Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Абе ај не се карајте кој е подобар.
Дајте некое ново интересно туторијалче, сфатливо вака за почетници како мене :)

Photoshop ми е омилена програма токму поради тоашто секогаш има повеќе начини за да се заврши една работа.
Кој вели дека твојот начин или твојата сенка е вистинскиот избор? Јас направив нешто што може да го направи било кој што знае да отвори нов фајл и да го користи текст тулот.
И јас не сум нит учител нит професор по фотошоп. Не ми давај толкаво значение оти се срамам. Едноставно сакав да им покажам на заинтересираните како може да направат нешто во фотошоп и успеав во тоа. А уште на почеток знаев дека ќе намине некој бољи професор од мене и ќе ми предава за моето предавање. Ова е отворен форум. Секој што сака може да учествува во дискусиите. Ако сакаш да им покажуваш како да направат нешто, покажи им. Но не навлегувај во конфликт со мене затоашто јас барем не чуствувам таква потреба.
Учествувај со квалитетни дискусии, конкретно на топиков со квалитетни примери за работа со фотошоп.
Јас сум никој и ништо. Ти си цар.
Поздрав.

Добро да прасам јас несто како мозам да вментнам слика да биде ко background во ново креиран документ

MartinMax Malce ne ti cini prasanjevo a Mandrak use tolku ke te zbuni :pos:
koa ke ja otvoris slikata taa ti e backgroung avtomatski nema so da prais save as (so ke ti sa save-uvas slika so ja imas) ama jas niso ne znam Photoshop taa da ne me slusaj mene :):)

DuFFy напиша:
MartinMax Malce ne ti cini prasanjevo a Mandrak use tolku ke te zbuni :pos:
koa ke ja otvoris slikata taa ti e backgroung avtomatski nema so da prais save as (so ke ti sa save-uvas slika so ja imas) ama jas niso ne znam Photoshop taa da ne me slusaj mene :):)

Не знаеш викаш а подобро од Mandrak му одговори. Абе мој ученик, мора да биде умен:pos:

Abe Korisno e ama na kraj ke si naprai Save As (mesto Save) i nema gajle e sea ako od nevnimanie utne ne znam jas toa :pos:
p.s. Kobo be ti bruka direktor eden ni zaeden aj oj si tamu u kancelarija(sekretarkata te ceka more):pos::pos:

Абе шо сеа save as!!!
Дајте нешо покомплицирано ова го владеам

Eве го моето само си ја изменив позадината во сина боја

walkergirlgold1sy.jpg

Ej Mandrak e za ova BRAVO, ova beshe odlichno!

Давајте што можете повеќе вакви туториали со скрин шотови зашто стварно се супер.
И ти и Принц двајцата сте ни сеа професори: )) Давај што повеќе ефекти за букви, знам имаше негде по страниве назад за снег али не склопив како иде тоа. Ако не ве мрзи ај тоа напраете еден туториал за букви со снекче: )

Дали има заинтересирани да научат еден од многуте начини за правење на копчиња за на web страна?

Денес ќе ви покажам еден туториал како да направите текст во оган.

Па да се фатиме за работа:

Најпрво како и секогаш отвораме нов документ со големина по желба (јас го направив 800x600)

untitled0of.jpg

Документот го обојуваме со црна боја и испишуваме текст на нов Layer со алатката Type Tool.

10qc2.jpg

Правиме дупликат од Layer-от со текстот кој ке ни послужи за подоцна. Одиме Layer>resize>type со ова текстот од векторски го префрлуваме во слика за да можеме да работиме на него. Држиме Ctrl и на лев клик кликнуваме врз Layer_от кај што е текстот, со тоа сме го селектирале текстот. Одиме десен клик Stroke...и за Inside одбираме некоја по светло-жолта боја а за Outside некоја потемна кон црвено што оди. Тоа би требало да изгледа вака нешто:

22it1.jpg

Пота додавам Filter>Blur>Gaussian Blur и исцртуваме пламени јазичиња со алатката Smudge tool.

39gk.jpg

Layr-от кој што го направивме дупликат го обојуваме црно и со гумата за бришење малце ги бришеме врвовите за да добиеме подобар ефект. На крај треба да добиете вакво нешто

44hg.jpg

Princ напиша:
Дали има заинтересирани да научат еден од многуте начини за правење на копчиња за на web страна?
Abe ne oti ke mi treba toa ama ako znam poeke nema loso da mi doe :):)
taka zainteresiran sum

Сега вака имам едно прашање , зошто кога ќе почнам да работам на нешто како нов фајл , не можам да ги користам сите филтери, а ако отворам веќе снимен фајл , некоја слика , тогаш можам да ги користам сите... ако може некој да ми помогне ? :).. а инаку има добри туториали на www.pixel2life.com .. поздрав

filters1.jpg

Pasha напиша:
Сега вака имам едно прашање , зошто кога ќе почнам да работам на нешто како нов фајл , не можам да ги користам сите филтери, а ако отворам веќе снимен фајл , некоја слика , тогаш можам да ги користам сите... ако може некој да ми помогне ?

Најверојатно проблемот е во тоа што веќе ти се зачувани во RGB Mode оние коишто веќе ти се зачувани, а новите фајлови ти се подесени како CMYK или нешто друго.
Ај отвори нов фајл за работа, и оди горе кај Image --> Mode и види дали RGB ти е одбрано. Ако не е, одбери и провери дали сега можеш да нанесиш некој филтер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom