозофија од екстремите во мејнстримот на САД. Истото беше и кажано од донори од типот на основачот на пејпал, кој го подржуваше Рон Пол. Се работи за филозофијата на Ен Ранд, тн објективистичка филозофија, која на кратко се базира на себичност и алчност како добри работи во општеството (Гордон Геко тип).
Залагањето е укинување на пензија, бесплатно здравствено осигурување (кое го нема, ама да не се вовоеде никогаш) , на агенцијата за заштита на животната средина, па до укинување на министерството за образование. Намалување на даноци, до ниво со кое владата би била сведена на најосновните дејности (заштита од надворешен напад - армија , заштита од внатрешен напад - полиција, и судови кои би одлучувале кој треба а кој не треба да оди во затвор ) . Се друго би било регулирано од приватни компании. Еден таков чин се случи со НАСА, која полека но сигурно се истурка надвор од вселенската трка , и на нејзино место дојде SpaceX, приватна компанија. Еве и едно интервју од самата Ен Ранд, и вие самите одлучете си дали сум во право или барам теории на заговор.
Нема теорија ова... не е изводливо колку и убаво да звучи. Ај на пример на кого би го оставил да контролира парите во државата текот на девизи размената... Ти глеј при минимална слобода на банките што им се даде каква пакост направија а не па ....

Дечкото што ја искористи шансата на првата дебата да и честита годишнина на жената му се разведува? :eek: Ау колку сакам да му го спопика сега Мит... Увек сум ги обожавал филмчињана кај што тој што нема шанси прави чуда :D
И да не се деси тоа барем ќе гледаме шпанска серија у стил

:vozbud:

Crazy in Love
Па како очекуваш од човек што незнае да го води бракот да ти води држава? Голем уддел у претходната победа имаше прикажувањето на Обама како фамилијарен човек... нели освен она ако не победам расисти сте :D

Crazy in Love
Па како очекуваш од човек што незнае да го води бракот да ти води држава? Голем уддел у претходната победа имаше прикажувањето на Обама како фамилијарен човек... нели освен она ако не победам расисти сте :D

Не се согласувам. Тоа што човек прави во неговата спална соба и какви се неговите односи со жена му или какви и се односите со маж и, немаат никаква врска со способноста на кандидатот да ја води државата и да носи одлуки. Од каде знаеш која би била причината за распадот на бракот? Можеби еве сопругот/сопругата на кандидатот/ката не може да го издржи притисокот, сака да живее анонимен живот и не сака да биде во центар на внимание и реши да се разведе. Дали тоа значи дека кандидатот не го бива за функцијата за која се кандидира? На крај краева, после X години брак, можеби одлучуваат дека имаат различни приоритети и насоки за животот, тоа не значи дека човекот не знае да донесе вистинска одлука и рационална одлука. Демек ако некој е верен и има брак од 20 години е поспособен од некој што е разведен? Не е точно. Политичарите обично се оженети со својата работа и освен ако сопругот/сопругата немаат железни нерви, голема љубов или интерес да останат во бракот - не можат да го издржат тоа.

Други работи го прават кандидатот подобен да биде функционер. Неговата харизма, говор на тело, искуство, претходни проекти или работни места, тимот со кој работи, идеите за кои се залага, идеологијата на која припаѓа, прагматичноста, начинот на кој ги донесува одлуките, квалитетот на одлуките, дали е флексибилен, дали се прилагодува на околностите и условите, итн.... А дали има секс со жена му или со швалерката, дали е разведен или во стабилен брак, дали решил дека едноставно личноста со која е во брак не го исполнува и прави среќен за мене е последно на листата на работи кои придонесуваат за јас да гласам. Емоционалниот живот на кандидатот за мене лично не е битен. Држава и брак се различни концепти.

На крај краева, за мене е многу поискрено кога ќе признае политичарот, дека на крајот од денот е сепак само човек и дека и тој пука понекогаш и дека ете бракот не му успеал, за разлика од некои кои остануваат во брак, а живеат во соби кои се на две различни краеви од куќата и кои не се гледаат, туку се само за јавноста заедно. Еве, може Обама и Мишел сакале да се разведат, не им било совршено во бракот, ама кој брак е совршен? Дали само затоа што е политичар значи дека не смее да има кризи во бракот? Друго, ако си посветен политичар, повеќе ќе те гледа тимот околу тебе отколку жена ти и децата, се разбира дека тоа ќе влијае на бракот, пошто и двајцата се само луѓе и се случува да се дистанцираат едни од други. Луѓе се, не се надлуѓе. Не се херои.

Не зборувам сега за Обама и Мишел. Они се пример во муабетов. И за Ромни да стануваше збор и за Ромни истото ќе го искоментирав. Заборавате дека и политичарите некогаш биле тинејџери, биле нормални луѓе кои решиле да имаат јавна работа, да бидат јавни личности и да имаат фукција, тоа не значи дека немаат право како и другите луѓе да се справуваат со свои лични проблеми (со акцент на ЛИЧНИ кои немаат врска со функцијата).

Кај мене барем, не проаѓаат муабетите фамилијарен човек, разведен човек. Ако јас, според моите лични убедувања и идеологија, сметам дека одреден човек е погоден за функцијата за која се кандидира, ќе го гласам без разлика на тоа дали е женет, разведен, со 20 деца, без деца, со швалерка, без швалерка, од Марс, од Јупитер. А ако мислам дека некој не е погоден да ги брани моите интереси како граѓанин, ондак може да има и 100 деца и 20 внуци, па пак нема да гласам за него.

Сите сме луѓе. Бираме личности кои мислиме дека ќе бидат со нас до крајот на животот. Некогаш, правиме погрешни процени и излага дека тоа не е така. Не значи дека ако се разведеме треба да бидеме жигосани и осудени од општеството.

Kај тебе не проаѓаат али голем дел од луѓето го гледаат тоа.Ако е стварно дека се разведува ќе му паднат доста од гласовите,доста од луѓето го гледаат како фамилијарен човек и тоа ќе се смени.

Ако ова е точно, тогаш ќе биде голема пресвртница во изборната трка.

Јас кога видов прво што проверив беа коефициентите, но нема никакво поместување на пазарот. А овој идиотот Трамп неколку недели најавуваше некоја бомба.

20% од Американците веруваат дека Исус ќе го направи второто доаѓање на земјата за време на нивниот животен век, а уште други 20% веруваат дека тоа е многу веројатно. Значи дури 40% од населението во Америка верува во таа приказна. Дали сте свесни дека деклариран атеист не може никогаш да биде претседател на Америка? Што тоа зборува за овој народ?

:)

Се работи за идеологијата на објективистите, инаку еве го видеото за типот , основач на пејпел кој го подржуваше Рон Пол иако немаше шанси да победи.
Пол Рајан за Ен Ранд (која ја постирав погоре).
За разлика од кај нас, во САД се работи на долг рок, овие избори и така и така се небитни, фаци од типот на Џеб Буш, Крис Кристи и Марко Рубио не се кандидираа.

11.jpg

moznost da glasash-izberesh eden od ovie dvajcava ima i vo samiot muzej Newseum (y)

Кој би верувал дека во денешниов луд и ненормален свет во кој живееме, сеуште постојат 13 годишни осмоодделенци кои обрнуваат внимание на тоа што се случува со нивната држава и со нивната нација ?

Па да беше денешната младина ваква, светов ќе беше многу подобро место за живеење.

The change I got was that I moved in with my mother....:pos::pos::pos::pos:

А бе од каде им текнуваат овие работи...:pos::pos::pos:

Еве го целиот текст:

Now and then I think of that election day, November
When you won I felt so happy I could die
Chugged a fifth, paraded in the street
And I thanked God that Palin wasn't Veep
It felt like change and it's a hope I still remember

You can get addicted to a certain kind of message
Like this is change we can believe in, yes we can
But college ended, had to pay my rent
At least you're the first gay president