AI и што потоа

• Креатор на темата Креатор на темата Lokvan
  • Време на започнување Време на започнување
На едно место прочитав - AI не ги заменува луѓето, туку ги заменува функциите.

Еден многу важен аспект поврзано со ова кога зборуваме за огромната разлика и неможноста да се споредува земја од типот на Македонија (вклучи ги тука Грција, Бугарија, Романија и еден тон други), наспроти САД, Канада, Норвешка, Данска и поразвиените земји од западна Европа е следното:

Факт и емпириски докажано е дека во помалку развиените земји и во земјите во развој, луѓето, т.е работниците не се толку специјалисти, колку што се генералисти. Просто кажано, еден работник во фирма во Македонија/Романија/Бугарија врши повеќе различни и комплетно неповрзани задачи, во споредба со ист таков работник, во иста фирма од ист сектор во Норвешка/Данска.

Од оваа многу едноставна причина продуктивноста по работник е многу повисока во развиените земји, но уште повеќе заради оваа причина AI би имал поголема можност да замени работници кои продуктивно и ефикасно извршуваат точно определени функции, наместо да замени работници кои помалку продуктивно и ефикасно вршат поширок спектар на задачи, најчесто и недефинирани, туку адхок.

Не зборувам овде само за ИТ - јас не сум ИТ, туку сосема друго, но ова мислам дека се однесува за би рекол грубо едно 80% од работниците во приватниот сектор - независно дали станува збор за интелектуална или физичка работа, за работа од област на технички или општествени науки или за работа во градежништво, одржување, чистење или сл. Тесната специјализација кај нас е помалку застапена, а токму таа тесна специјализација полесно се заменува со вештачка интелигенција и автоматизирани процеси.

Во наредни 10 тина години, било каков занает ако си машко. Ако си женско, медицинска сестра или негувателка. Со оглед дека и општествата се соочуваат со населенија што стареат: медицински сестри, браќа, негуватели и негувателки и општо медицински персонал што ќе се расправа со гадни работи, ми се професии на иднината. Ако одиме уште понатака за 20 години, очекувам целосна замена на луѓето и стапки на невработеност од 90% - 95%. Што значи ќе стане сериозен социо-економски проблем, што неминовно повлекува три опции:

1. Забрана на АИ
2. Универзален приход
3. Настанува анархија и освен мала група милијардери секој е оставен сам на себе. Во тие услови веројатно најпаметен потег би било купување на земја и производство на храна со помош на АИ и роботи и целосен бојкот на било какви компании т.е враќање на човекот во среден век.

Истото ги чека и тие професии, дури и побетер. Можеби не толку на Балканот, но на запад ќе има роботи по пристапни цени за 5-10 години што ќе бидат способни да работат доста физички работи. Прашање е на време само да ги научат се што е повторливо.

Истото ги чека и тие професии, дури и побетер. Можеби не толку на Балканот, но на запад ќе има роботи по пристапни цени за 5-10 години што ќе бидат способни да работат доста физички работи. Прашање е на време само да ги научат се што е повторливо.

Ти уште утре би не шитнал сите нас само за повеќе профит.

Иначе тоа и ќе биде забележливо у земји што се милијардерите се главни како САД. Таму човечкиот живот не вреди премногу и не верувам да има некакви регулации у поглед на АИ и што може све да замени. Садистите милијардери ќе му ја одлучат судбината на човештвото у Сад. А за кај нас ич не се секирам пошто последни и онака сме у све.

Последно уредено:
Што знам, мене па волку црни сценарија не ми се реални, бар не во догледно време. Го разбирам до негде AceCaleb, и јас размислувам доста често на темава, ама еве у банка во ИТ сум, нереално ми звучи дека туку така регулаторни комисии ќе остават се во рацете на AI, или до тој степен да се замени човекот 90%.
На неколку конференции што бев, истото го врат во круг цело време, ама далеку сме од дистописки свет. Да, факт е дека многу од основните работи што се репетитивни ќе се заменат, ама се некако ми оди дека прашање на време кога еден тон регулации ќе се фрлат на ова.
Во ниту еден момент не сум се осетил загрозен ниту пак мојата позиција поради развојот на АИ. Напротив, ми ја олесна работата и сега тоа што го правев за 5 дена,ми треба многу помалку. Ниту пак компанијата имала layoffs, напротив, растеме. Али океј, можеби се зависи и од политиката на компанијата и како они реагираат на сево ова.

Тоа што Алтман не сака да пипа тука, не значи дека другите нема. Не е само Чат ГПТ, а останатите не се така обѕирни.
Алтман не сака да пипа затоа што законската рамка не е јасно дефинирана и не сака да ја ризикува компанијата.
Автоматски споено мислење:

Што знам, мене па волку црни сценарија не ми се реални, бар не во догледно време. Го разбирам до негде AceCaleb, и јас размислувам доста често на темава, ама еве у банка во ИТ сум, нереално ми звучи дека туку така регулаторни комисии ќе остават се во рацете на AI, или до тој степен да се замени човекот 90%.
На неколку конференции што бев, истото го врат во круг цело време, ама далеку сме од дистописки свет. Да, факт е дека многу од основните работи што се репетитивни ќе се заменат, ама се некако ми оди дека прашање на време кога еден тон регулации ќе се фрлат на ова.
Во ниту еден момент не сум се осетил загрозен ниту пак мојата позиција поради развојот на АИ. Напротив, ми ја олесна работата и сега тоа што го правев за 5 дена,ми треба многу помалку. Ниту пак компанијата имала layoffs, напротив, растеме. Али океј, можеби се зависи и од политиката на компанијата и како они реагираат на сево ова.
Убаво кажано. Многу размислуваат само на техничка страна, без да размислат за регулативи, право и бизнис континуитет.

Последно уредено:
Со болд е клучниот дел, нема да имаш само АИ, туку тоа што се работело од 20 луѓе, ќе се работи од 1 (чисто да се запази регулативата) + АИ, а 19 ќе си бараат чаре на улица. Замисли го само на поголем обем, во секоја фирма, и ќе имаш сериозен проблем.

Инаку нема да се случи веднаш, што е уште поголем проблем. Се случува полека и невидливо за општеството, па никогаш нема да има посериозен отпор. Се ова ќе биде во наредни 1-2 декади.
Еве Амазон завчера здува еден куп луѓе, денес ИБМ најави дека ќе бркаат голем број софтверски инженери, и додека се свртиш, ќе имаш илјадници апликанти за секој нов оглас, а се помалку огласи.
Ти уште утре би не шитнал сите нас само за повеќе профит.

Иначе тоа и ќе биде забележливо у земји што се милијардерите се главни како САД. Таму човечкиот живот не вреди премногу и не верувам да има некакви регулации у поглед на АИ и што може све да замени. Садистите милијардери ќе му ја одлучат судбината на човештвото у Сад. А за кај нас ич не се секирам пошто последни и онака сме у све.
Од тебе Ронче нема жива душа што ќе направи профит, спиј мирно :)

Со болд е клучниот дел, нема да имаш само АИ, туку тоа што се работело од 20 луѓе, ќе се работи од 1 (чисто да се запази регулативата) + АИ, а 19 ќе си бараат чаре на улица. Замисли го само на поголем обем, во секоја фирма, и ќе имаш сериозен проблем.

Инаку нема да се случи веднаш, што е уште поголем проблем. Се случува полека и невидливо за општеството, па никогаш нема да има посериозен отпор. Се ова ќе биде во наредни 1-2 декади.
Еве Амазон завчера здува еден куп луѓе, денес ИБМ најави дека ќе бркаат голем број софтверски инженери, и додека се свртиш, ќе имаш илјадници апликанти за секој нов оглас, а се помалку огласи.

Од тебе Ронче нема жива душа што ќе направи профит, спиј мирно :)
Ne e tolku rastot na produktivnosta, 20 pati, ama generalno logikata e taa. I da e 50%, pak se 50% pomalce vraboteni. Rabotite bea mn plateni deka se teski, ako e rabotata da stiskas dugme i da klikas Approve, nema da e tolku platena. Comon sense.

Samo sto ja ne veruvam deka za site sektori vazhi ova 1-2 dekadi, i ne veruvam deka kratenjeto tuka nema da otvori rabota na drugo mesto. Samo nema da bide toa so bese, ekstremno kompleksno i ekstremno dobro plateno.

За Балканот е побитно што ќе се деси со таа маса на луѓе која емигрираше во западните земји за да ги работи тие работи, ако таму бидат заменети?

Ne e tolku rastot na produktivnosta, 20 pati, ama generalno logikata e taa. I da e 50%, pak se 50% pomalce vraboteni. Rabotite bea mn plateni deka se teski, ako e rabotata da stiskas dugme i da klikas Approve, nema da e tolku platena. Comon sense.

Samo sto ja ne veruvam deka za site sektori vazhi ova 1-2 dekadi, i ne veruvam deka kratenjeto tuka nema da otvori rabota na drugo mesto. Samo nema da bide toa so bese, ekstremno kompleksno i ekstremno dobro plateno.
За продуктивноста се однесува на долг рок, АИто и роботите ќе станат подобри, плус помали се грешките кои би се случиле откако имаш дефиниран процес со машини и АИ.
За Балканот е побитно што ќе се деси со таа маса на луѓе која емигрираше во западните земји за да ги работи тие работи, ако таму бидат заменети?
Нема да праќаат пари, а некои и ќе мора да се вратат.

Ме интересира како би се движел економскиот круг во оваа ситуација. Работите стануваат поедноставни, платите се намалуваат за тие што ќе успеат да ја задржат работата, останатите ( а тоа е најголем дел од населението ) останува без работа и без куповна моќ.
Од друга страна, имаме експанзија на бизнисот, брз развој на продукти, повеќе продукти, но нема кој да купува.
Парадоксот на капитализмот :)

Ме интересира како би се движел економскиот круг во оваа ситуација. Работите стануваат поедноставни, платите се намалуваат за тие што ќе успеат да ја задржат работата, останатите ( а тоа е најголем дел од населението ) останува без работа и без куповна моќ.
Од друга страна, имаме експанзија на бизнисот, брз развој на продукти, повеќе продукти, но нема кој да купува.
Парадоксот на капитализмот :)
Нема да функционира, ќе има масовни протести/револуција.

Ова ќе доведе или до UBI или ќе се забрани/ограничи употребата на AI.

Мада мене овие сценариа ми се смешни, пред се ради return to office примерот.

Секој middle manager сонува да дреме врз глава на луѓе, со АИ нема луѓе, што ќе менаџира? Исто и тој upper level над него, што ќе менаџира ако нема луѓе? Како ќе тера power trip??

Може некои позиции ќе ги снема, али други ќе се отворат, ако се сведе се на еден репорт за CEO тоа фирма ли е, со 4 вработени, он и три чистачки??

Кој ќе ги сфаќа сериозно?? И пари и акции се е дигитално, бројка на екран....нема смисла.

А ако АИ замени кадар нема зашто и CEO да не биде AI, и на крај и он и чистачките на улица....и што е фирмава, бројки некои на интернет....како може да е реална, извади кабелот за струја и? :icon_lol:

Последно уредено:
Нема потреба од одење во екстрем иако шерхолдери би обожавале да не дадат денар за вработени. Сега за сега се брка некоја оптималност. Имам искуства каде што финансиски контролори почуваат веќе да навлегуваат во sql и python моделирање затоа што им е кажано ако сакате да останете релевантни мора да станете и дата аналист. Претпоставувате со постоечкиот дата аналист што ќе се случи. Значи компаниите повеќе се кладат дека другите професии побрзо ќе совладаат технички контент отколку техничариве бизнис концепти. Истото ќе се преслика во другите сегменти иако ја сеуште никаде не гледам огласи за тради позиции кои бараат разбирање/познавање на AI и автоматизација на процеси а ќе дојде и тоа. Ќе дојде и тоа кога еден SDR ќе мора да знае да автоматизира или прилагоди целокупен GTM процес со одредени алатки и апликации, најверојатно преку промптање во n8n или make. Сеуште е тоа доделено на техничките сектори, ама, АМА, иде натака.

Др Michael Burry (кој го глеал The Big Short) става биљонче дека АИ е бабл и дека ќе пукне. Типов се има опарено од баблот со недвижнини у 2008ма.

Исто повеќето системи што одат забрзано во no/low code укажува на насоката и целта да се спојат минимум две позиции во една. Со AI промптањето како се развива, така ќе се намалува потребата од hardcode услуги. Тоа највеќе ќе се користи за автоматизации, можеби и некој lightweight feature. За градење системи од нула уште сме далеку од промптање од страна на лаик што појма нема од инфраструктура и архитектура, и тука само гледам употребна вредност на денешните девелопери. Иако сите системи што ќе ги градат ќе бидат за исклучиво low-no code користење од end user-ите. Замисли да немаш потреба да плаќаш SAP или Oracle консултант/девелопер за да напраи фунционалност или да ти подеси процеси него тоа да го прави крајниот корисник како секојдневен таск во својот департмент што нема допирна точка со IT. Да немора да пушташ тикети и да чекаш цела вечност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom