Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
betogrozdanov45 напиша:
A kade da gi vidam razlicnite layeri da mozham da gi selektiram oddelnlo. Eve sedam na net i gleam tutoriali na angliski praam, ali segde oni koa se navrakaat na layer ima posebno mesto layyers i si gi klikaat.
Iam photoshop 7 i nemozham da go najdam toa:D

Оди во менито Window и селектирај Layer (или Layers, не ми текнува како точно беше). Доле ќе треба да ти се појави менито со сите лејери.
Колку за информација, часовите за една личност ги наплаќам дупло. Лично ќе ти доставам фрактура, односно фактура :)

Едит: се решив за попуст. Едо ти е аватар :)

Кога ќе имам време малку ќе направам еден, не се секирај. Научи го прво тоа што го имаме правено на предходните 11 страни. Не се брзај, patience...

betogrozdanov45 напиша:
Se nerviram sakam toa so kajgana da go napraam a slikite samo do pola mi se otvaraat.aaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAa

Пиши ми на ПП мсн ако имаш. Ќе ти ги пратам таму.

User Bar Туторијалче

Краен резултат:
kajganacopy4kc.jpg

1. Отвараме нов фајл, со овие подесувања:

1copy1pd.jpg

2. Ја избираме Gradient Tool алатката и подесуваме како на сликата:

2copy4ll.jpg

- кликнете 2 пати во квадратчето со жолто портокалова боја и треба да се појави ова:

3copy0vx.jpg

3. Подесете по желба или како на сликата и кликнете ОК. Повлечете линија од левиот ќош доле, до десниот горен ќош. Би требало да излезе нешто како ова:

23copy1yx.jpg

4. Следен чекор. File -> New.. и отвараме нов фајл со следниве подесувања:

5copy8yf.jpg

Ја зумираме додека може. Би требало да излезе вака:

44tl.jpg

Сега го одбираме pencil tool избираме црна боја и повлекуваме дијагонална линија.

7copy9pc.jpg

Треба да ви искочи нешто како ова.

Потоа, одмие Edit -> Define Pattern... и зададете било кое име сакате. Потоа се враќаме на User Bar - от, креираме нов layer, го селектираме цел (Ctrl+A) и одиме на Edit -> Fill... (Shift + F5), го спуштаме лизгачкото мени, избираме Pattern и во коцката под него го избираме Pattern -от што предмалку го креиравме. Намлуваме opacity и кликаме ОК.

Досегашнава работа не донесе до ова:

untitled2copy5rh.jpg

5. Сега ја отварам сликичката што сакам да ја внесам во Usre Bar - от. За овој туторијал јас ја користам оваа сликичка:

scopy0dk.jpg

Значи ја отвараме сликичката, ја селектираме цела површина (Ctrl + A) отвараме нов layer на User Bar - от, ја копираме сликичката од горе (Ctrl + C) и го селектираме ново отворениот layer на User Bar - от и пастираме (Ctrl + V).
Со алатката Move Tool
mvtocopy2mm.jpg
, ја меситме сликичката каде сакаме на User Bar - от.

Резултатот до сега:

p2pa.jpg

6. Следно, терба да внесеме текст. Отвараме текст layer, избираме фонт (за овој туторијал избрав јас Аrial, големина 13 px, бела боја) го пишуваме текстот (jaс пишав addict) и го позиционирав десно.

Доле десно има прозорче кај што ги има сите отворени layer до сега. Го избираме текст layer от и кликнуваме на десното копче и избираме Blending Options и сетираме:

podesuvanjacopy1ms.jpg

Stroke (да ги обиколиме буквите) големината ја местиме на 1px избираме црна боја (подесувањата се и на сликата погоре).

7. Сега да му дадеме 3D ефект. Отвараме нов layer, го избираме elliptical marquee tool

emt3vh.jpg

Повлекуваме една елипса од едниот до другиот крај на User Bar - от, и со стрелките од тастатурата, ја местиме да почнува од горниот десен ќош, и да завршува на горниот лев ќош. Во средината да се спушта негде до половина. Потоа одиме на Edit -> Fill...(shift + F5) избираме White и кликаме ОК. Потоа на layer от му намалуваме opacity негде на 50% - 70%.

Изгледот до сега:

rezultat1if.jpg

8. Последен чекор е, да го обиколиме со црна линија. Отвараме нов layer слектираме (Ctrl + A), Edit -> Stroke... избираме дебелина 1px, боја црна, и локација inside. Кликаме на ОК.

И тантан, завршивме. Резултат:
kajganacopy4jl.jpg

Одличен туторијал, а јас веќе си го поставив потписот. :wink:

Mandrak напиша:
:oftopic: Princ,btw можеш ли да направиш "drop shadow" од layer а да не ги користиш алатките од Layer>Layer style? Ако го знаеш тоа и можеш да го објасниш, тогаш ок, признавам дека знаеш нешто во Photoshop да работиш.

Најбрз начин ми беше овој:

Отворив нов фајл, напишав кајгана, направив дупликат од тој лејер, мааалку го зголемив, им дадов сива боја на буквите...
Толку.
П.С.: Воопшто не ми треба твое признание дека знам нешто да работам во Фотошоп. Имам неколку урамени на зид...

potips.gif

Еве го и мојот. Работен е во Гимп...оти неам Фотошоп. Малце претерав со оптимизацијата... ама врши работа :)

Carlito Brigante напиша:
potips.gif

Еве го и мојот. Работен е во Гимп...оти неам Фотошоп. Малце претерав со оптимизацијата... ама врши работа :)

:oftopic: тоа б. павловска фан, па кај ти текнало :pos:

одлична работа! мој предлог: да си ги оивичил од страна со црна линија некако поубаво ми е

На Принц туториалите беа подобри. Овој како за мене(почетник) не е добро разјаснеет. Филуваш црно, па вака така...дај скриншотови да знам поточно како се прават овие букви. И ај сеа темава нека не прерасне во „Кој е боље Фотошопер” добро?

betogrozdanov45 напиша:
И ај сеа темава нека не прерасне во „Кој е боље Фотошопер” добро?
Хех... Тука си во право!

Epa dobro de Princ istoto go naprai samo so ne stavi gaussian blur, pa nemora senkata da e matna sekogas.
p.s.
. Мое признание не ти треба можеби, ама авторитет кај оние на кои се обидуваш да им дадеш знаење, ти треба, во спротивно џабе се трудиш околу сево ова.
Jas mislam deka ima avtoritet :):):):)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom