Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Облачиња

Со овој туториал може да креирате облаци кои ќе изгледаат како на цртаните

10_cloud.gif

Започнете со креирање на нов документ (200x200) со бела позадина.

1. Креирајте нов layer (Ctrl+Shift+N) на кого ќе ги поставиме облаците.

2. Селектирајте"elliptical marquee tool"
elliptical.gif
и направете селекција(елипса) како што ја имам јас направено

1_cloud.gif

Бидете сигурни дека црната ви е foreground color и пополнетеа селекцијата со "paint bucket tool" ова ќе биде обликот на облакот. CTRL+D за деселектирање.

3. Сега треба да направиме облакот да изгледа набубрен. Селектрајте "elliptical marquee tool"
elliptical.gif
и направете околу селекцијата кругчиња и пополнетеги со црна боја со алатката "paint bucket tool".

2_cloud.gif

Сега бидете креативни и направете облакот да изгледа што е можно поубав.

3_cloud.gif

4. Во овој дел ќе направиме layer кој ќе му даде на облакот лик како да е од на цртан.

Десен клик на layer-от со облакот и селектирајте "blending options"
Користетеги истите нагодувања како на сликите подолу

Drop shadow
4_cloud.gif

Inner shadow
5_cloud.gif

color code = 284f6c

Inner glow
6_cloud.gif

Bevel and emboss
7_cloud.gif

Color overlay
8_cloud.gif

После овие нагодувања сликата би требало да изгледа вака:
9_cloud.gif

Vo red walker_girl kje go napisham tutorialot , ti trebat Photoshop i ImageReady.. samo sega momentalno ne mozam , kje go napisham za vikendov kje dam i nekoj drug tutorial.. samo ne se moi, samo kje gi prevedam :)....pozdrav

Pasha напиша:
Vo red walker_girl kje go napisham tutorialot , ti trebat Photoshop i ImageReady.. samo sega momentalno ne mozam , kje go napisham za vikendov kje dam i nekoj drug tutorial.. samo ne se moi, samo kje gi prevedam :)....pozdrav
Фала многу, ми се допадна ова што го цитирав затоа барам туторијал, да се надеваме дека откако ќе го ставиш ќе успеам да го направам :)

Едит: Thanks pasha, еве го моето дело според туторијалот
во потпис:)

a bre lugje , dajte nesho novo , ja zapostavivte temava.. sakam da prasam dali nekoj znaj kako se koristat plug in -te vo Photoshop , znam za cetki , ama ne mozam da najdam kako da loadiram plug in.. 10x.. pozdrav

Pasha напиша:
a bre lugje , dajte nesho novo , ja zapostavivte temava.. sakam da prasam dali nekoj znaj kako se koristat plug in -te vo Photoshop , znam za cetki , ama ne mozam da najdam kako da loadiram plug in.. 10x.. pozdrav

Ќе ти одговорам на двете "прашања", ама по ред.

1. Темата не треба да ја полниме одреден број на луѓе туку сите да учествувате во неа и да придонесите на свој начин. Ме нервираат постови од овој тип. Ако сме ја запоставиле темава, немој и ти да го правиш тоа. Направи туториал па да го видиме и да го направиме и ние тоа.

2. Најди плагин. Оди во Фотошоп фолдерот во Program Files. Тука треба да имаш фолдер Plugins. Влези во него и пастирај ги. ОТВОРИ го Фотошоп (ако ти е веќе отворен и минимизиран, рестартирај го) и во Filters најдоле би требало да се наредени твоите плагини.

Поздрав :)

Animiran dozd

1.Otvorete slika po vash izbor, jas kje ja koristam ovaa.

ring7uf.jpg

2.Napravete nov layer.

newlayer6aj.jpg

3.Na noviot layer odete Edit > Fill i odberete Black.

4.Filte > Noise > Add Noise i vnesete gi slednive vrednosti.

noise5gg.jpg

5.Filter > Blur > Motion Blur i vnesete gi slednive vrednosti.

motionblur0sj.jpg

6.Smenete go blending modot na layerot vo "Screen"

screen0kv.jpg

7.Stisnete "Ctrl+L" i vnesete gi slednive vrednosti.

levels0fv.jpg

8.Povtorete gi cekorite od 2 do 7 tri pati.

9.Napravete vashite layeri da izgledaat vaka pred da odite vo Image Ready.

layers5zm.jpg

10.Sega kliknete na
photo2image16mu.jpg
koe se naogja vo lentata so alatki.

11.Sega duplirajte go frejmot tri pati.

duplicateframes1xp.jpg

12.Sega so prviot frejm selektiran , napravete gi vashite layeri da izgledaat vaka.

layers19hp.jpg

13.Selektrijate go vtoriot frejm i napravete gi vashite layeri da izgledaat vaka.

layers23xr.jpg

14.Selektrijate go tretiot frejm i napravete gi vashite layeri da izgledaat vaka.

layers33gx.jpg

15.Selektrijate go posledniot frejm i napravete gi vashite layeri da izgledaat vaka.

layers42ke.jpg

16.Kliknete "Play" i vashata animacija e gotova.

play1gq.jpg

17.Za da ja snimite vashata animacija kako gif. dokument odete File > save optimized as.

Браво, одличен туторијал! Мене ми се допадна многу. Да видам што ќе успеам да направам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom