Аквариумски риби (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата рок-кејт
  • Време на започнување Време на започнување
добро, без разлика на анг. израз.... имам добиено совет од акварист, истата подлога која ја продава по 20 денари килограм, пред користење во аквариумот, добро да се проврие низ три води со што нема водата да ја направува бела.... јас имав искуство водата да добие бела боја, но потоа се навратив на советите и по вриењето крупниот песок - чакал не остава бело...

и да ја оставиме терминологија настрана....
gravel-for-aquarium.jpg
ова е најсоодветната подлога за аквариум
Јас колку што знам чакалот е варовник, а варовникот не е за во аквариум. За да бидеш најсигурен земи подистури на дел од камчињава солна киселина, ако има некоја реакциа (пена) тоа да не го ставаш со риби!

не ти треба експерименти со чакалот,кој е растоплив во вода и ја обојува водата,оди до Водостопанство каде имаш подрачна единица и побарај таму песок што имаат,која ќе те бендиса земај да му видиш аирот ;)

инаку тревата подобро се фаќа откако таа песок природно ќе почне да се “полни“ со природно ѓубриво од рипките во аквариумот,ѓубрето кое нема да го тргни филтерот ами ќе остане меѓу камчињата/песокта

Јас колку што знам чакалот е варовник, а варовникот не е за во аквариум. За да бидеш најсигурен земи подистури на дел од камчињава солна киселина, ако има некоја реакциа (пена) тоа да не го ставаш со риби!

фала на советот... :)... пред да го извријам чакалот чував два скалара... водата побеле тие ми умреа... откога го изврив чував 3 тетри... сега засега тие се живи (веќе 3 недели)... сепак утре ке го направам обидот...
--- надополнето: 8 април 2013 во 22:32 ---
не ти треба експерименти со чакалот,кој е растоплив во вода и ја обојува водата,оди до Водостопанство каде имаш подрачна единица и побарај таму песок што имаат,која ќе те бендиса земај да му видиш аирот ;)

инаку тревата подобро се фаќа откако таа песок природно ќе почне да се “полни“ со природно ѓубриво од рипките во аквариумот,ѓубрето кое нема да го тргни филтерот ами ќе остане меѓу камчињата/песокта

веќе кога размислам двапати.... :), ќе ме предомислите од мојата идеа за идеална подлога

kakvi ribi bi mi predlozile da cuvam od zivorotkite.. iminja i sliki po moznost ;3

kakvi ribi bi mi predlozile da cuvam od zivorotkite.. iminja i sliki po moznost ;3
Па јас би ти препорачал да земеш Гупи.... Губата е интересна риба, има убава опашка во различни бои. На секоја една - две недели станува трудна. Може да роде дури до 20мали гупички одеднаш.
guppy.jpg

Фала ти..Не сакам само една врста на риба да имам во аквариумот и некој друг предлог?

Кажејте ми дали ќе има проблеми меѓу некои од овие риби... Моментално чувам: 2-Гупи, 2-Црни тетри, 2-Серпи, 1-Коридорас и 1-Анцитрус...

Однапрет благодарен,
Димитар :)

paa da.. nejkam da mesam babi i zabi na pocetok..podocna mozebi ke si zemam ikrasi no za pocetok i najlesni za cuvanje se tie :)

Ксифо
--- надополнето: 10 април 2013 во 21:59 ---
А јас ќе си барам вакво парче! Како сум му го фрлил меракот ама ги немам видено овде незнам дали има!:cautious:
6moisgr2.jpg

Кажејте ми дали ќе има проблеми меѓу некои од овие риби... Моментално чувам: 2-Гупи, 2-Црни тетри, 2-Серпи, 1-Коридорас и 1-Анцитрус...

Однапрет благодарен,
Димитар :)
Според мене, нема да имаш проблем... џим. :)

Ксифо
--- надополнето: 10 април 2013 во 21:59 ---
А јас ќе си барам вакво парче! Како сум му го фрлил меракот ама ги немам видено овде незнам дали има!:cautious:
6moisgr2.jpg
ovie se skalari gi ima vo site pet shopi skoro vo bt..v pazar ima so mn ubaj boj ..ama rastat golemi i ti treba golem akvarium za da im bide komotno ;3 inache cenata odi spored goleminata ;3

ovie se skalari gi ima vo site pet shopi skoro vo bt..v pazar ima so mn ubaj boj ..ama rastat golemi i ti treba golem akvarium za da im bide komotno ;3 inache cenata odi spored goleminata ;3
Знам знам имам чувано ама немам сретнато со ваква шара. Ма да најубо е да си ги земиш мали, немора да ги чуваш дури не умрат, може да ги смениш кога ќе пораснат и да си купиш пак мали!

Знам знам имам чувано ама немам сретнато со ваква шара. Ма да најубо е да си ги земиш мали, немора да ги чуваш дури не умрат, може да ги смениш кога ќе пораснат и да си купиш пак мали!
Vo pazarot odi od strana na parkingot mn se ubaj ne se skroz isti no se specifichni ;3

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom