Сега ќе ви објаснам како да ја направите предходната слика (соларната еклипса).
Имајте предвид дека планетата (у прв план) е направена на првиот "час" (читај прва страна) и на оваа слика е искористена како објект само.
Ок, почнуваме:
1. Отвори нов фајл, големина 600x600 пиксели со бела позадина.
1.1Оди на Filter -> Render -> Clouds
1.2Оди на Image -> Adjustments -> Brightness/Contrast и затемнувај и намалувај контраст додека не добиеш една доволно темна површина, со само малку сенка. Јас ги наместив овие бројки и го добив ова:
2. Оди Layer -> New -> Layer и стисни ОК
2.1 На новиот Layer направи правилна кружна селекција со Elliptical Marquee Tool и обои го црно со четката.
*Совет: Држи Shift додека повлекуваш со маусот за да направиш правилен круг.
3. Ctrl + D за да деселектираш. Со десен клик кликни на лејерот кајшто ти е кругот (кај мене се вика Layer 1), оди на Blending Options и од менито одбери Outer Glow, смени ја бојата во бела и внеси ги овие подесувања
4. Додека си тука, кликни и на Inner Glow, смени ја бојата во бела и внеси ги и овие подесувања
5. Кликни ОК.
Отвори ја планетата, селектирај ги сите лејери освен позадината, кликни на планетата и влечи кон еклипсата (не можам да го опишам баш со зборови, ќе пробам со слики)
*Совет: за да селектираш повеќе лејери, држи CTRL додека ги кликаш поединечно.
6. Би требало планетата да е премногу голема. Додека сеуште ти се селектирани и двата лејера (планетата и отсјајот), кликни CTRL + T на тастатурата и смалувај ги од горниот лев агол додека држите Shift (за да го задржи размерот и да ја смалува планетата и по вертикала, и по хоризонтала).
7. Удри Ентер, помести ја планетата ако излегува од сликата (со едноставно повлекување наваму-натаму). Сега оди на Layer -> Flatten Image.
*Совет: Откако ќе ја "флетираш" (израмиш) сликата, сите објекти ќе се спојат во едно и нема да имаш можност ништо да промениш на еден објект. Затоа ова СЕКОГАШ се прави на крај, откако си сигурен дека нема потреба да смениш ништо и СЕКАКО еден примерок од работата си зачувуваш до пред да ја флетираш сликата.
Оди на Filter -> Rended -> Lens Flare. Јас користев 130% Brightness и 105mm Prime Lens Type. Позиционирај го светлото и кликни ОК.
Резултатот е ова