Александар Вучиќ - најголемиот диктатор на Балканот по падот на комунизмот?

• Креатор на темата Креатор на темата Partizanen banditen
  • Време на започнување Време на започнување
Ти требаат стручни лица за сам да пребараш и да видиш што се случува со вакви рудници? И за дали е воздухот загаден, овде и во Србија, да не ти требаат стручњаци да ти потврдат?
ајде ако сакаш и така ке гледамо, во метеоролошките центри и овде и во Србија работат стручњаци и со нивни инструменти во мерните страници го мерат загаденоста на воздухот и врз основа на тоа тие стручњаци објавуваат податоци на кои им веруваме, а за овие рудници освен рекла казала муабети не можеш да најдеш ништо, ако гледаме по таа логика Сава се улива у Дунав, а Дунав у Црно Море значи претпостављам треба загрижени да бидат и Румунија и Бугарија како членки на ЕУ... идемо даље Португалија некој ја спомна која веќ врши експлоатација на вакви рудници дај да видиме таму какво е стање со екологијата, пак ке кажам кога струката ке се изјасни тогаш да видиме, ако каже дека е штетно онда ај у пичку матер, ако не е како што галамат нека се рабтои.

@pixa
Секој рудник од тој тип (површински рудник) е прилично штетен за природата и носи со себе огромно загадување, без разлика дали станува збор за литиум или друга руда. Која струка очекуваш да се изјасни, таа во Србија. Пошто ако не ти е доволен фактот дека Рио Тинто е на црна листа на Норвешка, нема ни еден рудник на тло на Европа кој тие го копаат, а се работи за британско-австралиска компанија, а во тие овие земји струката и тоа како има улога во одлучување по вакви прашања, не знам зошто било кој од Србија да искочи и да каже вака и вака стојат работите, би ти сменил мислење. Кои се тие рекла казала муабети? Факт број 1. Германија, Шпанија, Чешка, Австрија, Португалија, Финска, Србија, имаат поголеми количини на литиум. Факт број 2. Германија и Чешка имаат поголеми количини на лиитиум од Србија. Вучиќ и неговите медиуми го лажат народот дека Србија имала најмногу литиум во Европа. Факт број 3. Рио Тинто насекаде правел големи штети, плус што таквиот начин на копање руда ја загадува околината. Еве тука можеш да прочиташ на кратко, зошто Норвешка го банирала Рио Тинто и какви штети имаат направено низ светот. https://www.industriall-union.org/rio-tinto-far-from-ethical Факт број 4. Европски држави кои имаат повеќе литиум од Србија, не ни размислуваат да отворат такви рудници затоа што се свесни за последиците. Факт број 5. Србија нема да добие никакви милијарди евра, како што лаже Вучиќ. Законот им е јасен, 3 % од добивката на Рио Тинто на годишно ниво. У превод, ако Рио Тинто годишно остварува приход од 500 милиони (што ми делува нереално), Србија би добила некои 15 милиони. Е сега израчунај колку треба време да копа Рио Тинто во Србија за да стигнат до милијарда.

@pixa
Секој рудник од тој тип (површински рудник) е прилично штетен за природата и носи со себе огромно загадување, без разлика дали станува збор за литиум или друга руда. Која струка очекуваш да се изјасни, таа во Србија. Пошто ако не ти е доволен фактот дека Рио Тинто е на црна листа на Норвешка, нема ни еден рудник на тло на Европа кој тие го копаат, а се работи за британско-австралиска компанија, а во тие овие земји струката и тоа како има улога во одлучување по вакви прашања, не знам зошто било кој од Србија да искочи и да каже вака и вака стојат работите, би ти сменил мислење. Кои се тие рекла казала муабети? Факт број 1. Германија, Шпанија, Чешка, Австрија, Португалија, Финска, Србија, имаат поголеми количини на литиум. Факт број 2. Германија и Чешка имаат поголеми количини на лиитиум од Србија. Вучиќ и неговите медиуми го лажат народот дека Србија имала најмногу литиум во Европа. Факт број 3. Рио Тинто насекаде правел големи штети, плус што таквиот начин на копање руда ја загадува околината. Еве тука можеш да прочиташ на кратко, зошто Норвешка го банирала Рио Тинто и какви штети имаат направено низ светот. https://www.industriall-union.org/rio-tinto-far-from-ethical Факт број 4. Европски држави кои имаат повеќе литиум од Србија, не ни размислуваат да отворат такви рудници затоа што се свесни за последиците. Факт број 5. Србија нема да добие никакви милијарди евра, како што лаже Вучиќ. Законот им е јасен, 3 % од добивката на Рио Тинто на годишно ниво. У превод, ако Рио Тинто годишно остварува приход од 500 милиони (што ми делува нереално), Србија би добила некои 15 милиони. Е сега израчунај колку треба време да копа Рио Тинто во Србија за да стигнат до милијарда.
Се ова е во ред и ако е така како што велиш за кое што немам време сега дда проверувам треба да добијат клоца...

