Ако вика оџата, ќе вика и попот

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Ako ja pustaat Divna Ljubojevic crkovnite hramovi nemam nisto protiv...
Divna Ljubojevic - Blagosloven jesi Gospode - Ble…: http://youtu.be/NwMBe6-A6dM
http://youtu.be/NKnR9LqvYqk
Obozavam crkovna muzika, crkoven prizvuk... me smiruva, posebna harmonija ima..
Samo smetam deka molitvite se premnogu privatna stvar za da se prenesuvaat preku zvucnici...

Последно уредено:
koa na edna zemja glaven problem im e koj ke ima pojako ozvucenje dali crkvata ili dzamijata znaes deka treba da si rezerviras prviot let za nadvor..
Прашање на време беше кога Македонија доследно ќе почне да ја практикува религиозната манија карактеристична за Русија.
И не, не е бессмислено. Тоа е потреба на автократските власти во 21 век кои владеат без автентична идеологија.

Еве можат да се угледаат на својата ѕвезда водилка..
Осветување на лизгалиштата.. Помагало да се намалат повредите кај тие што лизгаат.. :pos::popce:

Еве зошто комунистите рушеле.
Со будали не се излегува накрај.

И попот и оџата до ѕидот, построј ги, и ајт фајрон.

И не само тие. Сите други религиозни заедници.
Само така ќе сфатат колкави магариња се и дека начинот на кој го промовираат и следат "божјото слово" може да пречи.
За попот е лесно, оди оџата строј го да те видам.

Двајцата верски водачи во Битола прв пат јавно се скараа во 2013 година. Во писмото со наслов „Раната на мртовецот не чувствува ништо“, битолскиот муфтија Велиу напиша дека на сите муслимани им е јасно дека непостоењето на МПЦ во семејството на православните цркви ги прави несреќни премиерот Никола Груевски и Валентина Божиновска, претседателката на Комисијата за верски заедници. http://plusinfo.mk/vest/49446/muftijata-veliu-i-vladikata-petar-pak-se-skaraa--strada-cela-bitola

Баш ме интересира што ќе се случи ако пример се јавам у полиција и ги пријавам попот/оџата за рушење на јавен ред и мир...
Убаво си кажа @smihajlo ако има правила дека кафиќите смеат да пуштаат музика до толку и толку саат и ако има правила дека не смее да има поголема врева од хх децибели за што има и казни, шо изиграваат овие ?
Шо демек ако се попови/оџи се им е дозволено, па ќе се дерат на микрофони ?
И на едните и на другите изгаси им струја, па нека се дерат тогаш на микрофони.

Еј не ја терајте на заебанција, кај мене во Маџари се слуша урлање дури од Инџиково или можда од Стајковци. Тоа е можда 2км ваздушно. Ова мора да запре. Преку лето а и сега кога е поладно, не можам да спијам. Секое сабајле во 4-5 часот ме будат лошите звуци на оџата, пошто нели во лето спијам со отворен прозор. Мора да се жалиме за преголема бучава и нека си го намалат гласот за да можат само тие од исламска вероисповед да си го слушаат а не и останатите на кои тоа пеење ништо не им значи, дури делува иритирачки.
Ајде веќе еднаш да издејствуваме нешто во наша корист, 1 ако се пожали никому ништо ама 1000 веке е бројка а камо ли 10 000, а се кладам дека има 10 000 на кои им сметаа таа бучава и така секој ден си преќутуваат и трпат.
Предлози каде и по кој основ да се побуниме, жалиме и сл?

Последно уредено:
Еј не ја терајте на заебанција, кај мене во Маџари се слуша урлање дури од Инџиково или можда од Стајковци. Тоа е можда 2км ваздушно. Ова мора да запре. Преку лето а и сега кога е поладно, не можам да спијам. Секое сабајле во 4-5 часот ме будат лошите звуци на оџата, пошто нели во лето спијам со отворен прозор. Мора да се жалиме за преголема бучава и нека си го намалат гласот за да можат само тие од исламска вероисповед да си го слушаат а не и останатите на кои тоа пеење ништо не им значи, дури делува иритирачки.
Ајде веќе еднаш да издејствуваме нешто во наша корист, 1 ако се пожали никому ништо ама 1000 веке е бројка а камо ли 10 000, а се кладам дека има 10 000 на кои им сметаа таа бучава и така секој ден си преќутуваат и трпат.
Предлози каде и по кој основ да се побуниме, жалиме и сл?
Ај сега не претерувај, 2км ти е далеку џамијата и те буди, со отворени прозорци да спиеш па не е возможно.

Ај сега не претерувај, 2км ти е далеку џамијата и те буди, со отворени прозорци да спиеш па не е возможно.
Иди у Карпош 4 и преспиј, па после кажи дали не те буди џамијата од Горно Нерези на Водно одалечено 100% прилично повеќе од тие два километра.
Него, и тебе ти е јасно дека џамијата се слуша добро и на поголема далечина, али тое нормално, пошто вие Муслиманите сте лицемери со двојни аршини (и можам овде миљарда примери да ти дадам). У 4 саат сабајле коа е тишина не може а да не се слушаат тие звучници. И у текот на денот се слушаат коа е галама и бука, али не ни оддалеку толку, колку у 4 сабајле.

И скоро да не знам каде има оџа што пее на разглас. Све се ленти, снимки.

Иди у Карпош 4 и преспиј, па после кажи дали не те буди џамијата од Горно Нерези на Водно одалечено 100% прилично повеќе од тие два километра.
Него, и тебе ти е јасно дека џамијата се слуша добро и на поголема далечина, али тое нормално, пошто вие Муслиманите сте лицемери со двојни аршини (и можам овде миљарда примери да ти дадам). У 4 саат сабајле коа е тишина не може а да не се слушаат тие звучници. И у текот на денот се слушаат коа е галама и бука, али не ни оддалеку толку, колку у 4 сабајле.

И скоро да не знам каде има оџа што пее на разглас. Све се ленти, снимки.
20 м ми е блиску џамијата, не се сеќавам некогаш да ме будело, а оџата ни е антиталент невиден, а звучници дење ги слушам и бодат уви. Можеби се договарале да намали тон, но не верувам.

Дефинитивно сум за оџите да не употребуваат звучници.

Бидејќи гледам некој имаат проблем да го разберат мојот став. Ќе повторам јас сум за тоа и црква и џамија да повикуваат на молитва акустично. Значи оџата нека вика како што викал и пред 500 години, камбаните нека бијат како што биеле и пред 1500 години. НО го оправдувам владиката во Битола затоа што тоа што го прави очигледно е единствен начин да се разбудиме сите и да искажеме револт за озвучените џамии на кои звучниците им се само покажување мускули и ништо друго. Тој што сака да си оди на молитва не му требат звучници и викање за да оди. Ова е проблем за кој треба отворено да се дебатира. Го слушам поглаварот на исламската заедница често збори дека исламот бил љубов, толеранција, разбирање, соживот, тра ла ла. Ако е така нека повели и нека покаже на дело дека ги респектира на не муслиманите со тоа што нема да им пее над главите секојдневно по 5 пати.
Инаку некој од вас пишал да се тужи и не ти знам што. Во текстот погоре пишува дека во законот за бучава не влегуваат верските објекти. Според мене треба да се направи притисок и тој закон да се додефинира и во него да влезат и верските објекти.

Владиката Петар посилен од звучниците на џамиите и од сите домашни изроди
Овие денови Владиката Петар јасно, гласно и сосем Македонски се спротистави на "поплаките" за литургиите во недела што одат преку звучници во центарот на Битола.

Тој врати со реторика - А дали ви сметаат звучниците од џамијата? Кога тие ќе престанат и ние ќе престанеме. Не заборавајте дека изминативе години Владиката Петар беше критикуван и од ИЗ како наводно гради многу цркви во неговата Епархија и се бунеа за градба на нова црква во Битола. Тогаш тој им одговори дека џамиите нивни се градени врз цркви и ќе треба да се срушат па да одат на друго место да градат.

Колку од Вас знаат дека Владиката Петар е пред се голем Македонец?

На времето во Југославија, многумина од МПЦ се чуствуваа како Југословени. Само Петар се изјаснуваше како Македонец и имаше големи проблеми. УДБА нареди на тогашниот Поглавар, мислам беше Гаврил (корегирајте ме ако сум погрешил) ... да го разреши Петар од функцијата Владика. Поглаварот од голем притисок и под дејство на таблети, сам ја испечати оваа "одлука". Но тоа не беше валидно поради фактот што таква одлука ја донесуваат на собир сите Владици со Поглаварот. После тоа се смирија страстите и одлуката немаше никава важност.

Но оваа сага, како и Нишкиот договор е оружје на домашните Јуди, како и приватните црквени компаниски лидери во Австралија, да го девалвираат Владиката Петар. За Нишкиот договор мора да спомнеме дека ова беше работен договор со записник, на кој се забележуваше секој предлог, идеја и слободна мисла како да се надмине проблемот со СПЦ поради големите ораторски способни на тогашниот Српски Поглавар Павле, кој од црното правеше бело и на крај ќе ги "убедеше" сите дека тој не рекол ништо а сите други го рекле тоа и направиле. Петар секогаш на Павле и на СПЦ им велел во очи дека МПЦ е мајка на СПЦ и има големи докази кои ги чува на сигурно место.

Мисијата на Петар е голема и како посредник помеѓу народот и Господ. Знае да биде милостив, но и цврст и непоколеблив со изродите кои се против МПЦ и Македонскиот народ. Не им попушта ни милиметар на самобендисаните Директори во Македонските храмови во Австралија. Иако пробува пет пати да ја регистрира МПЦ во Парламентот и Владата на Австралија, домашните Јуди заедно со Панмакедоники ја спречуваат оваа историска можност со оправдување дека МПЦ е странска институција од непостоечка нација и народ. А истите се внатре како компаниски приватни Директори кои заработуваат плати и продаваат црковни земјишта и објекти баш преку МПЦ, притоа не давајќи ни еден долар разрез поради користење на името МПЦ. Инаку Петар изгради 6 нови цркви и 3 манастири со вредност од преку 200 милиони долари, додека другата страна продаде црквени земјиста во Бризбен и Мелбурн, старечки дом во Рути Хил, градинка и 6 станови од Св Петка Рокдаил... во вредност од преку 30 милиони долари.

Сега вие бидете судии кој е Владиката Петар и дали е во право. Ова со звучниците е како играчка во однос на другите предизвици. Да живее МПЦ-ОА, Македонија и нашиот Владика Петар и се разбира сите Македонци низ целиот свет каде и да се. А ние ќе се молиме и за другите, господ да им даде памет и да им ги прости гревовите и погрешните мисли и дела

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom