Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
абе...јас го работам бајаги, ама немам каде да ги хостирам сликите, а скоро сите на сликите се мој другарки или блиски луѓе што најверојатно би се налутиле ако ги објавам....така да сега ке објавам само некој сигови и аватари што сум ги направил.

Се важат слики што сум ги направил во маја, па досредил во фотошоп?

BSM

Член од
27 јануари 2005
Мислења
24
Поени од реакции
0
http://www.graphic-design.com/Photoshop/
http://www.photoshopcafe.com/
Rabotam so photoshop 11 god. Predavav na kurs za graficki dizajn i toa Photoshop i Illustrator. I mozam da kazam deka nikogas nemoze da se nauci 100%. Prva verzija koja ja imam e 3.0 i toa original za MacOs.
Mozam da dadam sovet za site novi korisnici da posvetat vnimanie na kolor korekcija, retush i rabota so layer-i. Dobro e da se imaat osnovnite plug-ini, da se eksperimentira, megutoa da ne se preteruva so nivna upotreba. "Rucni rad" najvekje se ceni!

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.443
Поентата на темава е сите да научиме по некој фотошопски трик, зошто како што кажа BSM - никогаш неможе да се научи 100%. Во прилог на темата може да оставате и обработени фотографии, ваши дела, монтажи и слично... Потоа, нормално - да ја објасните процедурата со која сте стигнале до финалниот производ.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Баш ме радува што ја имаме оваа тема, Acid од мене пијачка добиваш во прва прилика. :) :)

Бидејки ептен одамна го користам Photoshop во својата работа, уште од верзијата 3.0.5, греота ќе беше да не го дадам својот придонес на оваа тема. Еве го:

Од сликата долу како елемент е употребено лицето кое е од десна страна. Со внимателно селектирање е одвоено лицето на девојката од другиот дел на сликата.

Од нареднава слика ги земав сите делови освен лицето :)

После направената замена на делови(др.Франкештајн интервенција :)) со мала примена на колор корекција и ротирање на едниот layer, краниот резултат е ова:

Алатки кои се користени:
-Poligonal laso
-Levels
-Transform tool

Acid, коментар?(btw,голем љубител сум на зелени квадрати)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.443
Одлично друже, само во иднина без слики од корисниците на форумов зошто може некој да се навреди (иако не гледам причина зошто би..), или побарај дозвола за сликите. :wink:

Како и да е, мислам дека си требал малку да го зголемиш лицето. :wink:

Имаш зелено квадраче, наредно што ќе правиме? :)

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Antonio Banderas на кајганџиска party!

Ok, еве го следното.За да нема чувство на навреденост :)

Употребени се истите алатки, истиот начин, фотката од славниот актер послужи како база за лицето кое е заменето :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.443
Истиот принцип:

1 layer од списанието MAXIM, 1 layer од фацата на aleksandra85 (баниран член од форумот).

Се поклопуваат layer-ите, потоа со гумичка фино се обликува главата која е наместена точно над главата на девојката од првиот layer.

Се ротира, се смалува (или зголемува), на крај се мести контрастот да биде ист на двата layer-и, па се мазни со BLUR. :wink:

Воала, Александра на насловна! :wink:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.443
Гижо со „брат му“.

Злобниот админ

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Еве уште една монтажа, која верувам дека ке ви биде интересна да ја погледнете заради иборот на лицата кои се употребени.

Имаме познат, озлогласен, глобален терорист по кој трага целата антитерористичка алијанса:

и имаме локален политичар кој прво беше прогласен за терорист, па подоцна амнестиран и прогласен за борец за човекови права:

и кога на светскиот терорист лицето ке му го замениме со лицето на локалниот политичар, го добиваме ова:

Употребени алатки:

Pologonal laso
selection feather
transform tool
clone stamp tool

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.443
Па и не гледам некоја голема разлика од првата слика со Бин Ладен.
Не си ја завршил добро работата :)

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
razlikata e vo ocite i nosot, sto pravi mnogu potesko za da se napravi nego da ispomenjal cela faca

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Во оваа фотка се употребени oчите од Бучко :)
Многу мирна изгледа мечката кога има премиерски поглед :icon_lol:

Алатки:
hue saturation
photo filter
clone stamp
vanishing point
replace color
shadow/hihglight
...

Acid

Frontman
Член од