ајде ако сакаш и така ке гледамо, во метеоролошките центри и овде и во Србија работат стручњаци и со нивни инструменти во мерните страници го мерат загаденоста на воздухот и врз основа на тоа тие стручњаци објавуваат податоци на кои им веруваме, а за овие рудници освен рекла казала муабети не можеш да најдеш ништо, ако гледаме по таа логика Сава се улива у Дунав, а Дунав у Црно Море значи претпостављам треба загрижени да бидат и Румунија и Бугарија како членки на ЕУ... идемо даље Португалија некој ја спомна која веќ врши експлоатација на вакви рудници дај да видиме таму какво е стање со екологијата, пак ке кажам кога струката ке се изјасни тогаш да видиме, ако каже дека е штетно онда ај у пичку матер, ако не е како што галамат нека се рабтои.

Секако дека ке најдеш стручњаци во Србија, по можност непристрасни, спремни да стават здрава нога у трн, и наредниот ден да искочат на насловна во Информер со којзнае каква измислена афера.

Секако дека ке најдеш стручњаци во Србија, по можност непристрасни, спремни да стават здрава нога у трн, и наредниот ден да искочат на насловна во Информер со којзнае каква измислена афера.
Веруј ми дека има луѓе со интенгритет на кои што далеку поважен им е образот отколку парите или стравот да не искочат у некои бљувотине као информер.

Каква господа! Со еден збор - мудоњи! Мочај им се во уста на шљамскиот РТС и на бабушкерите уживатели на задруга и парови.

Пробувам да замислам вакво сценарио и кај нас ама слабо ми иде...

@pixa
ovie informacii koi gi nabroja gi vidov vo videoto od Malagurski (https://www.youtube.com/watch?v=qQnVNkYcEpY&t=1s&ab_channel=BorisMalagurski )
nezz dali ti se od tamu, ili drugi izvori mada manje bitno. ne sum detalno zapoznaen so situacijava, go vidov samo ova video, i toa za protestite prijateli so spodeluvaa po fb/insta.

jas edinstveno so gledam od videoto i nekoi vesti koi gi procitav, vlastite vo Srbija kako namerno da sakaat da ima protesti.
nikakvi informacii nema (konkretni, brojcani) koi bi bile beneficiite, samo nekoi bajki, Srbija ce bide glavna tocna za novi energii drn drn

jas, rabotam vo industrija/energetika, generalno sum pro/za vakvi proekti.
tocno e deka kje ima zagaduvanje, razmestuvanje na lugje, otkupuvanje (eventualno odzemanje na imot) za mal del od populacija,
kako negativni tocki.
nikoj ne se zaangazira da gi pokaze svetlite tocki - sozdavanje na litiumska industrija vo srbija, golem broj visokokvalifikuvani rabotni mesta
direktna investicija, kapital proekt itn.

teoretski, treba da se napravi cost-benefit proekcija (koja ne sekogas e tocna) ama grubo da se vidi na kade nateznuva.
ova za zal e skoro nevozmozno, bidejki namesto kvalifikuvani strucnjaci, imame neznam koj termin da go upotrebam vekje
za ovie so se celo vreme po medii (i socijalni i obicni hhh)

realno, poslednata stavka (3% od dobivka da dobijat SAMO) e navreda za zemja kako Srbija. ako im ostavat na tie uslovi, neka menjaat ime
i neka si brisat komplet istorija.
generalno nogu loso trgnaa, da gi napagjaat na protestite, sega i da ima osnova za dobar proekt, inatot na srbendite kje bide pogolem.

Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni prokomentarisao je na Tviteru odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vrati Zakon o eksproprijaciji u Skupštinu Srbije:
"Izašlo saopštenje.
POBEDA!
1. Povučen Zakon o eksproprijaciji
2. Kreću izmene Zakona o referendumu
Ako završe sve formalnopravno do petka - proslava na Trgu Republike.
Ako ne završe - vidimo se na Gazeli".

Ова можеше да се навести по вчерашната изјава на Вучиќ.

Последно уредено:
ајде ако сакаш и така ке гледамо, во метеоролошките центри и овде и во Србија работат стручњаци и со нивни инструменти во мерните страници го мерат загаденоста на воздухот и врз основа на тоа тие стручњаци објавуваат податоци на кои им веруваме ....

Не, не им верувај затоа што лажат.Србија со недели е најголемиот загадувач на Балканот,благодарение на кинеските инвестиции.
Ако се направи и ова за добив на литиум, ќе треба 7x 24 часа со гас-маска да живееме.
Еве ја реалната ситуација пред 5 минути
Unbenannt.jpg

Не дека во Македониja е подобро.

Треба на србиве да им лупнат една влада како нашава, барем у исти лајна да бидиме :D

Осеќам силен Павле и Васиљ вајб што би рекле младиве.
Стварно храбро.
На Србиве ајде одамна не им е подметнато шареното сценарио, нови генерации се, наивни, ама кај нас е тазе или е кратка меморијата или лекцијата не е научена, поверојатно е второво.

Луѓе кои чекаа некого да ги организира и да добијат повик од штаб за да ја одбранат државата, земаат за право да комемтираат што и како треба на луѓе што блокираат мостови и луѓе кои немаат проблем да се степаат, за македончето тепање е незамислена работа, не воздух, жена земај само немој да спомнеш тепање.
Покријте уши и гледајте како се сака држава.

Борис Малагурски кој е неофицијално организатор на цел протест е шарен и платен од Брисел, ебате логиката малодушна да ви ја ебам.

Пробувам да замислам вакво сценарио и кај нас ама слабо ми иде...

Зависи кој како, некој не може да замисли вакво сценарио, некој пак го гледал тоа сценарио. :tvg:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom