Адамовиот Грев

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
A

ateist

Гостин
кој е првобитниот грев поточно гревот на Адам

1 Коринќани 15 - ред 22..."Зошто како што сите умираат во Адам , така во Христос сите ќе оживеат ."..вели Павле

а како се умира ВО Адам ..............каков грев сторил навитина ?
толку тежок грев за да заслужи толку свирепа казна ?

Прва книга Мојсеева 1 - ред 29 ..ете ви дадов секаков вид растение ,што дава семе и какво има по целата земја , и секакви дрвја ,што во себе имат семе според родот свој и вид ТОА ДА ВИ БИДЕ ХРАНА . - рекол Бог

значи можеле да си живеат од ПЛОДОВИТЕ НА СВОЈОТ ТРУД

Прва книга мојсеева 3 - ред 3 .".само од она дрво среде раајот - рече Бог не јадете и не допирајте се до него , за да не умрете...".......вели Ева

БОГ ЗАПОВЕДАЛ ДА НЕ ВКУСУВАТ ОД ПЛОД НА ТУЃ ТРУД

Прва книга мојсеева 3 - ред 6 ...."....и жената ...набра род и јаде па му даде род и на мажот свој и тој вкуси "

ЗНАЧИ ВО БИБЛИЈА ПИШУВА .........УКРАЛ -е.......КРАДЕЊЕ БИЛО ВО ПРАШАЊЕ

ХМММММММММММ

а ете сите религии тврдат бил избркан оти се ВОЗГОРДЕАЛ ........

е добро ако се возгордеал ....во однос на кого се возгордеал ?
та нели треба да има уште некој со кој ќе се СПОРЕДИ за да се процени како подобар , или незнам каков ..да се преценува себеси за многу помоќен повреден од другите ..........
АМА ДРУГИ НЕМАЛО ????????????????????

ствано кој е првонитниот грев на човекот што се вика предок на луѓето ...Адам ??

Непослушал и лажел..
ги заборави да ги спомнеш..

тачно
се извинувам...........

дека не послушал непослушал ........
ама незнам дека ветил дека ќе послуша па да речеме дек излажал....
Еве каде и лажел...
„Го чув Твојот глас во градината, се исплашив, зашто сум гол, и се сокрив.”
Денес ова се вика и изговор..али тешко оти може да го залаже на Бог..

Згора на све, не се ни покајал...
Адам, иако добил временска „фора„ од Творецот, наместо да се покае, продолжил по свое, наоѓајќи изговор/оправдување за својот грев, запаѓајќи од еден во друг изговор на секое Божјо прашање.

Згора на све, не се ни покајал...
Адам, иако добил временска „фора„ од Творецот, наместо да се покае, продолжил по свое, наоѓајќи изговор/оправдување за својот грев, запаѓајќи од еден во друг изговор на секое Божјо прашање.
Јеп...ја окривил жената...иако донекаде и била крива ама не ја превзел врз себе кривицата за своите дела..

А Ева ја обвини змијата, во стилот „..не бев јас...„ И така, од еден, Адам и Ева западнаа во нови гревови.

Еве каде и лажел...
Денес ова се вика и изговор..али тешко оти може да го залаже на Бог..

ок еве нека е и така ........
иако со таа реченица Адам изразува страв од казна за Наредба од некој помоќен од него

а не дека самиот Адам бил прашан се согласува или не со наредбата.

Туку ...дали и со таквите постапки има некаква Возгордеаност кај Адам........
Дали Возгордеаноста била причина за крадење лажење ..пад
Возгордеаност во однос на кого ?

ок еве нека е и така ........
иако со таа реченица Адам изразува страв од казна за Наредба од некој помоќен од него

а не дека самиот Адам бил прашан се согласува или не со наредбата.

Туку ...дали и со таквите постапки има некаква Возгордеаност кај Адам........
Дали Возгордеаноста била причина за крадење лажење ..пад
Возгордеаност во однос на кого ?
Стравот од казната е поради вината дека згрешил...мислам дека можеш да го видиш тоа во секојденвните примери меѓу децата и родителите..

Адам секој ден бил во контакт со Бог го слушал неговиот глас, зборел со него..одел..како од одеднаш го фаќа страв?

Што се однесува до тоа дали бил прашан? Мислам..тоа кога ќе се споредат улогите тоа би било исто како Пинокио да направи револуција...

Возгордеаноста е резултат на плодот кој го изеле..инаку не би се срамеле и облекле..уште помалку би лажеле..

А бе ај за едно јаболко проколнал се живо и диво од луѓето.
Шо катиљ бог!!
Еве нак ми дат негова адреса јас 3 сандаци јаболка ќе му пратам, и златен делишес и јонатан.
Јас за едно јаболко никогаш своето чедо не би го проколнал, туку напротив уше едно ќе му даев да си касни.
После ќе велеле љубов бил милозлив бил.....

Шо катиљ бог!!
Еве нак ми дат негова адреса јас 3 сандаци јаболка ќе му пратам, и златен делишес и јонатан.
Јас за едно јаболко никогаш своето чедо не би го проколнал, туку напротив уше едно ќе му даев да си касни.
Да бе баш поради јаболкото било..било дефицитарно во Рајот..и од каде тоа дека се работи за јаболко?

Возгордеаноста е резултат на плодот кој го изеле..инаку не би се срамеле и облекле..уште помалку би лажеле..

е ова е тоа за мене интересното .........

Возгордеаност да ......ама услов е да имаш со некого да се СПОРЕДИШ па да дојдеш до заклуќчок дека си подобар да те "удри слава у глава" и да се возгордееш
Адам во однос на кого се возгордеал ?

кага знаел дека само он-и и Бог е ..........
а нели се исплашил,,,,,,,,,значи си го знаел местото и улогата неможел да се возгордее во однос на Бог...

Шо катиљ бог!!

Убо.
И така, твоето чедо би запаѓало од еден во друг грев, а ти би испаднал иницијатор на неговите гревови.

Убо.
И така, твоето чедо би запаѓало од еден во друг грев, а ти би испаднал иницијатор на неговите гревови.

Е не со бркање од дома и проколнување поради едно јаболко ќе сфати колку многу е сакан !?!

Брееее ти кизнај шо детство си имал!

е ова е тоа за мене интересното .........

Возгордеаност да ......ама услов е да имаш со некого да се СПОРЕДИШ па да дојдеш до заклуќчок дека си подобар да те "удри слава у глава" и да се возгордееш
Адам во однос на кого се возгордеал ?

кага знаел дека само он-и и Бог е ..........
а нели се исплашил,,,,,,,,,значи си го знаел местото и улогата неможел да се возгордее во однос на Бог...

Адам го возгодреала неговата нова состојба-состојбата на умот, кој, после вкусувањето на плодот (не на јаболкото) му се „..отвориле очите..„, а тоа значи дека Адам се стекнал со знаење, кое не било соодветно на неговата духовна возраст. Така Адам сака(л) да стане сличен на Бога во своето (се)знаење. Знаењето (за добро и злото) е всушност, гордоста Адамова.

Е не со бркање од дома и проколнување поради едно јаболко ќе сфати колку многу е сакан !?!

Брееее ти кизнај шо детство си имал!

Пааааа, не ме бркаа од дома коа бев мал (:pos2:).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom