User Bar Туторијалче
Краен резултат:
1. Отвараме нов фајл, со овие подесувања:
2. Ја избираме Gradient Tool алатката и подесуваме како на сликата:
- кликнете 2 пати во квадратчето со жолто портокалова боја и треба да се појави ова:
3. Подесете по желба или како на сликата и кликнете ОК. Повлечете линија од левиот ќош доле, до десниот горен ќош. Би требало да излезе нешто како ова:
4. Следен чекор. File -> New.. и отвараме нов фајл со следниве подесувања:
Ја зумираме додека може. Би требало да излезе вака:
Сега го одбираме pencil tool избираме црна боја и повлекуваме дијагонална линија.
Треба да ви искочи нешто како ова.
Потоа, одмие Edit -> Define Pattern... и зададете било кое име сакате. Потоа се враќаме на User Bar - от, креираме нов layer, го селектираме цел (Ctrl+A) и одиме на Edit -> Fill... (Shift + F5), го спуштаме лизгачкото мени, избираме Pattern и во коцката под него го избираме Pattern -от што предмалку го креиравме. Намлуваме opacity и кликаме ОК.
Досегашнава работа не донесе до ова:
5. Сега ја отварам сликичката што сакам да ја внесам во Usre Bar - от. За овој туторијал јас ја користам оваа сликичка:
Значи ја отвараме сликичката, ја селектираме цела површина (Ctrl + A) отвараме нов layer на User Bar - от, ја копираме сликичката од горе (Ctrl + C) и го селектираме ново отворениот layer на User Bar - от и пастираме (Ctrl + V).
Со алатката Move Tool
, ја меситме сликичката каде сакаме на User Bar - от.
Резултатот до сега:
6. Следно, терба да внесеме текст. Отвараме текст layer, избираме фонт (за овој туторијал избрав јас Аrial, големина 13 px, бела боја) го пишуваме текстот (jaс пишав addict) и го позиционирав десно.
Доле десно има прозорче кај што ги има сите отворени layer до сега. Го избираме текст layer от и кликнуваме на десното копче и избираме Blending Options и сетираме:
Stroke (да ги обиколиме буквите) големината ја местиме на 1px избираме црна боја (подесувањата се и на сликата погоре).
7. Сега да му дадеме 3D ефект. Отвараме нов layer, го избираме elliptical marquee tool
Повлекуваме една елипса од едниот до другиот крај на User Bar - от, и со стрелките од тастатурата, ја местиме да почнува од горниот десен ќош, и да завршува на горниот лев ќош. Во средината да се спушта негде до половина. Потоа одиме на Edit -> Fill...(shift + F5) избираме White и кликаме ОК. Потоа на layer от му намалуваме opacity негде на 50% - 70%.
Изгледот до сега:
8. Последен чекор е, да го обиколиме со црна линија. Отвараме нов layer слектираме (Ctrl + A), Edit -> Stroke... избираме дебелина 1px, боја црна, и локација inside. Кликаме на ОК.
И тантан, завршивме. Резултат: