Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
ili pak kje gi selektirash o4ite so Elliptical Marquee Tool (m) i posle Image -> Adjustments -> Hue/Saturation i kje gi smenish vrednostite na Hue i na Saturation a na Lightness kje ja ostajs na 0 i kje se menuva bojata na o4ite ....

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
еве да си се пофалам направив нешто ново... само потрошив повеќе време од што мислев, па сега уште туториал да пишам :) ај наредниве денови... мислам дека испадна солидно...

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Pasha напиша:
ili pak kje gi selektirash o4ite so Elliptical Marquee Tool (m) i posle Image -> Adjustments -> Hue/Saturation i kje gi smenish vrednostite na Hue i na Saturation a na Lightness kje ja ostajs na 0 i kje se menuva bojata na o4ite ....
НЕ знам зашо ама го мрзам тоа Hue/Saturation.....и го одбегнувам...ај некој нека ми каже шо е Hue шо е Saturation.......

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.960
Hue - нијансата, бојата, тонот...
Saturation - заситеноста, интензитетот... :)

Член од
14 декември 2005
Мислења
130
Поени од реакции
2
Hue - oznacuva boja
Saturation - Zasitenost na bojata (da bide pobleda ili epten zasitena so boja)

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Stefanos_M напиша:
Вака ја многу не се разбирам во Фотошот, може ли некој да ми каже како се менува бојата на очите. На пример од кафена во сина...?
И шо напраи....проба да ја смениш...ја смени бојата ????

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
DuFFy напиша:
НЕ знам зашо ама го мрзам тоа Hue/Saturation.....и го одбегнувам...ај некој нека ми каже шо е Hue шо е Saturation.......
znam deka e podobro Color Balance za vo nekoi slucaevi , ama jas ne znam da go koristam , ne znam koga treba sho treba da menuvam , aj ako mozi nekoj neka mi objasni sho se menuva i koga se menuva ... mislam razbravte... pozdrav

P

Princ

Гостин
Двајца веќе ти објаснија што се менува со Color Balance. А се менува кога во Color Balance го мрдаш скролот лево-десно. Како што го движиш, така се менува.
Многу ме нервира кога некој не пробува туку прашува. Ко така стај ја сликата онлајн па ваљда некој ќе се смилува и ќе ги смени боите онака како што сакаш. Финтата е ти да научиш сам како се прави тоа. А најдобро се учи во пракса.

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
ama ti ne me razbra , ali nema veze... kje se snajdam sam ... ako te nervira ne morashe da odgovarash..

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Абе модератор е чоекот......мора да го одржува редот :):):)

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
eve edna strani4ka shto ja naptajv so pomosh na Photoshop i ImageReady ...

VIRTUAL

knowledge is power
Член од
4 мај 2006
Мислења
327
Поени од реакции
2
Дали некој знае што треба да направам за да ја направам сликата да не е со прави агли туку да е заоблена - така ми делува по естетски како во рамка да е... ајде waiting for an answer

P

Princ

Гостин
VIRTUAL напиша:
Дали некој знае што треба да направам за да ја направам сликата да не е со прави агли туку да е заоблена - така ми делува по естетски како во рамка да е... ајде waiting for an answer
Kaj tulot za selekcija klikni i drzi kliknato dodeka ne ti se otvori pod-menito. Tuka odberi go tulot za selekcija so zaobleni kjosevi. Selektiraj ja slikata, CTRL + SHIFT + I i brisi sve sto e nadvor od selekcijata.

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
Bling Bling

eve eden tutorial.

1.Otvorete nov dokument so golemina 800x350 px.
2.Ispishete go sakaniot tekst , jas pishuvav so Arial Black , 130 px.
3.Potoa desen klik na layerot od tekstot i Rasterize Layer.

4.CTRL+ Click na tekst layerot za da se napravi selekcija okolu tekstot. Stisnete D od tastaurata za da se vratat boite na Default.. i potoa Filter>render>clouds.

5.Filter>Distort>glass i vnesete gi slednive vrednosti.

6.Desen klik na tekst layerot i Blending Options i vnesete gi slednive vrednosti.

7. Potoa odete Image > Adjustments > Hue/Saturation.

8. I za kraj treba da dodademe malku "Bling,Bling" na tekstot :)... Odberete ja cetkata i kliknete Load Brushes... Najdete gi cetkite "assorted"...

9. Odberete ja cetkata Starbrush small 50 px i nanesete ja na tekstot.

Kajgana Shop

На врв Bottom