АЛБАНЦИ = ИЛИРИ ?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ами како е можно сите Илири кои живееле на цело Јадранско крајбрежје од Словенија па до Грција да исчезнат а само во Албанија да останат? :toe:

Ами како е можно сите Илири кои живееле на цело Јадранско крајбрежје од Словенија па до Грција да исчезнат а само во Албанија да останат? :toe:

Оди во Хрватска и прашај дали само во Албанија има потомци на Илирите.

Тешко дека некој народ овде води директна врска од илирите. Илирите се се уште голема непознаница во науката и многу племиња и култури се ставани во таа голема група, така да во еден период секое непознато племе од македонија, албанија, босна, хрватска, словенија па дури и централна европа е прогласувано за илирско. Денешните Албанци дефинитивно зборуваат јазик од сосема друга јазичка група од оној на илирите, топонимите кои ги употребуваат денес на своја територија се превземени и прифатени. така да е многу малце веројатно дека денешните Албанци се потомци на илирите.

imase statija deka zemenata krv od balkanskite narodi za utvrduvane na potekloto spored dnk kazaa deka bosancite imaat ilirska krv a ne albancite i isto taka deka makedonija i lugeto sto ziveat vo nea barem poveketo se anticki makedonci i deka tuka ziveele od sekogas a ne se doselile kako starite sloveni .

imase statija deka zemenata krv od balkanskite narodi za utvrduvane na potekloto spored dnk kazaa deka bosancite imaat ilirska krv a ne albancite i isto taka deka makedonija i lugeto sto ziveat vo nea barem poveketo se anticki makedonci i deka tuka ziveele od sekogas a ne se doselile kako starite sloveni .
Треба да има и ДНК материјал од некој илир па да споредат.
Не ми е познато такво нешто.

Треба да има и ДНК материјал од некој илир па да споредат.
Не ми е познато такво нешто.
Не знам како точно се определуваат гените, ама да речеме дека илирскиот ген е специфичен и уникатен за тој дел од балканот во денешно време и не е застапен на други места, тогаш може да се каже со голема сигурност дека е илирски. Исто не е искучена и можноста од повеќе пронајдени скелети кои имаат потекло од античкиот период да е споредена ДНК со денешниве жители на областа каде некое време живееле Илирите, што би било најверодостојно. Зашто мислиш дека вториов начин е невозможен? Демек не се пронајдени гробници од антиката?

Може да има ДНК на илири кај албанскиот народ, но исто така и кај Хрватите, Босанците, Црногорците, Македонците и Грците така да неможат да тврдат Албанците дека се само тие потомци на Илирите иако мање-више тие најмалку се имаат мешано

pa istoricarite potvrduvaat:ALBANCITE se direktni potomci na ILIRITE

Nema Aleksandar Makedonski toa Makedonski i da bil bil vo Pela Grcija so ova makedonija toj nema vrska nisto plus makedonija e region tuka mislam nema dilemi :) plus vie Fejk makedoncinja od zad karpati vo 7mi vek dojdeni tuka hmmmm teska rabota istorijata ubavo glasi za preselbatan na Slavjanite i toa e toa ti moze da skokas cel den :)

Tokmu zatoa,cela Albanija e preplavena so Slovenski toponimi.E sega ti skokaj kolku sakas.Tvojot argument paga.
Vie ste fejk Iliri,posto nema apsolutno nitu eden dokaz deka Albancite se potomci na Ilirite.Plus toa ime Iliri bilo dadeno od Grcite za site luge koi ziveele na taa teritorija,a ne za nekoj nacionalen narod.I prakticno site ne bile Iliri tuku Veneti.

ne makedonski:vozbud:

Tie zboruvale Ilirski...a mnogu zborovi na albanskiot jazik se slicni so ilirskiot jazik!!

Илирите имале и свој јазик, но со потпаѓањето под римска власт настапил период на романизација, па постепено започнале да го прифаќаат латинскиот јазик, а својот јазик постепено го изгубиле.
И нешто не ми е јасно како што знам и имам прочитано Илирскиот јазик бил зборуван на територијата на Западен балкан односно на територијата на денешните држави Словенија, Хрватска, Босна, а и викаш дека историчарите поврдиле дека Албанците се директни потомци на Илирите а друго кажува тука ... Теоријата дека илирскиот јазик е претходник на албанскиот јазик е многу малку веројатна и денес се помалку се прифаќа и отфрла од научниот свет, освен во Албанија каде сеуште си тврдат дека се илири.
Освен таму :)

pa baraj na net fakti za jazikot i ke vidis kolku slicnosti ima.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom