Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Alternativata spored mene e prvo da se pazi a ako i pokraj pazenjeto zatrudne ( sto stvarno e mnogu mala verojatnosta ako si discipliniran) togas moze da pomisli za abortus ama epten kako krajna nuzna opcija.

Onie koi svesno se vpushaat vo seks pri toa svesno ne se pazat i ostanuvaat neplanirano trudni pa svesno odat na abortus ednostavno ne gi sfakam i ne gi opravduvam.
Statistika ne mi treba ama sigurna sum deka na primer od 30 000 abortusi vo Makedonija ( karikiram ) max 1000 se od pazenje a ostanatite 29 000 od nepazenje.
Znaeme site deka vo Makedonija kontracepciskata kultura na lugeto e na mnogu nisko nivo, sto od ne znaenje, sto od nedostapnosta ili visokite ceni na pilulite, kondomite i slicno i od tamu doaga i golemiot broj na abortusi, a ne od toa deka site se pazat pa ostanuvaat trudni i pokraj toa.

i kolku e ironicno toa sto lugeto koi se pro abortus SE RODILE

Првиот дел од постот ти е твое лично сфаќање за моралот, и свој и туѓ, меѓутоа, морав да ти одговорам на вториот дел: СЕ РОДИЛЕ.
Да бе, да, се родиле. И со тоа не се никако обврзани да раѓаат.

Jelenita ti si taman za Arkansas, Texas.. oni kako imaat vlezeno so zakonite uste malku ke donesat odluka sex da imaat strogo so cel da se zatrudne..
21 vek sme sega barem mozes da sprecis nekoe nedolzno da mu se ovozmozi cel haos zatoa sto bilo rodeno po greska ili nedajboze od moralot na majkata da ne izvrsi ubistvo, a potoa sto ke se slucuva so toa dete manje bitno.. ako vrijat domovite so decinja zatoa nikoj ne go sekira bas, sto ja ziveat najsurovata kazna od mali bez majcina ljubov bez roditelska griza, chij kamen e potezok m?

i kolku e ironicno toa sto lugeto koi se pro abortus SE RODILE

Не знам што е иронично овде. За дали ќе се родат или не одлучиле нивните родители. Не тие самите.

Не можеш да спречиш некоја да абортира ако по било која причина не го сака тоа дете, па макар и затворска казна да ја чека. Нема потреба да се продавате како високо свесни и дисциплинирани суштества, никој не го бара тоа од вас како што и на никоја што решила да абортира не и треба закон, ќе го направи тоа во некој подрум и само поголем штета ќе има. Не туку мавтајте насекаде со моралот, од вас добиваат секакви идеи за закони. :)

Јас не би абортирала никогаш ама не би ни седнала да берам туѓо гајле на некој.

Абортусот мора да биде задолжителен за жената барем до 30 години. Со тоа ќе се избегне врзување во брак против нејзина волја и принуда да роди, доколку не го посакува тоа. Затруднувањето на жената во земји каде што е недозволен абортусот се користело како принуда за влез во брак, посебно во патријахалните опшества.

Денеска светот се соочува со пренаселеност , има премногу луѓе на планетата. Со цел да се врати балансот и нормалниот број на луѓе на планетата земја абортусот треба да биде задолжителен за секоја жена барем до триесетата година.

Мое тело, мој избор

Абортусот мора да биде задолжителен за жената барем до 30 години. Со тоа ќе се избегне врзување во брак против нејзина волја и принуда да роди, доколку не го посакува тоа. Затруднувањето на жената во земји каде што е недозволен абортусот се користело како принуда за влез во брак, посебно во патријахалните опшества.

Денеска светот се соочува со пренаселеност , има премногу луѓе на планетата. Со цел да се врати балансот и нормалниот број на луѓе на планетата земја абортусот треба да биде задолжителен за секоја жена барем до триесетата година.

Мое тело, мој избор

Ти веќе одиш во друга крајност. Искоренувањето на проблемот кој го посочуваш не се изведува со било шти ,,задолжително'' за едн жена. Не смее да постои ниту задолжително раѓање, ниту задолжителен абортус. Секоја жена треба сама да си одлучи дали ќе раѓа или не.

Еве ја една од последиците на овој апсурд. Среќа во несреќа е што жената за влакно се спасила.
За жал сестра ми минатата година исто беше дел од ова, само кон крајот на шести месец бременост, и тоа во Систина на редовен преглед докторот не кажа ништо дека има аномалии кај плодот, дури баш потенцираше дека се напредува супер, па наредната ден кај матичен веднаш и дадоа упат за во државна (да не отидеше на матичен, бог знае кога ќе дознаеше за случајот, а колку се пролонгира толку сериозно станува), пример дека и приватните болници не се тоа што се мисле дека се, можеше и да се туже сепак е во подоцна бременост, ама не потегнавме. А инаку знам како одеа процедурите во државна кога во комисија треба да одлучат дали е за отстранување на плодот, меѓутоа да не беа неколку познаници во болницата немаше да оде се така едноставно и лесно што е за жал реалност во нашата држава и кај било каква можна интервенција, и мислам дека барем хуманоста кај докторите во денешно време е сведена на најниско можно ниво, така да во доктор верба денес и не е баш да се има.

Ако бе шо... Ќе раѓаме ретардирани деца или деца кои имаат минимални шанси за живот после првиот месец. Ќе патиме од депресија како мајки кои носеле мртви плодови во себе.... Важно абортус ќе нема, зошто наталитет е во прашање!!! :facepalm:

Шала на страна, имате сретнато некој што најсериозно тврди дека е против абортус, без разлика дали од политичка или верска причина?

Искрено, пробувам да најдам начин на кој што некако би можела верно да го изразам револтот према новиов закон, према ова сакатење и деградирање на жената, али не можам да најдам доволно силни зборови. Гревота женава, гревота уште бог знае колку жени што ќе се сретнат со вакви и слични изживувања.

Шала на страна, имате сретнато некој што најсериозно тврди дека е против абортус, без разлика дали од политичка или верска причина?

Повеќето со кои имам сериозно разговарано за абортус се против. Причини баш и не знаат да кажат, ама, ете така, против се.

Шо бе, Америне сега имаат нов момент, откако ќе се постави дијагнозата дека плодот е со малформации, и дека тешко ќе преживее и неколку часови, намерно ги раѓаат и после нели, цели албуми се прават со ,животот, на чедото.
Се помрднат е светов, не знам што сорта на животиња треба да бидеш за да родиш дете кое ќе живее едвај неколку саати, и ќе се измачи максимално.[DOUBLEPOST=1414521450][/DOUBLEPOST]
Искрено, пробувам да најдам начин на кој што некако би можела верно да го изразам револтот према новиов закон, према ова сакатење и деградирање на жената, али не можам да најдам доволно силни зборови. Гревота женава, гревота уште бог знае колку жени што ќе се сретнат со вакви и слични изживувања.

Повеќето со кои имам сериозно разговарано за абортус се против. Причини баш и не знаат да кажат, ама, ете така, против се.

Зашто не мислат на абортусот, туку на двајца безвезњаци кои се онаделе колку им душа сака без заштита, и секако, на слатки мали невини бебенца.
Против се, зашто немаат допир со реалноста.

Зашто не мислат на абортусот, туку на двајца безвезњаци кои се онаделе колку им душа сака без заштита, и секако, на слатки мали невини бебенца.
Против се, зашто немаат допир со реалноста.

Ми го имаат кажано ова истово. Тоа не е причина против абортус. Може да е слаб зародиш на идеја која ќе ја зголеми свесноста при користење заштита при секс, некакво превентивно размислување, али причина против абортус не е. Ми имаат кажано и дека е грев против господ, дека е убиство на невини деца, дека се коси со моралните вредности. Ништо од тоа не е причина за да бидеш против абортус. Затоа така и го напишав. :)

Ми го имаат кажано ова истово. Тоа не е причина против абортус. Може да е слаб зародиш на идеја која ќе ја зголеми свесноста при користење заштита при секс, некакво превентивно размислување, али причина против абортус не е. Ми имаат кажано и дека е грев против господ, дека е убиство на невини деца, дека се коси со моралните вредности. Ништо од тоа не е причина за да бидеш против абортус. Затоа така и го напишав. :)
Нема господ, нема грев, нели?;)
А и за тоа дека “некој ќе се онади и ќе абортира ко божем е контрацептивно средство“, ............. па и да е така, сите сме грешни (ова грешни е дека грешиме, а не она религиозното) па и да го искористат луѓето правото на абортус за понекогаш да ја корегираат својата грешка

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom