All good things, come to an end...

• Креатор на темата Креатор на темата Гладиус
  • Време на започнување Време на започнување

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Flames to dust
Lovers to friends
Why do all good things come to an end?

Стиховите на песнава ме натераа да се подразмислам и да ја отворам темава... Дали навистина е така? Дали се што е добро доаѓа до својот крај?
И ако е навистна така, би сакал да го знам одговорот кој го бара и самиот наслов на песната: Why do all good things come to an end?

еве ти уште еден пример.... живот до смрт... завршува.. секое нешто има крај...

Ништо не е вечно. Се мора да има крај. Ако нема крај тогаш губи од вредноста.

За жал човекот ја чувствува убавината во непостојаноста и свесноста дека ќе дојде крајот. Нашето постоење на овој свет кое не е вечно, е причината поради која сакаме да испробаме повеќе работи, па некогаш ги прекинуваме и оние добрите во потрага по подобри. Затоа доаѓа до крај. Со исклучок на животот кој сеуште е непознато зошто има крај.

Се има свој почеток и свој крај. Животот е како ролеркостер. Се качуваш, па еднаш си горе, па некад си доле и на крај завршува возењето. Кога една етапа завршува, започнува друга. И така постојано. Смеа, па тага. Добро па лошо. Сепак се поминува и се завршува. И убавите и лошите моменти и потоа остануваат само спомени на кои ќе се сеќаваме или со болка или со насмевка.
...и радост и тага, викаат било па ќе помине...

Само љубовта е вечна, се друго има почеток и крај.

Како и на сите лоши нешта така и на добрите им доаѓа крајот, наше е да уживаме и учиме во секој момент од животот. Ако гледаме од таа страна дека се што е добро има крај, тогаш дали би почнал нешто ако веќе знаеш дека има крај. Може да биде убав крај, не се сите краеви тажни, зависи како ќе си го сфатиш тоа. Но ако тоа убаво е баш она вистинското тогаш нема да има крај, можеби мал пад или разочарување али крај не. Никогаш не идам со таа мисла, тогаш не можеш да уживаш во убавото.

Секако дека тоа е вистина и секако дека никој не може да го прифати тоа рамнодушно, па постојано и сите се прашуваме зошто е така. Јас маки мачам цел живот со таа мисла. Скоро никогаш не сум уживала во добрите работи, затоа што знам дека кад-тад ќе им дојде крајот. Но ете, во последно време, се терам на сила да прекинам со таа глупост. Кога веќе го знам истото, се трудам да не го мислам и да се препуштам на ретките моменти, за кои вреди да се живее овој живот. Дури мислам и дека успевам по малку...:pipi:

Види вака.
Сите добри работи имаат крај...
...ама затоа и сите лоши работи имаат крај.:smir:
Јас со ова погоре си се тешам кога ке минат оние убави мигови.

Факт е дека ништо не трае вечно.
Лошите работи имаат крај, добрите работи имаат крај. It's all natural.
Ние немаме никакво влијание на работите што се случуваат во нашиот живот. Така функционира се. Се` си има свој век, свое одредено време во коешто треба да се случи, и кога треба да заврши. Посебна причина нема. :smir:

Не е точно!
Дрвото кај мене пред зграда го поминавме сите со жмурки, и ќе не надживее сите.
Јас ќе се погрижам споменот од баба ми и дедо ми да остане запаметен кај моите поколенија.
Книгите кои се напишани нема да умрат.

Има и мал милион други работи кои сметаме дека се неважни, а всушност не е баш така

All things come to an end, не само good things :smir:

Затоа човек може да си дозволи да си каже дека лошите работи ќе завршат и од тоа да црпи енергија за понатаму, а, знаејќи дека добрите работи исто така ќе завршат, да ужива максимално во нив и да ги цени повеќе.

А *зошто* тоа се случува... Претпоставувам зашто сè тече, сè се менува. Работите веројатно со текот на времето се менуваат до толку многу, така што претходните нивни верзии, што ние сме ги сметале за „добри“, веќе не се исти, т.е. се промениле до непрепознатливост. Па затоа ние, со своето ограничено перцепирање, велиме дека нив веќе ги нема, додека не се појават некои „нови клинци“, на кои баш сегашните верзии ќе им се допаѓаат, а постарите ќе речат „Ах, младинава врска нема што се вистински вредности“ и така натаму.

Тоа ќе се случува најверојатно додека Homo Sapiens не еволуира. Како тоа ќе се случи, кога, каде, итн е веќе друга тема.

nema end na dobrite nesta...ima samo niven pocetok,a mislam deka na prasanjeto zosto imaat kraj odgovorot ke go najdat samo onie koi cekaat dobri nesta a pritoa retko pravat takvi:toe:

Да бе..кога ќе помислиш се што е убаво некогаш завршува.Ама за да трае нешто убаво вечно,тогаш и луѓето треба да бидат безсмртни,а тоа е невозможно.Ете и животот(глуп и сл но сепак понекогаш имаа среќни моменти)да го наречеме убав ај..завршува.А можеби има некои работи кои се вечни(ова вечни се мисли до нашата смрт).Еве бракот,може да опстои до самата смрт на луѓето.Ама и тој за да трае до крајот на нашиот живот треба во исто време да починеме со саканиот,што ретко се случува,значи и бракот не е засекогаш.Завршува и тој.
Ама добро,во главно убави работи во животот завршуваат кога тогаш.Врски,пријатерлства,настани...ех,изгледа така сме програмирани да живееме,а ние суштествата мораме да ги профаќаме сите краеви на секое убаво нешто.Но,секој крај е нов почеток викаат.Ај мала утеха...се мора да има крај.

...Да,сите постови се реални и точни.Се и сешто има крај,без разлика дали е добра ствар или пак лоша.

Но според мене е дека лошата ствар е многу подлго присутна,за разлика од добрата ствар.ТАке мислам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom