Американската претседателска кампања и избори (општа дискусија)

Кој ќе биде победник на претседателските избори?

• Вкупно гласачи
    131
  • Гласањето е завршено на .
Навивам за Ромни, затоа што конзервативците одсекогаш биле на наша страна, од нив дојде и признавање, од нив дојде и поддршката во 2008 на НАТО самитот, а и плус нашата влада е од конзервативна партија така да може да има удел. Ние сме ситна риба у поглед на светската дипломатија, ама гласовите на Македонците се и те како потребни за победа на избори во САД. Победа на Ромни не ни гарантира ништо, ама пошто ние сме си таков народ, влакно да е, ќе се фанеме за него.

Sosema si vo pravo. Inaku Obama ja prodolzi politikata na Klinton sprema Balkanot, a e kupen od grckoto lobi. Imeno, parite sto gi perea pred 4 godini odea preku grcka branka vo Chicago vo distriktot na Obama.

Inaku sinot na Mitt Romney, Ben, vcera im se zablagodari na Makedoncite vo SAD za poddrskata:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5OnBdJmPKi0

.

Амбасадорот на САД во Србија вели дека за Балканот ќе биде исто , дали Обама дали Ромни.

Амбасадорот на САД во Србија вели дека за Балканот ќе биде исто , дали Обама дали Ромни.

Од политички гледна точка, да, САД и понатаму ќе го признаваат балканското Манџуко наречено Косово, и понатаму ќе повикуваат на компромис (читај меѓу редови - менување на уставното име на Република Македонија) помеѓу Македонија и Грција, и така натаму.

Но од економски гледна точка, доколку победи Мит Ромни и почне да ги реализира ветувањата за намалување на непотребните трошења и балансирање на буџетот, тогаш ЕУ ќе изгуби верен и лојален пријател и сојузник во Белата Куќа, кој во моментов е Барак Хусеин Обама, кој во целост ја поддржува ЕУ во нејзиното фрлање пари на Грција за да си ги плати своите долгови, додека Ромни вели дека банкротот е најдоброто решение.

Ромни дури вели и дека Обама го следел неговиот совет за банкрот на Џенерал Моторс, Крајслер и сите останати американски автомобилски компании кои Обама ги купи со народни пари, со разликата што банкротот на тие компании беше амортизиран со народни пари, наместо од нивниот банкрот да профитираа приватните инвеститори, а кристално истото е и со долговите на Грција, која доколку прогласи банкрот, доколку ја напушти евро-зоната и доколку ја врати драхмата како своја национална валута, тогаш нејзината економија ќе зависи исклучиво од приватните инвеститори, а не од економската помош на ЕУ.

Доколку Ромни победи и ги реализира своите ветувања за балансирање на буџетот и престане со американската поддршка кон економската помош која ЕУ и ја пружа на Грција, тогаш таквата промена на надворешната политика на САД не само што ќе има влијание врз државите членки на ЕУ, туку ќе има влијание и врз државите кои не се членки на ЕУ, како Македонија, на чијашто актуелна влада сигурно Ромни ќе и каже дека од фрлање на народни пари за споменици, за административни згради, за панорамски тркала, за вртелешки, за огради за мостови вредни над 1 милион и 200 илјади евра и за ред други глупости, нема да видиме никаков ќар, а тоа ќе има индиректно влијание врз македонската економија и врз македонската политичка сцена.

Eden od vodacite na grckoto lobi, Larigakis, veli deka mu napisal nekolkupati na Ramni za ovoj da se iskaze za "grizite" sto ja macat grckata zaednica, no Romney nitu nekoj negov blizok ne mu odgovoril.

Mnogu im preci deka Romney se oglasil nekolku pati za Grcija, ednas za vreme na vtorrata debata, i toa vo los kontekst.

Governor Romney has made a number of off-the-cuff comments about Greece. For example in the second debate he said, “If the president were re-elected, we’d go to almost $20 trillion of national debt. This puts us on the road to Greece.”

Za vladata an Obama veli deka za Grcija bila podobra od vladata na Bush:

However, the Obama Administration has been better than the Bush Administration with rhetoric. For example, the Obama Administration publically supported Greece as Greece has endured its unprecedented economic crisis. In addition, several high-level administration visits to Greece have occurred, including Vice President Joe Biden, Secretary of State Hillary Clinton, and Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs, Philip Gordon. Secretary Clinton and Assistant Secretary Gordon also visited the Ecumenical Patriarchate and the latter toured Halki Seminary.

And where does Governor Mitt Romney stand on our core Greek American issues?

The simple truth is that we just don’t know. I have written to Governor Romney on behalf of AHI asking him to issue a statement to the Greek American community. So far, there has been no response.

http://www.pappaspost.com/view-diaspora/-/dcontent/72831#.UJhlTKzmrGY.twitter

Russia Today organizira debata medju drugite pretsedatlski kandidati, Jill Stain i Gery Johnson, koi sto gi Amerikanskite mediumi gi ignoriraat.

http://rt.com/

.

.

Кој и да стане претседател ништо на добро не очекувам да се сврти за нас...посебно во прво време со ситуацијава со Сенди и нивната разнишана економија (она што ве читам погоре - Грција се спомнува како репер за расипништво, задолжување и циганлук и нема многу врска со нас)

Факт е дека сите од наша околина имаат јака дијаспора (посебно грчка и албанска), уствари Андора има појака дијаспора од нашата......и секогаш и се' се врти околу тоа...
Фамилијата Клинтон би сакал да ја снема од планетава Земја и да и се забораи се' до 10 колена наназад....зема тешки пари за Косово и веќе никој во USA нема на толку високо ниво да се бави со нашиов простор....

Според мене наивно е да се очекува некакви драматични измени да има во политиката ако Ромни стане претседател....држави од овој тип не се као нас, па ај денес со Тајван, утре со Кина....
Кај Обама мене лично ми беше позитивно што почна да повлекува војници од Ирак, Авганистан - нека потегне целосно и нашине изгубени (меѓудругото квази-колонизаторски) војници да престанат одат да се борат за туѓа нафта и дрога по земји што ништо не ни згрешиле....и што не се потегна со Иран и Северна Кореја да ја праи голема - што претпоставувам да беше „ултра-паметниот“ Буш Јр. немаше да му ја мисли два пати....

Обама и Ромни израмнети на првото избирачко место

Како и да е, се работи за 10 луѓе, ептен мало гратче е...:icon_lol:

Тешко дека ќе има пресвртница, барем од ова што го читав претходниве два дена, мислам дека сепак Обама ќе си истера уште еден мандат. Иако Ромни се покажа како доста харизматичен човек. Секако дека можност за пресвртница секогаш има теоретски (освен на претходните избори - МекКејн беше катастрофа, од небо се гледаше дека ќе изгуби), но некако мислам дека тимот на Ромни не успеа многу да го придобие гласачкото тело во Охајо, кое најчесто е одлучувачко.

Pak neka zbori za nakacuvanje danoci Romni.

A Obama gi ima glasovite na novopecenitr emigranti, I'm dade drzavjanstva proletva na poveketo sto ne mozea da izvadat, well played.

Pak neka zbori za nakacuvanje danoci Romni.

A Obama gi ima glasovite na novopecenitr emigranti, I'm dade drzavjanstva proletva na poveketo sto ne mozea da izvadat, well played.

Ромни баш не збори за накачување даноци, напротив, баш збори за tax cuts и за што е можно поголемо намалување на даноците. Републиканец е, секогаш ќе биде за намалување на даноците, нешто да не си помешала?

Ромни баш не збори за накачување даноци, напротив, баш збори за tax cuts и за што е можно поголемо намалување на даноците. Републиканец е, секогаш ќе биде за намалување на даноците, нешто да не си помешала?
Нц, можеби во кампањава збори едно ама друго е што навистина сака да направи. Сите во Америка се плашат од зголемени даноци ако дојде Ромни. Тоа што се збори на снн, ббц е ветер у магла. Затоа и доста славни личности го поддржуваат црново.

Нц, можеби во кампањава збори едно ама друго е што навистина сака да направи. Сите во Америка се плашат од зголемени даноци ако дојде Ромни. Тоа што се збори на снн, ббц е ветер у магла. Затоа и доста славни личности го поддржуваат црново.

Нема врска, стварно си грешка. Гледај ја првата дебата, ќе чуеш што збори. Никој не се плаши од зголемени даноци ако дојде Ромни, затоа што тоа не му е во идеологија, ниту му одговара нему.
Обама има поддршка, затоа што е харизматичен, има доста врски и доби доста поени кај многу луѓе со Obamacare. А дека Републиканец некогаш ќе сака да има зголемување на даноци, нема никогаш да се случи.

Ниту го зборувал тоа, ниту го мислел, ниту пак некогаш ќе го мисли. Во најмала рака, тие сакаат рамен данок, а не прогресивен и тоа истиот да е што е можно помал, затоа што сметаат дека државата не треба да се меша и да има главна улога како собирач на даноци.

Прв пат од тебе слушам дека се плашат луѓе дека Ромни или било кој Републиканец ќе ги зголемува даноците, десничар по идеологија - апсурдно. Обама и Демократите се тие кои би ги зголемиле даноците за да оправдаат реконструирање на американската економија.

Абе нека победи Ромни еве ќе видиш што ќе се деси :))))

Ако победи Ромни, нема ништо значајно да се промени, тоа ми е јасно, ама даноците сум сигурна дека нема да се зголемат. Да се залагаше за повисоки даноци ќе беше левичар, а не десничар и ќе беше Демократ, а не Републиканец.
Значи да, политичарите многу често имаат нереалистични и лажни предизборни ветувања, ама секоја политичка партија има одредена идеологија, принципи и интереси за кои се држат. Во такви држави со децении и векови си имаат поделба и имаат традиција во однос на тие работи и тие работи, тие основни работи за кои се залагаат, никогаш не се менуваат, инаку не би имало разлика меѓу лева и десна идеологија.

Не е ова Македонија, па да прават одлуки како ќе им текне во моментот или како ќе им задува ветерот денес, дали десен или лев. Затоа на пример, секоја партија во Америка си има конкретни поддржувачи врз основа на тие основни разлики. Затоа голем дел од бизнис заедницата ги поддржува Републиканците, заради нивните залагања за намалувања на даноци.

Не знам врз основа на што заклучи дека Ромни би ги зголемувал даноците, кога тоа е дијаметрално спротивно од она за кое што се залагаат Републиканците. Како што реков, да се залагал за зголемување на даноци, ќе беше Демократ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom